به گزارش ایرنا، وابستگی زندگی موجودات روی کره زمین به آب و مایه آبادانی بودن این مایه حیات غیرقابل انکار است، اما آب مصرف شده در بخش های مختلف نیازمند بازگشت آن به چرخه مصرف و استفاده مجدد است که به همین منظور وجود تصفیه خانه از اهمیت بالایی برخوردار است.
امروزه اهمیت تصفیه و بازچرخانی آب و تامین منابع آبی پایدار بهداشتی و سالم از موضوعاتی بسیار مهم بوده که در شرایط خشکسالی و کمبود بارش ها اهمیت آن مضاعف شده است.
در کشور ما که طی سالهای متمادی با مشکل خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی مواجه است منابع آبی نیازمند مدیریت مصرف و تدبیر لازم می باشد به طوریکه وجود تصفیه خانه علاوه بر تصفیه فاضلاب های مختلف صنعتی، خانگی و بیمارستانی می تواند از ورود آلودگی های مختلف به محیط زیست جلوگیری کند و راهکاری برای کاهش مصرف آب پاک و صرفه جویی در این مایه حیاتی باشد.
در فرایند تصفیه خانه، آب حاصل از تصفیه فاضلاب به چرخه استفاده بازگردانده می شود و در صنایع، کشاورزی و کارخانه ها مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به اهمیت این موضوع، خبرنگار ایرنا آخرین وضعیت تکمیل و بهره برداری از طرح تصفیه خانه زنجان را مورد پیگیری و بررسی قرار داده است.
احداث تصفیه خانه فاضلاب زنجان با ظرفیت ۳۱۶ لیتر بر ثانیه از سال ۹۳ کلید خورد
احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان به روش سرمایه گذاری بی او تی (ساخت، بهره برداری و واگذاری) و با ظرفیت ۳۱۶ لیتر بر ثانیه از سال ۹۳ آغاز شد که مدول اول این تصفیه خانه با پوشش جمعیتی بالغ بر ۲۲۰ هزار نفر اسفندماه سال ۹۸ به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی مدول دوم آن نیز در همین زمان آغاز شد که با تکمیل آن جمعیت تحت پوشش تصفیه خانه به ۴۱۰ هزار نفر افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان در این خصوص گفت: برای راه اندازی تصفیه خانه فاضلاب زنجان از سرمایه گذاری بخش خصوصی استفاده شده است که با ارتقای مدول اول آن در سال ۹۸ وارد مدار بهره برداری شد و ظرفیت جمعیت تحت پوشش آن از ۱۲۴ هزار نفر به ۲۰۰ هزار نفر رسید.
علیرضا جزء قاسمی افزود: در حال حاضر مدول دوم تصفیه خانه در دست احداث است که بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تلاش می شود اواخر امسال یا حداکثر اوایل سال آینده به بهره برداری برسد.
وی اظهار کرد: ابنیه و کارهای سازه ای تصفیه خانه به اتمام رسیده و تجهیزات داخلی آن خریداری شده و خریدهای خارجی نیز از سوی سرمایه گذار در حال انجام است.
جزء قاسمی افزود: سال ۹۴ رقم سرمایه گذاری برآورد شده برای این تصفیه خانه بالغ بر ۱۱۵ میلیارد تومان بود که به نرخ امروز بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در این طرح سرمایه گذاری شده است.
جزء قاسمی خاطرنشان کرد: با بهره برداری از مدول دوم تصفیه خانه نیز با افزایش ۲۱۰ هزار نفری به جمعیت تحت پوشش ظرفیت آن به میزان ظرفیت اسمی خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان زنجان با بیان اینکه با اتمام اجرای این طرح بابت گسترش فاضلاب شهری هیچ مشکلی نداریم، افزود: این طرح، طبق برنامه هفت ساله مصوب پیش رفته است و به همین لحاظ هیچ نگرانی، بابت تحویل پساب به سرمایه گذار نداریم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به خشکسالی های پی در پی و طولانی، بازچرخانی آب و استفاده از پساب در صنعت و کشاورزی را با حساسیت پیگیری می کنیم و برای عبور از این شرایط به رغم مشکلات و فراز و نشیب فراوان در مرحله اول به یکی از واحدهای صنعتی استان ۱۲ هزار متر مکعب در شبانه روز پساب تحویل دادیم و مصرف آن را با آب پاک جایگزین کردیم.
جزء قاسمی یادآور شد: در مرحله دوم نیز با سه شهرک صنعتی قرارداد منعقد کردیم که مراحل انجام این کار با ۲ شهرک به اتمام رسیده و واحد سوم نیز در حال انعقاد قرارداد است.
وی گفت: آب مورد نیاز سه شهرک صنعتی واقع در اطراف زنجان شامل شهرک اشراق، نوآوران و شهید شهریاری از طریق تصفیه خانه فاضلاب زنجان واگذار میشود که ۱۲ هزار مترمکعب در شبانه روز است.
جزء قاسمی افزود: با توجه به ظرفیت تصفیه خانه در افق طرح حدود ۷۵ هزار تا ۸۰ هزار متر مکعب آب مورد نیاز در شبانه روز را نیز از طریق تصفیه خانه زنجان تامین می کنیم.
تولید بیش از ۵۰ هزار متر مکعب پساب در زنجان
مدیر نظارت بر ارتقا و اجرای تصفیه خانه های استان زنجان نیز با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد پساب تولیدی در تصفیه خانه فاضلاب زنجان برای مصرف صنایع پیش بینی شده است، گفت: بیش از ۵۰ هزار مترمکعب پساب به طور شبانه روز در تصفیه خانه شهر زنجان تولید میشود.
امیر حسین غلامی تاکید کرد: در شرایط خشکسالی و محدودیت منابع آبی باید به سمت استفاده صنعت از پساب حاصل از تصفیه فاضلاب حرکت کنیم که در این خصوص اقدامات مناسبی در استان در دست انجام است.
وی افزود: بر همین اساس با چند واحد صنعتی از جمله شرکت راشا کاسپین، فولاد البرز غرب و شهرکهای صنعتی قرارداد تحویل پساب تصفیه خانه فاضلاب منعقد شده است.
تحویل ۲۰ میلیون مترمکعب پساب به صنایع زنجان
استاندار زنجان نیز با اشاره به فعالیت تصفیه خانه فاضلاب در این استان، گفت: با تکمیل همه مدول های این تصفیه خانه به زودی حدود ۲۰ میلیون مترمکعب پساب تولید و تحویل صنایع استان خواهد شد تا استفاده از آن را جایگزین آب پاک کنند.
محسن افشارچی با اشاره به بازدیدهای انجام شده از تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان، افزود: با توجه به کم بارش بودن استان، خشکسالی های اخیر و افت سطح آبهای زیر زمینی باید برای مهار و استفاده بهینه از آب های سطحی اقدام شود که بخشی از آنها در دست انجام است.
وی یادآور شد: هم اکنون حدود هفت درصد آبهای سطحی در استان مهار و استفاده می شود که این میزان باید افزایش یابد.
افشارچی خاطرنشان کرد: رساندن ظرفیت تصفیه خانه های استان به ظرفیت اسمی و تحت پوشش قرار دادن کامل صنایع از دیگر اقدامات در دست انجام استان در این زمینه است که با تحقق این اهداف، طرح های فاضلاب در زنجان، ابهر و خرمدره تکمیل شده و صنایع موجود در این مناطق از حدود ۲۰ میلیون مترمکعب پساب آنها بهره مند می شود.
به گزارش ایرنا، در پژوهشی که سال ۸۷ در خصوص عملکرد تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان انجام شده است، با نمونه برداری، آزمایش و بررسی های لازم، سیستم مورد استفاده در این تصفیه خانه کارآمد بوده است
در نتایج این پژوهش آمده است: با عنایت به اینکه کارایی تصفیه خانه زنجان در حذف آلاینده های فاضلاب به طور متوسط در حدود ۸۴ درصد است، بنابراین سیستم مورد استفاده در این تصفیه خانه کارآمد بوده و پساب ( COD، BOD۵ و TSS) با استانداردهای رایج مطابقت دارد و قابلیت استفاده مجدد یا تخلیه به آبهای پذیرنده را دارا می باشد.
برآیند:
در حالیکه فاضلاب ها یکی از عوامل اصلی و مهم آلودگی های محیط زیست محسوب می شوند در شرایط کم آبی و خشکسالی توجه به تصفیه و بازگرداندن آنها به چرخه مصرف و طبیعت می تواند بخش بزرگی از مشکلات ناشی از کمبود آب و آلایندگی های زیست محیطی را رفع کند.
احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان نیز به همین منظور از هشت سال قبل در دستور کار قرار گرفته است تا با بهره برداری از آن علاوه بر حفظ منابع محدود آب به کاهش آلایندگی های ناشی از رها شدن فاضلاب در محیط کمک شود.
این طرح هم اکنون با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی مراحل نهایی احداث خود را سپری می کند تا در صورت تکمیل شدن از اوایل سال آینده وارد مدار بهره برداری شود.
نظر شما