خبر فوری: رفع فیلترینگ

۱۷ دی ۱۴۰۱، ۱۲:۰۳
کد خبرنگار: 2154
کد خبر: 84989104
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

آل سعود..یکدست سازی فرهنگی با انکار هویت اهل حجاز

تهران – ایرنا – ترویج تفکرات نژاد پرستانه و فاشیستی و سیاست یکدست سازی فرهنگی در عربستان با به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی تا جایی پیش رفته که اکنون پوشیدن لباس سنتی مردم حجاز مشهور به «الغبانه» در مراسم نیز با برخورد مقامات سعودی روبرو شده است.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از روزنامه «صوت الناس»، اقدامات نژادپرستانه در عربستان با به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» گسترش یافته و بر شدت موج فاشیستیِ ملیِ گرایانه زیر چتر حمایت حکومت سعودی افزوده شده است.

صوت الناس (صدای مردم) ارگان حزب تجمع ملی مخالف افزود که پس از توییت «ترکی آل الشیخ» رئیس موسسه سرگرمی و تفریح عربستان، شبکه‌های اجتماعی این کشور با جنجال گسترده‌ای رو به رو شد، آل الشیخ در این توییت به انتقاد از حضور یکی از شرکت‌کنندگان در مسابقات هنری با لباس سنتی اهل حجاز مشهور به «الغبانه» پرداخت.

او پیشتر اعلام کرده بود که با حضور هر تیم و یا فعالیت تفریحی با این لباس موافقت نخواهد کرد زیرا به ادعای او «این لباس نماد هویت حجاز نیست و برای ما بیگانه و به منزله تحریف تاریخ است.»

صوت الناس نوشت: در کنار این اظهارات جنجالی، کمپین‌های متعددی در حمایت از موضع گیری آل الشیخ شکل گرفته و اظهارات او را حمایت از هویت ملی دانستند. این در حالیست که این کمپین‌ها توسط چهره‌های نزدیک به حکومت سعودی هدایت می‌شوند و فعالان سایبری مورد حمایت حکومت سعودی در کنار فاشیست‌های سعودی که خود را «جریان ملی» می‌نامند، در آن حضور دارند.

در مقابل، جوامع حجازی به شدت این حمله نژادپرستانه علیه هویت فرهنگی‌شان و تلاش‌هایی را که برای به حاشیه راندن و نابودی میراث غنی آنها انجام می‌شوند، محکوم کرده و خشم خود را از این گونه اقدامات ابراز داشتند.

هویت حجازی سال‌ها است که با تنوع فکری، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی و میراث اصیل آنها و سازش و همزیستی که بر روابط قبایل آن حاکم است، شناخته می‌شود.

به نوشته صوت الناس، نکته قابل توجه این است که بیشتر کسانی که امروز به هویت حجازی حمله کرده و مدعی حفاظت از هویت قبایل خود هستند، اصلا ساکن این مناطق نبوده و هیچ ارتباطی با این مساله ندارند و چه بسا چیزی از جامعه حجازی، ساختار متنوع و تاریخ آن نمی‌دانند و تنها تلاش می کنند این فرهنگ، تاریخ و میراث را بر پایه این اصل «یا ما یا آنها» نابود کنند. گویا از نظر آنها فرهنگ یک رنگ مشترک برای یک گروه واحد است که باید به همه تعمیم یابد، در غیر این صورت هر چه غیر از آن است، خارجی محسوب شده و باید جلوی آن گرفته شود. این همان نگاه فاشیستی نسبت به مسائل فرهنگی، طایفه‌ای و هویتی است.

همچنین در این کمپین به توجیهات سخیفی که برگرفته از یک جهل بزرگ است، پرداخته و ادعا شده که هدف ممانعت از پوشیدن لباس الغبانه نیست بلکه هدف این است که کسی نگوید که این لباس (که به ادعای مقامات سعودی هویت حجاز نیست و بیگانه است) بخشی از فرهنگ و میراث سعودی است. این همان جهل و نادانی در قبال مفاهیم فرهنگ، میراث و هویت است.

بر اساس این گزارش، «الغبانه» صرف نظر از دعواها بر سر اصیل بودن یا نبودن آن، بخش مهمی از لباس و میراث جامعه حجازی است، مردم لباس خود را به میراث می‌گذارند و اکنون چگونه می‌توانیم به آنها بگوییم که پوشش و هویت فرهنگی آنها که از صدها سال قبل و حتی پیش از تشکیل کشور عربستان وجود داشته، ارتباطی با هویت ملی ندارد. نکته جدید در حملات نژادپرستانه این روزها این است که دولت عربستان از طریق شخصیتی در جایگاه آل الشیخ که یکی از معدود نزدیکان ولیعهد فعلی است، این نژادپرستی را اعمال می‌کند،روشن است که مسئولان ریاض بخشی از این کمپین‌ها هستند و حتی از یک حمایت نژادپرستانه صرف علیه فرهنگ و میراث حجاز فراتر رفته و اقداماتی را در سرکوب آن و ممانعت از بروز آن در هر گونه فعالیت عمومی در پیش گرفته‌اند.

در واقع طرح بهانه‌های سخیفی چون حفظ میراث و هویت ملی به عنوان مجوزی برای سرکوب و مقابله با هر فرهنگ، تاریخ و میراثی خارج از محدوده منطقه برای تحمیل این نکته است که باید یک هویت و یک فرهنگ مشترک و آداب و رسوم یکسانی برای همه عربستانی‌ها وجود داشته باشد و هر کس از این امر تخلف کند و هر چیزی بر خلاف آن، (از نظر مقامات سعودی) به منزله تحریف تاریخ و آسیب زدن به میراث است و باید با آن مقابله و سرکوب شود.

این اقدام یک تحمیل فاشیستی و افراطی مبتنی بر محدود بودن دولت به یک شخصیت و منطقه خاص و تلاش برای سرکوب هر تفکر، فرهنگ و باوری برخلاف آن و یا اقلیت حاکم است.

اما مفهوم کشور بسیار بزرگ‌ تر و وسیع‌ تر از یک منطقه، یک شخصیت و یا یک تفکر کوچک و محدود است، کشور شامل فرهنگ‌ها و نیازهای متنوعی است که نقاط قوت هویت ملی را تشکیل می‌دهند و باعث می‌شوند که این هویت فراگیر و متنوع بوده و شامل گروه های مختلف کشور باشد.

به نوشته صوت الناس، این همان نکته‌ای است که "فاشیست‌های ملی گرا" در عربستان از درک آن عاجز هستند، اینکه هویت ملی باید فراگیر بوده و شامل تمام فرهنگ‌های داخلی باشد و این فرهنگ‌ها با یکدیگر مرتبط هستند و اصیل و غیراصیل ندارند. بر این اساس تمام گروه‌های جامعه با فرهنگ‌ها، میراث و تاریخ‌شان آنچه را فرهنگ ملی نامیده می شود، تشکیل می‌دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha