به گزارش خبرنگار ایرنا، پرستار یک عضو مهم در تیم مراقبت بهداشتی است و نقش های مختلفی از جمله مراقبتی، حمایتی، درمانی، هماهنگی، مشورتی، مدیریتی و تحقیقاتی را ایفا می کند.
پرستار وظیفه مراقبت و حمایت از بیمار، هماهنگی بین بیمار و پزشک یا خانواده بیمار (انتقال دهنده خواستها و نیازهای بیمار یا مددجو)، مسوولیت مدیریت بخش (اولویتبندی برای رسیدگی به بیماران و تصمیمگیری به موقع در مورد بیماران اورژانسی)، وظیفه آموزش به بیمار در جهت تطابق با مشکلات و ناراحتیهای پیشآمده و وظیفه تحقیق درباره روشهای مراقبتی و نحوه کاهش تعداد روزهای بستری یک بیمار را بر عهده دارد.
پرستاری یعنی کمک به فرد سالم یا بیمار در درمانگاه یا بیمارستان برای انجام آن دسته از فعالیتهایی که موجب حفظ و ارتقای سلامت میشود به نحوی که اگر فرد توانایی، اراده یا آگاهی لازم را داشت، میتوانست آن فعالیتها را بدون کمک انجام دهد.
خبرنگار ایرنا برای آگاهی بیشتر از ماموریت ها و رسالت های پرستاران، مصاحبهای را با فریدون اسکندری رییس سازمان پرستاری استان زنجان انجام داده است.
وی معتقد است: پرستاران، مطالباتی دارند که در صورت توجه به آنها می توانند خدمت رسانی مطلوب تری را به آحاد جامعه ارائه کنند چون پرداختی های نه چندان رضایت بخش موجب شده این گروه انگیزه چندانی برای کار و ادامه فعالیت مطلوب نداشته باشند.
به گفته اسکندری استاندارد نسبت تخت به پرستار از جمله موضوعات مهمی است که طبق هدفگذاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای رسیدن به آن فاصله وجود دارد.
ایرنا. در حال حاضر چه تعداد گروه پرستاری در استان فعالیت می کنند؟
نظام پرستاری یک تشکل صنفی، غیر وابسته و نهادی هویتی برای پرستاران است که در موارد مرتبط با این شغل تصمیم گیری می کند.
گروه پرستاری شامل پرستاران،کادر اتاق عمل و هوشبری، بهیار و فوریت های پزشکی است.
در حال حاضر چهار هزار نفر از کادر پرستاری در بخش دولتی، غیر دولتی و تامین اجتماعی تحت پوشش نظام پرستاری استان هستند که درصد کمی بازنشست شده اند و نزدیک به سه هزار و ۸۰۰ نفر در بیمارستان های دولتی و وابسته به دانشگاه علوم پزشکی، تامین اجتماعی، کلینک های خصوصی و بیمارستان خصوصی خدمت رسانی می کنند.
حدود ۷۵ درصد گروه پرستاری شاغل در بخش دولتی بوده و تحت پوشش بیمارستان های علوم پزشکی کار می کنند و بزرگترین گروه تشکیل دهنده خدمات بیمارستانی هستند و تنها افرادی هستند که به صورت شبانه روزی بر بالین بیماران حضور می یابند.
فردی که بر بالین بیمار حضور دارد و مسوول مراقبت از او است پرستار شناخته می شود و از این جهت نقش مهم و با ارزشی را ایفا می کند.
اگر پرستار در یکی از نقش های ششگانه خود به ویژه در بخش درمانی خوب ظاهر شود و وظیفه خود را انجام دهد، کار او بسیار ارزشمند و با اهمیت است در غیر این صورت اگر این نقش را قبول نداشته باشد و فقط به عنوان شغل وارد این حرفه شده باشد، چندان موفق نخواهد بود.
از طرفی شغل پرستاری با عشق گره خورده و بدون توجه به این مولفه مهم نمی توان خدمت انجام داد چون پرستاری یک حرفه جامع نگر است و باید بیمار را از تمامی جنبه ها در نظر گرفت.
باید به این مهم توجه داشت که کار پرستار فقط دادن دارو نیست، بلکه باید همدم بیمار باشد و زمانی این مهم رخ می دهد که پرستار به اندازه کافی و در حد استانداردها وجود داشته باشد، به کارگیری پرستار در حد استانداردهای تعریف شده، امکان خدمت رسانی مطلوب را فراهم می کند.
ایرنا. به موضوع علاقه در حرفه پرستاری اشاره کردید، تا چه میزان این مهم در گروه پرستاری صادق است؟
علاقه شرط اصلی حرفه پرستاری است، اگر فردی بدون علاقه به این حرفه وارد شود، فضای غیر قابل فبولی برای او به وجود می آید.
در حال حاضر می توان گفت ۹۰ درصد پرستاران شاغل در بیمارستانها به کار خود علاقه دارند اما اینکه چرا در برخی موارد نمی توانند نقش اصلی خود را ایفا کنند، ناشی از کمبودها، نواقص و موانع موجود است.
خواسته پرستاران، رفع موانعی است که خدمت رسانی بهینه و مطلوب آنها را به بیماران افزایش می دهد.
حقوق کم پرستاران موجب شده آنها در چند شیفت کاری فعالیت داشته باشد تا از عهده کفاف زندگی خود برآیند.
مسوولان باید به این موضوع توجه کنند تنها خواسته این گروه، رفع موانع برای خدمت رسانی بهتر بوده و در این میان پرداختی ها مشکلاتی را به وجود آورده است.
خوشبختانه پس از دوران کرونا جایگاه و نقش پرستاران برای عموم مردم شفافتر شد چون آنها در آن دوران بسیار جانفشانی کردند و حتی در منازل به نحوی کمک حال مردم بودند و هم اکنون نیازمند توجه و حمایت بیشتر هستند.
ایرنا. چند درصد پرستاران شاغل در استان از بانوان هستند؟
در حال حاضر ۸۰ درصد پرسنل پرستاری استان زنجان از بانوان هستند و ۲۰ درصد دیگر را مردان تشکیل می دهند.
رعایت عدالت جنسیتی در این خصوص شدنی نیست، چرا که برای جذب مردان به این حرفه باید وضعیت خوبی از نظر پرداختها حاکم باشد تا مردان نیز تمایل بیشتری برای ورود به این حرفه داشته باشند.
امروزه با توجه به پرداختی ها تمایل مردان نسبت به این شغل بسیار کمتر شده است و بسیاری از آقایان در مراکز بهداشت، کارخانجات و شرکت ها جذب شده و میزان کارکرد خود را در بیمارستان ها به حداقل رسانده اند که این یک عارضه بوده و بسیار خطرناک است.
ایرنا. در حال حاضر نسبت پرستار به تخت چگونه است؟
امروزه این نسبت در کشور بین پنج تا ۹ دهم و در استان زنجان بین ۹ دهم تا یک بوده که این رقم در بیمارستان ها متغیر است و هدفگذاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۱.۷ دهم می باشد که استاندارد این نسبت در جهان بالاتر است.
پرستار حرفه ای به فردی اطلاق می شود که فقط پرستار تحصیل کرده دانشگاهی است که با توجه به این موضوع، نسبت یاد شده برای پرستاری حرفه ای، ۱.۷ دهم و برای یک گروه پرستاری باید به ۲.۵ برسد.
ما از این رقم فاصله داریم و برای تحقق این مهم باید ۸۰ درصد از نیروی موجود جذب شود تا به هدفگذاری وزارت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسیم.
نظر شما