مشتی از ارزن با حسی از مهربانی

بجنورد-ایرنا- سرمای استخوان سوزی است حتی استکانی از چای داغ نیز تن یخ زده را گرم نمی کند اما پاشیدن مشتی از ارزن در پشت پنجره و جیک جیک گنجشکان گرمای دلنشینی به تن می‌بخشد.

زیبایی‌های ظاهری پرندگان، خلقت را شفاف‌تر و هستی را نمایان‌تر می‌کند و این حیوانات بی آزار زندگی کوتاه و پر از آموزه را در کنار انسان‌ها سپری می‌کنند و چه زیباست در این لحظات، سخاوت را با این بی آزارها تقسیم کرد.

زمستان است و زوزه باد بر تن کوهستان و فرار حیوانات برای یافتن جان پناهی از سرمای استخوان سوز و اینجاست که دست سخاوت انسان‌ها از خوان نعمت الهی حیوانات را مهمان می کند و مشتی از ارزن در پشت پنجره، دانه پاشیدن مقداری گندم در کوچه و تامین علوفه حیوانات وحشی اندک کاری است که انسان‌ها در این فصل سال برای حیوانات انجام می‌دهند.

کارشناسان محیط زیست بر این باورند که انسان سال‌هاست به زیستگاه این موجودات دست درازی کرده و به شدت باعث تخریب اکوسیستم طبیعی و حیات وحش شده اند و به حدی پیش رفته که موجب از بین رفتن و انقراض بسیاری از گونه های وحشی شده اند از طرفی خشکسالی های پی در پی نیز موجب شده تا پوشش گیاهی در طبیعت و مراتع کم باشد از این رو حیات وحش در تامین غذا به دامنه ها و اطراف روستاها، باغ ها و مزارع کشانده می شود و در اینصورت جانشان به خطر می افتد.

برخی از این کارشناسان معتقدند که خواه ناخواه باید در جهت عکس این تخریب ها و نابودی حیات وحش تا حد لازم اقدام کرد و غذا دادن به حیوانات یکی از این روش هاست.

مشتی از ارزن با حسی از مهربانی

جان پناهی برای فرار از سرما

پرندگان حیواناتی خونگرم هستند بنابراین زمانی که درجه حرارت هوا تغییر می‌کند آنها دمای بدن خود را حفظ می کنند و برای این کار به غذای کافی نیاز دارند اما در فصل سرد سال دسترسی به غذا برایشان دشوار می شود.

از این رو با توسعه شهرنشینی و از بین رفتن درختان و به دنبال آن کاهش غذای پرندگان چند سالی است تب غذا دادن دستی به پرندگان به ویژه در شهرها رونق گرفته است که موافقان و مخالفان خاص خود را دارد اما چیزی که در این میان تا حدودی فراموش شده نوع غذایی است که باید به پرندگان داده شود.

برخی معتقدند که غذا دادن دستی موجب تغییر جیره غذایی حیوانات می شود و این مساله زمینه بروز انواع بیماری ها را در آنها ایجاد می کند و یا اینکه موجب می شود تا تعداد زیادی حیوان در یک جا جمع شوند و اگر یکی از آنها بیمار باشد به همه سرایت می کند، یا اینکه زمان مهاجرت مثلا پرندگان را تغییر می دهد اما در مقابل عده ای موافق غذا دادن به حیوانات هستند چون اعتقاد دارند که تخریب زیستگاه ها موجب شده تا غذای در دسترس حیوانات کم شود و آنها در تهیه غذا به سختی بیفتند آنها می گویند تاکنون بیماری و یا تغییر زمان مهاجرت به علت غذا دهی دستی به حیوانات گزارش نشده است.

به طور معمول پرندگانی چون گنجشک ها، سهره های معمولی، فنچ، یاکریم، فاخته و انواع کلاغ در زمستان ها به دلیل کمبود غذا و مکانی گرم به حریم انسان ها نزدیک می شوند و این دوگانگی غذادادن یا ندادن جوابی برای فرار موجود زنده و یافتن جان پناه نیست.

مشتی از ارزن با حسی از مهربانی

به پرندگان غذا بدهید اما با احتیاط

محققان به مردم توصیه می‌کنند که به پرندگان غذا بدهند اما توجه کنید و با احتیاط این کار را بکنند چون غذا دادن به پرندگان می‌تواند موجب شیوع برخی بیماری‌های واگیردار میان آنها بشود.

اگر پرنده‌ای به نظر بیمار بیاید، غذا برای مدتی نباید در دسترس آن قرار بگیرد. پرنده‌هایی مانند فنچ و انواع کبوترها به عفونتهای انگلی حساس‌ترند.

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره می گوید: مردم می توانند با ریختن ته مانده غذاهای سالم و تازه و نان خشک و پاشیدن گندم و ارزن در فضاهای باز ازجمله کنار پنجره ها، پشت بام و گوشه ای از حیاط، کوچه و بیابان های اطراف به داد پرنده های گرسنه برسند که به حتم این کار ارزشمندشان بی پاداش نخواهد ماند.

بهروز جعفری با بیان اینکه امنیت غذایی پرندگان را بسیار مهم خواند و می افزاید: افراد نباید ته مانده غذاهای فاسد و خرده نان های کپک زده را به خورد پرندگان و سایر حیوانات بدهند چراکه ممکن است موجب بیماری شده و به مرگ آنها منتهی شود.

وی اضافه می کند: بهترین کار برای تغذیه پرندگان استفاده از دانه های گندم و ارزن بوده اما بهتر است تغذیه آنها در فضاهای باز باشد تا منجر به وابستگی نشود که این برای پرندگان خوب نیست و می تواند زمینه صید را به افراد فرصت طلب و سودجو بدهد.

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست خراسان شمالی بیان می کند: ظرف غذای پرندگان باید از درب و پنجره فاصله داشته باشد تا علاوه بر ایجاد احساس امنیت برای پرندگان از انتقال بیماری های مشترک به محیط انسانی جلوگیری شود و مکان قراردادن دانه ها باید از دسترس شکارچیان به خصوص گربه ها دور باشد همچنین فضای آن نباید به گونه ای باشد که با ریزش برف و باران شاهد دفن شدن غذا باشیم.

وی می گوید: با توجه به احتمال انتقال بیماری های مشترک در اینگونه مواقع باید ظروف مخصوصی برای پرندگان پیش بینی کرده و دیگر از این ظروف برای تغذیه اعضای خانواده استفاده نکرد و باید توجه داشت که هنگام پخش ضایعات نان در جلوی پرندگان اشیای تیز، برنده و پلاستیکی به همراه خرده نان‌های خشک پخش نشود.

مهربانی حسی توام با توانگری و رضایت به زندگی ما می بخشد و مهربانی خصیصه ای است که نه تنها بر خود بلکه بر اجتماع اطراف هم تاثیری مثبت خواهد داشت پس در این روزهای سرد با حیوانات مهربان باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha