کنترل عوامل خطرساز از ابتلا به سرطان پیشگیری می‌کند

زنجان - ایرنا - رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: عوامل خطرساز ابتلا به سرطان به جز ژنتیک، سابقه خانوادگی و افزایش سن قابل کنترل هستند و معرفی گسترده این عوامل به همراه ترویج سبک زندگی سالم می‌تواند از ابتلا به انواع سرطان پیشگیری کند.

علی صیدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آموزش فراگیر برای پیشگیری از ابتلای شهروندان به بیماری‌های صعب‌العلاج از قبیل سرطان‌ها اهمیت زیادی دارد و این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه مهمترین راهکاری که در کشورهای توسعه یافته برای کاهش هزینه‌های سرطان به اجرا درمی‌آید، غربالگری برای تشخیص زودرس است، اضافه کرد: این موضوع موجب می‌شود بیماری در همان مراحل اولیه با هزینه‌های کمتر و نتایج مطلوب‌تری درمان شود.

این مسوول، انجام آزمایش های مختلف را از عوامل تشخیص زودرس سرطان عنوان کرد و گفت: انجام سالانه آزمایش هایی از قبیل خون مخفی در مدفوع، بررسی آندوسکوپیک انتهای روده بزرگ هر پنج سال یکبار از ۵۰ سالگی به بعد، انجام سالیانه ماموگرافی در زنان از ۴۰ سالگی به بعد و انجام سالانه ماموگرافی در زنانی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارند امری مهم در این زمینه محسوب می شود.

به گفته رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، استعمال دخانیات، مصرف الکل، قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید، رژیم پرچرب و تغذیه ناسالم، کم‌تحرکی و عواملی چون ابتلا به برخی عفونت‌ها و ویروس‌ها شامل زگیل تناسلی، ایدز و هپاتیت از جمله عوامل خطرساز ابتلا به سرطان هستند.

وی، واکسیناسیون را یکی از راه های موثر در پیشگیری از ابتلا به برخی عفونت‌ها عنوان کرد و گفت: ابتلا به برخی عفونت‌ها، احتمال مبتلا شدن به گروهی از سرطان‌ها را افزایش می‌دهد و واکسیناسیون در پیشگیری از این موارد می‌تواند بسیار موثر واقع شود اما برخی عفونت‌ها واکسنی ندارند و بهترین راهکار، توجه به علائم اولیه آنها و درمان در همان مراحل است وگرنه احتمالا عفونت پیشرفت کرده و زمینه‌ساز ابتلا به سرطان می شود.

این کارشناس ادامه داد: عفونت‌های زنانه، حفره دهان، گوارشی و ادراری از رایج‌ترین عفونت‌هایی است که توصیه می شود در همان مراحل اولیه جدی گرفته و درمان شود.

صیدی با بیان اینکه نشانه های سرطان نیز اهمیت زیادی دارد، افزود: تغییرات در تن صدا، اجابت مزاج، پوست و مخاط، ادرار، قاعدگی، بلع و هضم غذا و مشاهده و لمس هرگونه توده یا ضخیم‌شدگی غیرطبیعی پوست در ناحیه سر و گردن و سایر نواحی بدن از جمله علائم هشدار دهنده سرطان است.

وی یادآوری کرد: البته وجود هیچ‌کدام از این علائم به معنای ابتلای قطعی به سرطان نیست اما بهتر است جدی گرفته و پیگیری شود تا احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داده یا با تشخیص زودرس سرطان، احتمال درمان موفق آن را افزایش دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha