عروسِ مرگ

۱۷ دی ۱۴۰۱، ۸:۲۳
کد خبر: 84990986
عروسِ مرگ

کیش - ایرنا - لاکپشت های پوزه عقابی و سبز به عنوان یکی از مهمانان همیشگی جزیره کیش این روزها با خطری مواجه هستند که در تصویر یک عروس زیبا، بلای جان این گونه های در معرض انقراض شده است.

به گزارش ایرنا، جزیره مرجانی کیش به واسطه اکوسیستم خشکی و آبی که دارد از دیرباز میزبان گونه های مختلف جانوری در دریا و خاک خود است که در این میان لاکپشت های پوزه عقابی و سبز از مهمترین آنها محسوب می شوند.

رفتارهای نامناسب و نامهربانی‎های انسان ها در سال های گذشته به شدت موجب کم شدن جمعیت گونه های مختلف جانوران شده به طوریکه لاکپشت های پوزه عقابی و سبز از موجودات آسیب دیده ای هستند که در لیست جانواران در خطر انقراض اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) است.

این گونه ها بیش از ۱۰۰ میلیون سال است که مسافت‌های وسیعی را در سراسر اقیانوس‌های جهان طی کرده و نقش حیاتی در تعادل زیستگاه‌های دریا ایفا می‌کنند هم اکنون تحت حفاظت سازمان های محیط زیست کشورهای میزبان آنها قرار دارند که کشور ما نیز یکی از آنها است.

لاکپشت‌ها نقش حیاتی در تعادل زیستگاه‌های دریا ایفا می‌کنند هم اکنون تحت حفاظت سازمان های محیط زیست کشورهای میزبان آنها قرار دارند که کشور ما نیز یکی از آنها است.

خطرانقراض این گونه ها از جایی آغاز می شود که تنها حدود یک تا ۲ درصد از نوزدان آنها به سن بلوغ می رسند تا در طول زندگی با چالش هایی همچون شکار، آلودگی های محیط زیستی، صید در تورهای ماهیگیری و پیشرفت ساخت و ساز در سواحل دست و پنجه نرم کنند.

زباله ها یا همان آلودگی های محیط زیستی از مهمترین خطرات پیش روی لاکپشت های دریایی از جمله پوزه عقابی و سبز است که در این میان کیسه های پلاستیکی به عنوان یکی از زیر مجموعه این خطر، با رنگ و طعمی دیگر جان آنها را به خطر انداخته است.

تغذیه، علت اصلی میزبانی این جزیره از این لاکپشت ها است که به گفته مریم محمدی رییس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش، لاکپشت های سبز که جثه بزرگتری دارند فقط برای غذا در اطراف این خاکپاره حضور دارند اما گونه پوزه عقابی علاوه بر تغذیه در سواحل دردانه خلیج فارس تخم گذاری هم می کند.

عروس مرگ

لاکپشت ها رژیم غذایی متنوعی دارند که با تغذیه از اسفنج ها، جلبک ها و انواع بی مهرگان جمعیت آنها را کنترل کرده و باعث ایجاد تعادل در محیط دریا می شوند در این میان عروس دریایی یکی از غذاهای مورد علاقه آنها بوده که کیسه های پلاستیکی در داخل آب با فرو رفتن در قاب این آذوقه لذیذ و سحر انگیز در حالی جان این گونه ها را می گیرند که فاصله زندگی تا مرگ برای آنها نیازمند رفتار مسوولانه انسان ها در مقابل طبیعت است.

طبق اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت بر اساس نتایج بدست آمده وجود پلاستیک از جمله کیسه ها در ماهیچه و داخل شکم از علت های مرگ و میر این گونه ها در نقاط مختلف دنیا بوده که با توجه به گفته های رییس محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش لاکپشت های این جزیره نیز همانند سایر مناطق از این آسیب در امان نیستند.

این کیسه ها روزانه حدود ۱۰ تن از حدود ۱۱۰ تن زباله جزیره کیش را به خود اختصاص داده اند که تنها با ورودی بخش اندکی از این میزان به دریا می توان تصور کرد ما با رفتارهای اشتباه در حال خلق چه فاجعه هایی برای محیط زیست هستیم.

طبق اعلام اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت بر اساس نتایج بدست آمده وجود پلاستیک از جمله کیسه ها در ماهیچه و داخل شکم از علت های مرگ و میر این گونه ها در نقاط مختلف دنیا است.

به گفته محمدی می توان با کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی و ممانعت از ورود آن به محیط زیست و دریا از مرگ و میر بسیاری از جانواران از جمله لاکپشت ها جلوگیری کرد و در این راستا استفاده از کیسه های پارچه ای و تفکیک زباله از مبدا از راه های مقابله با این آسیب است.

هرچند هم اکنون ۲۸ درصد زباله تولیدی در جزیره دفن، ۱۷ درصد در مرکز بازیافت تفکیک، ۳۸ درصد تبدیل به کمپوست می شود و کیشوندان نیز حدود ۱۸ درصد پسماندهای تولیدی را در مبدا تفکیک می کنند اما بدیهی است دنیایی که لاکپشت های چند میلیون ساله در آن امکان زیستن نداشته باشند جای امنی برای انسان ها نیز نخواهد بود.

همچنین لاکپشت های دریایی کیش پیوندی اساسی با اکوسیستم آب‌های آزاد داشته به طوریکه به حفظ سلامت بستر مرجان‌های دریایی و صخره‌های مرجانی این خاکپاره کمک می‌کنند.

همانگونه لاکپشت های پوزه عقابی و سبز که در دریا به مراقبت و رفتار مسوولانه نیاز دارند در خشکی نیز نیازمند حمایت های ما هستند و در این راستا سازمان محیط زیست کیش از سال ۱۳۸۵ سواحلی جنوبی که بیشتر مورد استفاده لاکپشت ها قرار دارد را به عنوان یک سایت حفاظتی حصار کشی کرده است.