حقوقدانان شهرکرد:ترور شهید سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی پیگیری می‌شود

شهرکرد- ایرنا- بررسی ابعاد حقوقی ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از منظر حقوق بین‌الملل و محاکم داخلی موضوعی بود که روز یکشنبه در قالب میزگردی با حضور استادان رشته حقوق، کارشناسان و مسوولان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت و حقوقدانان بر پیگیری حقوقی ترور سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی تاکید کردند.

به گزارش ایرنا، دولت آمریکا طی عملیاتی در سحرگاه روز جمعه سوم ژانویه ۲۰۲۰ سپهبد قاسم سلیمانی و همراهان ایشان را در نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رسانید.

پس از وقوع این جنایت، بلافاصله وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این اقدام به دستور دونالد ترامپ رییس‌جمهور وقت کشور انجام شده است، اقدامی نه تنها دوستداران سردار سلیمانی را در جای جای جهان متاثر و داغدار کرد بلکه واکنش‌های بسیاری را در سطح بین‌المللی برانگیخت.

اکنون در سومین سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی به همت دفتر بازرسی عملکرد و امور حقوقی استانداری چهارمحال و بختیاری و همکاری بسیج حقوقدانان سپاه قمربنی هاشم(ع) این استان با حضور تعدادی از استادان دانشگاهی رشته حقوق و حقوقدانان و کارشناسان حقوقی دستگاه‌های اجرایی این استان میزگرد با موضوع بررسی ابعاد حقوقی ترور شهید سلیمانی برگزار شد.

استادان حاضر در این میزگرد اظهار کردند؛ دولت آمریکا با نیروی نظامی خود علیه مقام رسمی یک کشور در کشور ثالت اقدام به ترور کرده است و این اقدام نقض حاکمیت و تمامیت ارضی دولت عراق از یک سو و از سوی دیگر ترور یک مقام رسمی ایرانی تعدی به حاکمیت ایران است که با توجه به ماده هشت اساسنامه دیوان بین‌الملل کیفری و قطعنامه ۳۳۱۴ مجمع عمومی ملل متحد مصداق جنایت و تجاوز است و یک جنایت بین‌المللی است و این اقدام آمریکا مغایر با منشور سازمان ملل متحد و نقض قاعده آمره منع توسل به زور است.

استادان حاضر در این نشست همچنین تاکید کردند؛ آمریکا خشونت و وحشت را علیه مقامات رسمی به صورت غیرقانونی برای ایجاد وحشت به کار برده است که این عمل عنصر مادی تروریسم بین‌المللی است و منتهی به قتل افراد گردیده است و برای دولت آمریکا و ترامپ مسئولیت بین‌المللی و فردی در پی دارد.

ترور شهید سلیمانی از منظر حقوق بین‌الملل مصداق جرم تجاوز است

حقوقدانان شهرکرد:ترور شهید سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی پیگیری می‌شود

دکترای حقوق بین‌الملل و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد در این میزگرد به بررسی ابعاد حقوقی ترور شهید سلیمانی در مجامع بین‌المللی اشاره کرد و گفت: در مجامع مختلفی از جمله دیوان بین‌المللی دادگستری می‌توان این موضوع را بررسی کرد چرا که هم ایران، هم عراق و هم آمریکا عضو این مجمع هستند اما از آنجا که آمریکا در سال ۲۰۱۸ به‌صورت یکجانبه معاهده دیوان عدالت دادگستری را فسق کرده است از همین رو طرح موضوع ترور شهید سلیمانی از مسئولیت این دیوان خارج می‌شود.

مرتضی صادقی ادامه داد: از منظر دیوان بین‌الملل کیفری نیز می‌توان پیگیری این جنایت را مورد پیگیری قرار داد چرا که بر اساس ماده پنج اساسنامه این دیوان، صلاحیت رسیدگی به جنایات نسل‌کشی، جنایایت جنگی، جنایت علیه بشریت و تجاوز را می‌توان در این مجمع پیگیری کرد.

وی با بیان اینکه از منظر حقوق بین‌الملل و بر اساس اساسنامه دیوان بین‌الملل کیفری، آمریکا با ترور شهید سلیمانی مرتکب جرم تجاوز شده است، تصریح کرد: بر مبنای ماده هشت این اساسنامه دولت آمریکا حق استفاده نظامی علیه مقامات یک کشور در کشور ثالث را ندارد اما از آنجاکه مباحث سیاسی در عرصه بین‌المللی بر مباحث حقوقی غلبه دارد پیگیری از این منظر نیز با توجه به نفوذ و قدرت سیاسی آمریکا دور از دسترس است.

مدیرگروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، پیگیری از طریق سازمان ملل و شورای امنیت را از دیگر راهکارهای پیگیری حقوقی ترور سلیمانی عنوان کرد و گفت: شورای امنیت یک نهاد سیاسی است که از ۱۵ عضو تشکیل شده که پنج عضو دائم آن آمریکا، چین، روسیه، فرانسه و انگلیس است و چنانچه تمامی اعضا رای مثبت بر وقوع جنایت داشته باشند اما کشور آمریکا می‌تواند این رای را وتو کند از این رو پیگیری از این طریق نیز نمی‌تواند راه به جایی ببرد.

فضای حاکم بر محاکم بین‌المللی سیاسی است

صادقی خاطرنشان کرد: از همین رو می‌توان گفت در عین حال که این محاکم بین‌المللی از جمله دیوان بین‌المللی کیفری صلاحیت رسیدگی به ترور سردار سلیمانی را دارند اما به سبب غلبه مسائل سیاسی و جو حاکم بر این محاکم نمی‌توان نتیجه مطلوب را از این محاکم گرفت و در عمل موضوع از دستور خارج می‌شود.

وی بهترین راه پیگیری از طریق حقوق بین‌الملل را برگزاری دادگاه‌های مشترک بین کشور ایران و عراق دانست و گفت: نظیر این دادگاه‌ها را در موضوع ترور رفیق حریری نخست‌وزیر پیشین لبنان شاهد بوده‌ایم از همین رو می‌توان با همکاری کشور عراق این دادگاه‌های مشترک را تشکیل و به این جنایت رسیدگی کرد.

مجازات عاملان ترور شهید سلیمانی مطالبه عمومی

حقوقدانان شهرکرد:ترور شهید سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی پیگیری می‌شود

مدیرکل دفتر بازرسی عملکرد و امور حقوقی استانداری چهارمحال و بختیاری از پیگیری‌های جامعه حقوقی استان در خصوص مجازات عاملان ترور شهید سلیمانی خبر داد و گفت: این موضوع از همان روزهای ابتدایی شهادت سردار سلیمانی مورد توجه قرار گرفت چراکه این موضوع نه تنها مورد انتظار از نخبگان است بلکه یک مطالبه عمومی به شمار می‌رود.

شهاب قائدی افزود: به اعتراف دولتمردان ایالات متحده آمریکا، ترامپ رییس‌جمهور وقت این کشور دستور ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان را صادر کرد از همین رو مجازات این جنایتکاران تا رسیدن به نتیجه موردنظر، مورد تاکید مردم و مسئولان کشور است.

وی تصریح کرد: راه‌های متعددی برای پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی وجود دارد چراکه اگر مقامات عالی کشورها علیه بشریت و صلح در جهان اقدام کنند مصونیت آنها لغو می‌شود از همین رو می‌توان از همین فرصت‌ها برای پیگیری مطالبه خود مبنی بر مجازات عوامل این جنایت غیرانسانی بهره گرفت.

به عقیده کارشناسان حاضر در این میزگرد ،در کنار پیگیری حقوقی ترور شهید سلمانی در محاکم بین‌المللی می‌توان از ظرفیت حقوق داخلی کشور نیز برای پیگیری این موضوع بهره‌گیری کرد.

ترور شهید سلیمانی از منظر حقوق داخلی مصداق چندین عنوان مجرمانه است

استادیار و عضو هیات علمی رشته حقوق دانشگاه شهرکرد در این میزگرد با بررسی عناوین مجرمانه ترور شهید سلیمانی از منظر حقوق داخلی ایران، اظهار داشت: بر اساس مواد قانونی در حقوق کیفری کشور، یکی از عناوین مجرمانه‌ای که می‌توان برای ترور شهید سلیمانی مورد پیگیری قرار گیرد، جنایت و قتل عمد است که تنها عامل اصلی ترور مستوجب قصاص است بلکه تسهیل‌کننده، تهیه کننده و تمامی افرادی که در این جرم مشارکت و معاونت داشته‌اند نیز مستوجب مجازات حبس درجه یک (حبس از ۱۵ تا ۲۵ سال) و درجه ۲ ( حبس بین ۱۰ تا ۱۵ سال) هستند.

رشید قدیری ادامه داد: دومین عنوان مجرمانه که می‌توان برای اقدام به ترور شهید سلیمانی از منظر حقوق داخلی کشور تعریف کرد، فساد فی‌الارض برای عامران این ترور است چرا که این اقدام به گستردگی یک جنایت است و نه تنها عامل اصلی بلکه مباشران در جرم نیز محکوم به اعدام هستند.

وی محاربه را سومین عنوان مجرمانه برای ترور شهید قاسم سلیمانی از سوی رییس‌جمهور پیشین آمریکا عنوان کرد و گفت: کشیدن سلاح برای رساندن و یا به قصد جان، مال و ناموس محاربه به شمار می‌رود و از آنجا که موجب ناامنی می‌شود نه تنها فرد اصلی بلکه معاونت‌ها نیز مورد محاکه قرار می‌گیرند.

