به گزارش ایرنا، در جای جای گستره خراسان شمالی جنگل های ارس و هیرکانی و باغ های گردو و گیلاس، سیب و گلابی و سپیدارهای سربه فلک کشیده است و در هر گوشه این استان کوچک چشمه ای، تالابی، رودی و برکه ای هست تا بتوان در آن جلوه های رقص برگ و آب را دید.
اما ناگزیر تغییرات اقلیمی و از بین رفتن تنوع محیطی در سال های اخیر این روایت زیبا از منابع طبیعی را زیر سوال برده است و از آنجایی که خراسان شمالی، ششمین استان حادثه خیز و سومین استان درگیر با خشکسالی نام نهاده شده است، منابع طبیعی آن نیز متاثر از این بحران ها در معرض نابودی قرار داشت.
از ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی، یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است و بر اساس نظر دست اندرکاران این حوزه؛ مرتع بیشترین گستره این خطه را تشکیل می دهد و بیش از هر حوزه ای در معرض تخریب قرار دارد.
در این میان از وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مراتع استان؛ ۴۸.۷ درصد مراتع فقیر، ۴۳.۸ درصد متوسط و وسعت مراتع خوب ما فقط هفت و نیم درصد است و در واقع گستره مراتع فقیر خراسان شمالی بیش از مراتع غنی است.
کارشناساسان بر این باورند که اگر بخواهیم این وضعیت را جبران و از خسارات تغییرات اقلیمی جلوگیری کنیم باید تدابیری همچون احیای جنگلها، بیان زدایی و اجرای طرح های آبخیزداری اندیشیده شود.
طرح هایی که موجب مدیریت منابع آبی، کاهش فرسایش خاک و رسوب دهی، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و کاهش سیل خیزی از نتایج اجرای آن است و خوشبختانه از نگاه دولت سیزدهم دور نمانده و تاکنون گام های امید آفرینی برای حفظ و احیای منابع طبیعی خراسان شمالی برداشته شده است.
تخصیص ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار سفر رییسجمهور
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبارات سفر رییس جمهور به استان به حوزه آبخیزداری تخصیص یافت و اظهار کرد: این میزان اعتبار برای طرحهای آبخیزداری، پیشگیری، مهار سیل و آبخوانداری، پخش سیلاب و بهره برداری از روان آب ها در سطح استان هزینه می شود.
حسین فردی خاطرنشان کرد: ۳۰۰ هزار هکتار از عرصه های استان نیاز به اجرای عملیات آبخیزداری دارد که تاکنون ۵۰۰ هزار هکتار از عملیات انجام شده و ۲۰۰ هزار هکتار در دست اجرا است.
وی با بیان اینکه عملیات آبخیزداری به طور متوسط در ۱۷.۵ درصد از گستره منابع طبیعی استان اجرا شده است، اضافه کرد: بیشتر عملیات آبخیزداری در آبریز سدها و دشت های بحرانی انجام شده است و با توجه به کاهش بارندگی و خشکسالی های چند سال اخیر که خود موجب چرای مفرط و آسیب به مراتع استان شده است، طرح های کشت علوفه نیز در دستور کار قرار دارد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: مدیریت منابع آبی، کاهش فرسایش خاک و رسوب دهی، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و کاهش سیل خیزی از نتایج اجرای طرح های آبخیزداری است و در خراسان شمالی نیز با توجه به این که ششمین استان حادثه خیز و سومین استان درگیر با خشکسالی در کشور محسوب می شود اجرای طرحهای آبخیزداری از اهمیت به سزایی برخوردار است.
مطالعات آبخیزداری در ۶۹ هزار و ۵۰۰ هکتار
حسین فردی در ادامه گفت: مطالعات آبخیزداری خراسان شمالی در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ شدت گرفت و در این مدت مطالعات لازم در ۹۵ هزار و ۶۱۰ هکتار از عرصه های استان انجام شد و عملیات و مطالعات آبخیزداری و آبخوانداری در ۹ ماهه امسال در سطح ۶۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از عرصههای طبیعی استان انجام شده است.
به گفته حسین فردی؛ مطالعات آبخیزداری سال گذشته در ۲۶ هزار و ۱۱۰ هکتار از اراضی استان انجام و امسال نیز تاکنون ۶۹ هزار و ۵۰۰ هکتار انجام شد.
