به گزارش روز یکشنبه ایرنا، تارنمای آمریکایی دیلی بیست نوشت: درست یک سال پیش همزمان با ابراز نگرانی کارشناسان امنیت ملی آمریکا درباره روسیه، بیشتر آمریکایی ها به همراه بسیاری از مردم سراسر جهان و حتی مردم اوکراین، ایده چندانی درباره تنش شدید در جنگ طولانی روسیه با همسایه خود اوکراین نداشتند.
این رسانه با اشاره به این که با آغاز عملیات نظامی روسیه علیه اوکراین این نگرانی کارشناسان تحقق یافته است، خاطرنشان کرد کارشناسان سیاست خارجی از مسائلی آگاهی دارند که ما از آنها مطلع نیستیم.
این گزارش بر ضرورت ارزیابی تهدیدهای جدید و آمادگی برای مقابله با آنها تاکید کرد و افزود: هر ساله در همین موقع رویدادها و گزارش هایی ارائه می شوند که بحران های احتمالی را برای سال جدید پیش بینی می کنند. در مجموع ارزیابی های ارائه شده برای سال ۲۰۲۳ عمیقا نگران کننده هستند.
به نوشته دیلی بیست،کمیته بین المللی صلیب سرخ ( ICRC) گزارش ماه نوامبر (آبان/ آذر) خود را با اشاره به وجود بیش از ۱۰۰ مورد درگیری مسلحانه در جهان آغاز کرد و نتیجه گرفت که این درگیری ها در کنار مسائل مربوط به شوک های آب و هوایی، افزایش قیمت غذا و انرژی، نیاز به کمک های بشردوستانه در سال ۲۰۲۳ را افزایش می دهد.
گزارش کمیته بین المللی صلیب سرخ به شدت گرفتن درگیری ها در کشورهایی مانند سومالی، جمهوری دموکراتیک کنگو، یمن، اتیوپی، سوریه، ساحل، هاییتی و اوکراین اشاره کرده است.
این کمیته با برشمردن ۱۰ مورد از مهمترین بحران های جهانی که نمی توان در سال ۲۰۲۳ آنها را نادیده گرفت، در فهرست خود بیش از همه به فاجعه انسانی در سومالی و اتیوپی اشاره داشته است.
در این فهرست همچنین نام کشورهای افغانستان، سودان جنوبی، بورکینوفاسو، هاییتی و اوکراین مشاهده و عنوان شده است که فقر، خشکسالی، تلاش های شکست خورده در دیپلماسی، خشونت داخلی، تروریسم و جنگ، عوامل پیش بینی کننده درد و رنج مردم در این کشورها هستند.
تارنمای آکادمی ژنو نیز به شناسایی ۱۱۰ مورد درگیری مسلحانه در جهان پرداخته که بیش از ۴۵ مورد از آنها به خاورمیانه و شمال آفریقا و ۳۵ مورد به سایر کشورهای آفریقایی مربوط می شود. بر اساس این گزارش ۲۱ مورد درگیری مسلحانه در آسیا، ۷ مورد در اروپا و ۶ مورد در آمریکای لاتین شناسایی شده است.
گزارش شورای روابط خارجی آمریکا نیز تورم ناشی از قیمت غذا، تقویت نظامی چین در منطقه آسیا- اقیانوسیه، تغییر روابط بین هند و روسیه، فرار مغزها در نیجریه و تعمیق اختلافات سیاسی در آمریکا را به عنوان بحران های اصلی در سال ۲۰۲۳ معرفی کرده است.
روزنامه اکونومیست نیز در مقاله ای پیش بینی خود را درباره بحران های سال جدید میلادی ارائه داد که در آن بر افزایش تنش ها پیرامون مسائل تایوان و مناقشه دریای جنوب چین، تهدیدهای ناشی از کره شمالی و اختلالات میان چین و هند در منطقه مرزی هیمالیا تاکید شده است.
دیگر ارزیابی های ارائه شده در آستانه سال جدید میلادی بر تاثیر تحولات جهانی بر منافع امنیت ملی آمریکا تاکید دارد.
اندیشکده مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی واشنگتن در مقاله ای تحت عنوان «جهان در بحران؛ جنگ های زمستانی سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲» به ارزیابی جنگ های خشونت آمیز و غیرخشونت آمیزی پرداخته که به نظر می رسد در امنیت جهان در آینده تاثیر داشته باشد. این جنگ ها، «جنگ های زمستانی» در اوکراین بین روسیه و غرب در حوزه مسائل سیاسی و اقتصادی و آمادگی های نظامی و نیز احتمال استفاده از نیروهای هسته ای و توان بازدارندگی، فناوری های جدید تسلیحاتی و نگرانی ها درباره همکاری و رقابت با چین، جنگ و درگیری در خاورمیانه، کوزوو و درگیری های نیابتی را شامل میشود.
اوکراین
دیلی بیست در ادامه موارد دیگری از بحران های سال جدید میلادی به ویژه برای امنیت ملی آمریکا را برشمرده و مدعی شده است که تضمین تامین منافع کافی برای اوکراین نقش مهمی در این درگیری و دستیابی به راه حلی برای خروج از این مناقشه خواهد داشت که احتمالا هدف اصلی کی یف، مسکو، واشنگتن و بروکسل را در سال جدید تشکیل خواهد داد.
