به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از خبرگزاری تاس، ماریا زاخارووا با تاکید بر آمادگی کشورش برای ازسرگیری مجدد گفتوگوها درباره پیمان صلح میان باکو و ایروان، خاطر نشان کرد: اگر ارمنستان برای حل و فصل مشکلات مطرح شده در چارچوب توافق سهجانبه تمایل دارد باید مشارکت در این زمینه را ادامه دهد.
وی با اشاره به لغو نشست ۲۳ دسامبر (۲ دی ماه) در مسکو که پیشتر رهبران دو کشور موافقت خود را برای شرکت در آن اعلام کرده بودند، افزود: برنامهریزیها انجام شده بود اما ارمنستان در آخرین لحظه سفر وزیر امور خارجه کشورش را لغو کرد.
زاخارووا با انتقاد از این موضوع تاکید کرد: لغو این نشست نه تنها روند دستیابی به صلح را مختل کرد بلکه گفتوگوها پیرامون وضعیت گذرگاه لاچین را نیز به تاخیر انداخت.
گذرگاه لاچین تنها جادهای است که ارمنستان و قره باغ را به هم متصل می کند. در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲، گروهی از جمهوری آذربایجان که مدعی حمایت از محیط زیست بودند، این گذرگاه را که نیروهای حافظ صلح روسیه به طور موقت در آن مستقر بودند، مسدود کردند.
در این میان، به گزارش تارنمای آرمن پرس، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان روز سهشنبه در یک نشست خبری گفته بود که راهکار رسیدن به توافق و گسترش روابط با باکو و آنکارا، فرمول صلح است و قطعا باید از منابع جامعه بین المللی که میتواند در این موضوع به ما کمک کند، استفاده کنیم.
پاشینیان همچنین اعلام کرده بود که به عادی سازی روابط با جمهوری آذربایجان و ترکیه معتقد است زیرا قبل از هر کاری باید به آن اعتقاد داشت.
این درحالی است که سخنگوی وزارت خارجه روسیه، ارزیابی رویکرد ارمنستان به پیشنهاد پیمان صلح روسیه را با توجه به موضعگیریهای متفاوت این کشور در این زمینه، امری دشوار خواند.
خبرگزاری رویترز نیز در این باره نوشت: ارمنستان و جمهوری آذربایجان ماهها است که در حال مذاکره برای رسیدن به یک توافق صلح بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی - منطقهای که به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما بیشتر جمعیت آن را ارمنیتبارها تشکیل میدهند- هستند.
مقامهای ارمنستان نیز نارضایتی خود از روسیه به دلیل کمکاری برای بازگشایی این گذرگاه را بارها ابراز کردهاند.
در همین رابطه، برخی از رسانه های ارمنستان نیز پیشتر گزارش داده بودند که ایروان ظاهرا درباره بازگشایی گذرگاه لاچین تا قبل از ۱۰ ژانویه ۲۰۲۳ (۲۰ دی) با مسکو اتمام حجت کرده است.
نیکول پاشینیان در نشست خبری روز سهشنبه خود تصریح کرده بود: من باور دارم که نباید با شرکای خود - روسیه - با زبان اولتیماتوم (اتمام حجت) صحبت کنیم. هر آن چیزی را که باید درباره این موضوع می گفتیم، تاکنون بارها گفته ایم و در واقع چیزی برای اضافه کردن به آن وجود ندارد.
وی با بیان اینکه نیروهای حافظ صلح روسیه باید فعالیت آرام و بدون مانع گذرگاه لاچین را تضمین کنند، تاکید کرده بود: در بند ششم بیانیه سه جانبه بین روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان آمده است که تعهدات قانونی برای فعالیت بدون مانع گذرگاه لاچین بر عهده جمهوری آذربایجان و روسیه است.
بر اساس توافق صلح امضا شده در سال ۲۰۲۰، روسیه یک گروه حافظ صلح را در منطقه قره باغ مستقر و جمهوری آذربایجان نیز موافقت کرده بود که تردد آزادانه در امتداد گذرگاه لاچین را تضمین کند.
نظر شما