اردن در سال های اخیر شاهد اعتصابات و اعتراضات متعدد بوده است اما ناظران حوادث اخیر می گویند تا پیش از اعتراضات جاری، این مطالبات در حد شعار و اعتصاب باقی مانده و مانند حالا به بستن راه های مهم یا استفاده از سلاح نرسیده بود.
اردن از اوضاع دشوار اقتصادی رنج می برد؛ بحرانی که در نتیجه بدهی های خارجی ۵۰ میلیارد دلاری، شیوع کرونا، جنگ روسیه و اوکراین و افزایش قیمت نفت، تشدید شده و در سال های اخیر نیز شاهد اعتراضات متعددی بوده است.
ناظران می گویند در دو سال گذشته، قیمت مشتقات نفتی به عنوان شاخصی از بحران اقتصادی این کشور، ۱۶ بار افزایش یافته است.
با این حال، اعتراضات اخیر به مراتب شدیدتر از موارد متعدد گذشته بود؛ اعتراضاتی که به بستن راه ها و خشونت کم سابقه ای منجر شد.
این رخدادها، اکنون باعث شده است عراقی ها نیم نگاهی همراه با احتیاط و نگرانی به اوضاع همسایه غربی خود داشته باشند؛ همسایه ای که در شرایط عادی هم از کنترل برخی مسائل مشترک مرزی بین دو کشور از جمله مهار قاچاقچیان مواد مخدر در همسایگی استان الانبار عراق، عاجز است.
استان الانبار عراق یکی از نقاط اصلی در مسیر ورود مواد مخدر و روانگردان به عراق است؛ امری که روز گذشته «حسین مونس» رئیس فراکسیون «حقوق» در پارلمان عراق را به انتقاد صریح در این باره کشاند. مونس به صراحت گفت که «الانبار در صدر استان هایی است که در آن مواد مخدر به شدت توزیع می شود و به جای سوء استفاده انتخاباتی برخی طرف ها از این موضوع، باید این معضل را حل کرد.»
مقام های اردنی نیز به این گفته حسین مونس از خوانش داخلی خود درباره ناآرامی های اخیر، مهر تاییدی غیر مستقیم می زنند.
مثلا «احمد الخلایله» نایب رئیس اول پارلمان اردن نسبت به «سوء استفاده قاچاقچیان مواد مخدر و گروه هایی دیگر» از بحران جاری کشورش هشدار داد و البته این اذعان را در چارچوب هشدار درباره ناامنی و اقدامات مسلحانه در اردن بر زبان آورد و افزود: همه باید پیام های تخریبگرانه را متوقف کنند ... و کسی اجازه ندارد به روی دولت، سلاح بکشد.
در داخل عراق اما، نگرانی ها عمدتا در بخش غربی و استان های سنی نشین به ویژه الانبار در خصوص اوضاع اردن، مشهودتر است.
«مثنی السامرائی» رئیس ائتلاف اهل سنت «عزم» عراق در پیامی توییتری خطاب به مردم اردن نوشته است: از فتنه و توطئه ها بر حذر باشید و اشتباهاتی تاریخی را تکرار نکنید که پیش تر برای دیگران نیز پیش آمده است.
وی افزوده است: همه مشکلات، راه حل هایی دارد مگر از دست دادن سر روی بدن! وحدت خود را گم نکنید.
اما فراتر از استان غربی الانبار، برخی ناظران عراقی در شبکه های اجتماعی چنین هشدارهایی را منتشر کردند: «به رغم اینکه اوضاع در اردن رو به تنش بیشتر است اما نباید به دلیل موضع منفی که نسبت به سیاست های اردن و حکومت سلطنتی آن داریم از این روند نا آرامی در مقطع کنونی خوشحال بود زیرا همین اتفاقات در سال ۲۰۱۱ در سوریه، منجر به ظهور داعش، سقوط موصل و تبعات سنگین متعاقب آن شد و شاید این بار تبعات رخدادهای اردن، برای عراق به مراتب سنگین تر باشد به ویژه اینکه اردن، تحت نفوذ شدید رژیم صهیونیستی، آشیانه بعثی های صدامی، تکفیری ها و داعشی ها است... با توجه به نزدیکی اردن به بغداد و شهرهای مقدس نجف و کربلا ، این خطر می تواند به مراتب جدی تر باشد... باید اوضاع را در اردن با دقت زیر نظر گرفت و الحشد الشعبی را در الانبار به شدت تقویت کرد.»
«فاضل ابو رغیف» کارشناس امنیتی عراقی به پایگاه «المعلومه» در همین پیوند می گوید: آنچه در اردن اتفاق می افتد در نهایت حساسیت است زیرا هر فروپاشی امنیتی می تواند تاثیرات منفی بر منطقه داشته باشد و مثلا گروه های تندرو را سوار بر این موج کند.
نظر شما