به گزارش ایرنا، از ۲۵۶ رشته صنایعدستی و هنرهای سنتی که در کشور فعال هستند ۸۰ رشته یعنی در حدود یک سوم تعداد رشتههای هنری کشور در چهارمحال و بختیاری فعال است که هنرمندان این استان در فرشبافی، گلیمبافی، جاجیمبافی و قالیبافی، چوغابافی، نمدمالی، کلاهمالی، میناکاری، گیوهدوزی، سرمهدوزی، منبتکاری، سفالگری، خورجینبافی، سیاهچادربافی، قفلسازی، حجاری، گرهچینی، احجام فلزی، خاتم و مشتقات فعالیت دارند.
بنا بر گزارشهای رسمی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری، ۱۲ هزار هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی هماکنون در استان مجوز فعالیت دارند که از این تعداد دست کم پنج هزار و ۵۰۰ نفر بهصورت مستمر فعالند و از این راه امرار معاش میکنند و تعدادی از این افراد کارهای هنری خود را در قالب مشاغل خانگی انجام میدهند.
بنا بر آمار غیر رسمی، تعداد هنرمندان صنایع دستی چهارمحال و بختیاری که فاقد مجوز فعالیت هستند در حدود ۹۰ هزار نفر پیشبینی میشود که به طور تقریبی همه این تعداد کارهای هنری خود را در منازل به عنوان مشاغل خانگی انجام میدهند.
بیشتر کارهای هنری به نوعی نیازمند مصرف سوخت از جمله گاز طبیعی است و برخی هنرها مانند تولید احجام فلزی و نمد مالی نیاز بیشتری به این منبع انرژی دارند و از آنجایی که برخی از هنرمندان صنایع دستی اُستان، فعالیتهای خود را در قالب مشاغل خانگی در منازل انجام میدهند افزایش تعرفههای گاز خانگی میتواند بر درآمد این هنرمندان تاثیر منفی بگذارد.
هنرمندان صنایع دستی را دریابید
یکی از فعالان صنایع دستی در رشته نمدمالی در این پیوند به ایرنا گفت: تمامی هنرمندان رشتههای هنری در چهارمحال و بختیاری به نوعی نیازمند مصرف گاز هستند و حداقل برای گرم کردن کارگاه هنری خود به این حامل انرژی نیازمندند.
علیاکبر اکبری افزود: چهارمحال و بختیاری از سردترین اُستانهای کشور است و در بیشتر نقاط استان نیاز به روشن کردن وسایل گرمایی دست کم برای هشت تا ۹ ماه در سال داریم و به علت توان کم مالی بیشتر هنرمندان صنایع دستی اُستان، این افراد تولیدات خود را در منزل و یا کارگاههایی که در محدوده خانهشان قرار دارد، انجام میدهد.
وی ادامه داد: افزایش تعرفه گاز خانگی میتواند برروی درآمد این قشر زحمتکش تاثیر منفی بگذارد و این تاثیر بر روی هنرمندانی که برای تولید آثار هنری نیاز مستقیم به گرما ناشی از سوختن گاز دارند، بیشتر است.
این فعال صنایع دستی استان تصریح کرد: هنر نمدمالی از جمله هنرهایی است که مصرف انرژی به نسبت زیادی دارد و در مرحلهای که "آب داغ" بر روی پشمها ریخته شده تا پشم را سنگین کرده و الیاف پشم به یکدیگر زنجیر شوند به میزان زیادی آب داغ نیاز دارد که گرم کردن آن در همه کارگاههای استان با انرژی گاز صورت میگیرد.
اکبری تاکید کرد: چنانچه از آب ولروم برای فرایند تولید نمد استفاده شود، نمد تولیدی از استحکام کافی برخوردار نخواهد بود و از کیفیت پایینتری برخوردار خواهد شد.
این فعال صنایع دستی استان ادامه داد: وقتی شهرکرد به عنوان "شهر جهانی" نمد معرفی میشود انتظار میرود حمایتهایی از هنرمندان این رشته هنری صورت بگیرد و ارائه تخفیف در قبضهای گاز، برق و آب هنرمندان یکی از راههای حمایت از این هنر اصیل استان است که قرنهای متمادی در چهارمحال و بختیاری ادامه داشته است.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته قبض گاز کارگاه که در یک محل مسکونی در حومه شهرکرد واقع است، افزون بر ماهیانه ۴۰۰ هزار تومان بود که این نگرانی وجود دارد قبض ماهجاری افزایش چشمگیری نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته باشد.
این هنرمند نمدمال افزود:برخی گمان میکنند، ما هنرمندان میتوانیم افزایش هزینه تولید را با افزایش قیمت تولیداتمان جبران کنیم ولی واقعیت این است که خریداران بیشتر صنایع دستی استان از قشر متوسط جامعه هستند که در سالهای اخیر توان اقتصادی آنها کاهش یافته است و که گاهی بازار محصولات هنری با کاهش فروش نیز روبرو شده است.
وی تاکید کرد: افزایش قیمت محصولات هنری، بازار این محصولات را راکدتر می کند، ضمن آنکه بسیاری از محصولات هنری چهارمحال و بختیاری هنوز موفق به ایجاد بازار خوب حتی در داخل کشور برای خود نشدهاند.
سیاست شرکت گاز افزایش تعرفه برای مشترکان پرمصرف است
مدیر بهرهبرداری شرکت گاز چهارمحال و بختیاری در این پیوند به ایرنا شهرکرد گفت: سیاست شرکت گاز افزایش تعرفه برای مشترکان پرمصرف است و در بخش خانگی با افزایش مصرف گاز، هزینهها پلکانی افزایش بیشتری نسبت به سالهای قبل پیدا میکند و این سیاست با تغییرات تعرفهها و حدود پلکانهای مصرفی گاز خانگی در نواحی اقلیمی پنجگانه کشور اعمال شده است و در قبضهای گازی که دیماه صادر میشود، اعمال خواهد شد.
حسین کوهیان افزود: این افزایش قیمتها در سطوح بالای مصرف بیشتر است بهطوریکه در پله های ۱۱ و ۱۲ شاهد افزایش سه تا چهار برابری تعرفهها هستیم، ولی مشترکین کم مصرف هیچ افزایش قیمتی را نخواهند داشت و پلههای اول تا سوم بدون تغییر قیمت باقی ماندند، ولی پله چهارم تا ششم ۳۰ درصد افزایش و پله هفتم تا دهم ۵۰ درصد افزایش نسبت به تعرفه قبلی خواهند داشت.
وی تصریح کرد: بازه مصرف در هر پلکان کاهش یافته است و افراد با مصرف مساوی قبل در پلکان بالاتری قرار میگیرند، به عنوان نمونه، سال قبل برای اقلیم ۱(یک) که شامل بیشتر شهرهای استان مانند شهرکرد، بروجن، بلداجی، جونقان، شلمزار، فارسان، فرادنبه، فرخشهر، گندمان، هفشجان، سامان، ناغان، سورشجان، بن، باباحیدر، گهرو، طاقانک، نافچ، سفیددشت، شهرکیان، سودجان، چلگرد، نقنه، گوجان، چلیچه، کاج، دشتک، دستنا و وردنجان میشود، پلکان اول تا چهارم به ترتیب شامل پله اول تا ۳۰۰، پله دوم ۳۰۱ تا ۴۰۰، پله سوم ۴۰۱ تا ۵۰۰ و پله چهارم ۵۰۱ تا ۶۰۰ بود، اما اکنون در همان اقلیم یک پله اول تا ۲۷۵، پله دوم ۲۷۶ تا ۳۵۰، پله سوم ۳۵۱ تا ۴۲۵ و پله چهارم ۴۲۶ تا ۵۰۰ مترمکعب تعریف شده است ولی در مقابل در صورت کاهش مصرف گاز، هر مشترک در مقایسه با سال قبل، ۴۵ درصد تخفیف دریافت خواهد کرد.