این حقوقدان خاطرنشان کرد: تشخیص اینکه برای ترور شهید سلیمانی کدامیک از این جرائم لحاظ شود منوط به تصمیم محکمه رسیدگی به این جنایت است و پس از تحقیقات و صدور کیفرخواست حکم قطعی صادر می‌شود.

مجازات عوامل ترور شهید سلیمانی احقاق حق جبهه مقاومت است

حقوقدانان شهرکرد:ترور شهید سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی پیگیری می‌شود

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد با بیان اینکه پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان کار ارزشمندی است که باید تداوم داشته باشد، اظهار داشت: این پیگیری‌ها تا رسیدن به نتیجه باید ادامه داشته باشد چرا که مجازات این جنایتکاران احقاق حق جبهه مقاومت است.

محسن حسین‌میرزایی افزود:اگر چه آمریکا با ترور شهید سلیمانی، جنایت بزرگی را مرتکب شد اما نتوانست هیچ‌گاه راه و مکتب سردار دلها را متوقف کند بلکه این راه با وجود رهروان واقعی ایشان در سراسر جهان به ویژه در جبهه مقاومت تداوم دارد.

وی شهید سلیمانی را اسوه و الگوی مقاومت برای همه ملت‌های آزادیخواه جهان دانست و تصریح کرد: این الگو نه تنها برای نسل حاضر بلکه برای آیندگان نیز است و بی‌شک در مکتب سلیمانی، حاج قاسم‌های بیشماری پرورش پیدا می‌کند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر تبیین بیش از پیش زوایای شخصیتی و رفتاری سردار سلیمانی، اظهار داشت: این شخصیت اسوه و الگو را باید در مدارس، دانشگاه و برای اقشار مختلف بخوبی معرفی کرد.

حسین‌میرزایی تدبیر و عقلانیت را از ویژگی‌های بارز سردار سلیمانی دانست و گفت: این شخصیت والا در حالی که از یک سو با مردم رافت و مهربانی داشت اما در جبهه‌های جنگ با صلابت رفتار می‌کرد.

وی با بیان اینکه حاج قاسم خود را وقف مردم کرد و در راه آرمان‌های اسلام و نظام خالصانه وارد میدان می‌شد، افزود: کار برای خدا و اسلام باعث ماندگاری شهید سلیمانی شد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: پرچم مقاومت و پایداری به دست سردار سلیمانی برافراشته شد و امروز با یقین می‌توان گفت این سردار دلها شاخص‌ترین چهره مقاومت است.

حسین‌میرزایی افزود: اگر سردار سلمانی نبود پیام انقلاب اسلامی از مرزهای کشور خارج نمی‌شد.

چهارمحال و بختیاری پیشگام در پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی

حقوقدانان شهرکرد:ترور شهید سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی پیگیری می‌شود

فرمانده سپاه قمر بنی‌هاشم(ع) چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد با بیان اینکه پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی از این استان آغاز شد، اظهار داشت: حقوقدانان استان از همان روزهای ابتدایی شهادت سردار سلیمانی، نسبت به تهیه لایحه حقوقی و مطرح کردن آن در سطح جهانی اقدام کردند.

سردار پاسدار محمدعلی اکبری افزود: از سال ۹۸ تاکنون اقدامات حقوقی خوبی از سوی بسیج حقوقدانان استان در راستای پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی و مجازات عوامل این ترور انجام شده است تا عامل بازدارنده‌ای برای وقوع چنین جنایت‌هایی در سال‌های آینده است.

وی با بیان اینکه ملت ایران انتقام سختی از عاملان ترور شهید سلیمانی خواهند گرفت، تصریح کرد: عاملان این جنایت ترس شدیدی از انتقام دارند و این موضوع در کنار پیگیری حقوقی می‌تواند در شناساندن ماهیت این جنایتکاران به مردم جهان موثر واقع شود.

فرمانده حضرت قمر بنی‌هاشم(ع) سپاه چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: هر یک از اقشار جامعه برای احقاق خون سردار سلیمانی و تمامی شهدای راه حقیقت و مقاومت مسئولیت دارند و حقوقدانان نیز با پیگیری حقوقی این جنایت ادای دین می‌کنند.

به گزارش ایرنا، سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی به‌همراه ابومهدی المهندس بامداد یکشنبه ۱۳ دی‌ماه ۱۳۹۸ هنگام خروج از فرودگاه بغداد در اقدامی جنایتکارانه به دستور دونالد ترامپ هدف حمله تروریستی پهپادهای آمریکا قرار گرفتند و به شهادت رسیدند.

از ۱۰ تا ۱۶ دی‌ماه به‌عنوان هفته مقاومت و ۱۳ دی روز شهادت شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران روز جهانی مقاومت نام‌گذاری شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha