ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

تهران-ایرنا- تأکیدایران برافزایش فعالیتهای اقتصادی مشترک بابرزیل،حمایت مکرون ازپیوستن فنلاندوسوئدبه‌ناتو،رویکرددوگانه آمریکابرغم تکرارادعاهای ضدایرانی، واکنش آمریکابه هتک حرمت مسجدالاقصی وتاکیدامیرعبداللهیان برروابط خوب وممتاز باهمه همسایگان مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا درچندساعت گذشته است.

**امیرعبداللهیان بر روابط خوب و ممتاز با همه همسایگان تاکید کرد

در دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان بر روابط خوب و ممتاز با همه همسایگان تاکید کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

در دیدار سیدعباس موسوی سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان با امیرعبداللهیان، سفیر کشورمان گزارشی از آخرین تحولات روابط دوجانبه و برنامه‌های آتی ارائه کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تاکید بر روابط خوب و ممتاز با همه همسایگان در چارچوب سیاست همسایگی دولت سیزدهم، رهنمودهای لازم را برای توسعه و تقویت روابط دو کشور همسایه در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ارائه کرد.

امیرعبداللهیان همچنین بر برگزاری موفق کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در آینده نزدیک تاکید کرد.

https://irna.ir/xjLq7M

**روابط تهران-باکو راهبردی است/ باید فضای غیررسمی مدیریت شود

سفیران پیشین ایران در جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه روابط ایران و جمهوری آذربایجان ارزشمند و راهبردی است، می‌گویند: انسداد و بن‌بستی در روابط وجود ندارد؛ اگر تنشی هست در حوزه غیررسمی است و مقام‌های رسمی دو کشور، باید فضای غیررسمی را بشناسند و مدیریت کنند تا بر روابط رسمی اثر منفی نگذارد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«احد قضایی» و «محسن پاک‌آیین» دو تن از سفیران پیشین ایران در جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه ۱۳ دی‌ماه در نشست «راه گفت‌وگو» در موسسه اطلاعات با عنوان «روابط ایران و جمهوری آذربایجان و تاثیر عوامل بیرونی در ایجاد تنش بین دو کشور» به تشریح دیدگاه‌های خود پرداختند.

پاک‌آیین معتقد است ایران و جمهوری آذربایجان دارای بیشترین اشتراک‌ها هستند و در دنیا دو کشور دیگری را پیدا نمی‌کنید که به این میزان اشتراک داشته باشد. واقعیت اینکه فرصت‌های ما در جمهوری آذربایجان و فرصت‌های آنها در ایران به مراتب بیشتر از تهدیدهاست.

تهدیدانگاری، تهدیدی که واقعی نیست
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان می‌افزاید: نه تهدیدی از جانب جمهوری اسلامی ایران نسبت به جمهوری آذربایجان هست و نه از طرف آنها نسبت به ایران و ما دچار تهدیدانگاری شدیم؛ یعنی تهدیدی که واقعی نیست و در روابط ایران و جمهوری آذربایجان مطرح بوده و به دلیل این تهدیدانگاری، روابط ما در دوران مختلف دچار فراز و نشیب بوده است.
به گفته وی، هر زمان روابط ما فرصت‌محور شده، برنده بودیم و هر زمان به دلیل تهدیدانگاری روابط‌مان تهدیدمحور شده، دچار مشکل جدی بودیم.

پاک‌آیین اظهار می‌کند: قرار است کمیسیون مشترک اقتصادی تا پایان امسال برگزار شود؛ تاریخ آن هم مشخص شده است. مقام‌های رسمی دو کشور ارتباط نزدیکی دارند و سفرهایی را طرفین طراحی کردند و روال عادی در حوزه رسمی جاری است. هر دو کشور علاقه‌مندند فضای غیررسمی به ویژه فضای رسانه‌ای را مدیریت کنند تا آسیبی به روابط دو کشور نزند. این اراده در هر دو کشور وجود دارد.

وی توضیح می‌دهد: اما در سطح غیررسمی به ویژه از طرف جمهوری آذربایجان برخی نمایندگان مجلس آنها که پایگاه مردمی ندارند، ایران‌ستیزند و مدام علیه ایران صحبت می‌کنند، برخی از رسانه‌های غیردولتی آنها به ویژه وابسته به قوم‌گراها نیز در مورد ایران می‌نویسند که این سبب می‌شود هرچند کمتر، اما در ایران هم واکنش‌هایی داشته باشد؛ در واقع اشکال اصلی در آن طرف است. بنابراین مقام‌های رسمی طرفین باید در ابتدا فضای غیررسمی را بشناسند و مدیریت کنند که بر روابط رسمی اثر منفی نگذارد.

دیپلمات‌ها خوب عمل نکردند
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تاکید می‌کند: اعتقاد دارم هر جا اختلاف‌ها بین دو کشور وجود داشت به ویژه همسایگان و حل نشد، دیپلمات‌ها خوب عمل نکردند.
ما انسدادی در روابط دو کشور نداریم؛ اگرچه برخی صحبت‌ها در سطح رسمی از طرف جمهوری آذربایجان گفته شده که ما پاسخ آن را دادیم و خود آنها نیز متوجه اشتباهشان شدند اما اکنون روابط عادی است و نباید از نقش دیپلماسی غافل شویم. در دیپلماسی (که آمریکا را استثنا می‌کنم) ما با کشورها قهر نداریم. در دیپلماسی باید هیات‌ها به کشورهای دیگر رفت‌وآمد کنند؛ با مذاکره مسایل بسیاری حل می‌شود، به جای اینکه از دور علیه هم صحبت کنیم.

پیشنهاد به دستگاه دیپلماسی دو کشور
پاک‌آیین به دستگاه دیپلماسی کشورمان و جمهوری آذربایجان دو پیشنهاد می‌دهد:

۱. در مورد روابط ایران و جمهوری آذربایجان، در سطح رسمی نباید حرفی علیه هم بزنند و اگر اختلافی وجود دارد در مذاکرات حل کنند؛ لزومی ندارد در سطح رسانه‌ها و علنی اعلام کنند تا خوراکی شود برای کسانی که می‌خواهند روابط دو کشور را برهم بزنند.

۲. امروز گروه‌های مختلف رسانه‌ای به دنبال این هستند روابط ایران و جمهوری آذربایجان خدشه‌دار شود؛ رسانه‌های رژیم صهیونیستی با اخبار جعلی که متاسفانه بعضی مواقع در ایران هم منتشر می‌شود و همچنین ارمنستان، نمی‌خواهند رابطه ایران و جمهوری آذربایجان خوب باشد. همچنین ترکیه و در داخل نیز برخی رسانه‌ها متوجه نیستند و این خبرهای جعلی و تحریف‌شده منتشر می‌شود و منبع تحلیل قرار می‌گیرد.

وی تاکید دارد، بسیار مهم است به منبع اخبار توجه کنیم که با چه هدفی خبری را منتشر می‌کند؛ آیا صحت دارد یا خیر و ببینیم وزارت خارجه در مقابل این خبر چه موضعی می‌گیرد و بعد ما تحلیل‌های خود را ارائه دهیم.

سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان بر دپلماسی فعال بین دو طرف تاکید دارد و یادآور می‌شود: اینکه اکنون نوبت ماست یا آنها مهم نیست؛ رفت‌وآمد باید انجام شود؛ روابط دو کشور، ارزشمند و راهبردی است و سیاست دولت نیز تقویت روابط با همسایگان است؛ در این زمینه باید فعال باشیم تا با گفت‌وگو، اندک اختلاف‌ها حل شود.

تصور اشتباه چشم‌داشت ایران به خاک جمهوری آذربایجان
پاک‌آیین ادامه می‌دهد: ما از طرف جمهوری آذربایجان متهم هستیم به اینکه یک زمانی جمهوری آذربایجان از ایران جدا شده، ممکن است ایران دوباره به دنبال این باشد که چشم‌داشتی به این کشور داشته باشد. این از همان اوایل استقلال جمهوری آذربایجان مطرح بود؛ در حالی که اصلا اینگونه نیست و جمهوری اسلامی ایران به هیچ‌وجه چشم‌داشتی به خاک هیچکدام از همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان ندارد. این بارها اعلام شده و ما سالیان دراز در عمل از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کردیم.

وی اظهار می‌کند: هنگامی که ارمنستان به جمهوری آذربایجان حمله و ۷ شهر را اشغال کرد و قره‌باغ را هم در اختیار داشت، می‌خواست به نخجوان حمله کند؛ اگر به این شهر حمله می‌کرد می‌توانست نخجوان را هم که بخشی از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان است اما با بخش مرکزی این جمهوری مرز ندارد، اشغال کند. در همان زمان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با رئیس‌جمهوری ارمنستان تماس گرفت و گفت اگر بخواهید طرف نخجوان بیایید دیگر با ما طرف هستید و جلوگیری کرد.

به گفته وی، در مساله قره‌باغ، روسیه طرفدار ارمنستان بود؛ ارمنستان با کمک ارتش روسیه قره‌باغ را گرفت و ۷ شهر را اشغال کرد که در جنگ ۴۴ روزه آزاد شدند. غربی‌ها نیز لابی ارمنستان بودند؛، رئیسان گروه مینسک، فرانسه، آمریکا و روسیه نیز طرفدار ارمنستان بودند. آن کشوری که محکم ایستاد و از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان حمایت کرد و گفت قره‌باغ جزئی از جمهوری آذربایجان است، ما بودیم.

پاک‌آیین می‌گوید، این کاملا روشن است که نه تنها ما برای جمهوری آذربایجان تهدید نبودیم بلکه فرصت بودیم که از قبال ایران بتواند تمامیت ارضی خود را حفظ کند، اما این اتهام را هنوز هم به ما می‌زنند که ایران چشم‌داشت به خاک جمهوری آذربایجان دارد.
او، روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی را یک رابطه واقعی و درازمدت می‌داند و می‌افزاید، این رابطه می‌تواند به عنوان یک خطر بر روابط ایران و جمهوری آذربایجان اثر منفی بگذارد که البته گذاشته است. بنابراین به هر میزان که بتوانیم از فرصت روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان استفاده کنیم، می‌توانیم مانع رسیدن رژیم صهیونیستی به اهداف خود شویم.

این کارشناس در مورد ترکیه توضیح می‌دهد: این کشور از فرصت جنگ قره‌باغ استفاده کرد و در کنار جمهوری آذریابجان قرار گرفت تا ارمنستان را تضعیف کند، ترکیه در دو جنگ قره‌باغ شاید یک گلوله هم به نفع جمهوری آذربایجان به سمت ارمنستان شلیک نکرد و هزینه زیادی انجام نداد اما با استفاده از دیپلماسی و تبلیغات گسترده، به‌گونه‌ای القا کرد که پیروز جنگ قره‌باغ ترکیه بوده است.
زمانی که جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ به پایان رسید، بسیاری از رسانه‌ها در ایران نوشتند که برنده این جنگ ترکیه و بازنده آن ایران بود. یعنی روابط ارمنستان و ترکیه را ساده‌انگاری کردند در حالی که ارمنستان هنوز حاضر نشده آن دالان را برای جمهوری آذربایجان باز کند چه برسد به ترکیه.

حل نشدن قره‌باغ؛ هدف مشترک ترکیه و اسرائیل
از نظر پاک‌آیین، هدف ترکیه و رژیم صهیونیستی برای ادامه تنش قره‌باغ مشترک است و هر دو می‌خواهند مساله قره‌باغ حل نشود؛ ما باید واقعیات ترکیه و نوع رابطه آنها با جمهوری آذربایجان را بررسی کنیم. ترکیه علاقه‌مند است از وضعیت کنونی استفاده کند تا اهدافش را در مورد ارمنستان پیاده کند.

این تحلیلگر سیاسی توضیح می‌دهد: این را خود مقام‌های نظامی جمهوری آذربایجان نقل کردند که ما در اوایل جنگ قره‌باغ سال ۱۹۹۱ و ۹۲ به دنبال خرید سلاح بودیم و ۳۰ کشور را مورد مطالعه قرار دادیم و برخی اقلام مورد نیاز خود را به آمریکا اعلام کردیم که آنها موافقت کردند اما هنگام خرید نهایی، گفتند از اسرائیل بخرید. یعنی آمریکا هدایت‌کننده خرید سلاح بوده که به جمهوری آذربایجان گفتند از اسرائیل سلاح خریداری کنند.

وی می‌افزاید: از آن زمان اسرائیل فروشنده سلاح به جمهوری آذربایجان شد و همیشه توجیه جمهوری آذربایجان به ما این است که چون نیازمند سلاحیم با اسرائیل رابطه داریم؛ پول می‌دهیم اسلحه می‌خریم؛ اسرائیل هم هیچ منتی بر ما ندارد چون از ما پول دریافت می‌کند. اگر کشورهای دیگر به ما اسلحه بدهند از اسرائیل سلاح نمی‌خریم. دومین توجیهشان این است که می‌خواهیم از لابی یهودی‌ها علیه لابی ارمنی‌ها در دنیا برای ماجرای قره‌باغ استفاده کنیم. البته این توجیه اشتباه است زیرا همیشه همه‌جای دنیا لابی ارامنه و لابی یهود در کنار هم و با هم بوده‌اند.

شمار اندک پان‌آذریسم در جمهوری آذربایجان و طبل توخالی
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان ادامه می‌دهد: از آن طرف، شمار اندکی قوم‌گرا و به قول خودشان پان‌آذریسم در جمهوری آذربایجان از ابتدای استقلال این کشور تلاش می‌کنند این تصور ایجاد شود که آنها می‌توانند آسیب جدی به ایران بزنند. وقتی صحبت از تهدید می‌کنیم، تهدید به معنای این است که بتواند یک تغییر بنیادین در اجتماعی ایجاد کند.
در حالی که پان‌آذریسم و پان‌ترکیسم در جهان نفس‌های آخرشان را می‌کشند. حتی خود ترکیه هم دیگر پان‌ترکیسم را قبول ندارد و اردوغان بارها آن را اعلام کرده است. در جمهوری آذربایجان هم پان‌آذریسم‌ها یک گروه اندکی هستند که اگر حمایت آمریکایی‌ها را نداشتند، از بین رفته بودند. در واقع طبل توخالی‌اند.

وی می‌افزاید: تصور اینها این بود که می‌توانند در ایران تاثیر بگذارند در حالی ما در ایران همیشه یک ملت بودیم و هیچگاه در تاریخ ایران شاهد درگیری‌های قومی نبودیم. اینها و احزاب قوم‌گرا حتی در داخل جمهوری آذربایجان جزو اپوزسیون حزب حاکم و الهام علی‌اف هستند و آمریکایی‌ها و غربی‌ها با آنها ارتباط نزدیک دارند و می‌خواهند آنها را روی کار بیاورند اما نمی‌توانند، چون این احزاب قدرتی ندارند. الهام علی‌اف و مقام‌های ارشد جمهوری آذربایجان بارها به ما گفته‌اند که اینها به دنبال انقلاب مخملی در جمهوری آذربایجان هستند. یعنی نه مردم و نه دولت جمهوری آذربایجان از پان‌آذریسم‌ها حمایت نمی‌کنند. این تبدیل به تهدیدانگاری شده بود و این تهدیدانگاری‌ها سبب شده بود ما فرصت‌ها را فراموش کنیم.

پاک‌آیین یادآور می‌شود: ما در جمهوری آذربایجان فرصت‌های بسیار زیادی در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی، بین‌الملل و فرهنگی داریم که باید هر دو کشور به این فرصت‌ها توجه کنیم و فرصت‌محوری را در دستور کار قرار دهیم. برخی از مسایلی که وجود دارد به‌راحتی از مسیر دیپلماتیک حل می‌شود.

جمهوری آذربایجان فرصت بسیار خوب برای ایران
«احد قضایی» سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان نیز در این نشست با بیان اینکه جمهوری آذربایجان فرصت بسیار خوبی برای ایران بوده و هست، معتقد است، آنها سکوی حضور ایران در جامعه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (یا هم سود) CIS هستند؛ بنابراین ما هستیم که درست عمل نکردیم و فرصت را تبدیل به تهدید کردیم.

وی می‌افزاید: آنها اوایل جنگ قره‌باغ در سال ۱۹۹۱ و ۱۹۹۲ به آمریکا برای گرفتن پهپاد مراجعه می‌کند و آمریکا هم آنها به اسرائیل ارجاع می‌دهد. از همان زمان تسلیحات خود را از اسرائیل تامین می‌کنند. آذربایجان در جنگ قره‌باغ، چراغ سبز روسیه را گرفت. چون نقش اصلی را روسیه، فرانسه و آمریکا داشت. فرانسه که طرفدار ارمنستان بود و کاری هم از دستش برنمی‌آمد.

این دیپلمات پیشین ادامه می‌دهد: اینکه اکنون برخی تحلیل‌ها می‌گویند راه ایران با اروپا از طریق ارمنستان است، اصلا چنین نیست. ارمنستان محصور در خشکی است؛ در شمال آن گرجستان، شرق آن جمهوری آذربایجان و غرب آن نخجوان قرار دارد و ارتباطی به اروپا ندارد. یعنی اگر اینکه ایران مراسلات خود را از آنجا انجام می‌دهد، گرجستان موافقت نکند، همانجا هم نقطه کور است؛ اما اینجا چنان تبلیغ کردند که آذربایجان می‌خواهد راه ما را با اروپا ببندند؛ در صورتی که راه ما با اروپا، از طریق آذربایجان، گرجستان و ترکیه هم امکان‌پذیر است.

https://irna.ir/xjLpQz

**روسیه: بیش از ۱۳۰ مزدور خارجی ارتش اوکراین کشته شدند

ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت: در حمله نیروهای هوافضای روسیه به محل استقرار موقت مزدوران خارجی ارتش اوکراین در جمهوری خلق دونتسک بیش از ۱۳۰ تن از آنها کشته شدند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

کوناشنکوف سه‌شنبه اظهار کرد: نیروهای روسیه همچنین نیروهای اوکراین را در منطقه خارکی‌یف مورد حمله قرار دادند و بیش از ۴۰ شبه نظامی، سه خودروی زرهی جنگی و سه کامیون وانت را منهدم کردند.

سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت: نیروهای روسیه بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ هواپیمای بدون سرنشین اوکراین را از آغاز عملیات ویژه نظامی در اوکراین منهدم کرده‌اند.

کوناشنکوف در مورد مجموع خسارات تجهیزات نظامی اوکراین از آغاز جنگ تصریح کرد، اوکراین در این جنگ ۳۵۵ هواپیمای جنگی، ۱۹۹ بالگرد، ۲هزارو۸۰۷ هواپیمای بدون سرنشین، ۳۹۹ سامانه موشکی زمین به هوا،۷هزارو۳۸۲ تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی،۹۶۷ سامانه پرتابگر راکتی چندگانه، ۳ هزارو۷۶۸قبضه توپ و خمپاره و ۷هزارو۹۰۰ خودروی موتوری ویژه نظامی را از دست داده است.

جنگ در اوکراین در پی بی‌توجهی غرب نسبت به نگرانی‌های امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز ۲۱ فوریه گذشته (دوم اسفندماه ۱۴۰۰) استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت و سه روز بعد، عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد. به این ترتیب روابط پرتنش مسکو-کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

https://irna.ir/xjLq6K

**ادعای آمریکا: مادورو رهبر قانونی ونزوئلا نیست/تحریم‌ها ادامه می‌یابد

آمریکا اعلام کرد که همچنان نیکلاس مادورو را به عنوان رئیس‌جمهور ونزوئلا به رسمیت نمی‌شناسد و تحریم‌ها علیه این کشور را حفظ خواهد کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت که دارایی های دولت ونزوئلا در آمریکا از جمله شرکت دولتی نفت، در اختیار مجلس ملی تحت رهبری مخالفان دولت ونزوئلا باقی خواهد ماند.

وی افزود: رویکرد ما نسبت به مادورو تغییر نکرده است. او رهبر قانونی ونزوئلا نیست.

پرایس ادامه داد: ما همچنان معتقدیم که مجمع ملی تشکیل شده در سال ۲۰۱۵، تنها نهاد منتخب دموکراتیک در ونزوئلا است.

وی در پاسخ به سوالی درباره دارایی‌های ونزوئلا گفت: تحریم‌های کلی مرتبط با ونزوئلا و محدودیت‌های مرتبط با آن همچنان پابرجا هستند.

رئیس‌جمهوری ونزوئلا همزمان با اعلام آمادگی برای «گفت‌وگو با دولت آمریکا در بالاترین سطح» تاکید کرد واشنگتن با وجود توافق انجام شده با مخالفان، هنوز ۳ میلیون و ۱۵۰ هزار دلار از منابع این کشور در خارج از ونزوئلا را آزاد نکرده است.

نوامبر ۲۰۲۲ (۶ آذر) دولت ونزوئلا و مخالفان دومین توافقنامه به منظور حمایت از مردم ونزوئلا را امضا کردند که هدف اصلی آن، بازیابی منابع مسدود شده این کشور تحت تحریم در سیستم مالی بین‌المللی است.

توافق امضا شده به دنبال ازسرگیری گفت‌وگوهایی است که از اکتبر ۲۰۲۱ با تصمیم دولت ونزوئلا به حالت تعلیق درآمده بود و طبق آن، مخالفان و دولت باید در زمینه کمک و هزینه‌های بشردوستانه مانند پرداخت هزینه‌های پروژه‌های پزشکی و یا تعمیر شبکه‌های برق همکاری کنند.

دولت ونزوئلا در ژانویه ۲۰۱۹ و به دنبال حمایت آمریکا از خوان گوایدو رهبر مخالفان پس از پیروزی مجدد مادورو در انتخابات ریاست جمهوری، روابط با واشنگتن را قطع کرد. این در حالی است که به تازگی، ۷۲ نماینده سابق و مخالف دولت ونزوئلا که در سال ۲۰۱۹ از خوان گوایدو حمایت کرده بودند، انحلال «دولت موقت» به ریاست وی را تصویب کردند.

https://irna.ir/xjLq73

**آلمان از پرداخت غرامت به لهستان شانه خالی کرد

وزارت امور خارجه لهستان گفت که دولت آلمان اعلام کرده است قصد ندارد در مورد غرامت جنگ جهانی دوم با ورشو وارد مذاکره شود زیرا برلین این پرونده را بسته شده می‌داند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

وزارت امور خارجه لهستان اعلام کرد که برای دریافت غرامت ۱.۳ تریلیون دلاری از خسارات تخمینی ناشی از اشغال آلمان نازی در سال‌های ۱۹۴۵ - ۱۹۳۹ به سازمان ملل متحد متوسل شده است.

آلمان در تمام طول مناقشه طولانی مدت بر سر پرونده غرامت گیری اصرار داشت که این موضوع با تصمیماتی که در دوران کمونیستی لهستان گرفته شد، زمانی که ورشو از درخواست غرامت صرف نظر کرد، بسته شده است. لهستان می‌گوید که آن تصمیم تحت فشار مسکو بوده و از نظر قانونی الزام آور نیست از همین رو درخواستی رسمی برای دریافت غرامت در ماه مهر ارسال کرد.

وزارت امور خارجه لهستان اعلام کرد که در یادداشتی رسمی در تاریخ ۷ دی، دولت برلین گفته است که موضوع غرامت برای خسارات جنگ مختومه است و دولت آلمان قصد ندارد مذاکرات در این زمینه را آغاز کند.

این وزارتخانه با بیان اینکه متعهد شده است که به تلاش‌های خود در یک جبهه گسترده‌تر ادامه دهد، گفت: دولت روز سه‌شنبه با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و دیگر مقام‌های ارشد سازمان ملل که به دنبال همکاری و حمایت برای دریافت غرامت‌های زمان جنگ هستند، صحبت کرده است.

هنوز اظهارنظری از سوی سازمان ملل در خصوص این موضوع منتشر نشده است با این حال برخی از مقام‌های لهستان اذعان دارند که این پرونده یک روند طولانی مدت دارد.

شیمون شینکوفسکی ول سک وزیر روابط اروپای لهستان در این باره گفت که این تعهد اخلاقی دولت است که غرامت را دنبال کند، با این حال زمان مورد نیاز برای هر نتیجه‌ای به ماه‌ها بلکه سال‌ها و شاید حتی نسل‌ها ختم می‌شود.

دولت راستگرای لهستان در دوره دوم خود با بحران هزینه‌های زندگی و انرژی و همچنین هزینه‌های بالای سیاست‌های اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کند.

https://irna.ir/xjLq6q

**آنکارا: وزیران خارجه ترکیه و سوریه به زودی باهم دیدار خواهند کرد

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه سه‌شنبه شب گفت که وزیر خارجه این کشور و سوریه به زودی باهم دیدار خواهند کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«ابراهیم کالین» افزود: مذاکرات متعددی با طرف سوری انجام شده و مذاکراتی در سطوح مختلف در ادامه نیز انجام خواهد شد.

وی اضافه کرد: اگر طرف سوری گام‌های مثبت و با نیت صادقانه بردارد، ما نیز با گام‌های مثبت از سوی خود پاسخ خواهیم داد و اگر طرف سوری به دستی که به سویش دراز شده پاسخ مثبت دهد، ممکن است اتفاق‌های مهم و بسیار خوبی رخ دهد.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه همچنین درباره احتمال دیدار رجب طیب اردوغان و بشار اسد نیز گفت که هنوز زود است که درباره این موضوع صحبت کرد و قبل از این دیدار کارهای زیادی باید انجام شود.

کالین تأکید کرد که نگاه آنکارا به سوریه تغییر نکرده است و گفت: معتقدیم که بحران سوریه باید به طور جامع حل و قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل به طور کامل اجرا شود.

وی همچنین گفت که بزرگترین تهدید برای سوریه گروه‌های پ. ک. ک (حزب کارگران کردستان) و ی. پ. گ (یگان‌های مدافع خلق) هستند و دولت سوریه این را درک می‌کند.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در پایان گفت: یگان‌های مدافع خلق در سوریه باید از بین برود و بازگشت آوارگان سوری به کشورشان تضمین شود.

وزارت دفاع سوریه چهارشنبه ۸ دی در بیانیه‌ای دیدار وزیران دفاع این کشور و ترکیه در مسکو را مثبت ارزیابی کرد.

نشست سه جانبه مذاکرات وزرای دفاع سوریه، روسیه و ترکیه روز چهارشنبه برگزار شد که در آن تلاش‌ها برای مبارزه با تروریسم، وضعیت سوریه و موضوع آوارگان مورد بررسی قرار گرفت.

بر اساس این گزارش، وزاری دفاع سه کشور بر ضرورت و اهمیت تداوم گفت وگوهای مشترک به منظور ایجاد ثبات در اوضاع سوریه و منطقه تاکید کردند.

وزارت دفاع روسیه هم روز چهارشنبه ۸ دی در بیانیه‌ای از نشست وزرای دفاع ترکیه، سوریه و روسیه در مسکو خبر داد و اعلام کرد که طرف‌ها درباره حل بحران سوریه، مساله آوارگان و مبارزه با تروریسم در سوریه گفت‌ وگو کردند.

ارتش ترکیه از ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) حملات هوایی و توپخانه‌ای خود را به مناطق شمال سوریه و عراق شدت بخشیده است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفته است که این کشور اجرای عملیات زمینی به خاک سوریه را نیز در حال بررسی دارد.

مهم ترین شرط دمشق برای مذاکره با ترکیه خروج نیروهای نظامی این کشور از مناطق اشغالی سوریه در شمال این کشور است.

https://irna.ir/xjLq6W

**راهپیمایی شیعیان نیجریه در سالروز شهادت سردار سلیمانی

شیعیان نیجریه عصر سه‌شنبه در سومین سالروز شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در اعتراض به اقدام جنایتکارانه آمریکا راهپیمایی کردند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

تارنمای جنبش اسلامی نیجریه گزارش داد، راهپیمایی اعضای نهضت اسلامی نیجریه به مناسبت سومین سالروز شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در شهر ابوجا پایتخت نیجریه برگزار شد.

بر اساس این گزارش، شرکت کنندگان در این راهپیمایی پلاکاردهایی مزین به تصویر شهیدان سلیمانی و المهندس در دست داشتند.

شرکت کنندگان در این راهپیمایی در اعتراض به اقدام جنایتکارانه ترور شهیدان سلیمانی و المهندس از سوی آمریکا، پرچم این کشور را به آتش کشیدند.

«عبداللهی محمد موسی»، دبیر مجمع دانشگاهیان در این تجمع گفت: اعتراض و آتش زدن پرچم با هدف نشان دادن نارضایتی از قتل وحشیانه مردی بود که در کنار قربانیان تروریسم در سطح جهانی ایستاده بود.

همچنین نشست «سردار سلیمانی قهرمان جهانی مقاومت» همزمان با سومین سالگرد شهادت سردار دل‌ها با پیام شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه با حضور ده‌ها نفر از علاقمندان این شهید عزیز و تعدادی از سفرای مقیم در محل سفارت ایران در ابوجا برگزار شد.

شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه در این نشست در پیامی اعلام کرد: سه سال است که ما این مجاهد بزرگ را که نماد مبارزه با تروریسم بود و شهادت او تروریست‌های واقعی را رسوا کرد، از دست داده‌ایم. ایالات متحده آمریکا به خود می‌بالد که مسئولیت شهادت او را بر عهده گرفته است.

رهبر جنبش اسلامی شیعیان نیجریه افزود: این به وضوح نشان می‌دهد که همه آنها در پشت فعالیت‌های تروریستی در خاورمیانه به ویژه در عراق و سوریه بوده‌اند جایی که مجموعه‌ای از گروه‌های تروریستی به نام‌های مختلف مثل داعش، گروه خلافت اسلامی عراق و شام و ... جمع شده بودند. بدون شک با انجام ترور سپهبد قاسم سلیمانی اشتباه فاحشی مرتکب شده‌اند. اولاً خود را رسوا کردند و ثانیا با قتل او، نام او و خودش را جاودانه ساختند.

https://irna.ir/xjLq78

**کاهش بیش از پیش محبوبیت صدر اعظم آلمان در سال۲۰۲۲

نتایج نظر سنجی جدیدی در آلمان نشان می‌دهد که محبوبیت صدر اعظم این کشور در سال ۲۰۲۲ میلادی باز هم کاهش یافت.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

نتایج نظر سنجی موسسه تحقیقاتی فورسا که عصر سه‌شنبه انتشار یافت نشان می‌دهد میزان اعتماد مردم به اولاف شولتز سال گذشته ۲۴ درصد دیگر کاهش یافت و به ۳۳ درصد رسید.

بنابراین گزارش، میزان محبوبیت دولت فدرال آلمان نیز در این مدت ۲۲ درصد کاهش یافته است.

همچنین میزان رضایت مندی مردم آلمان از عملکرد پارلمان این کشور با ۱۳ درصد کاهش به ۳۷ درصد رسید و محبوبیت فرانک والتر اشتاین مایر رئیس جمهور آلمان نیز ۱۲ درصد کاهش یافت.

این گزارش می‌افزاید از اعتماد مردم آلمان به اتحادیه اروپا نیز هفت درصد کاهش یافته است.

این نظرسنجی بین روزهای پانزدهم تا بیست و دوم دسامبر گذشته (۲۴ آذر تا اول دی) از چهار هزار و ۳ نفر از مردم آلمان انجام شد.

https://irna.ir/xjLq7d

**سفر رئیس جمهور فیلیپین به چین / آغاز فصل جدیدی‌ از همکاری‌ها

فردیناند مارکوس جونیور رئیس جمهور فیلیپین عصر سه‌شنبه درحالی برای یک دیدار رسمی سه روزه عازم چین شد که این سفر را آغاز فصل جدیدی از همکاری‌های جامع و استراتژیک با پکن بیان کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

مارکوس قبل از این سفر در جمع مقامات و دیپلمات‌ها از جمله سفیر چین، گفت: من در حالی به این سفر می‌روم که ما فصل جدیدی را در همکاری جامع و استراتژیک با چین آغاز می‌کنیم.

وی افزود: من مشتاقانه منتظر دیدار با شی جین پینگ رئیس جمهور چین هستم زیرا ما در تلاش هستیم تا مسیر روابط خود را به سطوح بالاتر تغییر دهیم و امیدوارم این تغییر چشم اندازهای بی شمار و فرصت‌های فراوانی برای صلح و توسعه برای مردم هر دو کشور به ارمغان آورد.

رئیس جمهور فیلیپین با اشاره به اختلاف‌های ارضی دو کشور در دریای جنوبی چین، گفت که مشتاق است در مورد موضوعات سیاسی و امنیتی دو جانبه و منطقه‌ای در این سفر سه روزه بحث کند.

مارکوس جونیور افزود: مسائل مورد اختلاف بین دو کشور، مشکلاتی است که نباید بین دو کشور دوست مانند فیلیپین و چین وجود داشته باشد و ما به دنبال حل این مسائل در جهت منافع دو کشور خواهیم بود.

دریای جنوبی چین دریایی حاشیه‌ای است که بخشی از اقیانوس آرام به‌شمار می‌آید و ناحیه‌ای در حدود سه و نیم میلیون کیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگهٔ تایوان را دربر می‌گیرد. پس از پنج اقیانوس جهان این دریا بزرگ‌ترین ناحیهٔ دریایی جهان است.

چین مدعی مالکیت تقریباً کل دریای جنوبی چین از جمله آب‌های موجود در حواشی برونئی، مالزی، فیلیپین، ویتنام و تایوان است اما در سال ۲۰۱۶ دادگاهی در لاهه حکمی داد که ادعاهای پکن را بر این آبراه بی اعتبار می‌کند.

به تازگی یک فرمانده نظامی فیلیپین گزارش داد که گارد ساحلی چین بقایای موشک چینی را که پرسنل نیروی دریایی فیلیپین ماه گذشته در دریای جنوبی چین بازیابی کرده بودند، توقیف کرد.

چین توقیف این محموله را تکذیب کرد. مارکوس جونیور گفت که وی به دنبال توضیح بیشتر در این خصوص در سفر خود به پکن خواهد بود.

مارکوس جونیور که با همراهی یک هیات تجاری بزرگ سه‌شنبه شب وارد پکن شد، گفت که دو کشور همسایه به دنبال همکاری در زمینه‌های مختلف از جمله کشاورزی، انرژی، زیرساخت‌ها، تجارت و سرمایه گذاری و مبادلات مردم با مردم خواهند بود.

وی افزود که آنها انتظار دارند در طول این سفر بیش از ۱۰ توافق نامه مهم دو جانبه را امضا کنند.

چین ۲۰ درصد از تجارت خارجی فیلیپین را تشکیل می‌دهد و منبع اصلی سرمایه گذاری مستقیم خارجی این کشور محسوب می‌شود.

https://irna.ir/xjLq7c

**دهمین کشور از به رسمیت شناختن کوزوو منصرف شد

مقامات صربستان می‌گویند، فهرست کشورهایی که از به رسمیت شناختن استقلال کوزوو منصرف می‌شوند، افزایش می‌یابد به طوری که دهمین کشور نیز به تازگی به این لیست پیوسته است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

تارنمای روزنامه نووستی سه‌شنبه شب نوشت، ایویکا داچیچ وزیر امورخارجه صربستان بدون اشاره به نام کشوری خاص گفت که دهمین کشور نیز از تصمیم خود برای به رسمیت شناختن استقلال کوزوو منصرف شده‌ است.

مقامات صربستان نه تنها نام دهمین کشور بلکه تا حال نام هیچ‌یک از کشورهایی که در فهرست انصراف دهندگان از حمایت از استقلال کوزوو قرار دارد را فاش نکرده‌اند.

داچیچ اعلام کرد: صربستان اقدامات دیپلماتیک خود را در خصوص عقب‌نشینی سایر کشورها از به رسمیت شناختن کوزوو تشدید خواهد کرد.

به نوشته روزنامه نووستی چاپ صربستان، این پاسخی به تحرکات پریشتینا است که ناقض همه توافقات به‌ویژه سند واشنگتن است که در آن تصریح شده است کوزوو درخواستی برای عضویت در سازمان‌های بین‌المللی ارائه نخواهد کرد.

بر اساس این گزارش، آلبین کورتی نخست‌وزیر کوزوو و اعضای کابینه او در ماه‌های اخیر بدون توجه و تعهد به توافقات پیشین، با سفر به نقاط مختلف جهان سعی کرده‌اند کارت عضویت در مجامعی را کسب کنند که بر اساس هیچ معیاری به آنها تعلق نمی‌گیرد.

نقطه اوج این اقدامات، درخواست کوزوو برای پذیرش در اتحادیه اروپا بود که به نوعی آزمونی برای اعضای این اتحادیه محسوب می‌شود. البته اسپانیا قبلا اعلام کرده که از این درخواست پشتیبانی نخواهد کرد.

روزنامه نووستی تصریح کرد، تمام تلاش‌های کوزوو برای تصاحب یک کرسی در سازمان ملل است و آن را پنهان نمی‌کند. این موضوع حتی در طرح مشترک فرانسه و آلمان برای برگزاری مذاکرات میان بلگراد و پریشتینا نیز گنجانده شده بود که صربستان آن را رد کرد.

این روزنامه در ادامه افزود، با وجود حمایت قدرت‌های غربی از آلبانیایی‌ها، اختصاص یک کرسی سازمان ملل به پریشتینا از همه نظر دست‌نیافتنی است. حتی اگر مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصمیم بگیرد که سرنوشت پذیرش کوزوو در این سازمان را به صندوق رای بسپارد، اعداد و ارقام به نفع صربستان است.

پیش‌بینی‌های فعلی نشان می‌دهد که از مجموع ۱۹۳ عضو سازمان ملل، ۱۰۵ عضو استقلال کوزوو را به رسمیت نمی‌شناسند و تنها ۸۸ کشور آن را به رسمیت می‌شناسند (حتی از این تعداد نیز پنج کشور با وجود به رسمیت شناختن استقلال کوزوو، به درخواست عضویت آن در سازمان ملل رای مثبت نخواهند داد) و برای ورود عضو جدید به این سازمان، اکثریت دو سوم آرا لازم است.

از سوی دیگر رأی‌گیری در سازمان ملل بر اساس اصل «یک کشور – یک رأی» است، بنابراین قدرت‌های جهانی و کشورهای کوچک دارای قدرتی یکسان در زمان رأی‌گیری در این سازمان هستند.

وزیر امورخارجه صربستان در پاسخ به این سوال که چرا هنوز اسامی کشورهایی که تصمیم به عقب‌نشینی از به رسمیت شناختن استقلال کوزوو گرفته‌اند منتشر نشده است، گفت که صربستان به موضع آن کشورها احترام می‌گذارد و نمی‌خواهد آنها را در معرض هیچ فشاری از سوی پریشتینا، به ویژه از سوی متحدانش قرار دهد.

https://irna.ir/xjLq7f

**امتناع سخنگوی کاخ سفید از اظهارنظر درباره نامزدی بایدن در انتخابات ۲۰۲۴

سخنگوی کاخ سفید از اظهار نظر درباره نامزدی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ خودداری کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

کارین ژان پی یر سخنگو کاخ سفید عصر سه شنبه به وقت محلی در نخستین نشست خبری در سال ۲۰۲۳ میلادی با خبرنگاران در خصوص تصمیم بایدن برای نامزدی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ گفت: او در خصوص قصد خود برای نامزدی مجدد صحبت کرده است.

وی تصریح کرد: نمی خواهم پیش از رئیس جمهور صحبت کنم. تمرکز رئیس جمهور بر مردم آمریکا خواهد بود.

کاخ سفید ۱۵ آذر ماه امسال اعلام کرد: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا قصد خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، احتمالا اوایل سال جدید میلادی ( ۲۰۲۳) اعلام می کند.

رونالد کلین رئیس دفتر کاخ سفید به خبرنگاران گفته بود: من از سوی بسیاری از دموکرات ها در سراسر آمریکا شنیده ام که آنها خواهان نامزدی دوباره بایدن برای انتخابات سال ۲۰۲۴ هستند.

وی افزوده بود: اما این رئیس جمهور است که تصمیم می گیرد و انتظار دارم چند روز پس از تعطیلات، بایدن نامزدی خود را اعلام کند.

این در حالی است که نظرسنجی ها نشان می دهد، محبوبیت جو بایدن از هر رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا در ۴۴ سال گذشته کمتر است.

https://irna.ir/xjLq7r

**اتحادیه اروپا خلع سلاح برگشت ناپذیر کره شمالی را خواستار شد

اتحادیه اروپا از کره شمالی خواست با برداشتن گام‌های قابل راستی آزمایی، مسیر خلع سلاح اتمی کامل و برگشت ناپذیر را طی کند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

پیتر استانو سخنگوی سرویس خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد این اتحادیه از کره شمالی می‌خواهد برای خلع سلاح اتمی کامل، قابل راستی آزمایی و برگشت ناپذیر گام‌های معتبر بردارد.

اتحادیه اروپا همچنین در این بیانیه از کره شمالی خواسته است تا با توقف هرگونه شلیک موشک و پرواز پهپادهای نظامی، تنش آفرینی نظامی را متوقف کند.

کاخ سفید روز سه‌شنبه اعلام کرد واشنگتن و سئول در حال برنامه‌ریزی برای یک پاسخ «هماهنگ و مؤثر» در صورت استفاده کره شمالی از سلاح‌های هسته‌ای هستند.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه‌شنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی و جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از تیم‌های خود خواسته‌اند تا برای یک واکنش هماهنگ و موثر به طیف وسیعی از احتمالات از جمله استفاده کره شمالی از یک سلاح هسته‌ای برنامه ریزی کنند.

همچنین بایدن روز دوشنبه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا آمریکا در مورد برگزاری رزمایش مشترک در حال گفت‌ وگو با کره جنوبی است، گفته بود: نه.

این در حالی است که یون سوک یوئل رئیس جمهور کره جنوبی دوشنبه گفته بود که سئول و واشنگتن در حال گفت‌ وگو برای برگزاری رزمایش مشترک با استفاده از تجهیزات هسته‌ای آمریکا هستند.

یون در مصاحبه‌ای با روزنامه چوسون ایلبو که دوشنبه منتشر شد، با اشاره به آزمایش‌های موشکی کره شمالی در ماه‌های اخیر خواستار «آمادگی برای جنگ» شد.

وی اظهار کرد: سلاح‌های هسته‌ای به آمریکا تعلق دارد اما برنامه‌ریزی، اشتراک اطلاعات، رزمایش و تمرینات نظامی باید بطور مشترک میان آمریکا و کره جنوبی انجام شود.

این در حالی است که کیم جونگ اون رهبر کره شمالی خواستار توسعه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما و «افزایش تصاعدی» زرادخانه هسته‌ای این کشور شده است.

کره شمالی در اولین ساعات سال جدید میلادی موشک کوتاه برد بالستیک شلیک کرد. خبرگزاری یونهاپ به نقل از ارتش کره جنوبی اعلام کرد که این موشک بامداد یکشنبه به وقت محلی به سمت دریای ژاپن شلیک شد. بلومبرگ نیز به نقل از گارد ساحلی ژاپن اعلام کرد که احتمالا این موشک در دریا فرود آمده است.

https://irna.ir/xjLq7v

**انفجار مین در یمن ۲ کشته و ۳ زخمی برجای گذاشت

مرکز نظارت بر پاکسازی مین یمن بامداد چهارشنبه در گزارشی اعلام کرد که از آغاز سال جدید میلادی (۲۰۲۳) تاکنون بر اثر انفجار مین برجای مانده از حملات ائتلاف سعودی، ۲ غیرنظامی کشته و ۳ تن دیگر زخمی شدند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

مرکز نظارت بر پاکسازی مین یمن افزوده است: سال جدید میلادی با قربانی گرفتن تازه مین‌های برجای مانده از تجاوز ائتلاف سعودی به یمن آغاز شد.

این مرکز اعلام کرد، در نتیجه گستره وسیع آلودگی، استفاده بیش از حد از بمب‌های خوشه‌ای و در دسترس نبودن مین یاب، خطر مین‌ها و بمب‌های خوشه‌ای بقایای جنگ همچنان در کمین قربانیان است.

پیش تر مرکز نظارت بر پاکسازی مین یمن گفته بود که ائتلاف سعودی مانع از ورود دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای پاکسازی مناطق آلوده به بقایای بمب و مین می‌شود که این خود دلیلی بر افزایش شمار قربانیان است.

مرکز نظارت بر پاکسازی مین یمن در ادامه اعلام کرد که سازمان ملل نیز در راستای تهیه تجهیزات مورد نیاز این عملیات هیچ کمکی ارائه نکرده است و هیات ناظر آن بر توافق الحدیده که وظیفه تهیه تجهیزات را دارد نیز از کارشکنی ائتلاف متجاوز در زمینه تهیه تجهیزات چشم پوشی می‌کند.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهی‌های سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.

اما ائتلاف سعودی در سایه مقاومت دلاورانه مردم و نیروهای مسلح یمن و عملیات موشکی و پهپادی ویژه آنها در رسیدن به این اهداف شکست خورد و مجبور به قبول آتش بس شد که این آتش‌بس نیز پس از سه مرحله دو ماهه در نتیجه کارشکنی‌های ائتلاف متجاوز عربی پایان یافت و دیگر تمدید نشد.

https://irna.ir/xjLq7y

**واکنش آمریکا به هتک حرمت مسجد الاقصی از سوی رژیم صهیونیستی

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به هتک حرمت مسجدالاقصی از سوی رژیم صهیونیستی گفت که واشنگتن خواستار حفظ وضعیت کنونی پیرامون اماکن مقدس در بیت المقدس و مخالف هرگونه اقدام یکجانبه است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود که آمریکا قاطعانه از حفظ وضعیت کنونی تاریخی پیرامون اماکن مقدس در بیت المقدس حمایت می کند.

این مقام وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: با هرگونه اقدام یکجانبه که این وضعیت تاریخی را در اماکن مقدس تغییر می‌دهد مخالف هستیم. این اقدامات غیرقابل قبول هستند.

وی ادامه داد که رئیس جمهور آمریکا پیش از این در مورد نیاز به حفظ وضعیت کنونی اماکن مقدس در بیت المقدس تاکید کرده است.

این مقام آمریکایی مدعی شد که واشنگتن اقدامات خود را در راستای کاهش تنش ها انجام خواهد داد.

وی با تاکید بر راهکار دو دولتی ادعا کرد که ما نگران هرگونه اقدام یکجانبه بوده و خواهان کاهش تنش ها میان فلسطینیان و اسرائیلی ها هستیم و انتظار داریم کابینه بنیامین نتانیاهو به تعهدات خود در حفظ وضعیت کنونی تاریخی در مسجدالاقصی عمل کند.

پرایس با بیان اینکه آمریکا هیچ ارتباط مستقیمی با این وزیر صهیونیستی نداشته است، گفت: ما عمیقاً از بازدید وزیر اسرائیلی از مسجد الاقصی نگران هستیم. این اقدام ظرفیت تشدید تنش و خشونت را دارد.

کارین ژان‌پی‌یر، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت تغییر در وضعیت موجود اماکن مقدس بیت المقدس غیرقابل قبول است.

ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی کابینه رزیم صهیونیستی در سایه حمایت نیروهای رژیم صهیونیستی صبح سه شنبه به همراه شماری از صهیونیست ها به مسجد الاقصی یورش برد.

این اقدام بن گویر واکنش‌های فلسطینی و عربی قابل توجهی را به همراه داشته است و علاوه بر چهره‌ها و گروه‌های مقاومت فلسطین کشورهای عربی ازجمله قطر، اردن، امارات، عربستان، سازمان همکاری اسلامی و وزارت خارجه ترکیه آن را محکوم کردند.کشورهای مذکور همچنین اقدام بن گویر را یک حرکت تحریک آمیز ارزیابی کردند.

https://irna.ir/xjLq7n

**گفت وگوی وزیر انرژی ترکیه با رئیس جمهور بلغارستان

منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، وزیر انرژی ترکیه در سفر به بلغارستان با رئیس جمهور این کشور دیدار و درباره توافق همکاری گازی بین دو کشور صحبت کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«فاتح دونماز» در کاخ ریاست جمهوری بلغارستان مورد استقبال «رونین رادیف» رئیس جمهور این کشور قرار گرفت.

رئیس جمهور بلغارستان در دیدار با وزیر انرژی ترکیه قرارداد همکاری در حوزه گاز بین دو کشور را یک گام تاریخی توصیف کرد.

رادیف گفت که به باور او، آنکارا و صوفیه امنیت و تنوع منابع انرژی را نه تنها بین یکدیگر بلکه برای شرکا و متحدان اروپایی نیز فراهم می‌کنند.

از سوی دیگر وزیر انرژی ترکیه مدعی شد که این کشور زیرساخت‌ها، اراده سیاسی و تجربه لازم را برای انتقال منابع دریای خزر، خاورمیانه و مناطق شرق مدیترانه به اروپا دارد.

پیش تر، وزیران انرژی ترکیه و بلغارستان قرارداد همکاری در حوزه گاز امضا کرده بودند. بر اساس این قرارداد که مدت آن ۱۳ سال خواهد بود سالانه ۱.۵ میلیارد متر مکعب گاز به بلغارستان منتقل خواهد شد.

وزیر انرژی بلغارستان و مقام‌های شرکت ملی گاز این کشور ماه گذشته به استانبول رفته بودند تا در خصوص توافق احتمالی برای منابع انرژی جدید برای کشورشان با مقام‌های آنکارا گفت وگو کنند.

شرکت انرژی "گازپروم" روسیه به عنوان بزرگ ترین شرکت روسی صادر کننده گاز، ماه آوریل و پس از آن که لهستان و بلغارستان نپذیرفتند که هزینه گاز را به روبل روسیه پرداخت کنند، صادرات گاز را به این کشورها قطع کرد.

روسیه بیش از ۹۵ درصد از نیاز گازی بلغارستان را تأمین می‌کرده است.

ترکیه قصد دارد با سرمایه گذاری برای واردات حجم زیادی از گاز طبیعی از روسیه، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان، انرژی را به اروپا هدایت کند و به یک واسطه در فروش گاز تبدیل شود.

https://irna.ir/xjLq7w

**آمریکا: در حال برنامه ریزی برای پاسخ به استفاده احتمالی کره شمالی از سلاح هسته‌ای هستیم

سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد ایالات متحده آمریکا در حال برنامه ریزی با کره جنوبی برای پاسخ به استفاده احتمالی کره شمالی از سلاح هسته‌ای است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

کارین ژان پی یر سخنگوی کاخ سفید عصر سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت که ایالات متحده آمریکا و کره جنوبی در حال برنامه‌ریزی برای پاسخ و واکنش موثر به استفاده احتمالی کره شمالی از سلاح هسته ای هستند.

سخنگوی کاخ سفید افزود: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی از تیم های خود خواسته اند تا برای یک پاسخ و واکنش هماهنگ و موثر به طیف وسیعی از احتمالات از جمله استفاده کره شمالی از یک سلاح هسته ای برنامه ریزی کنند.

ژان پی یر افزود که واشنگتن متعهد به ارائه بازدارندگی به کره جنوبی از طریق طیف گسترده ای از توانایی های دفاعی است.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز پیش از این گفته بود بایدن و همتای کره جنوبی او از تیم های خود خواسته اند برای واکنشی هماهنگ و موثر به طیف وسیعی از احتمالات از جمله استفاده کره شمالی از یک سلاح هسته ای برنامه ریزی کنند.

پیش از این رویترز نوشته بود، بایدن روز دوشنبه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا در مورد برگزاری رزمایش مشترک در حال گفت‌وگو با کره جنوبی است، گفته بود: نه.

این در حالی است که یون سوک یوئل رئیس جمهوری کره جنوبی دوشنبه گفته بود که سئول و واشنگتن در حال گفت‌وگو برای برگزاری رزمایش مشترک با استفاده از تجهیزات هسته‌ای آمریکا هستند.

یون در مصاحبه‌ای با روزنامه چوسون ایلبو که دوشنبه منتشر شد، با اشاره به آزمایش‌های موشکی کره شمالی در ماه‌های اخیر خواستار «آمادگی برای جنگ» شد.

وی اظهار کرد: سلاح‌های هسته‌ای به آمریکا تعلق دارد اما برنامه‌ریزی، اشتراک اطلاعات، رزمایش و تمرینات نظامی باید بطور مشترک میان آمریکا و کره جنوبی انجام شود.

کیم جونگ اون رهبر کره شمالی خواستار توسعه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما و «افزایش تصاعدی» زرادخانه هسته‌ای این کشور شده است.

کره شمالی در اولین ساعات سال جدید میلادی موشک کوتاه برد بالستیک شلیک کرد. خبرگزاری یونهاپ به نقل از ارتش کره جنوبی اعلام کرد که این موشک بامداد یکشنبه به وقت محلی به سمت دریای ژاپن شلیک شد. بلومبرگ نیز به نقل از گارد ساحلی ژاپن اعلام کرد که احتمالا این موشک در دریا فرود آمده است.

https://irna.ir/xjLq7G

**چین و اکوادور قرارداد تجارت آزاد امضا کردند

گیلرمو لاسو رئیس جمهور اکوادور، گفت که این کشور قرارداد تجارت آزاد با چین امضا کرده است؛ توافقی که انتظار می‌رود صادرات اکوادور را افزایش دهد و رشد بخش صنعتی این کشور آمریکای جنوبی را تقویت کند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

رئیس جمهور اکوادور سه‌شنبه شب در توییتی نوشت: «خبر خوب برای شروع سال ۲۰۲۳: مذاکرات میان چین و اکوادور با موفقیت به پایان رسید.»

لاسو افزود: با این قرارداد، صادرات اکوادور به چین دسترس ترجیحی خواهد داشت و تولیدکنندگان این کشور می‌توانند ماشین‌آلات و مواد اولیه را با هزینه کمتر خریداری کنند.

وزارت تولید اکوادور در بیانیه‌ای اعلام کرد: این توافق تجاری اجازه دسترسی ترجیحی به ۹۹ درصد صادرات فعلی اکوادور به چین، به ویژه محصولات کشاورزی و صنعتی مانند میگو، موز، گل رز، کاکائو و قهوه را می‌دهد.

اکوادور مذاکرات خود را با پکن در بهمن سال گذشته آغاز کرد.

لاسو قبلاً گفته بود که این قرارداد یک میلیارد دلار دیگر از صادرات اکوادور به چین را تضمین می‌کند.

صادرات غیرنفتی اکوادور به چین از ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۲، بیش از ۴.۹ میلیارد دلار بوده است که این رقم بالاتر از هر کشور دیگری است که اکوادور با آنها تجارت صادراتی دارد.

اکوادور سال گذشته در خصوص بدهی خود با بانک‌های چینی به توافق رسید و تا سال ۲۰۲۵ مهلت‌هایی به ارزش ۱.۴ میلیارد دلار دریافت کرد.

https://irna.ir/xjLq7F

**تهدید پکن به اقدام متقابل علیه انجام تست کووید-۱۹ از مسافران چینی

پکن انجام تست کووید-۱۹ توسط دیگر کشورها از مسافران چینی را غیرقابل قبول خواند و تهدید کرد، کشوری که به این اقدام (آزمایش کرونا از چینی‌ها) دست بزند با عمل متقابل مواجه خواهد شد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین سه‌شنبه شب گفت: برخی از اقدامات کشورها با اهداف سیاسی انجام می‌شود و چین در مقابل این قبیل اقدامات، بر اساس اصل عمل متقابل، در ورود مسافران آن کشورها به چین، تست کووید-۱۹ خواهد گرفت.

وی تصریح کرد، پکن با الزامات سفری که چندین کشور در پی موج گسترده کووید-۱۹ چین اتخاذ کرده‌اند، مشکل دارد و تهدید به پاسخ متقابل می‌کند.

مائو در یک نشست خبری افزود: اعمال محدودیت‌ برخی کشورها برای ورود مسافران چین فاقد مبنای علمی و غیرقابل قبول است.

وی گفت: ما قویاً با مستمسک قرار دادن کووید-۱۹ برای اهداف سیاسی مخالفیم و در این زمینه بر اساس اصل عمل متقابل برخورد خواهیم کرد.

این اظهارات قوی‌ترین واکنشی است که از زمان آغاز محدودیت‌ها به خارج از چین دیده شده است.

چندین کشور از جمله کانادا، فرانسه، اسپانیا، ژاپن و بریتانیا الزامات آزمایشی را برای مسافران چینی وضع کرده‌اند.

آمریکا به «نبود داده‌های اپیدمیولوژیک و توالی ژنومی ویروسی کافی و شفاف گزارش‌ شده از جمهوری خلق چین» برای الزامات آزمایش منفی آن از مسافران هوایی چین اشاره کرد که این هفته اجرایی می‌شود.

سایر کشورها و گروه‌ها از جمله سازمان بهداشت جهانی نیز نگرانی‌های مشابهی را در مورد آمارها و داده‌های چین مطرح کرده‌اند.

مقامات سازمان بهداشت جهانی (WHO) روز جمعه با مقامات چین ملاقات کردند و خواستار «اشتراک‌گذاری منظم داده‌های خاص و بلادرنگ در مورد وضعیت اپیدمیولوژیک» شدند.

این سازمان در بیانیه‌ای اعلام کرد: سازمان بهداشت جهانی از چین خواست تا توالی‌یابی ویروسی، مدیریت بالینی و ارزیابی تأثیر اقداماتش در جلوگیری از شیوع این ویروس را با دیگر کشورهای جهان و سازمان‌هایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند به اشتراک بگذارد.

در این بیانیه آمده است: از دانشمندان چین دعوت می‌شود تا با شبکه‌های متخصص COVID-۱۹ تحت رهبری سازمان بهداشت جهانی از جمله شبکه مدیریت بالینی COVID-۱۹ همکاری نزدیک‌تری داشته باشند.

الزامات آزمایش برای مسافران از چین پس از آن اتفاق افتاد که این کشور سیاست سخت‌گیرانه «کووید صفر» را کاهش داد و گفت که از ۸ ژانویه مسافران خارج از کشور پس از ورود به چین نیازی به قرنطینه ندارند.

اما چین در حال گذر از یک موج گسترده کووید-۱۹ است که گمان می‌رود به طور گسترده گزارش نشده است و این موضوع نگرانی‌هایی را برانگیخته است که سطح بالای انتقال ویروس این بیماری (در چین) می‌تواند منجر به ظهور نوع جدید و خطرناک‌تر شود.

https://irna.ir/xjLq7H

**امارات و چین خواستار برگزاری نشست شورای امنیت در مورد مسجد الاقصی شدند

پس از ورود تحریک آمیز ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی راست افراطی رژیم صهیونیستی به صحن مسجدالاقصی در قدس شرقی اشغالی، با وجود هشدارها درباره ناآرامی‌ها، امارات متحده عربی و چین روز سه‌شنبه خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل شدند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

دیپلمات‌ها می‌گویند انتظار می‌رود این شورا روز پنجشنبه تشکیل جلسه دهد.

یورش صبح سه‌شنبه ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی کابینه رژیم صهیونیستی با حمایت نیروهای این رژیم به همراه شماری از صهیونیست‌ها به مسجد الاقصی، با محکومیت شدید در سراسر جهان مواجه شد و آمریکا، نزدیک‌ترین متحد اسرائیل نیز نگرانی عمیق خود را نسبت به تحولات اخیر ابراز کرد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما عمیقاً نگران هرگونه اقدام یکجانبه‌ای هستیم که پتانسیل تشدید تنش‌ها را دارد، دقیقاً به این دلیل می‌خواهیم برعکس این اتفاق بیفتد».

پرایس اظهار داشت: "ایالات متحده قاطعانه برای حفظ وضعیت موجود و تاریخی اماکن مقدس در اورشلیم تاکید دارد. "

وی افزود: هرگونه اقدام یکجانبه که وضعیت موجود را تضعیف کند، غیرقابل قبول است.

برای مسلمانان، الاقصی سومین مکان مقدس جهان است. یهودیان به نوبه خود این منطقه را کوه معبد نامیده و می‌گویند این مکان محل دو معبد یهودی در دوران باستان بوده است.

اسرائیل در طول جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ قدس شرقی، جایی که الاقصی در آن قرار دارد را اشغال کرد. این شهر در سال ۱۹۸۰ در اقدامی که هرگز توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشد، ضمیمه رژیم اشغالگر قدس شد.

https://irna.ir/xjLq7L

**رویکرد دوگانه آمریکا و برغم تکرار ادعاهای ضد ایرانی: دیپلماسی همچنان بهترین راه است

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر برغم تکرار اظهارات مداخله جویانه خود و نیز ادعاهای ضد ایرانی درباره مذاکرات وین گفت که دیپلماسی همچنان بهترین راه در قبال برنامه هسته ای است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در نخستین نشست خبری در سال ۲۰۲۳ با تداوم سیاست و رویکرد دوگانه دولت بایدن مدعی شد ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است اما گزینه ها را از روی میز حذف نخواهیم کرد و با شرکای خود از جمله رژیم صهیونیستی گفتگو خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره همکاری واشنگتن با رژیم صهیونیستی علیه پهپادهای ایرانی از جمله پهپادهای ادعایی در اوکراین گفت که ما از اختیارات خود برای ایجاد اختلال در شبکه صادرات تسلیحات ایران از جمله پهپادهای این کشور استفاده و مقامات و نهادهای ایرانی را در این راستا تحریم کرده ایم.

پرایس تصریح کرد: ما همچنان به دنبال اهدافی هستیم که می توانیم از اختیارات خود علیه آنها استفاده کنیم. ما با شرکا و همکاران خود در سراسر جهان برای اختلال در این شبکه صادرات تسلیحات از ایران به روسیه و سایر عاملان مخرب همکاری خواهیم کرد.

پرایس در پاسخ به سوالی مبنی بر این ادعا که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در تماس با الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفته است، واشنگتن احتمالا تلاش خواهد کرد تا اتحادیه اروپا را برای افزایش تحریم‌ها علیه ایران با خود همراه کند؟ گفت که کشورهای اروپایی خود دارای اختیاراتی هستند.

وی در عین حال گفت: ما به همراه شرکای اروپایی از اختیارات خود علیه طیف وسیعی از اقدامات ایران از جمله صادرات پهپاد، حمایت از تروریسم ، نقض حقوق بشر و جلوگیری از دستیابی مردم ایران به اینترنت آزاد استفاده کرده ایم و ما به استفاده از این اختیارات ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در تداوم دخالت در امور داخلی ایران گفت: ما شاهد رویدادهای مهمی در اعتراضات ایران بوده ایم. در این اعتراضات، زنان و دختران ایرانی نقش زیادی داشتند.

این مقام آمریکایی مدعی شد: اعتراضات ایران خودجوش بوده و از مرزهای قومی و جغرافیایی فراتر رفته و به نوعی رهبر ندارد. همین باعث شده معترضان بتوانند تلاش خود را به گونه‌ای پیش ببرند که در اعتراضات قبلی ممکن نبود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین در تدوام ادعاها و دخالت در امور ایران گفت که مردم ایران باید تصمیم بگیرند که چگونه خود را سازماندهی و هدف نهایی خود را مشخص کنند.

این مقام آمریکایی در عین حال مدعی شد: نقش و وظیفه ایالات متحده این‌ است که از آزادی بیان، آزادی تجمع، و دیگر حقوق مردم ایران حمایت کنیم.

پرایس در پاسخ به سوالی درباره لفاظی های بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اقدام برای جلوگیری از شکل گیری مجدد توافق هسته ای اشاره کرد و همسو بودن یا نبودن دولت بایدن با این رژیم با توجه به روند مذاکرات گفت: ما همیشه در خصوص ایران و مسایل مهم دیگر از جمله برنامه هسته ای ایران با اسرائیل ارتباط مستمر داشته ایم .

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد: تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل قاطع است.

این مقام آمریکایی با تکرار ادعاها و بدون اشاره به زیاده خواهی های واشنگتن در مذاکرات و عدم اراده دولت بایدن برای تصمیم سیاسی مدعی شد: ایرانی ها فرصت بازگشت سریع به پایبندی متقابل به برجام را از بین بردند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد: آنها در ماه سپتامبر به توافقی که از جهت مختلف نهایی شده بود پشت کردند.

وی با بیان اینکه از آن زمان تاکنون، برجام در تمرکز ما نبوده است، بار دیگر مدعی حمایت از آزادی بیان مردم ایران شد و گفت که واشنگتن بر این موضوع و مقابله با روابط نظامی درحال گسترش ایران و روسیه متمرکز بوده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال تصریح کرد: اگرچه برجام ماهها در دستور کار نبوده است اما تعهد جو بایدن به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای همچنان زنده است.

پرایس در ادامه ادعاهایش افزود: ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به این هدف است اما ما گزینه ها را از روی میز حذف نخواهیم کرد و در خصوص همه گزینه ها با شرکای خود از جمله اسرائیل گفتگو خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر ایران را در خصوص وضعیت کنونی مذاکرات متهم دانست و مدعی شد که نشانه ای از تغییر رویکرد ایران ندیده ایم و به این اظهارات شک داریم و هرگونه اظهارنظری در خصوص تلاش دوباره ما برای احیای برجام نادرست است.

این مقام آمریکایی همچنین از اقدامات ضد ایرانی و تحریم های انگلیس و اروپا علیه ایران به بهانه های حقوق بشری حمایت کرد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین با بیان اینکه الی کوهن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی با وزیر خارجه روسیه گفتگو کرده است، گفت که اگر رژیم صهیونیستی بتواند به پایان حملات روسیه به اوکراین کمک کند، آمریکا از آن استقبال خواهد کرد به شرطی که شرایط این تلاش برای شرکای اوکراینی ما قابل قبول باشد.

ند پرایس در خصوص تمهیدات آمریکا برای جلوگیری از انتشار مجدد کرونا در این کشور و کنترل بیشتر مسافرانی که به چین سفر کرده اند گفت: با توجه به افزایش موارد ابتلا به کرونا در چین و عدم انتشار داده های کافی و شفاف از سوی چین در خصوص ویروس کرونا، آمریکا "اقدامات عمدی و پیشگیرانه" را برای کاهش سرعت گسترش این ویروس و ظهور سویه های آن انجام می دهد.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریم‌ها به صورت حداکثری رفع و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

https://irna.ir/xjLq7S

**عضو ارشد حماس خواستار تشدید عملیات مقاومت علیه رژیم اشغالگر شد

«اسماعیل رضوان» از اعضای ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) سه شنبه شب در واکنش به هتک حرمت مسجدالاقصی توسط صهیونیست‌ها خواستار تشدید عملیات مقاومت علیه رژیم اشغالگر شد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«رضوان» گفت: یورش «ایتمار بن گویر» صهیونیست افراطی به صحن مسجد الاقصی نشان دهنده تشدید خطرناک و تحریک احساسات مردم فلسطین و امت عرب و اسلامی است.

وی رژیم اشغالگر را مسئول کامل عواقب این جنایت دانست و تاکید کرد که مقاومت فلسطین مسجد الاقصی را رها نخواهد کرد.

این عضو ارشد حماس از مقاومت در کرانه باختری خواست برای دفاع از مقدسات، عملیات علیه اشغالگران را تشدید کند و از مردم خواست تا برای حمایت از مسجد الاقصی به این مکان مقدس بروند.

رضوان همچنین با تاکید بر لزوم دفاع ملت های عربی و اسلامی از مسجد الاقصی، از تشکیلات خودگردان فلسطین خواست تا در برابر نیروهای مقاومت برای دفاع از مقدسات مانع تراشی نکند.

وی در پایان تأکید کرد که رژیم اشغالگر نمی تواند واقعیت را تغییر دهد و قدس عربی و اسلامی بوده و خواهد ماند.

ایتمار بن گویر وزیر جدید امنیت داخلی رژیم صهیونیستی صبح سه شنبه در اولین هفته کاری خود به همراه گروه دیگری از صهیونیست ها با حمایت نظامیان این رژیم در اقدامی تحریک‌آمیز به مسجد الاقصی یورش برد.

این اقدام با واکنش گسترده مسلمانان روبه‌رو شد و برخی دولت‌های کشورهای اسلامی این اقدام بن گویر را محکوم کردند.

وزارت خارجه اردن در اعتراض به ورود عضو تندرو کابینه نتانیاهو به مسجدالاقصی سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد.

پیش از آن نیز جنبش حماس و جهاد اسلامی فلسطین در واکنش به یورش روز سه‌شنبه وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی آن را اقدامی جنایتکارانه دانسته و تاکید کردند که مقاومت برای پاسخ به صهیونیست‌ها در آمادگی کامل قرار دارد.

https://irna.ir/xjLq7V

**حمایت نخست وزیر کانادا از طرح صلح ۱۰ماده‌ای زلنسکی

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا روز سه‌شنبه (به وقت محلی) در گفت و گوی تلفنی با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از ابتکار طرح صلح ۱۰ ماده‌ای وی حمایت کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

دفتر نخست وزیری کانادا اعلام کرد،‌ دو طرف در این تماس تلفنی، در مورد تعهد مستمر کانادا به ارائه کمک‌های نظامی و بشردوستانه به اوکراین با نزدیک شدن به تهاجم روسیه به مرز یک سال تاکید کردند.

ترودو همچنین از تلاش‌های زلنسکی به منظور ایجاد «صلح عادلانه و پایدار» برای کشورش، از جمله ارائه طرح صلح ۱۰ ماده‌ای که تاکنون پاسخی از سوی دیگر متحدان غربی‌اش از جمله جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا دریافت نکرده ،حمایت کرد.

زلنسکی نیز در توئیتی نوشت، تماس با ترودو یک «مکالمه اساسی» در مورد تعهدات برای تقویت قابلیت‌های دفاعی اوکراین و توافق در باره «گام‌هایی برای اجرای فرمول صلح» بود.

وی در فیسبوک و تلگرام افزود، این گفت وگو چهارمین گفت‌وگوی او با رهبران بین‌المللی در روز سه‌شنبه بود.

زلنسکی در ادامه بر اهمیت تداوم دفاع از اوکراین در برابر حملات مستمر روسیه و تلاش تهاجمی جدید و بالقوه کی‌یف تاکید کرد.

طرح صلح ۱۰ ماده‌ای زلنسکی نه تنها خواستار پایان جنگ - از جمله خروج کامل نیروهای روسیه و احیای مرزهای اوکراین قبل از حمله - است، بلکه شامل بازگرداندن امنیت غذایی و ایمنی در اطراف نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین و تعمیر زیرساخت‌های نیروگاهی اوکراین است.

علاوه بر این، این طرح شامل ایجاد یک دادگاه ویژه برای محاکمه جنایات جنگی روسیه، محدودیت قیمت در منابع انرژی مسکو و تضمین عدم وقوع تهاجمات یا درگیری‌های آینده است.

زلنسکی برای اولین بار طرح خود را در نشست نوامبر گروه ۲۰ صاحبان اقتصادهای بزرگ اعلام کرد اما در هفته‌های اخیر در آن تغییراتی داده است.

وی هم در دیدار حضوری خود با بایدن در واشنگتن در ماه گذشته و هم در سخنرانی در جلسه مشترک کنگره آمریکا به این طرح اشاره کرد. اما با واکنشی مواجه نشد.

رئیس جمهور اوکراین در ماه دسامبر از رهبران گروه هفت خواست در زمستان امسال اجلاس جهانی صلح را برگزار کنند تا بر حمایت و اجرای این طرح تمرکز کنند.

روسیه ماه گذشته پیشنهاد صلح زلنسکی را رد کرد. مسکو تاکید کرد، سرزمینی را که به زور تصرف کرده و چهار استان شرقی این کشور که تقریباً یک پنجم اوکراین را تشکیل می‌دهد واگذار نخواهد کرد.

بایدن در سخنانی علنی در جریان نشست واشنگتن گفت که او و زلنسکی «دیدگاه مشابهی» برای صلح دارند و آمریکا متعهد است که اوکراین بتواند از خود دفاع کند. اما او به طور خاص به فرمول صلح اشاره نکرد.

رهبران گروه ۷ هم تاکید کردند که متعهد به برقراری صلح در اوکراین "در راستای حقوق این کشور که در منشور سازمان ملل متحد ذکر شده" هستند.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، هم خبر داد که احتمال برگزاری مذاکرات صلح به زودی کم است.

وی در اوایل دی ماه گفت: «من معتقدم که رویارویی نظامی ادامه خواهد داشت و فکر می‌کنم هنوز باید برای آن لحظه‌ای که در آن مذاکرات جدی برای صلح امکان‌پذیر خواهد بود، صبر کنیم».

https://irna.ir/xjLq7W

**کاخ سفید: آمریکا به دفاع از کره جنوبی در برابر تخاصم کره شمالی کاملا متعهد است

سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد آمریکا به طور کامل به دفاع از کره جنوبی در برابر اقدامات خصمانه کره شمالی از جمله حمله اتمی متعهد است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«کارین ژان پیر» سخنگوی کاخ سفید با اعلام اینکه آمریکا و کره جنوبی در حال همکاری برای تقویت آمادگی مشترک خود در برابر اقدامات خصمانه کره شمالی هستند افزود آمریکا به دفاع از کره جنوبی در برابر کره شمالی متعهد است.

وی در کنفرانس خبری گفت: «آمریکا به شکل کامل به متحد خود یعنی کره جنوبی متعهد است و اقدامات بازدارندگی را با تمام ظرفیت های دفاعی آمریکا برای کره جنوبی فراهم می کند.»

اظهارات سخنگوی کاخ سفید پس از پاسخ منفی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به این سوال که آیا آمریکا و کره جنوبی رزمایش مشترک هسته ای برگزار خواهند کرد، منتشر شد.

پیش تر یک روزنامه کره جنوبی از وعده مذاکره رزمایش مشترک با آمریکا از سوی «یون سوک یول» رئیس جمهوری این کشور خبر داده بود.

کارین ژان پیر افزود رزمایش مشترک هسته ای میان دو کشور همانطور که پیش تر از سوی دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی منتشر شده بود به زمانی پس از تقویت ارتش هر کشور و آمادگی بازدارندگی موکول شده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد پیرو دیدار روسای جمهوری دو کشور در کامبوج برای تیم های خود وظایفی جهت برنامه ریزی موثر تعیین کردند تا در برابر هرگونه سناریویی از جمله حمله هسته ای کره شمالی آمادگی پیدا کنند.

ند پرایس سخنگوی دولت آمریکا نیز به تعهد آمریکا برای تامین و افزایش ظرفیت بازدارندگی برای کره جنوبی در برابر کره شمالی تاکید کرد و با اشاره به دیدار رهبر کره شمالی شمالی با حزب حاکم در این کشور و تاکید بر گسترش ارتش اتمی بار دیگر بر لزوم همکاری آمریکا و کره جنوبی برای مقابله با کره شمالی اشاره کرد.

https://irna.ir/xjLq8Z

**الحشد الشعبی عراق ۷ هزار راکت و بمب را جمع آوری کرد

سازمان الحشد الشعبی عراق از جمع‌آوری ۷ هزار راکت و بمب در چارچوب پاکسازی منطقه دشت نینوا از بقایای سلاح ها و مهمات برجای مانده از دوره فعالیت گروه تروریستی داعش در این منطقه خبر داد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

سازمان الحشد الشعبی اعلام کرد که تیپ ۳۰ نیروهای الحشد الشعبی توانست بیش از ۷ هزار راکت و بمب را در مناطق مختلف دشت نینوا جمع آوری و آنجا را پاکسازی کند.

در این بیانیه آمده است که جمع‌آوری این مواد منفجره و مهمات برجای مانده از دوره فعالیت گروه تروریستی داعش و عملیات پاکسازی از دو هفته پیش به درخواست اهالی منطقه آغاز شده بود.

بقایای مهمات و سلاح های برجای مانده از گروه تروریستی داعش همچنان در نقاط مختلف عراق وجود دارد و نیروهای الحشد الشعبی در کنار سایر نیروهای مسلح عراق در حال پاکسازی آنها هستند.

عراق در پی سه سال جنگ خونین، در پایان سال ۲۰۱۷ پیروزی بر گروه تروریستی داعش را اعلام کرد.

با این حال بقایای عناصر داعش همچنان قادر به حمله به نیروهای امنیتی و شهروندان غیرنظامی در مناطق دور افتاده شمال، شرق و غرب این کشور هستند.

استان های دیاله، کرکوک، نینوا، صلاح الدین و الانبار از کانون های فعالیت و تحرک بقایای عناصر گروه تروریستی داعش در عراق به شمار می رود.

https://irna.ir/xjLq9p

**استفاده از تلفن همراه، بلای جان سربازان روس

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای با اشاره به حمله موشکی روز شنبه اوکراین به یک پایگاه نظامی روسیه که به کشته‌شدن ۸۹ پرسنل نظامی روس منجر شد، استفاده غیرقانونی نظامیان از تلفن همراه را عامل شناسایی موقعیت آن‌ها اعلام کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

این وزارتخانه امروز در بیانیه‌ای اعلام کرد: بامداد روز یکم ژانویه در نخستین ثانیه‌های سال جدید میلادی، توپخانه‌ نیروهای مسلح اوکراین ۶ موشک از سامانه راکتی پرتاب چندگانه هیمارس (MLRS) به پایگاه موقت واحدهای نظامی روسیه در نزدیکی شهر «ماکیفکا» در غرب دونستک کرد.

سرگئی سوریوکوف معاون اداره اصلی نظامی-سیاسی نیروهای مسلح روسیه، در ادامه این بیانیه خاطر نشان کرد: عامل اصلی و آشکار وقوع این حمله، استفاده پرسنل از تلفن همراه برخلاف دستورات و در محدوده برد آتش دشمن بود.

این بیانیه می‌افزاید: برغم پشتیبانی سامانه‌های پدافند هوایی، این راکت‌ها که به کلاهک‌های انفجاری قوی مجهز هستند به یک ساختمان محل اسکان پرسنل ارتش روسیه اصابت کردند. اقدامات اولیه به سرعت انجام شد اما با پایان آوار برداری، شمار کشته‌ها از رقم ۶۳ که پیشتر اعلام شده بود به ۸۹ افزایش یافت.

وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود که در نتیجه حملات موشکی ارتش اوکراین، ۶۳ سرباز روسی در نزدیکی شهر «ماکیفکا» کشته شدند.

سوریوکوف ادامه داد: استفاده بدون مجوز سربازان از تلفن‌های همراه به دشمن اجازه داده بود تا موقعیت آن‌ها را رد یابی و شناسایی کند.

این مقام وزارت دفاع روسیه همچنین با بیان اینکه به منظور پیش‌گیری از وقوع چنین حادثه‌ای در آینده اقدامات لازم صورت خواهد گرفت، تاکید کرد: تحقیقات برای شناسایی مقصران این حادثه در حال انجام است.

https://irna.ir/xjLqb7

**حمایت مکرون از پیوستن سریعتر فنلاند و سوئد به ناتو/ گسترش همکاری‌های هسته‌ای پاریس- استکهلم

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه خواستار پیوستن هرچه سریعتر فنلاند و سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

مکرون در دیدار با اولف کریسترسون نخست‌وزیر سوئد اعلام کرد که وی می‌خواهد عضویت سوئد و فنلاند در ناتو را شاهد باشد.

فرایند عضویت این دو کشور در ناتو توسط ترکیه و مجارستان فعلا متوقف شده و مکرون در این‌ رابطه گفت که هر چه زودتر خواستار تبدیل شدن این مساله به حقیقت است.

ترکیه به علت همکاری سوئد با گروه‌های مخالف کردی که آنکارا آنها را تروریست می‌داند، مانع عضویت سوئد در ناتو شده است.

نخست وزیر سوئد نیز در این دیدار که در پاریس صورت گرفت با اشاره به همکاری خوبی که پاریس و استکهلم می‌توانند در زمینه انرژی هسته‌ای داشته باشند، توضیح داد: دولت جدید سوئد مصمم به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای جدید می‌باشد و خیلی تحت تاثیر تجربه فرانسه در این حوزه قرار گرفته است.

کریسترسون با تاکید بر نیاز کشورش به خرید دو راکتور هسته‌ای، گفت: من کاملا پذیرای آن هستم که فرانسه یکی از کشورهایی باشد تا داشتن نیروگاه هسته‌ای بیشتر برای سوئد را تضمین کند.
سوئد در حال حاضر ۶ راکتور فعال در ۳ نیروگاه مختلف دارد.

https://irna.ir/xjLq9J

**تورم در آلمان به بالاترین سطح در ۷۰ سال گذشته رسید

تورم سالانه در آلمان، کشوری که به‌عنوان قطب و موتور اقتصادی منطقه پولی یورو در اروپا شناخته می‌شود، به بالاترین سطح خود در ۷۰ سال گذشته رسید.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

شبکه خبری فاکس نیوز با پرداختن به این خبر گزارش داد: بنابر داده‌های «دفتر آمار فدرال آلمان» به دنبال حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ (۵ اسفند ۱۴۰۰) بهای مواد غذایی و انرژی بطور چشم گیری افزایش یافت و تورم (میانگین) سالانه در آلمان را به ۷.۹ درصد رساند.

این گزارش می افزاید: تورم سالانه در آلمان تنها در سال ۱۹۵۱ میلادی به ۷.۶ درصد رسیده بود، این در حالی است که تورم سالانه آلمان در سال ۲۰۲۱میلادی ۳.۱ درصد گزارش شد؛ بالاترین نرخ تورم در آلمان در ماه اکتبر (مهر/آبان) ۲۰۲۲ ثبت شد که به ۱۰.۴ درصد رسید و پس از آن در ماه نوامبر (آبان/ آذر) به ۱۰ درصد کاهش یافت.

بنابراین گزارش، داده های دفتر آمار فدرال آلمان که روز گذشته (سه شنبه) انتشار یافت، نشان می دهد که نرخ تورم در آلمان در ماه دسامبر (آذر/ دی) سال گذشته میلادی و به دنبال تصمیم دولت فدرال برای پرداخت صورت حساب انرژی خانوارها ، به ۸.۶درصد کاهش یافت.

تارنمای این شبکه خبری آمریکایی درادامه نوشت: بنابر اعلام دفتر آمار فدرال آلمان، تنها در ماه دسامبر ۲۰۲۲ بهای انرژی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن ۲۴.۴ درصد و بهای مواد غذایی نیز ۲۰.۷درصد افزایش داشت.

این گزارش حاکی است نرخ بیکاری در آلمان در آخرین ماه از سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به مدت سال گذشته ۵.۴ درصد افزایش یافت.

کشورهای اروپایی هم اکنون با چالش‌های متعدد اقتصادی و بحران انرژی ناشی از تحریم هایی که بر علیه روسیه اعمال کردند دست به گریبان هستند. غرب از جمله کشورهای اروپایی با تحریک مسکو به علت نادیده گرفتن نگرانی های امنیتی کرملین، زمینه حمله روسیه به اوکراین را در پنجم اسفند ۱۴۰۰ فراهم کردند و تاکنون نیز این کشورها به سرکردگی آمریکا حاضر به پایان بخشیدن به آتش جنگ از طریق راه حل های سیاسی نبوده و طی این مدت با صرف هزینه های هنگفت به حمایت های نظامی از کی یف مبادرت ورزیده و آتش این جنگ را همچنان در شرق اروپا روشن نگاه داشته اند.

https://irna.ir/xjLqb9

**کرزای: پاکستان باید از تهدید و زورآزمایی علیه افغانستان خودداری کند

حامد کرزای رئیس‌جمهوری سابق افغانستان درباره اظهارات تهدیدآمیز اخیر مقام‌های پاکستانی گفت پاکستان باید از تهدید و زورآزمایی در برابر افغانستان خودداری کند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

حامد کرزای در حساب کاربری توئیتر خود نوشت "مردم پاکستان برادران همسایه‌ افغانستان هستند، اما وضعیت کنونی و ناامنی افغانستان بیشتر نتیجه سیاست های حکومت پاکستان است."

وی از پاکستان خواست برای مبارزه‌ مؤثر با ناامنی، بر سیاست های چندین دهه‌ گذشته‌ خود عمیق تر فکر کند و آنها را تغییر دهد.

به گفته کرزای، پاکستان باید از تهدید و زورآزمایی اجتناب کند و برای صلح و ثبات در منطقه با افغانستان روابط خوب برقرار کند.

اخیراً مقام‌های پاکستانی از جمله وزرای دفاع و کشور پاکستان ادعا کردند گروه تحریک طالبان پاکستانی از خاک افغانستان بر علیه نیروهای ارتش این کشور عملیات انجام می دهد. اخیراً وزیر کشور پاکستان نیز خاطرنشان کرد ارتش پاکستان حق دارد به طالبان پاکستانی در داخل افغانستان، حمله کند.

https://irna.ir/xjLqbW

**آنکارا: تاریخ دیدار اردوغان و اسد مشخص نیست

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که زمان دیدار «رجب طیب اردوغان» و «بشار اسد» مشخص نیست و این دیدار بستگی به چگونگی پیشرفت روند مذاکرات بین دو طرف دارد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«ابراهیم کالین» در گفت و گو با شبکه NTV ترکیه افزود که زمان دیدار روسای جمهوری ترکیه و سوریه هنوز قطعی نشده ، صحبت در مورد یک تاریخ مشخص برای آن هنوز زود است و تعیین آن به پس از نشست برنامه ریزی شده وزرای خارجه دو طرف موکول خواهد شد.

وزیر خارجه ترکیه روز سه شنبه گفته بود که سوریه تمایل خود را برای همکاری با ترکیه در موضوع بازگشت آوارگان سوری به کشورشان ابراز کرده است.

«مولود چاووش اوغلو» افزوده بود: ابتدا نشست وزرای دفاع و روسای سرویس های اطلاعاتی، سپس دیدار وزرای خارجه برگزار می شود و بعد از آن درمورد موضوع نشست سران، تصمیم گیری خواهد شد.

وزارت دفاع روسیه هفته پیش اعلام کرد که وزرای دفاع این کشور، سوریه و ترکیه و همچنین روسای سرویس های اطلاعاتی این کشورها، مذاکراتی سه جانبه در مسکو برگزار کردند تا به بررسی راه های حل بحران سوریه بپردازند. در همین حال وزارت دفاع ترکیه فضای این گفت و گوها را «سازنده » توصیف کرد.

این رخدادها پس از آن است که اردوغان به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه پیشنهاد داد تا دیداری بین سران ترکیه، روسیه و سوریه صورت گیرد اما پیش از آن، روسای سرویس های اطلاعاتی و وزرای دفاع و امور خارجه با هم دیدار کنند.

https://irna.ir/xjLqcq

**ترس از کرونا؛ ژاپن تهمیدات مرزی با چین را تشدید می‌کند

ژاپن پس از افزایش آمار مبتلایان به کرونا در چین، تمهیدات مرزی را برای مسافران این کشور تشدید می‌کند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن روز چهارشنبه گفت: ژاپن اقدامات کنترل مرزی را برای مسافران چینی در بحبوحه افزایش اخیر موارد ابتلا به ویروس کرونا در این کشور همسایه تقویت خواهد کرد.

وی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: از روز یکشنبه، بازدیدکنندگان از چین باید قبل از عزیمت به ژاپن آزمایش منفی داده باشند و پس از ورود به این کشور باید آزمایش پی سی آر را انجام دهند.

کیشیدا پس از بازدید از زیارتگاه ایسه جینگو در استان میه گفت: ژاپن از خطوط هوایی درخواست خواهد کرد تا تعداد پروازهای مستقیم از سرزمین اصلی چین را افزایش ندهند.

از اواخر نوامبر ۲۰۲۲ که دولت چین به دلیل برخی اعتراض های مردمی به قرنطینه های سخت گیرانه و سیاست کووید صفر، تصمیم به لغو برخی محدودیت های کرونایی کرد، با توجه به انبوه جمعیت این کشور، شیوع کرونا در استان های مختلف این کشور به یکباره شدت گرفت.

اگرچه رسانه ها و منابع رسمی چین آمار دقیقی از میزان شیوع کرونا و یا مرگ و میرهای کرونایی در این کشور ارائه نمی کنند، اما برخی اخبار رسانه های این کشور از جمله اخبار مرتبط با تجهیز فوق العاده بیمارستان ها، افزایش تولید داروهای مقابله با کرونا و بالا بردن ظرفیت تولید دستگاه های تنفس مصنوعی که برای بیماریان کرونایی استفاده می شد، حاکی از شیوع گسترده این بیماری درچین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سوم دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد این کشور به میزان کافی واکسن تولید می کند و واکسن های تولیدی این کشور پاسخگوی نیاز داخلی است و چین احتیاجی به وارد کردن واکسن کرونا ندارد هرچند معتقد است همکاری میان کشورها، می تواند اثر بهتری برای مهار شیوع کرونا داشته باشد.

https://irna.ir/xjLqd3

**امید آمریکا به لولا داسیلوا برای آینده روابط با ونزوئلا

یک روز پس از مراسم تحلیف رییس‌جمهوری جدید برزیل، گفت‌وگوی تلفنی وزیر خارجه این کشور با همتای آمریکایی خود از امیدواری واشنگتن به پیشبرد اهداف در ونزوئلا به کمک دولت جدید برزیل حکایت دارد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در تماس تلفنی با مائورو ویِرا همتای برزیلی خود درباره سفر لولا داسیلوا رییس‌جمهوری جدید این کشور به واشنگتن گفت‌وگو کرد.

رویترز به نقل از منابع خبری خود در وزارت خارجه آمریکا نوشت: در این مکالمه ۴۰ دقیقه‌ای دو وزیر درباره مسائل مربوط به ونزوئلا نیز به گفت‌وگو پرداختند.

به گفته این منابع، همزمان که دولت بایدن در حال کاهش برخی تحریم‌ها علیه ونزوئلا است و با توجه به روابط خوب لولا با رهبران کاراکاس،‌ دولت جدید برزیل می‌تواند در این میان به یک پل ارتباطی تبدیل شود.

در نوامبر (آبان ماه) ۲۰۲۲، واشنگتن به شرکت «شورون» برای ایفای نقش گسترده در زمینه سرمایه‌گذاری مشترک در تولید، فرآوری و صادرات نفت در ونزوئلا مجوز ۶ ماهه داد تا بتواند نفت این کشور را به ایالات متحده برساند. این مجوز جریان‌های نفتی را که تقریباً چهار سال پیش به دلیل تحریم‌های آمریکا بسته شده بود، بازگشایی خواهد کرد.

وزارت خارجه آمریکا در باره زمان سفر رییس‌جمهوری جدید برزیل به کشورش اعلام کرد: دو کشور در حال بررسی به منظور تعیین یک زمان مناسب برای سفر لولا به واشگتن هستند.

یک منبع دیگر نیز گفت که این سفر ممکن است ماه آینده میلادی (فوریه) صورت گیرد.

لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا معروف به «لولا» که ژائیر بولسونارو نماینده جناح راست افراطی برزیل را در رای گیری ۸ آبان با اختلاف کمتر از ۲ درصد شکست داد، روز یکشنبه (به وقت محلی) برای سومین بار به عنوان رئیس جمهور برزیل سوگند یاد کرد.

بلینکن روز یکشنبه در پیامی در توییتر با تبریک پیروزی لولا و ابراز امیدواری نسبت به آینده روشن روابط دو کشور نوشت: ما مشتاقانه در انتظار تداوم همکاری قدرتمند واشنگتن و برزیلیا در بخش‌های مختلف از جمله تجارت، امنیت، توسعه پایدار، نوآوری و مشارکت هستیم.

این گزارش می‌افزاید: رییس‌جمهوری سابق برزیل که به ترامپ برزیل نیز شهرت دارد، روابط دیپلماتیک خود را با نیکلاس مادورو رییس‌جمهوری ونزوئلا قطع و نماینده وی را نیز از برزیلیا اخراج کرده بود. وی در مقابل خوان گوایدو رهبر اپوزیسیون این کشور را به رسمیت شناخته بود.

اما لولا روابط خود را با مادورو احیا و وی را به مراسم تحلیف خود دعوت کرده بود، اگرچه رئیس‌جمهوری ونزوئلا در این مراسم شرکت نکرد.

بر اساس این گزارش، نخستین سفر رییس‌جمهوری جدید برزیل مطابق سنت این کشور، در روزهای ۲۳ تا ۲۵ ژانویه (۳ تا ۵ بهمن) به آرژانتین صورت خواهد گرفت.

https://irna.ir/xjLqbT

**شناسایی مبتلایان جدید سویه جدید اومیکرون در کره جنوبی

بیش از ۱۳ مبتلا به سویه جدید اومیکرون، در کره جنوبی شناسایی شدند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

مقامات کره جنوبی تایید کردند که سویه جدید اومیکرون XBB.۱.۵ که به سرعت در ایالات متحده گسترش یافته است، ماه گذشته وارد کره شده است و نگرانی هایی را در مورد گسترش سویه ای که تصور می شود در برابر واکسن های به روز شده مقاومت دارد، افزایش داد.

آژانس پیشگیری و کنترل بیماری کره جنوبی اعلام کرد: نوع XBB.۱.۵ در ۸ دسامبر ۲۰۲۲ در این کشور شناسایی شده است. تاکنون در مجموع ۱۳ مورد XBB.۱.۵ تایید شده است که شامل شش مورد در کره و هفت مورد از خارج این کشور است.

زیرسویه XBB.۱.۵ به عنوان یکی از جدیدترین سویه‌های اومیکرون، اخیراً با سرعت بسیار نگران کننده ای در ایالات متحده با توانایی بالای خود در فرار از واکسن، گسترش یافته است.

نگرانی‌ها در حال افزایش است زیرا محققان دانشگاه کلمبیا اخیراً اعلام کردند که زیرشاخه‌های XBB در برابر واکسن‌های به‌روز شده کرونا نیز مقاومت دارند.

در همین حال، دولت کره جنوبی در حال تشدید اقدامات قرنطینه برای ورودی‌ها است و تمرکز خود را از سرزمین اصلی چین به هنگ کنگ و ماکائو گسترش می‌دهد.

مسافرانی که از هنگ کنگ و ماکائو عزیمت می‌کنند نیز از روز شنبه تحت آزمایش‌های اجباری کرونا قرار خواهند گرفت و باید قبل از ورود به کشور کره یک آزمایش پی سی آر در اختیار داشته باشند و پرسشنامه‌های مرتبط را پر کنند. آزمایش کووید-۱۹ پس از ورود به کشور فقط برای افراد دارای علائم انجام می شود.

روز دوشنبه، که اولین روز از اقدامات قرنطینه ای تقویت شده برای افراد ورودی از چین بود، آزمایش ۶۱ نفر از ۳۰۹ مسافری که از چین آمده بودند مثبت بود. دولت کره جنوبی، تسهیلات قرنطینه ای را برای مسافران آماده کرده است که می تواند حداکثر ۱۰۰ نفر را در خود جای دهد.

از اواخر نوامبر ۲۰۲۲ که دولت چین به دلیل برخی اعتراض های مردمی به قرنطینه های سخت گیرانه و سیاست کووید صفر، تصمیم به لغو برخی محدودیت های کرونایی کرد، با توجه به انبوه جمعیت این کشور، شیوع کرونا در استان های مختلف این کشور به یکباره شدت گرفت.

اگرچه رسانه ها و منابع رسمی چین آمار دقیقی از میزان شیوع کرونا و یا مرگ و میرهای کرونایی در این کشور ارائه نمی کنند، اما برخی اخبار رسانه های این کشور از جمله اخبار مرتبط با تجهیز فوق العاده بیمارستان ها، افزایش تولید داروهای مقابله با کرونا و بالا بردن ظرفیت تولید دستگاه های تنفس مصنوعی که برای بیماریان کرونایی استفاده می شد، حاکی از شیوع گسترده این بیماری درچین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سوم دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد این کشور به میزان کافی واکسن تولید می کند و واکسن های تولیدی این کشور پاسخگوی نیاز داخلی است و چین احتیاجی به وارد کردن واکسن کرونا ندارد هرچند معتقد است همکاری میان کشورها، می تواند اثر بهتری برای مهار شیوع کرونا داشته باشد.

https://irna.ir/xjLqfG

**افزایش تولید دستگاه تنفس مصنوعی در چین برای کمک به کرونایی‌ها

بازارهای داخلی چین در حال افزایش ظرفیت تولید و ارسال دستگاه های تنفس مصنوعی به بیمارستان ها در پی افزایش تقاضا و در میانه افزایش موج اخیر شیوع همه گیری ویروس کرونا هستند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

شرکت هوافضای «چانگفنگ» پکن که وابسته به دولت چین است از ارائه محصولات دستگاه های تنفسی ایمن و با قیمت مناسب برای مصرف کنندگان داخلی خبر داد.

«او یون لونگ» مدیر تولید وسایل پزشکی این کارخانه در مصاحبه با روزنامه گلوبال تایمز گفت: «بسیاری از کارگران شروع به تولید و نصب دستگاه های تنفسی کردند تا ذخایر پزشکی و منابع درمانی تضمین شود. ما به افزایش خدمات پس از فروش و سرمایه گذاری های شخصی در بیمارستان ها ادامه می دهیم و آموزش کارگران را تقویت می کنیم تا خدمات و تجهیزات تنفسی بهتری ارائه کنند.»

دستگاه های تنفس مصنوعی برای بیمارانی که در بخش مراقبت های ویژه هستند حیاتی است. در واقع این دستگاه ها نقش ریه را بازی می کنند و به بیمار کمک می کند تا اکسیژن کافی به بدنش برسد و تا عادی شدن وضعیت تنفسی به بیمار یاری می رساند.

شرکت های تولید دستگاه تنفسی مصنوعی چین ظرفیت قوی تولیدی خود را از آغاز شیوع ویروس کرونا در سال۲۰۲۰ نشان داده بودند.

از اواخر نوامبر۲۰۲۲ که دولت چین به دلیل برخی اعتراض های مردمی به قرنطینه های سخت گیرانه و سیاست کووید صفر، تصمیم به لغو برخی محدودیت های کرونایی کرد، با توجه به انبوه جمعیت این کشور، شیوع کرونا در استان های مختلف این کشور به یکباره شدت گرفت.

اگرچه رسانه ها و منابع رسمی چین آمار دقیقی از میزان شیوع کرونا و یا مرگ و میرهای کرونایی در این کشور ارائه نمی کنند، اما برخی اخبار رسانه های این کشور از جمله اخبار مرتبط با تجهیز فوق العاده بیمارستان ها، افزایش تولید داروهای مقابله با کرونا و بالا بردن ظرفیت تولید دستگاه های تنفس مصنوعی که برای بیماریان کرونایی استفاده می شد، حاکی از شیوع گسترده این بیماری درچین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سوم دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد این کشور به میزان کافی واکسن تولید می کند و واکسن های تولیدی این کشور پاسخگوی نیاز داخلی است و چین احتیاجی به وارد کردن واکسن کرونا ندارد هرچند معتقد است همکاری میان کشورها، می تواند اثر بهتری برای مهار شیوع کرونا داشته باشد.

https://irna.ir/xjLqfZ

**وقوع ۲ انفجار انتحاری در سومالی؛ دستکم ۱۵ نفر کشته شدند

منابع خبری امروز چهارشنبه از وقوع ۲ انفجار در سومالی و کشته شدن دستکم ۱۵ نفر در اثر آن خبر دادند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

عبدالله آدم یک مسئول امنیتی سومالی گفت: عناصر تروریست با دو خودروی بمبگذاری شده صبح امروز به شهر محاس در استان هیران حمله کرده و دستکم ۱۵ نفر را کشته و ۲۰ نفر دیگر را زخمی کردند.

وی افزود: تمامی کشته‌شدگان غیرنظامی بودند.

مؤمن محمد شهردار شهر محاس به رادیو موگادیشو گفت که انفجار اول در نزدیکی خانه ای که وی در آن اقامت داشت رخ داد؛ در حالی که انفجار دوم در چند متری خانه ای روی داد که در آن، محمد ابوبکر جعفر نماینده پارلمان سکونت داشت اما وی در زمان انفجار در خانه نبود.

گروه تروریستی الشباب در سایت خود مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.

https://irna.ir/xjLqjq

**ادامه تنش لفظی دو همسایه؛ واکنش افغانستان به اظهارات مقامات پاکستان

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اظهارات اخیر مقام‌های پاکستانی، از اسلام آباد خواست از اظهارات بی‌اساس و تحریک آمیز پرهیز کند چرا که چنین اظهاراتی به سود هیچ طرفی نیست.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در اعلامیه‌ای از پاکستان خواست از اظهارات بی‌اساس و تحریک آمیز خودداری‌ کند.

مجاهد افزود حکومت طالبان خواستار روابط خوب با حسن همجواری با تمامی کشورها از جمله پاکستان است، اما اظهارات مقامات اسلام‌آباد مایه تاسف است.

سخنگوی طالبان تاکید کرد: همانگونه که حکومت طالبان به امنیت و ثبات در کشور های دیگر احترام می گذارد، خواستار امنیت و ثبات برای تمام منطقه است و در این راستا به تلاش‌های خود ادامه می‌دهد. "

مجاهد بار دیگر اطمینان داد که از خاک افغانستان نه تنها علیه پاکستان، بلکه علیه هیچ‌ کشوری استفاده نمی‌شود.

ژپیش از این مقامات پاکستانی ادعا کرده بودند که پایگاه‌های تحریک طالبان پاکستانی "تی‌تی‌پی" در خاک افغانستان است و پاکستان هر زمانی که بخواهد به آن حمله می‌کند.

https://irna.ir/xjLqh3

**تل‌آویو از واشنگتن خواست به توافق هسته ای برنگردد

وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی خواستار خودداری ایالات متحده از بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران شد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«الی کوهن» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در گفت و گو با «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا خواستار افزایش فشارها بر ایران و پرهیز واشنگتن از بازگشت به توافق هسته ای شد.

به نوشته این رسانه صهیونیست، بلینکن نیز در این گفت‌وگوی تلفنی، از آنچه تلاش برای همراهی اتحادیه اروپا با آمریکا برای افزایش تحریم های ایران خواند، سخن گفت.

دو طرف در این دیدار همچنین برگزاری مجدد نشست وزیران خارجه کشورهای سازشکار عرب در قالب توافقنامه سازش موسوم به "ابراهیم" در مغرب در ماه مارس آینده و افزودن حکام دیگری به این توافقنامه را بررسی کردند.

کوهن و بلینکن با ابراز تردید درباره پیوستن احتمالی عربستان به توافقنامه سازش ابراهیم در شرایط کنونی، خواستار افزودن برخی حکام کشورهای عرب در منطقه آفریقا به این توافقنامه شدند.

https://irna.ir/xjLqhN

**رسانه ژاپنی: وزیر خارجه کره شمالی احتمالا سال گذشته اعدام شده است

روزنامه ژاپنی گزارش کرد به نظر می رسد وزیر امورخارجه سابق کره شمالی سال گذشته اعدام شده باشد.

این رسانه ژاپنی در گزارشی از احتمال اعدام شدن «ری یونگ هو» وزیر امورخارجه سابق کره شمالی در سال گذشت

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان ه خبر داد.

چندین منبع آگاه به روزنامه یومیوری شیمون گفتند به نظر می رسد وی حدود تابستان تا پاییز سال گذشته اعدام شده باشد. براساس این گزارش احتمالا ۴ یا ۵ مقام رسمی از وزارت امورخارجه کره شمالی همزمان با اعدام ری یونگ هو، اعدام شده باشند.

این گزارش همچنین افزود ممکن است برخی مسائل نامشخص مرتبط با سفارت کره شمالی در انگلیس دلیل این اعدام ها باشد. تمامی این افراد از جمله وزیر امورخارجه سابق در ماموریتی دیپلماتیک مشغول به خدمت بودند.

وزارت اتحاد دو کره نیز اعلام کرد از این اخبار آگاه و مشغول بررسی اطلاعات مرتبط با این موضوع است.

ری یونگ هو در سال ۲۰۱۶ به عنوان دیپلمات عالی رتبه منصوب شد و نقشی کلیدی در مذاکرات سال ۲۰۱۸ و اجلاس سال ۲۰۱۹ میان دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی ایفا کرد. باوجود این اجلاس هانوی سال ۲۰۱۹ بدون هیچ توافقی به پایان رسید. در سال ۲۰۲۰ ری یونگ هو مقام سیاسی کنار رفت.

https://irna.ir/xjLqhV

**تأکید ایران بر افزایش فعالیت‌های کمیسیون اقتصادی مشترک با برزیل

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور گفت: سفر به برزیل فرصت مناسبی‌ است تا راه‌های تحکیم و توسعه جدی روابط تهران - برزیلیا شناسایی و برای فعال‌تر شدن ظرفیت‌های موجود برنامه‌ریزی شود.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

سفر کوتاه هیأت ایرانی ایرانی به برزیل برای شرکت در مراسم تحلیف «لولا داسیلوا»، به کانون توجه و رایزنی مقامات برزیل و سران کشورهای حاضر در این مراسم تبدیل شد و دیدار با مقامات کشورهای آلمان، السالوادور، کوبا، بولیوی، کلمبیا، ترکیه، عربستان، سنت وینسنت، پاراگوئه، سورینام، فلسطین و شیلی بخشی از ملاقات‌های معاون رئیس جمهوری اسلامی ایران بود. حضور در صحن عمومی کنگره و کاخ ریاست جمهوری برزیل نیز از دیگر برنامه‌های سفر «سید محمد حسینی» به برزیلیا بود.

در همین رابطه معاون وزیر خارجه برزیل با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور، از سفر معاون رئیس‌جمهور به برزیلیا قدردانی و بر آمادگی کشورش برای توسعه همه‌جانبه مناسبات سیاسی و تجاری با ایران تأکید کرد.

معاون پارلمانی رئیس جمهور در دیدار «کنث فلیکس نوبرگا» اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران ارتباطات گسترده‌ای با کشورهای حوزه آمریکای جنوبی دارد و با انتخاب دسیلوا، برزیل می‌تواند محور ارتباطات ایران با آمریکای جنوبی در راستای تأمین منافع مشترک دو ملت و ملت‌های منطقه شود.

«سید محمد حسینی» تأکید کرد: این سفر فرصت مناسبی است تا راه‌های تحکیم و توسعه جدی روابط دو کشور شناسایی و برای فعال شدن ظرفیت‌های موجود برنامه‌ریزی شود.

وی ادامه داد: هم اکنون محصولات کشاورزی برزیل به ایران وارد و متقابلاً اوره و محصولات پتروشیمی ایران به برزیل صادر می‌شود اما با توجه به ظرفیت‌های زیادی که در دو کشور وجود دارد، باید به سطح کنونی تبادلات تجاری و اقتصادی، تنوع داد و دایره آن را گسترده کرد.

حسینی در همین راستا تأکید کرد: کمیسیون اقتصادی مشترک باید در دوره سیاسی جدید و در راستای اراده رؤسای جمهور دو کشور فعال شود و سطح تعامل و ارتباط هیأت‌های دوستی پارلمانی افزایش یابد.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به سفر داسیلوا در دوره گذشته ریاست جمهوری به ایران گفت: با توجه به سابقه خوب دو کشور در گذشته، باید به سرعت سطح و حجم روابط فیمابین بیش از پیش توسعه یابد و روابط تجاری به‌صورت هدفمند افزایش پیدا کند.

وی همچنین ارتقای تعاملات فرهنگی تهران - برزیلیا را حایز اهمیت دانست و اظهار داشت: تقویت تعاملات علمی و فرهنگی و آشنایی و ارتباطات فرهنگی دو ملت می‌تواند در توسعه و تعمیق روابط اقتصادی و سیاسی نیز مؤثر باشد و تهران در این راستا از تبادل گروه‌های فرهنگی و هنری استقبال می‌کند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اشتیاق و علاقه ملت‌های آزاده جهان به شهید سلیمانی گفت: شهید سلیمانی به نماد ظلم‌ستیزی و دفاع از امنیت مردم مناطق مختلف جهان در مقابل دخالت سلطه‌گران و زیاده‌خواهان تبدیل شده است و سلطه‌جویان با شهادت این سردار سرافراز، در حقیقت دشمنی خود را با بشریت نمایان کردند.

اعلام آمادگی برزیل بر توسعه همه‌جانبه روابط با ایران

معاون وزیر خارجه برزیل نیز در این دیدار تأکید کرد: حضور هیأت ایرانی در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید برای ما نمادین و ارزشمند است؛ اگر چه در ۴ سال گذشته با محدودیت‌هایی در توسعه روابط مواجه بودیم اما امروز با انتخاب لولا داسیلوا مصمم هستیم روابط گذشته خود را تقویت و تجدید کنیم و قطعاً در دوره جدید توسعه روابط آسان‌تر و سریع‌تر پیش خواهد رفت.

«کنث فلیکس نوبرگا» افزود: در سال جاری ۱۲۰ سالگی روابط تاریخی دو کشور را جشن خواهیم گرفت و در این راستا تقویت کمیسیون اقتصادی مشترک را برای تجدید و تحکیم روابط دوجانبه با جدیت پیگیری خواهیم کرد.

در حاشیه این دیدار، «حسین قریبی» سفیر ایران در برزیل از توسعه دیدارهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در ماه‌های آتی از جمله اعزام یک گروه تئاتر برزیلی به جشنواره بین المللی تئاتر فجر، اعزام تیم نوجوانان برزیلی به آبادان و تبادل هیأت اقتصادی دو کشور خبر داد.

https://irna.ir/xjLqjM

**چین خطاب به آمریکا: کرونا را سیاسی نکنید

سخنگوی وزارت امورخارجه چین امروز چهارشنبه پس از اتهام آمریکا به عدم شفافیت چین درباره ویروس کرونا ابراز امیدواری کرد تمامی طرفین به جای سیاسی کردن این همه گیری بر روی موارد ضد همه گیری تمرکز کنند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«مائو نینگ» سخنگوی وزارت امورخارجه چین پس از اتهام آمریکا درباره عدم شفافیت چین درباره همه گیری ویروس کرونا گفت کشورش اطلاعات و داده ها درباره این همه گیری را با روشی مسئولانه با جامعه جهانی درمیان گذاشته است.

وی در ادامه از تمامی کشورها درخواست کرد از سیاسی کردن این اپیدمی خودداری کنند و در ادامه افزود پکن به بهبود ارتباطات با دنیا تمایل دارد.

دولت چین اعلام کرد اعمال محدودیت از سوی برخی کشورها درباره ورود شهروندان چینی به کشورهایشان انگیزه سیاسی دارد و هشدار داد در برابر آن دست به اقدامی تلافی جویانه خواهد زد. آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و انگلیس درمیان کشورهایی هستند که انجام تست شناسایی ویروس کرونا را برای مسافران چینی به کشورهایشان اجباری کردند.

سازمان بهداشت جهانی نیز چین را ترغیب کرد تا اطلاعاتی دقیق و با زمانبندی درست در اختیار این سازمان قرار دهد.

از اواخر نوامبر ۲۰۲۲ که دولت چین به دلیل برخی اعتراض های مردمی به قرنطینه های سخت گیرانه و سیاست کووید صفر، تصمیم به لغو برخی محدودیت های کرونایی کرد، با توجه به انبوه جمعیت این کشور، شیوع کرونا در استان های مختلف این کشور به یکباره شدت گرفت.

اگرچه رسانه ها و منابع رسمی چین آمار دقیقی از میزان شیوع کرونا و یا مرگ و میرهای کرونایی در این کشور ارائه نمی کنند، اما برخی اخبار رسانه های این کشور از جمله اخبار مرتبط با تجهیز فوق العاده بیمارستان ها، افزایش تولید داروهای مقابله با کرونا و بالا بردن ظرفیت تولید دستگاه های تنفس مصنوعی که برای بیماریان کرونایی استفاده می شد، حاکی از شیوع گسترده این بیماری درچین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سوم دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد این کشور به میزان کافی واکسن تولید می کند و واکسن های تولیدی این کشور پاسخگوی نیاز داخلی است و چین احتیاجی به وارد کردن واکسن کرونا ندارد هرچند معتقد است همکاری میان کشورها، می تواند اثر بهتری برای مهار شیوع کرونا داشته باشد.

https://irna.ir/xjLqmm

**۷۰ درصد مردم آمریکا نگران از جنگ هسته‌ای

شبکه «سی‌ان‌بی‌سی» آمریکا در توئیتر خود آورده، طبق نظرسنجی «انجمن روانشناسی آمریکا» نزدیک به ۷۰ درصد از آمریکایی‌ها نگرانند، بحران روسیه و اوکراین به جنگ هسته‌ای منجر شود.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

سرویس رصد یک خطی، محتواهای برگزیده پژوهشی از شبکه‌های اجتماعی خارجی و داخلی را به صورت کوتاه منتشر می‌کند.

https://irna.ir/xjLpcY

**المشاط: دفاع تا آزاد سازی آخرین وجب از خاک یمن ادامه دارد

رئیس شورای عالی سیاسی یمن با تمجید از فداکاری های نیروهای ارتش این کشور در مقابله با متجاوزان خارجی تاکید کرد که دفاع تا آزادسازی آخرین وجب از خاک یمن ادامه دارد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«مهدی المشاط» با مبارزان و قهرمانان نیروهای مسلح یمن در دو منطقه «الحشا» در استان ضالع و «کرش» در استان لحج دیدار و از مقاومت و فداکاری در مقابله با متجاوزان و روحیه بالای آن ها و همچنین از فرماندهان دو استان تمجید کرد.

«محمد عبدالکریم الغماری» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح، «عبداللطیف المهدی» فرمانده منطقه چهارم نظامی و «یوسف المدانی» فرمانده منطقه پنجم نظامی و همچنین چند مقام امنیتی دیگر به استقبال المشاط در آن مناطق رفتند.

المشاط در این بازدید از اوضاع نیروهای مبارز و آمادگی آنها برای هرگونه تحول جدید اطمینان حاصل کرد.

این مقام ارشد یمنی گفت که به قهرمانان ارتش که در راه خدا جهاد و از وطن دفاع می کنند افتخار می کنیم، آن ها مایه مباهات مردم یمن هستند.

وی بر لزوم تداوم این راه تا آزادی سازی آخرین وجب از خاک یمن از چنگ متجاوزان و اشغالگران تاکید کرد.

رئیس شورای عالی سیاسی یمن اخیرا نیز گفت: آتش بس شکننده است، به همین خاطر هر لحظه منتظر از سرگیری جنگ هستیم.

المشاط روز یکشنبه با بیان اینکه ما برای جنگ آماده ایم ، افزود: دشمن جنگ نظامی را متوقف کرده ولی به جنگ دیگری روی آورده که باید با آگاهی، بصیرت و اتحاد با آن مقابله کنیم.

وی با بیان اینکه "وظیفه و مسئولیت ملی ماست که متحد در مقابل تجاوز دشمن به همه استان ها بایستیم و پشتیبانی از رزمندگان در جبهه اولویت ما است"، اضافه کرد: به مزدوران اجازه نمی دهیم که با همکاری متجاوزان و اشغالگران، کشور را نابود کنند.

رئیس شورای عالی سیاسی یمن اضافه کرد: همه تلاش های دشمن برای کشاندن جنگ به استان های مرکزی شکست خورده و بسیار تاسف آور است که کسانی که تاریخی ندارند می خواهند کشوری را اشغال کنند که هزاران سال پیش از این صاحب تمدن و حکومت بوده است.

وی ادامه داد: دشمن همچنان بیدار و آماده است، ما هم باید هوشیار باشیم و این آرامش ما را غافل نکند و از همه امکانات و نیروها برای پشتیبانی از جبهه ها استفاده کنیم.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد. این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساخت‌های این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.

به دنبال رایزنی های سازمان ملل و حسن نیت صنعا، ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ آتش بسی دو ماهه در یمن برقرار شد که پس از دو دوره تمدید دو ماهه در تاریخ ۱۰ مهرماه بدون دستیابی به توافقی جدید به پایان رسید. از مهمترین مفاد آن ورود ۱۸ کشتی حامل سوخت به بنادر الحدیده و اجازه دو پرواز رفت و برگشت هفتگی از فرودگاه صنعا بود، اما این آتش بس صدها بار توسط ائتلاف متجاوزان نقض شد. دولت نجات ملی یمن لغو محاصره، بازگشایی کامل فرودگاه صنعا و پرداخت حقوق کارمندان از درآمدهای نفتی استان های تحت اشغال مزدوران عربستان و امارات را شرط تمدید جدید آتش بس اعلام کرده است.

https://irna.ir/xjLqnL

**آلمان: پایان جنگ اوکراین به پوتین بستگی دارد

آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان با بدبینی نسبت به پایان جنگ اوکراین در آینده نزدیک، گفت که تنها ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه می‌تواند به این جنگ خاتمه دهد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با وبسایت خبری «تِیبل مدیا» اعلام کرد که نشانه اندکی وجود دارد که برغم تمام تلاش‌های بین‌المللی، پوتین به این زودی قصد پایان جنگ را داشته باشد.

با وجود آنکه بسیاری از کارشناسان علت شروع جنگ اوکراین را فشارهای غرب به روسیه و گسترش ناتو به سمت شرق عنوان کردند، بائربوک مدعی است که رئیس جمهوری روسیه این جنگ را آغاز کرده و فقط خودش می‌تواند آن را پایان دهد.
وی همچنین اضافه کرد که اگر روسیه بمباران را متوقف کرده و نیروهایش را عقب بکشد، ما صلح خواهیم داشت.

ادعاهای وزیر خارجه آلمان درحالی است که به گفته دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین، پوتین قصد دارد امروز چهارشنبه مذاکراتی را با رجب طیب اردوغان همتای ترکیه‌ای خود انجام دهد.

این مذاکرات در مورد مسائل مختلفی از جمله بحران اوکراین است و ترکیه نیز از ابتدای جنگ بین مسکو و کی‌یف، نقش میانجی را برای مذاکرات صلح داشته است.

https://irna.ir/xjLqqv

**آکار: مذاکرات سه جانبه آنکارا -مسکو -دمشق ادامه می یابد

وزیر دفاع ترکیه گفت که مذاکرات سه جانبه میان این کشور، روسیه و سوریه ادامه خواهد داشت و آنکارا امیدوار است که این امر روند معقولی را طی کند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«خلوصی آکار» با بیان اینکه موضع آنکارا در نشست سه جانبه در مسکو دفاع از کشور و مردم ترکیه است، افزود: موضع خود را به طرف های مذاکره اعلام کردیم بنابراین نباید هیچ اقدامی علیه برادران سوری چه در سوریه و چه در ترکیه اتخاذ شود.

وزیر دفاع ترکیه اضافه کرد: نباید به اخبار غیرواقعی اعتماد کرد، مذاکرات ما ادامه خواهد داشت و امیدواریم که این روند به شکل معقول و منطقی ادامه داشته باشد.

بر اساس این گزارش، وزارت دفاع روسیه چهارشنبه گذشته در بیانیه‌ای، از نشست وزرای دفاع ترکیه، سوریه و روسیه در مسکو خبر داد و اعلام کرد که طرف‌ها درباره حل بحران سوریه، مساله آوارگان و مبارزه با تروریسم در سوریه گفت‌وگو کردند.

در ادامه بیانیه این وزارتخانه آمده است: وزرای دفاع روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو مذاکرات سه جانبه‌ای را برای بررسی راه‌های حل بحران سوریه و لزوم ادامه گفت‌وگو برای دستیابی به ثبات در سوریه برگزار کردند.این اولین نشست رسمی مشترک آنکارا و دمشق بعد از ۱۱ سال به شمار می رود.

https://irna.ir/xjLqqL

**هشدار تشکیلات خودگردان فلسطین به سازمان ملل، شورای امنیت و مجمع عمومی درباره اقدام بن گویر

به دنبال اقدام تحریک آمیز وزیر تندرو کابینه جدید رژیم صهیونیستی و هتک حرمت مسجد الاقصی توسط وی، تشکیلات خودگردان فلسطین در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل و روسای شورای امنیت و مجمع عمومی این سازمان، نسبت به انفجار اوضاع در فلسطین هشدار داد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

ریاض منصور نماینده دائم تشکیلات خودگردان در سازمان ملل اعلام کرد که این تشکیلات در سه نامه مذکور نسبت به انفجار قریب الوقوع اوضاع در فلسطین اشغالی در نتیجه اقدام ایتامار بن گویر هشدار داده و از دبیرکل سازمان ملل و روسای مجمع عمومی و شورای امنیت درخواست کرده است تا جلوی چنین اتفاقی را بگیرند.

منصور گفت که این اقدام به دستور محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین صورت گرفته است.

وی افزود: این اقدام بن گویر با همراهی نظامیان رژیم اشغالگر، نقض صریح قانون بین‌المللی و وضعیت قانونی و تاریخی این مکان مقدس است.

منصور همچنین تاکید کرد که شورای امنیت باید رژیم صهیونیستی را ناگزیر به توقف نقض‌ها و تجاوزاتش به مسجد الاقصی و اماکن مقدس فلسطین و پایبندی به قوانین بین‌المللی کند.

پس از ورود تحریک آمیز ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی راست افراطی رژیم صهیونیستی به صحن مسجدالاقصی در قدس شرقی اشغالی با وجود هشدارها درباره ناآرامی‌ها، امارات متحده عربی و چین روز سه‌شنبه خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل شدند.

دیپلمات‌ها می‌گویند انتظار می‌رود این شورا روز پنجشنبه تشکیل جلسه دهد.

یورش صبح سه‌شنبه ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی کابینه رژیم صهیونیستی با حمایت نیروهای این رژیم به همراه شماری از صهیونیست‌ها به مسجد الاقصی، با محکومیت شدید در سراسر جهان مواجه شد و آمریکا نزدیک‌ترین متحد اسرائیل نیز نگرانی عمیق خود را نسبت به تحولات اخیر ابراز کرد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما عمیقاً نگران هرگونه اقدام یکجانبه‌ای هستیم که پتانسیل تشدید تنش‌ها را دارد، دقیقاً به این دلیل می‌خواهیم برعکس این اتفاق بیفتد».

پرایس اظهار داشت: "ایالات متحده قاطعانه برای حفظ وضعیت موجود و تاریخی اماکن مقدس در اورشلیم تاکید دارد. "

وی افزود: هرگونه اقدام یکجانبه که وضعیت موجود را تضعیف کند، غیرقابل قبول است.

برای مسلمانان، مسجد الاقصی سومین مکان مقدس جهان است. یهودیان به نوبه خود این منطقه را کوه معبد نامیده و می‌گویند این مکان محل دو معبد یهودی در دوران باستان بوده است.

اسرائیل در طول جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ قدس شرقی، جایی که مسجد الاقصی در آن قرار دارد را اشغال کرد. این شهر در سال ۱۹۸۰ در اقدامی که هرگز توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشد، ضمیمه رژیم اشغالگر قدس شد.

https://irna.ir/xjLqrp

**سفارت ایران در پاریس: اقدام نشریه شارلی‌ابدو با اصل آزادی بیان قابل توجیه نیست

سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس در بیانیه‌ای نوشت: اقدام نشریه شارلی ابدو طبق اصول و موازین حقوق بین‌الملل نه تنها با اصل آزادی بیان قابل توجیه نیست بلکه هتک حرمت شخصیت‌ها و ملت‌ها و راه‌اندازی کارزار دروغ‌پراکنی و نفرت افکنی و مصداق بارز نقض حقوق بشر است.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

نشریه شارلی ابدو در پی اقدام سخیف خود مبنی بر راه‌اندازی یک مسابقه بین‌المللی برای رسم کاریکاتور، ویژه‌نامه ۱۴ دیماه ۱۴۰۱ خود را با تصاویری به شدت موهن همراه با الفاظ و عباراتی زشت و توهین‌آمیز به این امر اختصاص داد.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس در بیانیه‌ای در محکومیت اقدام سخیف شارلی ابدو در راه اندازی مسابقه و نشر کاریکاتورهای موهن نوشت: اقدام نشریه شارلی ابدو طبق اصول و موازین حقوق بین‌الملل نه تنها به هیچ وجه با اصل آزادی بیان قابل توجیه نیست بلکه هتک حرمت شخصیت‌ها و ملت‌ها و راه‌اندازی کارزار ناسزاگویی، دروغ پراکنی و نفرت افکنی مصداق بارز نقض حقوق بشر است.

این بیانیه افزود:‌ اقدام شارلی ابدو از سویی نیز نشانگر استفاده ابزاری و بهره برداری گزینشی و ریاکارانه از اصل آزادی بیان است که البته این نشریه هتاک که ستیزه جویی با دین و ارزش های دینی را برای خود افتخار می داند، همواره در گذشته به بهانه آن در صدد توجیه فحاشی‌ها و اهانت به اعتقادات و ارزشهای ملتهای مختلف بر آمده است.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس عنوان کرد: همچنین شارلی ابدو که بدروغ داعیه دفاع از حقوق زنان را مطرح ساخته، با نشر تصاویر بسیار زننده و مستهجن در ویژه‌نامه فوق، علاوه بر اینکه مرتکب زشت‌ترین بی‌حرمتی‌ها به مقام زن گردیده، عملا از چهره مزورانه و ماهیت واقعی خود مبنی بر استفاده ابزاری از زن، پرده برداشته است.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در این بیانیه با محکومیت شدید این اقدام شارلی ابدو، تاکید کرد که قویاً انتظار دارد مقامات ذیربط فرانسوی اقدام لازم و فوری را برای برخورد با این نشریه به هدف جلوگیری از تداوم این کارزار اهانت و نفرت افکنی که یقینا آثار زیانبار و مخربی بر روابط بین دو کشور و دو ملت خواهد داشت، به عمل آورد.

https://irna.ir/xjLqsm

**بن‌گویر آتش دعوا بین احزاب دینی را روشن کرد

یورش دیروز «ایتامارا بن گویر» وزیر امنیت داخلی کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی به مسجدالاقصی آتش دعوا بین احزاب دینیِ حریدی و صهیونیستی را روشن کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

بن گویر روز گذشته به همراه شماری از شهرک نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی یورش برد. این هتک حرمت مسجد مبارک الاقصی با واکنش ها و موج محکومیت گسترده ملت فلسطین و ملت ها و مقامات کشورهای اسلامی و شمار دیگری از کشورهای جهان روبرو شد و آنها نسبت به پیامدها و تبعات چنین اقدامی هشدار داده و بر حفظ وضعیت کنونی شهر قدس تاکید کردند. گروههای مبارز فلسطینی نیز با فراخوان از مردم فلسطین خواستند تا برای دفاع از مسجد الاقصی در آنجا حضور یابند و همزمان به رژیم صهیونیستی درباره تبعات چنین اقدامی هشدار دادند.

در پی این موج گسترده محکومیت ها و هشدار مبارزان فلسطینی، اختلاف و دو دستگی در درون سران سیاسی و دینی رژیم صهیونیستی به راه افتاد و درحالی که برخی از این اقدام دفاع کردند، عده دیگری درباره عواقب و پیامدهای آن هشدار دادند.

یائیر لاپید نخست‌وزیر پیشین رژیم صهیونیستی از جمله سران صهیونیست بود که از این اقدام بن گویر انتقاد کرد و هتک حرمت مسجد الاقصی توسط عضو تندرو کابینه جدید این رژیم را «بی‌مسئولیتی سیاسی» نتانیاهو ارزیابی کرد.

لاپید گفت: "نزاع با نیمی از جهان فقط برای اینکه بن گویر ۱۳ دقیقه را در مسجد الاقصی سپری کند. این بی مسئولیتی سیاسی و ضعف باورنکردنی نتانیاهو در مقابل وزرای کابینه‌اش است".

در تازه ترین مورد نیز موشه گافنی رهبر یکی از احزاب حریدی در کنست (پارلمان) رژیم صهیونیستی، بازدید بن‌گویر رهبر حزب «عوتسما یهودیت» را «نقض قوانین شرعی یهودی، غیرضروری و تحریک‌آمیز» عنوان کرد.

به نوشته روزنامه صهیونیستی جروزالم پست، گافنی روز چهارشنبه در نشست کمیته دارایی کنست درباره تبعات منطقه ای و بین المللی اقدام بن گویر گفت: غیر از منع شرعی، این اقدام بن گویر دستاوردی هم نداشت و فقط اقدامی تحریک آمیز پیش چشمان جهانیان بود.

بن گویر هم در واکنش به اظهارات گافنی، عدم مشارکت احزاب حریدی در کابینه کنونی به ریاست بنیامین نتانیاهو را یادآور شد و نوشت: احزابی که حاضر نیستند در کابینه ایفای نقش کنند و مسئولیت بگیرند نباید به ما درس اخلاق دهند.

بن گویر تندرو و افراطی در اشاره به هشدار حماس درباره هرگونه تعرض به مسجد الاقصی گفت: دشمن می خواهد ما را با اقداماتمان امتحان کند و ما نباید تسلیم خواست حماس شویم.

روزنامه حزب دگل تورات به رهبری گافنی نیز از بازدید بن گویر تحت عنوان «اقدام خطرناک، تحریک آمیز و غیرضروری» یاد کرد.

«آلموگ کوهن» عضو کنست از حزب بن گویر نیز در واکنش به این تیتر روزنامه دگل تورات اعلام کرد: "این روزنامه دولت اسرائیل را قبول ندارد."

با اینکه چند روز بیشتر نیست که کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی متشکل از ائتلاف حزب لیکود و احزاب دینی حریدی و صهیونیست کار خود را آغاز کرده است، اولین نشانه های تنش در درون این ائتلاف و بین اعضای این ائتلاف و سایر احزاب و جریان های سیاسی و دینی این رژیم درحال نمایان شده است.

همین هفته بود که مئیر مزوز از خاخام های بزرگ حامی احزاب دینی «شاس» و «عوتسما یهودیت» در ائتلاف راست افراطی رژیم صهیونیستی با حمله شدید به رئیس پارلمان این رژیم از حزب لیکود، او را "فردی مریض" خواند و سپس یک خاخام دیگر صهیونیست نیز واکنش مشابهی به این انتصاب از خود نشان داد.

کابینه رژیم صهیونیستی در حالی شکل گرفت که شدت سهم‌خواهی احزاب کنست (پارلمان) موجب شد بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر مجبور به تغییر قوانین، ساختارها و حتی چرخشی کردن مناصب مهم شود.

به عقیده تحلیلگران سیاسی، حضور راست افراطی و احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در قدرت از یک سو باعث خواهد شد که اختلاف و چند دستگی داخلی در رژیم صهیونیستی تشدید شده و ائتلاف حاکم به ریاست نتانیاهو رویکرد و سیاست‌های بسیار افراطی و فاشیستی را علیه فلسطینی‌ها در داخل سرزمین‌های اشغالی و در کرانه باختری و قدس و نوار غزه در پیش بگیرد و از سوی دیگر، سطح تنش‌ها در منطقه را افزایش دهد.

کارشناسان سیاسی، کابینه جدید رژیم صهیونیستی را تندروترین و فاسدترین کابینه های تاریخ این رژیم جعلی ارزیابی کرده اند.

https://irna.ir/xjLqs7

**تاکید اتحادیه اروپا بر کاهش تنش‌ها در بیت‌المقدس/دولت جدید اسرائیل بر اساس رفتارش قضاوت می‌شود
یک سخنگوی اتحادیه اروپا در واکنشی انفعالی به هتک حرمت مسجدالاقصی از سوی رژیم صهیونیستی، خواستار کاهش تنش‌ها و حفظ وضعیت کنونی پیرامون اماکن مقدس در بیت المقدس شد و تصریح کرد که دولت جدید در فلسطین اشغالی بر اساس اقداماتش قضاوت می‌شود.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

پیتر استانو سخنگوی ارشد سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه به خبرنگاران در بروکسل گفت: ما نه تنها آنچه را که در میدان می گذرد، بلکه اولین گام های دولت جدید اسرائیل را دنبال می‌کنیم. وی تصریح کرد که همکاری با دولت جدید در فلسطین اشغالی بر اساس اقدامات آن تنظیم خواهد شد.

این مقام اروپایی افزود: در این زمینه، می‌خواهم اهمیت حفظ وضعیت موجود در اماکن مقدس را یادآوری کنم و ما به عنوان اتحادیه اروپا از اقداماتی که بر خلاف آن است نگران هستیم. در هفته‌های گذشته شاهد افزایش خطرناک تنش‌ها و همچنین تلفات بوده‌ایم و برای همه مهم است که تنش‌زدایی کنند تا اوضاع تشدید نشود.

استانو با بیان اهمیت تنش زدایی برای اجتناب از هرگونه اقدام تحریک‌آمیزی که به تشدید اوضاع دامن بزند، تصریح کرد: ما به عنوان اتحادیه اروپا از همه بازیگران می‌خواهیم که برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها، خودداری کنند.

این درحالیست که با وجود هشدارهای شدیداللحن مقاومت فلسطین در غزه درباره هرگونه تعرض «ایتمار بن گویر» (بن غُفیر) وزیر امنیت داخلی کابینه افراطی «بنیامین نتانیاهو»، صبح دیروز (سه‌شنبه، ۳ ژانویه) به همراه شماری از شهرک‌نشینان صهیونیست تحت تدابیر شدید امنیتی به صحن‌های مسجد الاقصی یورش بردند.

این اقدام جنایتکارانه، واکنش‌های بین‌المللی گسترده‌ای را به همراه داشت و علاوه بر چهره‌ها و گروه‌های مقاومت فلسطین کشورهای عربی ازجمله قطر، اردن، امارات، عربستان، سازمان همکاری اسلامی و وزارت خارجه ترکیه آن را محکوم کردند.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز هتک حرمت مسجدالاقصی را به شدت محکوم کرد و نسبت به ماجراجویی‌ها و اقدامات تحریک آمیز کابینه جدید رژیم صهیونیستی هشدار داد.

https://irna.ir/xjLqsF

**آنکارا: عادی سازی روابط با مصر در حال تسریع است

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه طی سخنانی از تسریع در روند ازسرگیری روابط میان کشورش و مصر در مرحله آتی خبر داد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

«ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در این باره اظهار داشت: سال ۲۰۲۲ برای ترکیه سال ازسرگیری روابط و کنار زدن مشکلات باقی مانده بود.

وی گفت: ترکیه در سال گذشته به منظور کنار زدن مشکلات موجود، روند عادی سازی روابط با چند کشور منطقه را در پیش گرفت.

کالین همچنین با اشاره به دست دادن رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و عبد الفتاح السیسی همتای مصری وی در جریان مراسم افتتاحیه جام جهانی قطر نیز تاکید کرد: دست دادن اردوغان و السیسی بخش مهمی از تلاش‌هایی بود که یک سال و نیم به طول انجامید و فکر می‌کنم عادی‌سازی بین ترکیه و مصر تسریع خواهد شد و امیدوارم این اتفاق رخ دهد.

وی با اشاره به تداوم رایزنی‌ها در سطح وزرا میان ترکیه و مصر، گفت که امکان ارتقای روابط به سطح تعیین سفرا در دو کشور و برداشتن گام‌های دیگر در سطح سران وجود دارد.

روابط میان ترکیه و مصر از زمان سرنگونی دولت محمد مرسی در کودتای سال ۲۰۱۳ با تنش روبرو شد و مسئولان ترکیه از جمله رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور بارها عبدالفتاح السیسی را مورد حمله قرار دادند و او را قاتل و کودتاچی نامیدند.

اردوغان در تاریخ ۴ اسفند ۹۷ در یک نطق تلویزیونی گفت: السیسی از زمان به حکومت رسیدن ۴۲ نفر را اعدام کرده است.

وی افزود: پاسخ من به کسانی که درباره دیدار با السیسی سوال می کنند این است که ما با چنین شخصی دیدار نخواهیم کرد.

اردوغان اضافه کرد: غرب به جای اینکه اقدام السیسی را کودتا بخواند برای او فرش قرمز پهن می کند.

البته اردوغان در چند سال گذشته با همین شیوه به بسیاری دیگر از سران کشورها حمله کرده بود که پس از مدتی مجبور به از سرگیری روابط با آن ها شده بود.

حمله به سران عربستان پس از قتل جمال خاشقچی و قطع ارتباط با این کشور و امارات و سپس عقب نشینی و از سرگیری روابط با آن ها از دیگر نمونه های این رفتار رئیس جمهوری ترکیه در سال های گذشته است.

https://irna.ir/xjLqt8

**طالبان پاکستان رهبران حزب حاکم این کشور را تهدید به حمله کرد

گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان که طی ماه‌های اخیر عملیات‌های خود در مناطق مختلف این کشور را تشدید کرده است، اکنون رهبران دولت ائتلافی از جمله نخست وزیر و وزیر خارجه پاکستان را تهدید به حمله کرد.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

منابع خبری پاکستان روز چهارشنبه بیانیه گروه تحریک طالبان مبنی بر تهدید حمله به رهبران دولت اسلام‌آباد از جمله نخست وزیر و وزیر امور خارجه را منعکس کردند.

طالبان پاکستان خطاب به شهباز شریف نخست وزیر و رئیس حزب مسلم لیگ نواز و بلاول بوتو زرداری وزیر امور خارجه پاکستان و رئیس حزب مردم هشدار داد که اگر از موضع خود برای مقابله با تحریک طالبان پاکستان عقب نشینی نکنند، با حملات گسترده طالبان پاکستان روبرو خواهند شد.

محمدخوراسانی سخنگوی تحریک طالبان پاکستان دولت این کشور را تهدید به عملیات مقابله جویانه کرد و رهبران مذهبی کشور را نیز از قرار گرفتن در جبهه ضد تحریک طالبان برحذر داشت.

پاکستان طی سال‌های اخیر از جمله از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، این کشور را به کم کاری در برخورد با تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان متهم می‌کند. هفته گذشته وزیر کشور پاکستان نیز خاطرنشان کرد اسلام‌آباد حق دارد به طالبان پاکستان در قلمروی افغانستان حمله کند.

طالبان پاکستان هفته گذشته مسوولیت یک حمله انتحاری نافرجام در اسلام‌آباد را برعهده گرفت.

"لشکر خوراسان" که گفته می‌شود یک جوخه نزدیک به طالبان پاکستان است نیز مسوولیت ترور ۲ مقام ارشد دایره مبارزه با تروریسم در ایالت پنجاب CTD را برعهده گرفته است.

https://irna.ir/xjLqv4

**درخواست نمایندگان اردن برای اخراج سفیر رژیم صهیونیستی و لغو توافقنامه صلح با آن

نمایندگان پارلمان اردن در واکنش به هتک حرمت مسجد الاقصی توسط عضو تندرو کابینه جدید رژیم صهیونیستی، خواستار اخراج سفیر این رژیم و لغو توافقنامه صلح با رژیم اسرائیل شدند.

ازفعالیتهای اقتصادی مشترک ایران بابرزیل تا تاکیدامیرعبداللهیان برروابط ممتاز باهمه همسایگان

نمایندگان پارلمان اردن در جلسه امروز نهاد قانون گذاری این کشور، خواستار خروج سفیر اردن از اراضی اشغالی و اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از خاک کشورشان شدند.

نمایندگان پارلمان اردن همچنین خواستار لغو توافقنامه صلح با رژیم اشغالگر و نیز طرح شکایتی در دیوان کیفری بین‌المللی علیه آن شدند.

نمایندگان اردنی در ادامه تاکید کردند: با این اقدام درواقع اردن هدف قرار گرفته شده است و ما قطع کامل روابط با اسرائیل و لغو توافقنامه گازی با آن را خواستار هستیم.

احمد الصفدی، رئیس پارلمان اردن نیز طی سخنانی در جریان جلسه امروز تاکید کرد: رژیم اشغالگر حاکمیتی بر مقدسات اسلامی و مسیحی قدس ندارد. ما در جبهه حق و ثبات، قیم مقدسات باقی خواهیم ماند و هیچ معامله و چانه‌زنی درباره قدس وجود ندارد و حق مسلمانان و مسیحیان در آن ابدی و تاریخی است.

رئیس پارلمان اردن همچنین تصریح کرد: ما اعضای پارلمان اردن اقدام فوری را همراه با برادران و دوستانمان در پارلمان‌های عربی و بین‌المللی در پیش خواهیم گرفت و به آنها پیام خواهیم داد تا با دولت‌های خود برای رسوا کردن رژیم اشغالگر و مخالفت با تمامی اقدامات نادرست و غیرقانونی آن در قدس گفت‌وگو کنند.

در همین حال، «ینال فریحات» نماینده پارلمان اردن نیز در این باره اظهار داشت: متاسفانه اعراب در هیچ موضوعی با هم اتفاق نظر ندارند ولی از آنها می‌خواهیم در موضوع فلسطین و مسجد الاقصی اجماع نظر داشته باشند.

وی افزود:همه اقشار ملت اردن عاشق فلسطین هستند و هرگامی رسمی که از سوی دولت درباره فلسطین برداشته شود به کاهش شکاف بزرگ میان دولت و ملت که به خاطر اوضاع معیشتی و اقتصادی ایجاد شده است کمک می کند.

فریحات ادامه داد: چند روز قبل پادشاه اردن در گفت و گو با cnn گفت که اگر از خط قرمزهای ما عبور کنند اردن واکنش نشان خواهد داد. اما پس از این سخن پادشاه وقتی فقط به احضار سفیر اسرائیل اکتفا می شود انگار که ما هیچ ابزاری نداریم و هیچ واکنشی جز احضار سفیر نمی توانیم نشان دهیم. باید از فلسطینی‌ها دفاع و از کارکنان مسجدالاقصی حمایت کنیم.

وی همچنین تاکید کرد: باید روابط خود را با جنبش حماس که حداقل نماینده ۵۰ درصد فلسطینی هاست از سربگیریم و اگر چه اکنون با موضعگیری و سخن به اقدام بن گویر واکنش نشان می دهیم و این سخن نشانه یک آتشفشان در راه است و این واکنش به زودی با گلوله خواهد بود.

یورش صبح سه‌شنبه ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی کابینه رژیم صهیونیستی با حمایت نیروهای این رژیم به همراه شماری از صهیونیست‌ها به مسجد الاقصی، با محکومیت شدید در سراسر جهان مواجه شد و آمریکا نزدیک‌ترین متحد اسرائیل نیز نگرانی عمیق خود را نسبت به تحولات اخیر ابراز کرد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما عمیقاً نگران هرگونه اقدام یکجانبه‌ای هستیم که پتانسیل تشدید تنش‌ها را دارد، دقیقاً به این دلیل می‌خواهیم برعکس این اتفاق بیفتد».

پرایس اظهار داشت: "ایالات متحده قاطعانه برای حفظ وضعیت موجود و تاریخی اماکن مقدس در اورشلیم تاکید دارد. "

وی افزود: هرگونه اقدام یکجانبه که وضعیت موجود را تضعیف کند، غیرقابل قبول است.

برای مسلمانان، مسجد الاقصی سومین مکان مقدس جهان است. یهودیان به نوبه خود این منطقه را کوه معبد نامیده و می‌گویند این مکان محل دو معبد یهودی در دوران باستان بوده است.

اسرائیل در طول جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ قدس شرقی، جایی که مسجد الاقصی در آن قرار دارد را اشغال کرد. این شهر در سال ۱۹۸۰ در اقدامی که هرگز توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشد، ضمیمه رژیم اشغالگر قدس شد.

https://irna.ir/xjLqtT

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha