بی‌اعتنا به بایدن؛ عربستان روابطش را با رقبای آمریکا تقویت می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای خبری آمریکایی با اشاره به تمایل ولیعهد عربستان برای تقویت روابط با روسیه و چین به عنوان رقبای واشنگتن، این میل را نشانه پشت کردن ریاض به جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا ارزیابی کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، بیزنس اینسایدر عنوان کرد: شی جین پینگ رئیس جمهوری چین و محمد بن سلمان حاکم کنونی عربستان در دیدار خود در اوایل ماه دسامبر (آذر ماه) در ریاض، «فصل جدیدی» در روابط دو کشور را اعلام کردند.

آنها درباره توافقات جدید در بخش های تجاری، انرژی و همکاری در مسائل مختلفی- از جنگ یمن گرفته تا تحقیقات فضایی و زیرساختارهای انرژی- سخن گفتند.

بیزنس اینسایدر این دیدارها و توافقات را نقطه اوج سالها اتحاد بین پکن و ریاض در مخالفت فزاینده با سلطه جهانی آمریکا توصیف کرد و به نقل از جان آلترمن تحلیلگر آمریکایی نوشت: عربستان و چین همکاری دو کشور را به نفع خود می دانند و روابط اقتصادی مهمی با یکدیگر دارند. آنها انتظار دارند این روابط افزایش یابد.

آلترمن، معاون ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی در واشنگتن دی سی در مصاحبه با بیزنس اینسایدر افزود: در حالی که نگرانی ریاض و پکن درباره رهبری آمریکا در جهان از جهات متفاوتی است هر دو توافق دارند که واشنگتن منافع ملی آنها را تضعیف می کند.

از نظر چین، آمریکا سدی در برابر گسترش بیشتر نفوذ جهانی این کشور است. عربستان نیز به دنبال فرصت های اقتصادی و امکان ایفای نقشی بزرگتر در عرصه جهانی است که قدرت های بزرگی در حال رقابت در آن هستند.

بیزنس اینسایدر نوشت: آنچه که نگرانی آمریکا را بر می‌انگیزد، فقط همکاری عربستان با چین نیست، بلکه ریاض در همکاری با روسیه نیز به بایدن پشت کرده است.

این گزارش افزود: اکتبر (مهر/ آبان) گذشته، ریاض با اعلام همکاری با روسیه درباره کاهش تولید نفت، خشم دولت بایدن را برانگیخت. این توافق ریاض و مسکو مقامات دولت بایدن را شوکه کرد . آنها بر این باور بودند که محرمانه با عربستان برای افزایش تولید نفت به منظور کاهش تورم در داخل آمریکا توافق کرده اند.

توافق عربستان با روسیه همچنین تلاش های بایدن را برای محدود کردن درآمد حاصل از فروش نفت روسیه در بازارهای بین المللی این محصول خنثی کرد.

عربستان از پیوستن به تحریم های آمریکا و غرب علیه روسیه بر سر اوکراین خودداری کرده هر چند که در اجلاس سازمان ملل در ماه اکتبر، حمله به اوکراین را محکوم کرد.

انتقادهای آمریکا ریاض را خشمگین کرده است

این رسانه افزود: ولیعهد عربستان تحقیر بایدن را مخفی نکرده و بر اساس گزارش ها در جلسات خصوصی، بایدن را مسخره می‌کند. وی ماه مارس (اسفند/ فروردین) گذشته به نشریه آتلانتیک گفت اهمیتی نمی‌دهد که بایدن درباره او دچار سوءتفاهم شده است.

وی گفت آمریکا باید به فکر منافع خود این کشور باشد.

تحلیلگران بر این باورند که انتقاد آمریکا از سابقه حقوق بشر در عربستان و سرکوب مخالفان داخلی، ریاض را عصبانی کرده است.

همچنین وعده بایدن در کارزارهای انتخاباتی اش درباره تبدیل کردن عربستان به کشوری «منفور» به خاطر نقشی که در ترور جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد عرب ایفا کرد، با خشم رهبران سعودی مواجه شد.

آلترمن در این زمینه گفت: سعودی ها نگران اتکای کامل به آمریکا هستند و آن را اقدامی غیرمحتاطانه می دانند. آنها به انگیزه های بلندمدت آمریکا اعتمادی ندارند و گرایش واشنگتن به عربستان در دولت های باراک اوباما و دونالد ترامپ رئیسان جمهور پیشین آمریکا و دولت بایدن تغییرات چشمگیری داشته است.

با این حال، تحلیلگران به طور کلی توافق دارند که با وجود همه اختلافاتی که بین واشنگتن و ریاض وجود دارد، منافع مشترک آنها ادامه ائتلاف دو کشور را دستکم برای آینده ای نزدیک تضمین می کند.

بیزنس اینسایدر در تشریح چرایی ادامه همکاری آمریکا و عربستان در آینده نوشت: عربستان سعودی به حمایت های نظامی و فروش تسلیحات آمریکا متکی است، در حالی که از نگاه آمریکایی ها، سعودی ها متحد مهمی در یک منطقه متلاطم و عامل توازن در مقابل ایران است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha