به گزارش ایرنا، استان مازندران در تولید درخت و درختچه های زینتی مقام نخست و در تولید گل های زینتی مقام دوم کشور را دارد که غرب مازندران قطب مهم تولید گل و گیاه در استان به شمار می رود که با افزایش پایانه صادراتی تحولی شگرفی در تولید و صادرات گل و گیاه منطقه بوجود می آید.
کارشناسان امر در غرب مازندران فروش متمرکز، جلوگیری از ضایعات، بسته بندی مناسب ، افزایش تولید و بهره وری زیاد، حذف واسطه ها و حمل و نقل مناسب و سریع را از جمله مزایای ساخت پایانه گل و گیاه در این منطقه برشمردند که باید در دستور کار نهادهای مربوط استانی و شهرستانی قرار گیرد.
در شهرستان های غرب مازندران علاوه بر بندر نوشهر، ۲ فرودگاه یکی در رامسر و دیگری در نوشهر فعالیت دارد که ظرفیتی است برای صادرات گل و گیاه که متاسفانه در این بخش از آن استفاده نمی شود.
در زمان حاضر یک واحد پایانه صادراتی گل و گیاه و محصولات کشاورزی در منطقه اسبچین شهرستان عباس آباد غرب مازندران فعالیت دارد از چهار واحد انبار با ۱۰ هزار متر مربع ، یک سالن تخلیه و بارگیری با گنجایش ۱۰۰ دستگاه تریلی ، ۲ سردخانه زیر و بالای صفر هر یک با ظرفیت یکهزار و ۵۰۰ تن ، چهار سالن آزمایشگاهی و ۶۰ دفتر وی آی پی است.
کارشناسان امر معتقدند که با توجه به این غرب مازندران قطب تولید گل و گیاه در استان مازندران بوده ضروری است ۲ الی سه پایانه صادراتی در این منطقه راه اندازی شود تا علاوه بر اشتغالزایی در توسعه اقتصادی منطقه نقش آفرینی داشته باشد.
طبق آمار منابع رسمی ۸۰ درصد محصولات گل و گیاه مازندران در غرب این استان تولید می شود که راهبرد افزایش ساخت پایانه گل و گیاه را در این منطقه از جمله خواسته فعالان این حوزه اقتصادی از مسوولان دولت جهادی سیزدهم است تا این مهم را تحقق بخشند.
ایران برابر آمار موجود هفدهمین کشور تولیدکننده گل و گیاه در دنیا است اما در بخش صادرات این محصول صد و هفتمین کشور می باشد و این نشان میدهد در این حوزه باید راهبردهای ویژه ای اتخاذ کنیم تا به موفقیت های بیشتر در بخش صادرات دست یابیم.
کارشناسان جهاد کشاورزی گردش مالی گل و گیاه در کشور را در زمان حاضر ۴۰ میلیون دلار اعلام می کنند که این رقم در دنیا هم اکنون ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود.
پرورش گیاهان زینتی در مازندران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از مردم به صورت فردی و خانوادگی در کار تولید و پرورش گل و گیاه از شرق تا غرب این استان فعال هستند و راه اندازی گلخانه های کوچک و بزرگ در شهرها و روستاهای مختلف استان می تواند به رونق اقتصادی بیشتر مردم کمک کند.
در استان مازندران یکهزار و ۳۳ هکتار اراضی باغی زیر کشت گل و گیاه قرار دارد و سالانه حدود ۴۳۰ میلیون گیاهان آپارتمانی،۲۱ میلیون گلدانی،۲۲۶ میلیون گل شاخه بریده، ۸۵ میلیون درخت ودرختچه و ۵۳ میلیون بدنه گل تولید می شود.
در وضعیت فعلی طبق آمار سالانه حدود ۲ میلیون شاخه گل از مازندران به خارج کشور صادر می شود.
استان مازندران مقام نخست را در تولید درخت و درختچه های زینتی و آپارتمانی و مقام سوم تولید گل های شاخه بریده کشور را به خود اختصاص داده است.
مازندران به دلیل قرار گرفتن در حاشیه دریای خزر از شرایط اقلیمی مناسبی برخوردار است و به همین منظور از جایگاه ممتازی نیز در تولید انواع محصولات برخوردار است و صنعت گل و گیاه یکی از ظرفیتهای بالقوه در این منطقه بویژه خطه غربی آن است که کارآفرینی و ایجاد اشتغال برای جوانان، افزایش درآمدهای غیرنفتی و توسعه اقتصاد منطقه و کشور را به همراه دارد.
طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران در زمان حاضر افزون بر ۵۵۰ هکتار گلخانه در استان احداث و چهار هزار نفر به صورت مستقیم در این حوزه مشغول به کار هستند.
پایانه صادراتی
پایانه های صادراتی مکان های مشخصی برای نهایی نمودن و تسهیل در امر صادرات و کاهش هزینه های پنهان فرآیند صادرات و هدف اصلی از ایجاد آنها ایجاد هماهنگی و ارتباط تنگاتنگ بین نظام های تولید، توزیع و صادرات است به گونه ای که این گذرگاه های اقتصادی بدون دخالت در حوزه تولید با نظارت برانجام تولید صادراتی و ایجاد مکانیسم بازار رسانی مناسب توسعه صادرات کشور را برعهده می گیرند.
براساس قانون برنامه ششم توسعه تا پایان این برنامه قرار بود هر استانی باید حداقل یک پایانه صادراتی محصولات کشاورزی داشته باشد. مصوبه ساخت پایانه صادراتی نخستین بار در سال ۸۳ به استان های کشور ابلاغ شد و از آن زمان تاکنون شماری مجوز برای ساخت پایانه محصولات کشاورزی صادر شده است.
افزایش پایانه و صادرات نیاز ضروری
مدرس رشته کشاورزی در دانشگاه های آزاد اسلامی در غرب مازندران معتقد است با شکوفایی ظرفیت های متعالی بخش موجود گل و گیاه در غرب مازندران می توان علاوه بر توسعه اقتصادی این منطقه غرب استان چالش بیکاری را برطرف کرد.
رضا محرابی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، مازندران به ویژه خطه غربی استان را به لحاظ تولیدات گل و گیاه و برخورداری بستر صادرات این محصول را بسیار عالی توصیف کرد و افزود: در زمان حاضر یک پایانه صادراتی در غرب مازندران احداث شده که با وجود ساخت نزدیک به ۲ دهه آن هنوز نتوانسته با معنای واقعی نقش آفرین خوبی در زمینه صادرات باشد البته این پایانه صادراتی مستقر در عباس آباد از امکانات زیرساختی خوبی برخوردار است.
وی اظهارداشت: مسوولان امر باید در کنار این پایانه صادراتی با هدف اشتغالزایی بیشتر و شکوفایی ظرفیت موجود به ساخت ۲ پایانه دیگر اقدام کنند چرا که غرب مازندران در تولیدات گل و گیاه بسیار قوی است اما نیازمند حمایت جدی از سوی مسوولان امر است.
وی تاکید کرد : برآیندها نشان می دهد کشاورزی مازندران در تولیدات اقتدار غذایی برای کشور می تواند نقش آفرینی کند که نیازمند برنامه ریزی علمی و فراهم کردن زیرساختها است کها طی چهار دهه گذشته آن طور باید در این امر مهم اقدامی نشده است.
این کارشناس اقتصادی و کشاورزی تاکید کرد : فرمانداران و مسوولان نهادهای ذیربط در غرب مازندران در بخش تولیدات گل و گیاه و دیگر محصولات راهبردی منطقه نظیر مرکبات ، کیوی و چایی باید ضمن همگرایی و برنامه ریزی کلان ، نقشه راه علمی تولید داشته باشند و این مهم را در اولویت برنامه ریزی های خود قرار دهند تا بخش کشاورزی این منطقه هم به شاخص های توسعه دست یابد.
به گفته محرابی بهره گیری از تحقیقات دانشگاهی لازمه موفقیت در این حوزه اقتصادی است که مسوولان کشاورزی منطقه باید به این مهم توجه ویژه داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد : پرورش گل و گیاه صنعتی است که می تواند برای استان مازندران اشتغال آفرینی و رونق اقتصادی را به ارمغان آورد چرا که این استان به یوژه خطه غربی این استان بستر صادرات هوایی و دریایی گل و گیاه را دارد.
به اعتقاد کارشناسان و صاحبنظران امر در صورت افزایش ساخت پایانه های صادراتی در غرب مازندران، این این منطقه می تواند علاوه بر مازندران، شهرستان های غرب استان گیلان پوشش دهد که تحقق این راهبرد در دولت سیزدهم مورد انتظار است.
حاج مهرعلی صادقی فعال حوزه گل و گیاه در غرب مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ظرفیت مطلوب تولیدات گل و گیاه در این منطقه گفت: برای توسعه همه جانبه در این بخش اقتصادی حمایت نهادهای دولتی از فعالان این بخش بسیار مهم بوده که افزایش حمایت ها در دولت سیزدهم نیز مورد انتظار است.
صادقی خاطرنشان کرد : غرب مازندران بستر صادرات برای گل و گیاه را دارد که می تواند تحول شگرفی در اقتصاد منطقه بوجود آورد اما در گذشته به این مهم به معنای واقعی پرداخته نشده است.
وی با اشاره به نزدیکی راه دریایی با کشورهای حاشیه دریای خزر و وجود بندر نوشهر و ۲ فرودگاه در رامسر و نوشهر یادآور شد : حمایت از سرمایه گذار بخش خصوصی برای افزایش ساخت این پایانه بسیار ضروری است.
صادقی کاهش ضایعات ، فروش متمرکز، ارتقای سطح کیفی و افزایش تولید و حذف واسطه ها و بهره برداری بیشتر را مزایای ساخت پایانه گل و گیاه برشمرد و بیان کرد: هم اکنون صدها هکتار فضاهای گلخانه ای بسته و روباز در منطقه غرب مازندران وجود دارد که سالانه میلیون ها گلدان گل درختی و درختچه ای و شاخه ای تولید می کنند.
برابر آمار جهانی کشور هلند افزون هفت میلیارد دلار در سال از صنعت گل و گیاه دریافت می کند که نرم جهانی سرانه مصرف گل ۱۰۰ شاخه است اما در اروپا این عدد ۲۰۰ شاخه گل و در ایران بسیار کمتر است؛ برای بهبود این وضعیت در سطوح مختلف به تاکید کارشناسان امر باید برنامه ریزی اصولی اتخاذ شود
به دنبال ایجاد کنسرسیوم صادراتی محصولات باغی در غرب مازندران هستیم
استاندار مازندران در اوایل سال جاری در شهرستان رامسر به ظرفیت این منطقه و شرایط اقلیمی مطلوب آن در تولید محصولات باغی و گل و گیاه اشاره و اضافه کرد: به دنبال آن هستیم که برای رامسر و غرب مازندران کنسرسیوم صادرات محصولات باغی ایجاد کنیم.
سید محمود حسینی با اشاره به ظرفیت فرودگاهی رامسر برای صادرات محصولات باغی و گل و گیاه افزود: یکی از دلایلی که تا امروز ما به نسبت سایر کشورها همسایه در بخش صادرات توفیق نداشتیم بی توجهی به مبحث استاندارد سازی محصولات است که ما باید در این حوزه تحول آفرین باشیم.
وی رامسر را در حوزه گل و گیاه دارای ظرفیت خوب توصیف کرد و گفت : باید گل و گیاه رامسر از فرودگاه این شهر به تمام دنیا صادر شود.
