به گزارش روز سه شنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ بهبود روابط دو طرف با دیدارهای مقام های بلندپایه در سال جاری شامل سفر اسحاق هرتزوک رئیس جمهوری رژیم صهیونیستی به آنکارا آغاز و در ماه اوت درباره مبادله سفیر، توافق شد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر منتخب رژیم صهونیستی پس از پیروزی در انتخابات ماه نوامبر، با اردوغان درباره همکاری مشترک برای ایجاد دوره تازه ای در روابط بر اساس احترام به منافع متقابل توافق کرد.
لیلیان که از ژانویه ۲۰۲۱ کاردار رژیم صهیونیستی در آنکارا بوده، پس از ارایه اعتبارنامه اش به اردوغان، به مقام سفیر ارتقاء یافت.
روابط اسرائیل و ترکیه که زمانی هم پیمان نزدیک منطقه ای بودند، به مدت بیش از ۱۰ سال تیره شد به گونه ای که آنکارا، سفیر اسرائیل را در پی جان باختن ۱۰ شهروند ترکیه در حمله سال ۲۰۱۰ نیروهای نظامی این رژیم به یک کشتی امدارسانی ترک عازم غزه، اخراج کرد.
با وجود ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان ۲ طرف در سال ۲۰۱۶، ترکیه ۲ سال بعد و در پی کشته شدن شماری فلسطینی در اعتراض های نوار غزه توسط صهیونیست ها، سفیر خود را از اسرائیل فراخواند و سفیر این رژیم را اخراج کرد.
نتانیاهو که حتی پیش از به قدرت رسیدن با انتقادهایی در باره سیاست هایش روبرو شده، هم زمان با حرکت به سوی تشکیل افراطی ترین دولت راستگرا در تاریخ این رژیم، قول داده که به همه شهروندان خدمت کند.
به گزارش ایرنا؛ ترکیه از اولین کشورهایی بوده که رژیم غاصب صهیونیستی را یک سال پس از اشغال فلسطین یعنی در سال ۱۹۴۹ به رسمیت شناخت و روابط آنکارا و تل آویو تا قبل از روی کار آمدن اسلام گرایان در ترکیه در حد عالی ادامه داشت و در دوره حکومت داری "رجب طیب اردوغان" نیز برغم فراز و فرودها، شاهد گسترش بی سابقه ای بوده است.
در دوره نخست وزیری اردوغان که از سال ۲۰۰۳ آغاز شد، روابط آنکارا – تل آویو نیز ادامه داشت، ولی از زمان یورش نظامیان صهیونیستی به کشتی "ماوی مرمره" و کشته شدن ۹ شهروند ترکیه در سال ۲۰۱۰، این روابط برای مدتی رو به وخامت گذاشت ولی دوباره به روال خوب خود بازگشت.
در سالگرد انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس در ماه می ۲۰۱۸ که با اعتراضات فلسطینیان در نوار غزه روبه رو شد، آنکارا از سفیر رژیم صهیونیستی در ترکیه خواست تا این کشور را ترک کند و خود نیز سفیرش را از تل آویو در ماه می ۲۰۱۸ فراخواند.
روابط دو طرف پس از آنکه اردوغان از سیاست های رژیم اسرائیل نسبت به فلسطینی ها انتقاد کرد، تیره شد ولی این روابط هرگز قطع نشد؛ اردوغان پس از پیروزی بنیامین نتانیاهو در انتخابات اخیر پارلمانی در سرزمین های اشغالی، در اقدامی انتقادی نه تنها با ارسال نامه ای به وی، موفقیت او را تبریک گفت، بلکه به جنایتکار قرن درباره هلاکت دو صهیونیست نیز تسلیت گفت.
در یکسال گذشته سلسله دیدارهای دیپلماتیک مقامات ارشد ترکیه و رژیم صهیونیستی از جمله سفر سال گذشته "اسحاق هرتسوگ" رئیس رژیم صهیونیستی به آنکارا و پس از آن سفر اوایل خرداداد ماه سال جاری "مولود چاووشاوغلو" وزیر خارجه ترکیه به بیتالمقدس (که نخستین سفر یک وزیر خارجه ترکیه به سرزمینهای اشغالی در ۱۵ سال اخیر محسوب میشد) و دیدار وی با همتای اسرائیلی خود و در مقابل سفر "یائیر لاپید" وزیر خارجه وقت رژیم صهیونیستی به ترکیه در ژوئن امسال ادامه داشته و گواه آن است که آنکارا و تلآویو با شتابی فراوان در مسیر عادیسازی روابط خود گام برمیدارند.
در دهم آذر ماه جاری نیز "شاکر اوزکان تورونلار" سفیر ترکیه رونوشت اعتبارنامه خود را به مسئول تشریفات وزارت خارجه رژیم صیهونیستی تحویل داد تا با این کار آنکارا گام دیگری در راستای تقویت روابط با تل آویو و به زیان ملت فلسطین بردارد.
تورونلار نخستین سفیر ترکیه است که پس از چهار سال نبود سفیر این کشور در تل آویو روانه سرزمین های اشغالی فلسطین شده است. در تاریخ ۲۸ شهریور سال جاری (۱۴۰۱) نیز ایریت لیلیان یک زن ۵۰ ساله و عنصر نظامی صهیونیست که پیش از آن کاردار اسراییل در ترکیه بوده است به عنوان سفیر جدید رژیم صهیونیستی در ترکیه معرفی شد.
هم اکنون سفارت خانه و کنسولگری های رژیم صهیونیستی در شهرهای آنکارا و استانبول به طور رسمی فعالیت می کنند.
پس از آغاز بحران سوریه در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ و اشتباه محاسباتی حماس و بستن دفاتر خود در این کشور، این جنبش دفاتر خود را به قطر و ترکیه انتقال داد؛ هم اکنون یکی از درخواست های تل آویو خاتمه ادامه فعالیتهای دفتر حماس در خاک ترکیه و خروج از این کشور می باشد و آنکارا حدود ۳ سال است که برخی محدودیت ها را برای این جنبش به خاطر رضایت تل آویو در ترکیه وضع کرده است.
آنکارا همچنین با پذیرش ملاحظات امنیتی مدنظر رژیم صهیونیستی پذیرفته است که با حضور نیروهای امنیتی اسرائیلی در فرودگاههای ترکیه روند پرواز شرکتهای هواپیمایی اسرائیلی به خاک ترکیه را پس از ۱۵ سال احیا کند.
در صحنه تحولات داخلی نیز اردوغان امیدوار است در سایه بهبود روابط با رژیم صهیونیستی پذیرای تعداد بیشتری از جهانگردان صهیونیست در خاک کشور خود باشد تا شاید بدین شکل ضمن مهار تورم ۷۰ درصدی دو سال گذشته، از میزان فشارهای اقتصادی موجود بر مردم ترکیه بهویژه در ماههای منتهی به برگزاری انتخابات در این کشور بکاهد. ترکیه هرساله میزبان حداقل ۵ میلیون توریست یهودی است.
در سال ۲۰۲۱ حجم مبادلات تجاری ترکیه و رژیم صهیونیستی از ۸ میلیارد دلار فراتر رفته است و این در حالی است که آنکارا و تلآویو پس از امضای توافق تجارت آزاد در سال ۱۹۹۷ بر گسترش همکاریهای اقتصادی تأکید داشتهاند که نمود آن تداوم همکاریهای اقتصادی حتی در سالهایی بوده که روابط سیاسی دو طرف قطع بوده است.
نظر شما