به گزارش ایرنا فعالیت سامانه بارشی جدید در خراسان جنوبی از ابتدای هفته جاری بیشتر مناطق این استان کویری را در برگرفت و اغلب بارشها نیز بهصورت برف بود که خوشحالی کشاورزان را در پی داشت.
بارشها باعث جاری شدن روانآب در برخی شهرها و روستاهای خراسان جنوبی شد و بارقه امید را برای جبران بخشی از تبعات خشکسالی متوالی در دل مردم منطقه زنده کرد تا ساکنان این استان کمبارش در زمستان امسال امیدوار به سخاوت آسمان باشند.
خراسان جنوبی با دربرگیری بخش قابل توجهی از بیابان لوت همواره با معضل کاهش بارندگی و کمبود منابع آبی مواجه بوده و بسیاری از فعالیتهای متاثر از نزولات آسمانی مانند کشت محصولات کشاورزی و دامداری آسیب زیادی دیده است.
امیدها برای به بار نشستن کشت پاییزه
بارش باران بر زمین تشنه خراسان جنوبی باعث خوشحالی مردم بهخصوص کشاورزان و دامداران شده و امیدها را برای به بار نشستن ۳۷ هزار و ۲۰۰ هکتار اراضی زراعی این استان که در فصل پاییز امسال زیرکشت گندم و جو رفته است، بیشتر کرد.
نزول رحمت الهی علاوه بر اینکه تا حدودی باعث تلطیف هوای سرد منطقه شد، آبیاری مزارع و باغات کشاورزی را در شهرستانها در پی داشت و به دنبال هشدار سطح نارنجی هواشناسی، نسبت به نفوذ سامانه بارش شدید برف و باران در مناطق جنوبی و شرقی، امدادگران هلال احمر در ۳۲ پایگاه امدادی خراسان جنوبی با توجه به دستورالعملهای تعریفشده آماده ارائه خدمات به حادثهدیدگان احتمالی شدند.
همچنین بارش برف زمستانی مناطق کوهستانی و قلههای مرتفع خراسان جنوبی بهخصوص روستاهای کوهپایهای بخش قهستان درمیان، روستای کریمو سرایان و تعدادی از روستاهای کوهپایهای شهرستان سربیشه را سفیدپوش کرد و ارتفاع برف در روستای کنگان سربیشه به پنج سانتیمتر رسید.
اگرچه بارندگی اخیر کویر تشنه خراسان جنوبی را نمناک کرد و لطافت و تازگی را به طبیعت این استان هدیه داد اما دغدغه خشکسالی همچنان پابرجاست.
تجربه پاییز کمبارش گذشته و در مجموع کاهش شدید بارندگیها در سال آبی جاری، مُهر تاییدی بر تداوم بحران خشکسالی در خراسان جنوبی زد و در سال جاری خراسان جنوبی وارد بیست و سومین سال خشکسالی شده است.
خوشحالی مردم
در پی بارش باران طی روزهای اخیر برخی شهروندان راهی پارکها، معابر شهر و مناطق تفرجگاهی مانند بند دره و بند امیرشاه بیرجند برای بهرهمندی از هوای تازه شدند.
یکی از شهروندان در محل پارک آزادگان بیرجند به خبرنگار ایرنا گفت: بارش باران به عنوان رحمت الهی باعث خوشحالی همه مردم میشود اما به نظرم بیشتر از همه کشاورزان و دامداران را خوشحال کرد.
علی صادقی افزود: به همین خاطر با وجود سرمای هوا قدم زدن در این پارک را به همراه همسرم انتخاب کرد، امیدواریم که این بارشها به خصوص در منطقه کویری خراسان جنوبی ادامهدار باشد.
یکی از کشاورزان روستای حسینآباد که در مسیر منطقه تفرجگاهی بند امیرشاه قرار دارد هم گفت: بارندگیهای هرچند کم، نعمت خداست که باید شاکر خداوند متعال باشیم.
حسینآبادی افزود: واقعا این بارندگی نه تنها باعث خوشحالی کشاورزان و دامداران بلکه باعث خوشحالی همه مردم میشود چرا که رحمت خداوند بر بندگان است.
وی بیان کرد: امیدواریم رحمت الهی ادامه داشته باشد چرا که با وجود خشکسالیها مردم از خشکسالی و کمآبی خسته شدهاند.
ایستگاه زهان رکورددار بارشها
رئیس اداره پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای هفته جاری ۲ سامانه بارشی استان را در بر گرفت که بارندگی نسبتا خوبی به ثبت رسید.
جواد نخعی با بیان اینکه زهان با ثبت ۱۱ میلیمتر باران، رکورددار بارندگیهای اخیر در خراسان جنوبی بود، افزود: طی ۲۴ ساعت گذشته بارشهایی را در تمامی استان داشتیم که بیشتر بارشها ملایم تا متوسط بوده است.
وی عنوان کرد: همچنین در ایستگاه کفاز سربیشه ۹ میلیمتر، اسفزار هشت میلیمتر، معصومآباد، کنیف، حجتآباد و خلف هفت میلیمتر، زهری، میغان، قدمگاه، حسینآباد، آبیز و گزیک ۶ میلیمتر، سربیشه، خنگ، کلاته گاویچ، حاجیآباد، فتحآباد قاین، نوغاب حاجیآباد، رباط خان و درح نیز پنج میلیمتر بارش باران گزارش شد.
رئیس اداره پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: در مراکز شهرستانها نیز فردوس، نهبندان و قاین حدود چهار میلیمتر، اسدیه سه میلیمتر، جنوب شهر بیرجند و بشرویه و طبس ۲ میلیمتر و خوسف، سرایان و ایستگاه فرودگاهی بیرجند حدود یک میلیمتر بارندگی گزارش شد.
وی اظهار داشت: بارش برف نیز در برخی نقاط استان از جمله قهستان، خلف، مهوید، کریمو، زهان، کنگان و اسفزار گزارش شد که بیشترین بارش برف با پنج سانتیمتر در کنگان سربیشه به ثبت رسید.
نخعی افزود: به لحاظ دمایی با ادامه روند کاهشی دما در منطقه سرما و یخبندان تشدید خواهد شد لذا تمهیدات لازم برای پیشگیری از سرمازدگی و مصرف بهینه انرژی توصیه میشود.
با این وجود به گفته کارشناسان این بارندگیها تاثیری در تقویت سفرههای آب زیرزمینی نداشته و کمآبی همچنان گریبانگیر شرق کشور و خراسان جنوبی است؛ بحرانی که اگر مدیریت و منابع اندک موجود حفظ نشود، دسترسی به آب را برایمان سراب خواهد کرد.
تسریع در اجرای طرح انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به خراسان جنوبی، بهینهسازی مصرف آب در بخش کشاورزی که بیشترین سهم مصرفی را در استان دارد، اصلاح شبکههای فرسوده آب، احداث سازههای آبخیزداری، افزایش اعتبارات برای کاهش اثرات خشکسالی و باروری ابرها راهکارهایی برای مقابله موثر با خشکسالی و کمآبی در کنار همکاری مردم برای صرفهجوبی در مصرف آب است.
نظر شما