فرمانداران شرایط سرمایه گذاری را فراهم کنند
استاندار مازندران با اظهار این که شرایط فرودگاهی برای تقویت صادرات بسیار موثر است ، افزود : در عین حال که سرمایه گذاری در این حوزه برای رامسر بسیار واجب است ، باید فرمانداران شرایط سرمایه گذاری را نیز تسهیل کنند تا این مهم محقق شود.
کارشناسان می گویند با شیوه سنتی تولید نمی توان امروز با رقبا مقابله کرد بنابراین باید با استفاده از دانش روز و رعایت استاندارد بین المللی، محصولات هر بخش کشاورزی را با کیفیت بالا به بازاراهای جهانی عرضه کرد.
آنان همچنین برای رونق بیشتر این بخش بر ضرورت تعاونی گل و گیاه در استان به خصوص خطه غربی مازندران تاکید کردند.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز گردش مالی گل و گیاه در کشور را ۴۰ میلیون دلار ذکر و اضافه کرد: این رقم در دنیا ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود.
محمد مهدی برومندی افزود: صادرات گل و گیاه به منظور سرعت و ایمنی این محصولات باید از طریق حمل و نقل هوایی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: هلند هفت میلیارد دلار در سال از این صنعت درآمد کسب میکند؛ نرم جهانی سرانه مصرف گل ۱۰۰ شاخه است اما در اروپا این عدد ۲۰۰ شاخه گل و در ایران بسیار کمتر است.
گردش ۴۰ میلیون دلاری گل و گیاه کشور
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: یک بشکه نفت معادل ۱۲۰ شاخه گل است و می توان از ظرفیت سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی به ویژه تولید گل استفاده کرد.
برومندی تصریح کرد: ۱۵۰ هزار نفر در تولید گل و گیاه و گلخانه کشور اشتغال دارند و ۲۵ هزار میلیارد تومان در این حوزه سرمایه گذاری شده و ایران در رتبه هفدم تولید گل و رتبه ۱۱۵ صادرات گل قرار دارد.
وی تاکید کرد: برخلاف کیفیت مطلوب تولیدات گل و گیاه در کشور، اما تولیدکنندگان نمیتوانند در بازارهای جهانی حضور داشته باشند.
پژمان آزادی رییس پنجمین کنگره ملی و بینالمللی گل و گیاهان زینتی، سطح زیر کشت گل و گیاهان زینتی در ایران را بیش از ۱۰ هزار هکتار ذکر کرد که حدود هفت هزار و ۸۰۰ هکتار به صورت فضای باز و ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار به صورت گلخانه است.
رییس انجمن علمی گل و گیاهان زینتی ایران ادامه داد: بیش از ۲۰ هزار نفر در صنعت گل و گیاهان زینتی ایران به صورت مستقیم اشتغال دارند.
طبق آمار موجود ، ارزش صادرات سالانه کشور در این حوزه حدود ۴۰ میلیون دلار است در حالی که ظرفیت صادراتی بالقوه این صنعت بیش از ۷۰۰ میلیون دلار است.
دست اندرکاران حوزه جهاد کشاورزی در غرب مازندران تاکید دارند با افزایش پایانه های صادراتی و تقویت ابزارهای حمایتی باید بیش از گذشته به داد این صنعت ارزآور و اشتغالزا رسید که هم اکنون بستر توجه ویژه به این بخش اقتصادی کشور در دولت سیزدهم فراهم شده است.
راهاندازی چندین پایانه صادراتی گل و گیاه در غرب مازندران در دستور کار است
استاندار مازندران به تازگی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان گفت: راهاندازی چندین پایانه صادراتی گل و گیاه برای توسعه روزافزون اقتصادی استان در غرب مازندران باجدیت در دستور کار است.
سیدمحمود حسینیپور با بیان این که، برای نقش آفرینی مازندران در کریدور شمال به جنوب راهاندازی و توسعه پایانه صادراتی گل و گیاه اجتناب ناپذیر است، افزود: از سال های گذشته اقداماتی برای ساخت تکمیل این پایانه در عباس آباد در غرب استان انجام شد اما فرایند پیشرفت این کار طبق زمانبندی پیش نرفت.
وی خاطر نشان کرد: در زمان حاضر پایانه صادراتی نیمه تمام عباس آباد با مشکلاتی مدیریتی و همچنین تعیین تکلیف نشدن وضعیت سهامداران این مجموعه در بورس مواجه است که باید طبق برنامه ریزی مشخص برای رفع این چالش اقدام شود.
استاندار مازندران با بیان این که، برای توسعه صادرات گل و گیاه در غرب استان مسوولان اجرایی معطل تاخیر در ساخت پایانه عباس آباد نخواهند ماند، گفت: اکنون ساخت ۲ پایانه صادراتی گل و گیاه در غرب مازندران در دستور کار است.
حسینی پور تصریح کرد: متاسفانه سهامدار اصلی پایانه صادراتی گل و گیاه در عباس آباد نتوانست به تمامی تعهدات خود در تکمیل این طرح عمل کند و مشکلاتی برای بیش از ۱۳ هزار نفر از سهامداران این پایانه ایجاد شد که با تشکیل کارگروهی برای تعیین مدیرعامل، مشخص شدن نحوه بازپرداخت بدهی این شرکت به یکی از بانک های دولتی استان و وضعیت سهامداران اقدام خواهد شد.
وی تصریح کرد: در استان ظرفیت های بزرگ اقتصادی و تولیدی زیادی وجود دارد که برخی از مدیران این مجموعه ها مدیریت اصولی برای پیشرفت در کار ندارند که باید برای اصلاح این رویه های اشتباه اقداماتی انجام شود.
حسینی پور با بیان این که، دیپلماسی اکنون حرف اول را برای توسعه اقتصادی در هر منطقه می زند، گفت: مدیران برخی شرکت های تولیدی و اقتصادی با مدیریت سنتی نمی تواند به درستی کار استان را که همان رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال است پیش ببرند و لازم است این رویه نادرست برچیده شود.
سرمایه گذار پایانه گل و گیاه شهرستان عباس آباد ماه گذشته در آیین بهره برداری آزمایشگاه گیاه پزشکی پایانه صادراتی گل و گیاه این شهرستان غرب مازندران گفت این آزمایشگاه بستری مناسب برای صادرات انواع محصولات کشاورزی به ویژه مرکبات و کیوی را فراهم کرده است.
یعقوب خواجوند عابدینی افزود : برای راه اندازی این آزمایشگاه حدود ۶۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شد که با راه اندازی آن بستر برای اشتغال دستکم چهار نفر در این مجموعه فراهم شده است.
وی خاطرنشان کرد : تمامی تجهیزات خریداری شده منطبق با استانداردهای نوین دنیا و از نوع درجه یک است و در راستای طرح شناسنامه دار کردن باغ ها ، فرآیند تولید محصول تا صادرات آن به طور حتم باید با تایید گواهی سلامت آزمایشگاه گیاه پزشکی در این پایانه انجام گیرد.
وی بیان داشت : براساس برنامه ریزی های انجام گرفته سعی می شود در کنار این آزمایشگاه ، آزمایشگاه بهداشت ، استاندارد ، دامپزشکی ، آب و خاک داشته باشیم که بستر لازم در این زمینه فراهم شده به گونه ای در پی این اقدامات مجوز سلامت این پایانه دریافت شود.
در این پیوند مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران مازندران گفت : صدور مجوز فعالیت آزمایشگاه گیاه پزشکی از سوی رییس سازمان حفظ نباتات کشور می تواند بستری مناسب برای صادرات انواع محصولات کشاورزی به ویژه مرکبات و کیوی فراهم سازد.
عبدالرحمان زاغی افزود: افزون بر آن دستورالعمل هایی که به بتازگی در سازمان حفظ نباتات تدوین شده گویای آن است چراغ راه برای فعالیت در بستر تولید بهره برداران محصولات کشاورزی و باغی در مازندران مشخص کرده است به عبارتی دراجرای طرح شناسنامه دار کردن باغ ها به روشنی رهنمودهای لازم را به فعالان این بخش ارایه کرده است.
وی بیان داشت : بکارگیری نیروها از کارشناسان رشته های مرتبط تا مسوول فنی در این آزمایشگاه ویژگی آن این است که بستر برای فعالیت کارشناس ناظر در باغ ها فراهم می شود.
پایانه صادراتی گل و گیاه و محصولات کشاورزی در منطقه اسبچین عباس آباد غرب مازندران فعالیت دارد از چهار واحد انبار با ۱۰ هزار متر مربع ، یک سالن تخلیه و بارگیری با گنجایش ۱۰۰ دستگاه تریلی ، ۲ سردخانه زیر و بالای صفر هر یک با ظرفیت یکهزار و ۵۰۰ تن ، چهار سالن آزمایشگاهی و ۶۰ دفتر وی آی پی است.
یکی از مزایای این مجتمع داشتن پنج دفتر اداری دولتی برای استقرار نمایندگانی مرتبط با صادارات و واردات به منظور تسهیل در روند صدور مجوزهای لازم است. پایانه دارای یک واحد باسکول ۶۰ تنی است که به صورت برخط به سیستم گمرک کشور وصل است.
طبق گزارش های ارایه جهاد کشاورزی نوشهر ، صادرات گل و گیاهان زینتی از این شهرستان به خارج از کشور سال به سال رو به افزایش است که مقصد صادراتی آن کشورهای آسیای میانه از جمله ترکمنستان، روسیه، قزاقستان، ارمنستان، گرجستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس است .
این گل و گیاه زینتی صادراتی شامل یاس هلندی، درختچه های سوزنی، شمشاد رسمی، افرای سرخ، کامیلیا، سیکاس، پالم کاج سیاه و زرشک زینتی است.
بر این اساس ، حدود ۱۴۰ بهره بردار نوشهری در ۱۱ هکتار فضای بسته و ۷۵ هکتار فضای باز در زمینه پرورش گل و گیاه زینتی فعالیت دارند.
به گزارش ایرنا،حدود ۸۰ هزار نفر به صورت مستقیم در واحدهای تولیدی و صنعتی استان اشتغال دارند و از مجموع ۲ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی استان، ۴۶۱ واحد در بخش ماشینآلات و فلزات اساسی، ۱۳۹ واحد در بخش برق و الکترونیک، ۱۱۵ واحد در بخش نساجی، ۴۰۸ واحد در بخش محصولات شیمیایی، ۲۱۶ واحد در بخش سلولزی، ۵۳۰ واحد در بخش کانی غیرفلزی و ۳۶۷ واحد صنعتی نیز در بخش تولید محصولات غذایی مشغول فعالیت هستند. بیشترین سهم واحدهای صنعتی استان نیز متعلق به شهرستان آمل است که حدود ۴۰۰ واحد صنعتی فعال دارد. ۲۶ درصد صنایع فعال استان نیز در شهرستانهای ساری، بابل و سوادکوه مستقر هستند.
مازندران در حوزه اشتغال واحدهای صنعتی با استقرار چهار درصد واحدهای صنعتی کشور در این استان یازدهمین استان کشور است و ۳.۸ درصد اشتغال صنعتی را در اختیار دارد.
هم اکنون استان مازندران با تولید ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول کشاورزی تولید می کند.
این استان با برخورداری از تنها ۲.۵ درصد از سطح زراعی کشور ، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
نظر شما