۲۷ آذر ۱۴۰۱، ۱۴:۰۸
کد خبرنگار: 1226
کد خبر: 84973440
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

نکوداشتی برای عالمی نکونام در بجنورد

بجنورد-ایرنا- آیین نکوداشت «آیت الله شیخ محمدتقی بجنوردی» ۱۱۰ سال پس از رحلت این عالم مجاهد با حضور مسوولان استانی و اقشار فرهنگی استان در بجنورد برگزار و زوایای پنهان این شخصیت بزرگ برای جوانان بازگو شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نخستین خشت و سنگ بنا برای معرفی این عالم ربانی و مجاهد در بیانات رهبر معظم انقلاب به استان خراسان شمالی و بیان جایگاه این روحانی گذاشته شد. رهبر معظم انقلاب در سفر ۱۹ مهر ۱۳۹۱به بجنورد و در جمع روحانیون به خوبی به جایگاه و شان "آیت الله محمدتقی بجنوردی" اشاره کردند.

امروز و همزمان با روز وحدت حوزه و دانشگاه، همایشی در نکوداشت این عالم مجاهد با حضور قشرهای مختلف از جمله دانشجویان، طلاب، اساتید دانشگاه و حوزه علمیه و اصناف برگزار شد و مسوولانی عالی رتبه استان در این آیین باشکوه از ویژگی های این عالم ربانی گفتند و همگان بر این باور بودند که حال زمان هویت سازی و فرهنگ سازی با اندیشه های نخبگان و عالمان است چرا که این اندیشه ها در مکتب اسلامی چراغ راه جوانان و ملت ایران اسلامی است.

آیت الله حاج شیخ محمد تقی بجنوردی فرزند حسین بن محمد علی بن صادق بن محمد بن اسماعیل است که از سرزمین بحرین به خراسان مهاجرت کرد.

شیخ محمدتقی در بجنورد و در حدود دهه سوم قرن سیزدهم هجری ولادت یافته است و او تحصیلات مقدماتی را در بجنورد و مشهد گذراند و در حدود ۲۰ سالگی به حوزه علمیه نجف عزیمت کرد و در سال های ۶۶-۱۲۶۲ هجری قمری نزد شیخ محمد حسن نجفی (صاحب جواهر) تحصیل کرد.

با رحلت آن مرجع بزرگ دینی، طی سال های ۸۰-۱۲۶۶ هجری. قمری نزد شیخ مرتضی انصاری به ادامه تحصیل پرداخت و به درجه اجتهاد نایل شد. در حدود سال ۱۲۸۵ بنا بر اختلاف با یار محمد خان سهام الدوله حکمران بجنورد به مشهد مهاجرت کرد.

بسیاری از بزرگان علم رجال، در قرن ۱۳ و ۱۴ قمری به جایگاه علمی و معنوی این شخصیت بزرگ اشاره دارند و از محضر درس این شخصیت بزرگ، گروهی از دانشمندان ممتاز دانش آموخته شدند.

نکوداشتی برای عالمی نکونام در بجنورد

خدمات آیت الله بجنوردی

این عالم مجاهد برکات فرهنگی و اجتماعی زیادی برای منطقه داشت و کمک فکری به مردم هزاره افغانستان از جمله آن است و داستان از این قرار است که "امیر عبدالرحمن خان" از حاکمان تاریخ معاصر افغانستان در قرن ۱۹ میلادی بود که حکومتش دوره ای از رعب و وحشت علیه مخالفان خود به ویژه شیعیان هزاره به راه انداخت.

این حاکم، عده زیادی از روحانیان و هزاره را کشت، قساوت دولت او در جریان شورش هزاره ها سبب فرار هزاران خاواده هزاره به ماورای جیحون، ایران و هند شد و از ۱۰ هزار خانواده، ۶ هزار خانواده ماند و طبق فرمان عبدالرحمن هزاران دختر و پسر در داخل افغانستان فروخته شدند.

بحران به حدی رسید که علمای بزرگ شیعه از جمله محمدتقی بجنوردی مداخله کردند و این عالم علاوه بر اختصاص حسینیه و منزل خود به شیعیان هزاره در مکاتبه با ناصرالدین شاه به اقدام حاکم سنی افغانستان اعتراض کرد.

ناصرالدین شاه هم به صدراعظم امین سلطان دستور داد که با انگستان مکاتبه کند و به دنبال این موضوع مکاتباتی از سوی صدراعظم ایران با دولت افغانستان انجام و جلوی اقدامات خشونت آمیز گرفته شد.

پس از انعقاد قرارداد تالبوت و آغاز اقدامات اجرایی شرکت انگلیسی، شعباتی در شهرهای بزرگ ایران دایر شد. در آن زمان حرکت های اعتراضی به امتیاز تنباکو که به رهبری علما صورت می گرفت به شهرهای مختلف ایران گسترش یافت و در مشهد هم مخالفت با اداره دخانیه به رهبری علما از جمله شیخ محمد تقی بجنوردی آغاز شد.

چند نفر از بازرگانان توتون به تحریک توده مردم پرداختند و گروهی از طلبه و بازاری در مسجد گوهرشاد و مدرسه میرز جعفر گرد آمدند. این حرکت ها سبب شد تا مردم از اقتصاد کشور حمایت کنند.

نکوداشتی برای عالمی نکونام در بجنورد

ظلم ستیزی خصیصه بارز آیت الله بجنوردی

استاندار خراسان شمالی در آیین نکوداشت این عالم ربانی گفت: اتکای قوی به دین، داشتن فرهنگ غنی و ظلم ستیزی مهم ترین دلیل جاودانگی نام آیت الله بجنوردی است و با یادآوری راه و روش این مفاخر، چراغی به سوی آینده خواهیم داشت و اگر به جز این مورد باشد درگیر مسائل حاشیه ای خواهیم شد.

محمد رضا حسین نژاد با بیان اینکه دشمنان با طوفان مدرنیسم و تجدد گرایی همواره سعی کردند نقاط قوت ما را به ضعف تبدیل کنند افزود: آنچه که مایه عزت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران شد، اهمیت ویژه به ارزش ها و مبانی اسلامی است.

وی ادامه داد: برگزاری این نکوداشت ها سبب می شود تا نسل جوان با پیام مفاخر و مشاهیر آشنا شوند از این رو تلاش داریم تا این برنامه ها تقویت شود.

جایگاه شیخ در بیانات رهبری

رییس شورای اسلامی شهر بجنورد نیز در این همایش گفت: یکی از رویکردهای شورای اسلامی شهر شناسایی و معرفی مفاخر جامعه است و بر این اساس اولین سند بالادستی در این باره جایگاه ایشان از لسان رهبر معظم انقلاب است که ۱۱ سال پیش در سفر به این استان بیان داشتند.

جمشید عین‌بیگی اظهار کرد: شناساندن این عالم ربانی تاکنون مسکوت مانده بود و با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب بر معرفی مفاخر، شورای اسلامی شهر بجنورد در مرکز آموزش و پژوهش، برگزاری این همایش را در دستور کار قرار داد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از رسالت های شورای اسلامی شهر شناسایی فرهیختگان، مشاهیر و مفاخر است و با توجه به تاکید بر نقش و جایگاه این روحانی برجسته در بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع طلاب، تبیین شان و منزلت این فرد انجام می شود.

عین بیگی افزود: با گذشت ۱۱ سال از سفر معظم له اقدامی دراین باره انجام نشد اما تلاش داریم تا سبک زندگی اسلامی و عرفان و نقش تاثیرگذار این فرد به نسل امروز معرفی و جایگاه او تبیین شود.

اکرام علما اکرام دین خداست

نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی هم در این باره گفت: اکرام عالم، اکرام پیامبر و دین خداست زیرا عالم دنبال از بین بردن جهل و نادانی است.

حجت الاسلام رضا نوری اظهار کرد: ویژگی عالم، بی قراری است، عالم همواره حس مسوولیت و دغدغه دین و مردم دارد.

وی خاطرنشان کرد: فراگیری علم و دفاع از تشیع و تلاش در این زمینه از تلاش های این عالم ربانی در مسیر اهل بیت است.

امام جمعه بجنورد ادامه داد: علما مردم را هرگز فراموش نکرده و در کنار مردم بودند و در بلایای طبیعی و سختی ها یاریگر بودند

شیخ محمدتقی بجنوردی در شب ۱۴ صفر ۱۳۱۴ در شهر مشهد درگذشت و در دارالسیاده صفه دست چپ، پیوسته به در مسجد گوهرشاد به خاک سپرده شد.

آیین نکوداشت آیت الله محمدتقی بجنوردی همزمان با ۱۱۰ امین سال وفات این عالم ربانی در ۲۷ آذر ماه و سالروز وحدت حوزه و دانشگاه در کمپ پتروشیمی بجنورد برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha