به گزارش ایرنا، ماهی با افزایش قیمت نشان داد بال پرواز هم دارد پرواز از سبدغذایی مردم به ویژه در استان هایی مانند کردستان که درآمد سرانه مردم آن از میانگین کشوری پایین تر است. قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل آلا که قبلا حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان بود در دی ماه سال ۱۴۰۰ در بازار سنندج به ۱۰۰ هزار تومان رسید و از ابتدای سال جاری نیز هر ماه تغییر کرده و هم چون بسیاری از محصولات دیگر ثابت نبوده است.
فیتوفاگ یا همان کپور نقرهای یکی از گونههای ماهی پرطرفدار است که در بازار هر کیلوگرم از آن به قیمت ۷۰ هزار تومان به فروش می رسد ولی وانتهای ماهی فروشی آن را با قیمت هر کیلوگرم ۵۰ هزار تومان و گاهی هم کمتر از این مبلغ عرضه می کنند.
مراکز عرضه ماهی در سطح شهر هم همواره معترض عرضه ماهی از طریق دورهگردها و وانتیها هستند چرا که تاثیر منفی بر میزان فروش آنها گذاشته است و افزون بر این هم از لحاظ بهداشتی هم با توجه به نداشتن امکانات لازم در چنین خودروهایی؛ کارشناسان دامپزشکی توصیه به عدم خرید آن می کنند.
ولی آنچه عیان است این است که مردم از عرضه ماهی از طریق وانتها استقبال میکنند به گونه ای که یکی از فروشندگان ماهی با وانت که در بلوار انتظام سنندج هر روز مستقر می شود؛ به خبرنگار ایرنا گفت: همه ماهی های من حدود چهار تا پنج ساعت فروخته می شود.
وی مبداء صید ماهی ها را سد گاوشان کامیاران خواند و افزود: ماهی های تازه صید شده را از تعاونی صیادان سد گاوشان تحویل می گیریم و در شهر عرضه می کنیم.
این ماهی فروش در ارتباط با تازه بودن ماهی ها گفت: از طریق حالت چشم ها و آبشش آن می توان به کهنه و تازه بودنش پی برد و این موارد را به هر خریداری نشان می دهیم تا ثابت کنیم محصولمان تازه است.
یکی از خریداران ماهی از این وانتی که خود را مرندی معرفی کرد هم به خبرنگار ایرنا گفت: تهیه بسیاری از خوراکی های مفید و ضروری هم چون ماهی برای بسیاری از خانواده نه تنها در کردستان بلکه در کل کشور سخت شده است.
وی با اشاره به اینکه کارمند است و دارای سه فرزند؛ ادامه داد: با حقوق کارمندی نمی توان ماهی را کیلویی یکصد هزار تومان خرید ولی هر ماه حداقل می توانیم از این وانتی ها ۲ سه کیلویی تهیه کنیم.
مرندی اضافه کرد: تاکنون ۲ بار از این وانتی های خرید کردم و مشکلی هم پیش نیامده و همسرم هم از تازه بودن و پخت ماهیها راضی بوده است.
لزوم حمل و نقل بهداشتی
حمل و نقل ماهی از مبداء صید آن تا محل فروش باید از طریق خودروهای یخچالدار انجام شود تا از کیفیت آن کاسته نشود و محصول سالمی هم در اختیار خریداران قرار داده شود.
نه تنها وانت های عرضه این ماهی ها، فاقد یخچال و دیگر امکانات لازم هستند بلکه بسیاری از واحدهای صنفی موجود در سطح شهر هم ماهی ها را خارج از یخچال و در فضای باز قرار می دهند که هر دو شیوه عرضه از لحاظ بهداشتی مطلوب نیست.
محمد طاهری؛ کارشناس دامپزشکی در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: بهترین روش نگهداری و فروش ماهی در واحدهای صنفی استفاده از آکواریوم برای گونههایی مانند قزل آلا است.
وی با اشاره به اینکه ماهی یکی از حساس ترین فرآوردههای دامی به شمار می رود، افزود: ماهی جزو محصولاتی است که سریع فاسد می شود لذا بعد از صید باید از طریق خودروهای یخچالدار حمل و تا زمان تحویل به مشتری هم باید در چنین فضایی نگهداری شود.
ماهی جزو محصولاتی است که سریع فاسد می شود لذا بعد از صید آن باید از طریق خودروهای یخچالدار حمل و تا زمان تحویل به مشتری هم باید در چنین فضایی نگهداری شود.
کشف و ضبط ۲.۵ تُن ماهی فاسد در کردستان
مسوول روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی کردستان اعلام کرد: از سال ۱۴۰۰ تاکنون ۹ هزار و ۵۵۰ کیلوگرم ماهی فاسد کشف و ضبط شده که از این میزان ۲.۵ تن آن مربوط به سال جاری است.
طاهری با اشاره به اینکه بیشتر این ماهی ها از جنوب کشور و به طور غیربهداشتی به استان حمل شده بود، افزود: بعد از تشکیل پرونده و ارجاع آن به مراکز قضایی دستور معدوم سازی این محموله ها داده شد.
فعالیت ۲۰ واحد عرضه ماهی
عضو هیات مدیره اتحادیه مرغ، تخم مرغ و ماهی سنندج هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه حدود ۲۰ واحد عرضه ماهی در سنندج وجود دارد، گفت: قیمت مرغ و ماهی هم مانند بسیاری از کالاهای دیگر تابع عرضه و تقاضا است.
فرزاد کاظمی با بیان اینکه واحدهای عرضه کننده ماهی در بازار از عرضه این کالا توسط وانتی ها و دوره گردها معترض هستند، افزود: این واحدها اجاره مغازه و مالیات و حقوق کارگر و بسیاری هزینه های دیگر را پرداخت می کنند بنابراین با عرضه ماهی توسط وانتی ها از میزان فروش آنها کاسته می شود.
در نیمه نخست سال صید ماهی از منابع آبی استان ممنوع است و در این مدت تنها مراکز رسمی عرضه ماهی فعال هستند ولی امسال با توجه به افزایش قیمت این محصول میزان خرید مردم در این ایام هم نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.
واحدهای صنفی که صرفا ماهی عرضه کنند در سنندج وجود ندارد و واحدهای موجود در کنار ماهی هم به عرضه مرغ می پردازند تا بتوانند برخی از هزینه های خود را تامین کنند.
صید ماهی در هفت سد استان
۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهرهبرداری مابقی سدها در اختیار استانهای همجوار از جمله آذربایجانغربی و کرمانشاه قرار دارد؛ به گفته مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی کردستان تنها در هفت سد استان اجازه صید ماهی به تعاونی های صیادان داده شده است که از اواخر شهریور صید ماهی از این منابع آغاز می شود و تا پایان اسفند ادامه دارد.
در هفت سد کردستان اجازه صید ماهی به تعاونی های صیادان داده شده است که از اواخر شهریور صید ماهی از این منابع آغاز می شود و تا پایان اسفند ادامه دارد.
حمید حسینپور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد: بیش از ۲۵۰ واحد پرورش ماهی از جمله استخرهای کشاورزی و مجتمع های پرورشی در استان وجود دارد.
وی اعلام کرد: از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه ۶ هزار تن ماهی در استان تولید شده که از این میزان سه هزار تن آن مربوط به استخرهای پرورش ماهی و سه هزار تن هم از منابع آبی استان صید شده است.
سرانه مصرف ماهی در کشور ۱۳ کیلوگرم و در استان کردستان ۶.۳ کیلوگرم به عبارتی نصف میانگین کشوری است و این آمار بیانگر میزان مصرف کم ماهی در خانوارهای استان است.
براساس بررسی ها و مشاهدات میدانی در نیمه دوم سال میزان مصرف ماهی آن هم با خرید از وانت های ماهی فروش در شهر سنندج افزایش پیدا می کند و با توجه به نظر کارشناسان اگر ماهی در کمتر از ۷۲ ساعت از صید به بازار عرضه شود مشکلی از لحاظ فاسد شدن ندارد ولی مساله این است که به هر فرشونده دوره گرد و عرضه کننده ماهی با خودروهای سیار هم نمی توان اعتماد کرد.
عرضه ماهی با قیمت کمتر از بازار توسط وانتی ها شاید به طور موقت در مقطعی از سال موجب بازگشت این محصول به سبدغذایی مردم شود ولی همچنان سرانه مصرف آن در استان کمتر از میانگین کشوری است و امید می رود با بهبود شرایط اقتصادی شاهد افزایش مصرف محصولات غذایی مهمی هم چون ماهی در سبد غذایی مردم باشیم.
نظر شما