به گزارش ایرنا، توده هوای سرد از سه شنبه هفته گذشته وارد کشور شد و برخی مناطق کشور از جمله خراسان رضوی دمای کمتر از ۲۰ درجه زیر صفر را از سر گذراندند، طبق اعلام سازمان هواشناسی استقرار توده هوای سرد و یخبندان تا پیش از ظهر دوشنبه همچنان ادامه دارد.
شهرستان های خراسان رضوی نیز در این روزها از سردترین نقاط کشور بودند و همواره در ردیف سردترین مناطق اعلام می شدند.
این سرما و یخبندان بر بخش های مختلف زندگی شهروندان تاثیر گذاشت، از دورکاری ادارات تا تعطیلی مدارس، دانشگاه ها و واحدهای صنعتی برای مدیریت مصرف گاز، اما به رغم اقدامات صورت گرفته همچنان شهروندان با مشکلات این سرمای بی سابقه در ۱۵ سال اخیر دست و پنجه نرم می کنند که یخزدگی لوله های آب شرب و محروم ماندن از آب در این شرایط از مهمترین دغدغه های آنان است.
بنا به نظر مدیران آب و فاضلاب، درایت شهروندان و عایق بندی مناسب شمارشگرها و شبکه های آب می توانست از بروز بخشی از این مشکلات جلوگیری کند اما بخشی از آن نیز ناشی از بیتوجهی به امور مهندسی و عایق کاری ناقص تاسیسات ساختمانی در زمان ساخت است که این وضعیت نظارت جدی تر مهندسان ناظر در هنگام ساخت را می طلبد.
اعلام ۱۴ هزار مورد یخ زدگی شبکه آب شرب شهروندان در مشهد
حدود ۱.۵ میلیون مشترک آب زیر پوشش شرکت آب و فاضلاب مشهد هستند که بخشی از این مشترکان در روزهای اخیر با نفوذ توده هوای سرد و یخبندان با مشکل یخ زدگی شبکه آب مواجه شدند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیش از ۱۴ هزار تماس از سوی شهروندان در چهار روز گذشته با سامانه ۱۲۲ این شرکت برقرار شده که بخش عمده ای از این تماس ها برای اعلام یخ زدگی شبکه بوده است.
حسین اسماعیلیان افزود: وقوع برخی از این اتفاقات از اختیار شهروندان خارج بوده و آنان به دلیل برودت هوا دچار مشکلاتی شده اند اما شماری از این اتفاقات نیز ناشی از سهل انگاری و بی توجهی شهروندان روی داده است.
وی خاطرنشان کرد: بخش زیادی از این اتفاقات مربوط به تاسیسات آب در داخل ساختمان ها بود که این شرکت از نظر قانونی در قبال رفع مشکل شبکه داخلی مسوولیتی ندارد اما بنا بر وظیفه انسانی، حدود ۲ هزار اعزام اکیپ رفع اتفاق شرکت آبفا برای کمک به شهروندان صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت آبفای مشهد ادامه داد: با توجه به فراوانی تماس های شهروندان با سامانه ۱۲۲، رسیدگی به موارد اعلامی ممکن است با حدود سه ساعت تاخیر انجام شود، اولویت اصلی برای پیگیری موارد اعلامی، ترکیدگی لوله است.
اسماعیلیان افزود: بیشترین خسارات نیز مربوط به یخ زدگی و ترکیدگی پمپ های آب ساختمانها است لذا ایجاد پوشش مناسب برای محل استقرار پمپ ها ضروری است.
وی اضافه کرد: خوشبختانه در این مدت چند روز با وجود سردی شدید هوا در شبکه آب شرب شهر مشهد هیچ مشکلی نداشته ایم و آبرسانی پایدار برقرار است.
۹۵ درصد اتفافات آب در استان مربوط به یخ زدگی داخل ساختمان
شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی به ۲ هزار و ۹۳۰ روستا و ۹۸ شهر این استان، به جز مشهد، خدمترسانی می کند. علاوه بر شهروندان مشهدی، مشترکان آب در دیگر شهرستانهای استان نیز این روزها با مشکل یخ زدگی مواجه بوده اند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در روزهای اخیر و با ورود سامانه هوای سرد به استان، در شهرها و روستاهای مختلف، با مشکل یخ زدگی شبکه داخلی آب منازل مواجه بوده و هستیم.
سیدابراهیم علوی افزود: هفت هزار تماس مرتبط با یخ زدگی شبکه آب در روزهای اخیر با این شرکت برقرار شده است که ۹۵ درصد از این تماس ها مربوط به یخ زدگی شبکه و تاسیسات داخلی منازل و ساختمانها بوده است.
وی اضافه کرد: البته در روستاهای واقع در مناطق مرتفع و کوهستانی استان نیز یخ زدگی هایی در شبکه انتقال آب گزارش شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی ادامه داد: اقدامات پیشگیرانه و عایق کاری تاسیسات؛ قبل از برودت هوا انجام شده و خوشبختانه در شبکه آبرسانی مشکل خاصی که منجر به قطع گسترده آب شود، رخ نداد و قطعی های آب نیز به صورت موردی بود.
گزارش بیشترین موارد یخ زدگی شبکه آب از ساختمانهای نوساز
طبق اعلام مدیران آبفای مشهد و استان خراسان رضوی، بیشترین موارد یخ زدگی شبکه های آب مربوط به ساختمان های جدید و نوساز است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین موارد یخ زدگی انشعابات آب در استان مربوط به شهر جدید گلبهار بود که شهری نوپا با ساختمان های نوساز است.
علوی افزود: در نیشابور و تربت حیدریه نیز ساختمان های نوساز دارای بیشترین موارد یخ زدگی انشعابات آب بودند که این مهم بیانگر دقیق نبودن نظارت بر ساختمانها در هنگام ساخت و ساز و نصب تاسیسات است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز اظهار کرد: بیشترین گزارش های یخ زدگی لوله و انشعابات آب در مشهد مربوط به ساختمانهای جدید و نوساز است.
اسماعیلیان افزود: عدم رعایت اصول فنی در هنگام ساخت ساختمان و انجام نشدن اقدامات لازم برای پیشگیری از یخ زدگی تاسیسات آب هنگام نصب در ساختمان از دلایل فراوانی یخ زدگی در ساختمان های جدید است.
وی گفت: در ۲ سال گذشته برای رفع این مشکل مکاتباتی با نظام مهندسی استان صورت گرفته و درخواست شده تا نظارت آنها بر نصب تاسیسات ساختمانها افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد افزود: در شرایط خشکسالی مشهد و استان، یخ زدگی و ترکیدگی لوله های آب منجر به هدررفت آب و منابع آبی می شود لذا باید تمهیدات لازم برای پیشگیری از یخ زدگی تاسیسات مورد تاکید باشد.
اقدامات لازم برای پیشگیری از یخ زدگی انشعابات آب
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب مشهد در خصوص اقدامات برای جلوگیری از یخ زدگی شبکه آب شهروندان اظهار کرد: با توجه به ورود موج سرما به مشهد و برودت هوا، یخ زدگی محفظه شمارشگر و شیرآلات بیرون از ساختمان از مشکلات مرتبط با این موضوع است.
سیدحسن آقایی افزود: شهروندان باید با استفاده از پشم شیشه، پوشال چوب و کاغذ نسبت به ایجاد عایق حرارتی برای شمارشگر و لوله های آب، به منظور پیشگیری از یخ زدگی آن اقدام کنند
وی اضافه کرد: لوله ها و شیرهای آب در مجاورت فضای باز نیز باید با عایق مناسب پوشانده شوند و در زمان بروز یخ زدگی، از ریختن آب داغ بر روی شمارشگر و یا روشن کردن آتش در حوضچه کنتور پرهیز شود.
معاون شرکت آبفای مشهد ادامه داد: یخ زدگی در محفظه کنتور باعث ترکیدگی آن و نیز لوله های فلزی می شود و این اتفاق منجر به بی آبی مشترک حداقل برای یک یا ۲ روز خواهد شد و اگر زمان برودت و سرما زیاد طولانی شود، این یخ زدگی از طریق انشعاب به شبکه آبرسانی رسوخ پیدا کرده و عواقب خاص خود را خواهد داشت.
آقایی افزود: جمع آوری شیلنگ های کولر آبی در پشت بام و قطع ارتباط آب بین کولر و شبکه آب داخلی ساختمان نیز مهم است.
وی تاکید کرد: در صورت یخ زدگی تاسیسات آب و فاضلاب، مشترکان با سامانه تلفنی ۱۲۲ تماس بگیرند که البته در این روزها برقراری تماس با این سامانه بیشتر از حد تصور بود و هم اینک در شهر مشهد ۴۵ گروه در حال یخزدایی از انشعابات هستند.
نظام مهندسی نظارت لازم را دارد
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تمام مراحل اجرای شبکه لوله کشی ساختمان های مجوزدار و دارای پایان کار، از استاندارد های لازم برخوردار هستند.
حسین بشیر افزود: البته برخی از ساختمان های جدید پایان کار ندارند و ممکن است برخی شیوه نامه ها را نیز رعایت نکرده باشند که همین مشکل آفرین می شود.
وی خاطرنشان کرد: در شهرستان های اطراف مشهد نیز ممکن است برخی ساختمان ها توسط پیمانکارانی ساخته شده باشند، که مورد تایید نظام مهندسی نبوده اند.
بشیر ادامه داد: سرمای اخیر در استان کمسابقه بوده است و بروز آسیب در بسیاری از بخش ها اجتنابناپذیر است، یخ زدگی کنتور نیز در آسیب زدگی به لوله کشی ها بی تاثیر نبوده است که نصب و نظارت آن بر عهده این سازمان نیست.
بر اساس گزارش هواشناسی، سرما و بارشها در اکثر نقاط کشور ادامه دارد و در روز سهشنبه نیز با ورود سامانه بارشی جدید، بارشها تقویت میشود لذا چنانچه شهروندان نسبت به عایق کردن تاسیسات ساختمان خود اقدام نکرده اند هر چه زودتر باید این اقدام را انجام دهند.
نظر شما