وی ادامه داد: مطالعات آبخیزداری در شهرستان های شیروان، اسفراین، مانه و سملقان، جاجرم و رازو جرگلان با ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است و به زودی در شهرستانهای بجنورد و گرمه هم اجرا می شود.
فردی با بیان اینکه با تخصیص اعتبارات مطالعات طرح های مزبور تا پایان امسال به اتمام خواهد رسید، عنوان کرد: برای اجرای این طرح ها ۲۰ میلیارد ریال از محل منابع استانی و سفر دولت پیش بینی شده است که تاکنون ۷۰ درصد این اعتبارات تخصیص یافت.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ادامه داد: مطالعات آبخیزداری موجب می شود تا برای اولویت بندی، برنامه ریزی، تخصیص اعتبارات و آغاز عملیات اجرایی اقدامات بهتری انجام شود تا در زمان کمتر، شمار بیشتری از پروژهها در گسترهای بالاتر اجرا شود و مطالعه به ویژه در موضوع کاهش فرسایش خاک و جلوگیری از سیلاب از جمله موارد تحقیقاتی و مطالعاتی بود که انجام شد البته که باید در آینده باز هم به آن بها داد تا وقوع پدیدههای مخرب به حداقل برسد.
اجرای ۱۵ هزار و ۴۶۰ هکتار طرح بیابانزدایی
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: امسال ۱۵ هزار و ۴۶۰ هکتار طرح بیابانزدایی با اعتبار ۲۴۱ میلیارد و ۲۵۹ میلیون ریال در این استان اجرا شد.
وی ادامه داد: در مجموع ۳۰۳ میلیارد و ۳۵ میلیون ریال از محل اعتبارات ملی برای اجرای این طرح ها مصوب شد و از این میزان، ۲۴۱ میلیارد و ۲۵۹ میلیون ریال تخصیص یافت.
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی تصریح کرد: افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش آبی و بادی، بهبود وضعیت خاک، افزایش نفوذپذیری آب، مهار روان آب، احیای مراتع با کمترین هزینه و افزایش تولید علوفه مرتعی از جمله اهداف اجرای طرح احیا و تثبیت در اراضی بیابانی است.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ مساحت هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
۱۸۳ هزار و ۶۳۶ هکتار معادل ۹ درصد وسعت منابع طبیعی خراسان شمالی را بیابان تشکیل می دهد که ۱۱۲ هزار هکتار در شهرستان جاجرم، ۳۹ هزار هکتار در اسفراین و ۳۱ هزار هکتار در گرمه است.
عمده اراضی بیابانی استان در حوزه کال شور در سه شهرستان جاجرم، گرمه و اسفراین واقع است.
واگذاری ۴۸۹ هزار هکتار از مراتع به بهرهبرداران
رییس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در این باره گفت: تاکنون ۴۸۹ هزار و ۱۰۳ هکتار هکتار از مراتع این استان پس از انجام مراحل قانونی قرارداد به مرتعداران واگذار شده است.
مهرداد فلاحی اظهار کرد: مساحت کل مراتع این استان یک میلیون و ۵۵۵ هزار و ۲۰۶ هکتار است که به صورت ۱۰۰ درصد ممیزی شده است و ۲۶ هزار و ۱۹۳ خانواده دامدار و عشایر از این مراتع بهره برداری می کنند و تا زمانی که مشارکت مردم و بهرهبرداران وجود داشته باشد مدیریت مراتع و عرصههای منابع طبیعی دچار مشکل نمیشود و این مهم یکی از اولویتهای سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور است.
وی بیان کرد: از وسعت یک میلیون و ۴۱۴ هزار و ۸۵۰ هکتار مراتع استان؛ ۴۸.۷ درصد مراتع فقیر، ۴۳.۸ درصد متوسط و وسعت مراتع خوب ما فقط هفت و نیم درصد است و در واقع گستره مراتع فقیر خراسان شمالی بیش از مراتع غنی است و همچنین ۱۰۶ هزار و ۱۹ هکتار مراتع متراکم و ۶۱۹ هزار و ۷۸۸ هزار هکتار نیمه متراکم است.
فلاحی اضافه کرد: بر اساس سیاست های ابلاغی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تمامی دارندگان پروانه چرا باید طرح مرتعداری تهیه کنند زیرا پروانه های چرای دام صادره برای افراد واجد شرایط، مجوز موقت استفاده از مراتع است.
خراسان شمالی با دارا بودن ۲ میلیون و ۵۲۶ هزار واحد دامی یکی از قطب های دامداری کشور است.
جنگلکاری در ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار
رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در ادامه به فعالیت این اداره کل در حوزه جنگلکاری اشاره کرد و گفت: ۲ هزار و ۴۸۷ هکتار از اراضی طبیعی استان در قالب پویش «ایران سرسبز» نهالکاری و بذرکاری در قالب پویش ملی ایران سبز از هشتم دیماه سال گذشته آغاز و در این پویش به یاد هر شهید هزار نهال در بازه زمانی ۱۴ ساله کاشته شود.
مهدی قدیمی تصریح کرد: تاکنون ۵۶ هکتار نهالکاری و ۲ هزار و ۴۳۱ هکتار بذرکاری در قالب این پویش با مشارکت گروه های جهادی، کوهنوردی، اقشار مختلف مردم و سایر دستگاه های دولتی در خراسان شمالی جنگلکاری شد.
وی ادامه داد: در هر هکتار با توجه به شرایط آب و هوایی، بارندگی، خاک و آب ۵۰۰ تا ۱۵۰ اصله نهال کشت می شود که با توجه به وضعیت خشکسالی استان بین ۲۰۰ تا ۱۵۰ اصله نهال و در جنگل های هیرکانی ۴۰۰ تا ۳۰۰ اصله نهال در هر هکتار کشت می شود.
قدیمی عنوان کرد: تقویت حوزه های زیست محیطی، منابع طبیعی از طریق توسعه سرانه فضای سبز، بهرهبرداری از فضاهای عمومی، شهری و بوستان ها، ارتقای نقش مردم و گروه های جهادی در توسعه نهال کاری و جنگل کاری از جمله دیگر اهداف اجرای این طرح است.
تخصیص ۲۴ میلیارد ریال اعتبار بیابانزدایی
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه گفت: ۲۴ امسال از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به استان برای اجرای طرح های بیابان زدایی ۷۰ میلیارد ریال مصوب شد مه از این میزان ۲۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعتبار سفر رییس جمهور برای طرح های در دست اجرای بیابان زدایی این استان تخصیص یافت .
حسن امامی خاطرنشان کرد: این میزان اعتبار تخصیص یافته برای چهار طرح بیابان زدایی شامل، ۶۰ هکتار نهال کاری، ۱۱۵ هکتار مراقبت آبیاری، ۱۵۰ هکتار مدیریت روان آب و آموزش ترسیب کربن(توانمندسازی جوامع محلی) در سه شهرستان گرمه، جاجرم و اسفراین هزینه خواهد شد.
وی عنوان کرد: عملیات طرح های مزبور از هفته گذشته آغاز شده و ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اتمام آن تا پایان امسال انجام خواهد شد.
اجرای طرح مرتعداری در ۵۷ هزار هکتار
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز گفت: ۷۰ هزار هکتار تعهد اجرای طرح های مرتعداری در استان بود که تا پایان امسال به ۷۰ هزار هکتار خواهد رسید و در مدت یکساله گذشته این طرح در ۵۷ هزار هکتار از عرصه های طبیعی استان در راستای حفاظت، احیا و بهره برداری اصولی اجرا شد.
مهرداد فلاحی خاطرنشان کرد: بر اساس ماده سه قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع هرگونه بهرهبرداری و انجام اقدامات در منابع طبیعی باید بر اساس تهیه طرح انجام میشود.
فلاحی با بیان اینکه این استان سال گذشته در برنامه ابلاغی مرتعداری برتر شد عنوان کرد: علاوه بر تهیه طرح های مزبور، احاله مدیریت در سطح ۱۳ هزار هکتار از عرصه های استان انجام شده است و حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری از منابع پایه و کاهش فشار بر عرصههای مرتعی از اهداف اصلی تهیه طرحهای مرتعداری است.
وی افزود: ۷۱ درصد منابع طبیعی تجدید شونده این استان را مرتع تشکیل می دهد و ۹۸۲ سامان عرفی عشایر در سطح استان داریم که معیشت ۳۲ هزار خانواده دامدار و عشایر به عرصه های مرتعی وابسته است.
سامانه عرفی عشایر به محدودهای از اراضی مرتعی اطلاق میشود که از گذشته مورد بهرهبرداری تعداد مشخصی از خانوارهای عشایر قرار گرفته و عرفاً دارای حق بهرهبرداری از آن هستند.
وی اضافه کرد: مراتع خراسان شمالی ظرفیت نگهداری از یک میلیون و ۲۷۹ هزار واحد دامی را دارد بنابراین رعایت زمان و ورود دام مجاز به عرصه باید مورد توجه قرار گیرد.
۱۰۶ هزار و ۱۹ هکتار از مراتع خراسان شمالی متراکم و ۶۱۹ هزار و ۷۸۸ هزار هکتار نیمه متراکم است.
شناسایی ۸۲ هزار هکتار ذخیرهگاه جنگلی
رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه ۸۲ شناسایی ۸۲ هزار هکتار ذخیرهگاه مرتعی و جنگلی در این استان خبر داد و گفت: این ذخیره گاهها در راستای ماده یک قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر ژنتیکی کشور حفاظت و قرق شده اند و بر این اساس قطع درختانی از قبیل شمشاد، زربین، سرخدار، سروخمرهای، سفیدپلت، حرا و چندل، ارس، فندق، زیتونطبیعی، بنه، گون، ششم، گردو و بادام وحشی ممنوع است.
مهدی قدیمی اظهار کرد: ذخیرهگاه های جنگلی فندوق منطقه "وی وی" و گردوی منطقه "چالباش" مانه و سملقان، زالزالک "مملجه" بجنورد، بلوط و چنار منطقه "درکش" مانه و سملقان از مهمترین ذخیره گاههای جنگلی استان به شمار می روند.
وی ادامه داد: بزرگترین ذخیرهگاه جنگلی ارس استان مربوط به جنگل اُرس منطقه "بزداغی" شهرستان مانه و سملقان به مساحت ۳۶ هزار هکتار، ذخیره گاه جنگلی "ارس" سالوک شهرستان های جاجرم و بجنورد به مساحت ۱۹ هزار هکتار، "قورخود" مانه و سملقان به مساحت هفت هزار و ۵۰۰ هکتار و "گوینیک" رازوجرگلان در سطح پنج هزار هکتار است.
به گزارش ایرنا، ذخیرهگاه به منطقه یا مناطقی از عرصه خشکی و یا در دریا اطلاق می شود که از اکوسیستم ها یا گونه های نمونه یا استثنایی برخوردار هستند، ذخیره گاههای جنگلی الگوهای کوچک شده ذخیره گاه های بیوسفر هستند که در آن گونههای منحصر بفرد و کمیاب و یا گونه های رو به انقراض به صورت طبیعی رویدهاند.
اجرای طرح ملی مدیریت جامع آبخیز در ۱۳ روستا
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین گفت: پروژه مدیریت جامع حوضه آبخیز در ۱۶۰ هزار هکتار از مساحت ۱۳ روستای استان اجرا شد و در طرح مدیریت جامع سعی می شود که سازمان جنگلها تنهایی متولی حفاظت از منابع طبیعی نباشد بلکه از توان تمام دستگاهها، نهادها و مردم در مراحل، فرآیند و پروژههای بینالمللی و ملی مدیریتی آن استفاده کرد.
حسین فردی یادآور شد: حفاظت از منابع طبیعی فرآیندی مشترک بین اعضای جامعه بود و رسیدن به نتیجه نهایی در حفاظت از منابع طبیعی مدت زمان مشخص ندارد و بیشتر بستگی به سطح آگاهی مردم، مشارکت اعضا در حفظ و شرایط آن استان در حفاظت از منابع طبیعی دارد و در این طرح سعی می شود تا با توانمندسازی وابستگی روستاییان به طبیعت را کاهش داد و این طرح به صورت الگویی در حوضه سد شیریین دره بجنورد از سال ۹۴ آغاز و همچنان در دست اجرا است.
وی خاطرنشان کرد: این طرح برای ۱۶۰ هزار هکتار از مساحت استان در چهار روستای بجنورد، ۶ روستا در شیروان و سه روستا در مانه و سملقان اجرا و جامعه هدف آن ۲۰ هزار نفر جمعیت است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی عنوان کرد: در این طرح آموزش و بهره مندی از مهارت و دانش فنی و بومی، قالیبافی، تابلو فرش، تکمیل چرخه و توسعه نوغانداری روستای قتلیش، تولید نخ ابریشم، خیاطی، نازک دوزی و بافت تابلوی ابریشم انجام شده است.
وی گفت: تاکنون در این طرح، ۴۵ هزار نفر ساعت در زمینه توانمندسازی، ۷۳ هزار نفرساعت آموزش معیشتی و ۱۴ هزار و ۹۰۰ نفر ساعت آموزش برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست را گذرانده اند.
فردی افزود: افزایش راندمان تولید انگور، کشت لوبیا، زعفران، افزایش راندمان اصلاح نژاد دام(بره زایی) از ۷۰ درصد به ۱۲۰ درصد، تغییر الگوی کشت، کاهش فرسایش خاک و تولید رسوب از جمله ماحصل دوره های آموزشی برگزار شده است.
وی بیان کرد: در این طرح، ۱۲ صندوق خرد اعتبار روستایی تشکیل شده که هزار و ۱۵۰ نفر عضو دارد و با ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال آورده مردمی از سال ۹۴ تاکنون، برای ۸۵ نفر اشتغال های کوچک ایجاد شده است.
اجرای طرح احیای گیاهان دارویی در ۷۰۰ هکتار
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین از اجرای طرح احیای رویشگاههای گیاهان دارویی در ۷۰۰ هکتار عرصه منابع طبیعی استان با توزیع بذر باریجه در قالب مشارکتهای مردمی و دولتی خبر داد و گفت: احیای رویشگاه گیاهان دارویی در قالب عملیات کپه کاری، کاشت بذر گیاهانی مانند باریجه، آنغوزه، وشا(وشق) و بادام کوهی با مشارکت بهره برداران و تشکلهای مردمی در ۹ ماهه امسال انجام شد.
مهرداد فلاحی تصریح کرد: امسال توسعه کشت گیاهان دارویی در ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از عرصه منابع طبیعی استان ابلاغ و ایجاد تعهد شد و در این طرح که با مشارکت مرتعداران انجام شد تاکید بر کشت گیاه باریجه است.
وی ادامه داد: این طرح تا پایان امسال ادامه دارد و بیشترین سطح گیاهان دارویی در این خطه خصوصا گیاه باریجه در شهرستان های گرمه با ۴۵۰ هکتار است ضمن اینکه امسال از محل اعتبارات استانی ۲۱ میلیارد و ۴۷۰ میلیون ریال جهت برنامه های اجرایی در حوزه مرتع استان ابلاغ شده است و اجرای بذرکاری و تهیه بذر با این اعتبار انجام می شود.
فلاحی گفت: سال گذشته طرح احیا و توسعه رویشگاههای گیاهان دارویی در سطح سه هزار هکتار از اراضی طبیعی استان انجام شد و همچنین پروژه بیولوژیک بذرپاشی با گونه های مرتعی خوش خوراک با کمک مرتعداران در سطح هزار و ۶۷۷ هکتار انجام شد.
سطح کشت گیاهان دارویی در خراسان شمالی ۶ هزار و ۴۰۸ هکتار است و در این مساحت علاوه بر زعفران و گل محمدی، باریجه، زیره سبز، نعنا فلفی، آلو ورا، گل گاو زبان، سیاهدانه، بادرنجه بویه و به لیمو کشت می شود و میزان برداشت گیاهان دارویی در استان به طور متوسط سالانه چهار تن است.
بیش از ۳۰ هزار گونه گیاهی در دنیا وجود دارد که از این تعداد هشت هزار گونه در ایران شناسایی شده است ضمن اینکه ۴۲۵ گونه گیاه دارویی در رویشگاه های طبیعی استان شناسایی شده و تاکنون خواص ماده موثره ۷۵ گونه از آنها کشف شده است.
توزیع ۲۰ هزار اصله نهال صنوبر
رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین گفت: ۲۰ هزار اصله نهال صنوبر در قالب طرح "تداوم" از ابتدای امسال تاکنون در این استان توزیع و کاشت شد.
مهدی قدیمی اظهار کرد: طرح های منابع طبیعی بر مبنای شعار سال اجرا می شود و بر این اساس در سال ۹۹ طرحی با عنوان «۹ در ۹۹» و سال گذشته طرح «۱۴۰۰*۱۴*۳» و امسال نیز طرح «تداوم» را طراحی و در همه ادارههای کل منابع طبیعی استانها اجرا می شود.
وی تصریح کرد: هدف از اجرای طرح تداوم، حفظ و توسعه پوشش گیاهی، تامین مواد اولیه صنایع سلولزی کشور، حفظ محیط زیست، جلوگیری از قطع درختان جنگلی، ایجاد اشتغال، توسعه زراعت چوب در اراضی شیب دار، حفظ آب و خاک و استفاده از آبهای غیرمتعارف است.
رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی افزود: با توجه به آب و هوا و شرایط اقلیمی منطقه یکی از گونه های سریع الرشدی که برای استان در نظر گرفته شده گونه «صنوبر نیگرا» است و هدفگذاری برای تولید و کاشت ۵۰ هزار اصله نهال صنوبر تا پایان امسال انجام شده است و تولید گونه های گل محمدی، انار و توت نیز برای اجرای پروژه های مشارکتی و اقتصادی در استان تولید و در دست اقدام است.
وی خاطرنشان کرد: نهالستانی در سطح ۴۰ هکتار در استان وجود دارد ۱۵ هکتار از این سطح قابلیت تولید نهال دارد و هر ساله با توجه به اعتباراتی که در نظر گرفته می شود حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار اصله در سطح سه هکتار تولید می شود.
رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: علاوه بر اجرای طرح تداوم عملیات تولید نهال با انواع گونه های جنگلی شامل زبان گنجشگ جنگلی، بلوط، افراکرکو، سیاه تلو و ارغوان و گونه های زینتی و فضای سبز شامل سرو خمره ای، ون، زیتون تلخ و چنار در استان آغاز شده است.
بر اساس قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی کشور قرار بود از سطح ۷۵ هزار هکتار عرصههای ملی، مستثنیات و باغی کشور ۲۰ هزار هکتار آن در استانهای شمالی زیر پوشش طرح زراعت چوب برود ولی تاکنون بر اساس آمار تنها هفت هزار هکتار زیر پوشش قرار گرفته است.
بذر طرح ملی زراعت چوب در سال ۸۴ کاشته شد تا بتوان به جای برداشت بیرویه از جنگلها راه نجاتی برای قطع درختان پیدا کرد و البته این طرح از آن زمان تاکنون با فراز و نشیبهایی در استانهای مختلف کشور به مرحله اجرا درآمد.
اجرای طرح مدیریت هرز آب در ۲۰۰ هکتار
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز به عملکرد حوزه بیابانزدایی استان اشاره کرد و گفت: امسال پروژه مدیریت هرز آب در ۲۰۰ هکتار از اراضی بیابانی شهرستان جاجرم استان اجرا شد.
حسن امامی اظهار کرد: با توجه به پدیده تغییر اقلیم و بارش های نامنظم با حجم زیاد، مهار روانآب ها و بهره وری از آن اهمیت فراوانی پیدا می کند و در همین راستا طرحهای مدیریت روانآبها در مناطق بیابانی شهرستان های جاجرم، گرمه و اسفراین در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: این عملیات به صورت احداث بندهای خاکی و هلالی در مسیر آبراهه های کوچک برای کنترل و جمع آوری هرز آبهای سطحی ناشی از بارندگی ها در خاک به همراه کشت بذرهای گیاهان بومی در اراضی بیابانی اجرا می شود و امسال ۲۵۰ هکتار از اراضی بیابانی استان برای اجرای این پروژه تعهد و تاکنون در ۲۰۰ هکتار اجرا شده است.
امامی عنوان کرد: سال گذشته برای بیابان زدایی استان ۷۵ میلیارد ریال اعتبار مصوب شد که فقط ۴۵ میلیارد ریال آن تخصیص یافت و امسال تاکنون برای اجرای پروژهای بیولوژیک اراضی بیابانی استان ۳۰ میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است و امید می رود با جذب اعتبارات بیشتر این شرایط بهبود یابد.
وی یادآور شد: اجرای پروژه های بیولوژیک، مدیریت روان آب، نهالکاری، حفاظت و قرق، مراقبت و آبیاری سنواتی اعتبارت بالایی می طلبد که یکی از مشکلات این حوزه، تخصیص اندک اعتبارات در بخش بیابان زدایی است.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۵۵۵ هزار و ۲۰۶ هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
جنگل های استان خراسان شمالی در گستره چهار میلیون و ۳۴۵ هزار هکتار جزو جنگل های حفاظتی کشور محسوب می شود و برداشت چوب صنعتی از سطح این جنگل ها صورت نمی پذیرد.
۲۵ هزار هکتار از جنگل های این استان جزو ناحیه رویشی هیرکانی و الباقی جزو ناحیه رویشی ایرانی تورانی محسوب می شود که گونه های ارس، افرا کرکو، زالزالک، ولیکن و بلوط را در خود دارد.
نظر شما