وی یادآور شد: شهرهای لردگان و منج در اقلیم سوم تقسیمبندی شرکت گاز قرار دارند و پلکان اول تا چهارم به ترتیب شامل پله اول تا ۲۰۰، پله دوم ۲۰۱ تا ۳۰۰، پله سوم ۳۰۱ تا ۴۰۰ و پله چهارم ۴۰۱ تا ۵۰۰ بود، اما اکنون در همان اقلیم سه، پله اول تا ۱۷۵، پله دوم ۱۷۶ تا ۲۵۰، پله سوم ۲۵۱ تا ۳۲۵ و پله چهارم ۳۲۶ تا ۴۰۰ مترمکعب تعریف شده است.
هنرمندان مشاغل خانگی صنایع دستی مجوزهای لازم را به سرعت دریافت کنند
مدیر بهرهبرداری شرکت گاز چهارمحال و بختیاری افزود: هنرمندان مشاغل خانگی صنایع دستی که تولیدشان منوط به مصرف گاز است برای آنکه دچار افزایش تعرفهها نشوند، لازم است به سرعت مجوزهای لازم را از دستگاههای مربوطه دریافت کنند.
کوهیان خاطرنشان کرد: تعرفههای جدید گاز باعث میشود انجام بسیاری از کارها که نیازمند مصرف گاز هستند را در خانه فاقد توجیه اقتصادی کند، به عنوان نمونه پخت نان در منزل با تعرفههای جدید به صرفه نیست.
وی تصریح کرد: هنرمندان صنایع دستی که در منازل فعالیت میکنند در صورتی که بخواهند از معافیتهای تعرفه گاز استفاده کنند؛ لازم است مجوزهای لازم را از اداره کار و رفاه اجتماعی و یا اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری اخذ کنند تا تعرفه کارگاهی برای آنها لحاظ شود.
وی تصریح کرد: برخی از هنرها مانند صنایع فلزی، شیشهگری و هنرآشپزی در مقیاس متوسط و بزرگ از جمله مواردی هستند که مصرف گاز زیادی دارند.
تعرفه گاز اماکن فرهنگی تغییر نکرده است
مدیر بهرهبرداری شرکت گاز چهارمحال و بختیاری اضافه کرد:تعرفه گاز مراکز فرهنگی مانند دفاتر روزنامهها بدون تغییر همان ۹۲۶ ریال برای هر مترمکعب است.
کوهیان تاکید کرد:بیشک برای اعمال این قیمت برای منازل مسکونی که در آن فعالیت فرهنگی انجام می شود نیاز به اخذ مجوز و اعلام نشانی آن مکان به عنوان مرکز فرهنگی از طرف دستگاههای مربوطه به شرکت گاز ضروری است.
وی اظهار داشت: این تعرفه به استناد بند (ط)تبصره (۱) قانون بودجه تعیین شده و شرکت گاز ملزم به اجرای آن است.
کوهیان افزود: چهارمحال و بختیاری در مسیر انتقال گاز کشور قرار دارد و به همین دلیل شبکه گاز در استان هیچگاه در اثر کمبود گاز قطع نخواهد شد، ولی لازم است همه هماستانیها در مصرف گاز صرفهجویی کنند و اصحاب رسانه نیز در مورد آگاهیبخشی در این زمینه رسالت مهمی دارند.
وی به مشترکان بدمصرف که حدود ۴.۵ درصد مشترکان چهارمحال و بختیاری هستند، یادآور شد: این مشترکان بیشتر از حد استاندارد مصرف میکنند از این رو با اجرای طرح تغییر تعرفههای گاز طبیعی که از ۱۶ آذر آغاز شده است، برای مرتبه اول به آنها تذکر داده میشود و در صورت تکرار گاز این مشترکان قطع خواهد شد.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر است و تعداد مشترکین شرکت گاز استان،به بیش از ۳۵۱ هزار مشترک شهری و روستایی،مشترکین صنعتی و کشاورزی است.
نظر شما