به نوشته این رسانه، ممکن است درگیری های شدید با کنگره تحت کنترل جمهوریخواهان رخ دهد که از ارائه کمک بیشتر به اوکراین خودداری می کنند. همچنین احتمال تشدید درگیری ها با روسیه نیز به توجه مداوم نیاز دارد. روسیه ممکن است همچنان به استفاده از اهرم فشار خود از طریق انرژی ادامه دهد و غرب را به دلیل حمایت از اوکراین تنبیه کند.
دیلی بیست همچنین به تنش در منطقه بالتیک اشاره کرده و خاطرنشان می کند دلیل این تنش ها نزدیک تر شدن سوئد و فنلاند به عضویت در ناتو است و روسیه زنگ هشدار را در این زمینه به صدا در آورده.
تایوان
این رسانه افزود هر چند که بعید به نظر می رسد چین در سال جدید میلادی و سال های بعد از آن به تایوان حمله کند اما اوضاع در این منطقه خطرناک است.
چین به عملیات نظامی خود ادامه خواهد داد و تایوان با کمک و همکاری آمریکا به تحکیم قوای خودخواهد پرداخت.
در حالی که جنگ برای همه طرف ها و اقتصاد جهان فاجعه بار خواهد بود اهمیت این موضوع نباید هرگز از اذهان کارشناسان امنیت ملی آمریکا و جهان دور بماند.
خشونت داخلی در آمریکا
این رسانه آمریکایی افزود: کارشناسان امنیت ملی آمریکا به شکل فزاینده ای تهدید قریب الوقوع احتمال حملات و ایجاد اختلال از سوی تندروهای خشونت طلب راست گرا را تشخیص داده اند. این مساله در سال ۲۰۲۳ نیز ادامه خواهد یافت به ویژه اگر پیگردهای قانونی علیه دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا و دیگر عوامل حمله به کنگره و تلاش های دیگری برای ربودن نتایج انتخابات سال ۲۰۲۰ ادامه یابد و این امر می تواند اوضاع سیاسی داخلی در آمریکا را متشنج کند.
حملات سایبری
دیلی بیست همچنین در معرفی بحران های امنیت ملی آمریکا نوشت حملات به دولت های خارجی و فعالان خصوصی مخرب را نیز باید به عنوان تهدید قریب الوقوع در نظر گرفت.
این رسانه مدعی شد با توجه به احتمال افزایش خصومت روسیه در قبال غرب به دلیل وخامت اوضاع اوکراین و فشار اقتصادی این کشور، احتمال حملات سایبری جدی تری وجود دارد. احتمال وخامت تنش ها با چین و اوضاع در ایران و کره شمالی را نیز باید مورد توجه قرار داد.
ناآرامی در روسیه، چین و ایران
این رسانه آمریکایی مدعی شد این سه کشور با سطح بی سابقه ای از ناآرامی سیاسی مواجه هستند و احتمال سرکوب و خشونت در آنها وجود دارد که می تواند ناآرامی ها را شدیدتر کند.
رژیم صهیونیستی
به نوشته دیلی بیست، کابینه راست افراطی جدید در رژیم صهونیستی نیز می تواند به دغدغه دولت جو بایدن از روز نخست روی کار آمدنش تبدیل شود. به رغم این که این مشکلات عمدتا ماهیت سیاسی دارند مشکلات دیگری می تواند تبعات امنیتی قابل توجهی داشته باشد که شامل درگیری فزاینده با فلسطینی ها است.
آفریقا
درگیری ها در قاره آفریقا تبعات انسانی شدیدی خواهد داشت که بندرت مورد توجه آمریکا و دیگر کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است. اما با توجه به هزینه های فزاینده انسانی در سال آینده به مداخله بیشتر بین المللی نیاز دارد.
تروریسم
دیلی بیست نوشت با توجه به فعال بودن گروه های تروریستی در جهان احتمال هدف قرار دادن آمریکا و متحدانش وجود دارد که دراین صورت بحث به طوراجتناب ناپذیری به سمت نحوه پاسخگویی آمریکا چرخش خواهد کرد.
کره شمالی
بر اساس گزارش دیلی بیست، با توجه به این که کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به دنبال تقویت توان نظامی خود است، به نظر می رسد در سال آینده آزمایشات بیشتر موشکی امری اجتناب ناپذیر است. آزمایشات هسته ای یک امکان واقعی به نظر می رسند. بنابراین افزایش تنش ها با کره شمالی، ژاپن و آمریکا دور از ذهن نیست.
احتمال بحران های انسانی و درگیری های ناشی از تغییرات آب و هوایی
دیلی بیست در انتها به احتمال بروز بحران های انسانی و درگیری های ناشی از وخامت اوضاع آب و هوایی و خشکسالی که سال به سال تشدید می شود پرداخته است.
به نوشته این رسانه، این امر می تواند خطر گرسنگی، بیماری ها، بحران های مهاجرتی، جنگ آب و دیگر انواع درگیری ها را افزایش دهد. با بروز این مشکلات واکنش سریع برای مهار آنها نقش مهمی را در کنار دیپلماسی ایفا خواهد کرد.
نظر شما