به گزارش خبرنگار ایرنا، «محمد حیدری» روز سهشنبه در جلسه شورای عشایری قصرشیرین با حضور مدیرکل امور عشایری و جمعی از عشایر و مدیران دستگاههای اداری قصرشیرین در فرمانداری، افزود: عشایر مستقر در قصرشیرین از ایل کرند، سنجابی، کلهر، زوله، گوران و قلخانی هستند که در مجموع سالانه یک هزار و ۱۷۲ تن گوشت، ۳۲۱ تن پشم و ۳۴۱ تن شیر و عشایر سرپل ذهاب نیز ۲ هزار و ۶۱۵ تن گوشت، ۳۴۱ تن شیر و ۳۲۱ تن الیاف تولید میکنند.
او گفت: عشایر با کمترین توقع بیشترین خدمات را ارایه می کنند و از این رو وظیفه همه ما است که در راستای رفع مشکلات و مسایل این قشر مولد و ارایه خدمات مورد نیاز آن ها با یک برنامه ریزی دقیق در ابعاد مختلف تلاش کنیم.
وی اظهار کرد: هم اکنون مکان استقرار عشایر با محدودیت های امنیتی هم پوشانی دارد و این مستلزم همکاری این قشر با نیروهای مرزبانی و نظامی است که تاکنون نیز تعامل بسیار خوبی بین عشایر و این نیروها برقرار بوده است.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین در ادامه گفت: اکنون دشمن در پوشش های گوناگون در تحقق اهداف مذبوحانه خود است از این رو عشایر باید با نیروهای مرزبانی و نظامی همکاری کنند تا بتوانیم همانند گذشته دشمن را در رسیدن به فتنههای شوم خود ناکام کنیم.
حیدری اضافه کرد: خدمات رسانی به عشایر یک مقوله سخت و پیچیده است که در ابعاد مختلف از جمله آموزش، بهداشت، سوخت، آب رسانی و تامین برق به آن ها ارائه می شود و از این رو دستگاه های دولتی باید دست به دست هم بدهند تا مشکلات در سیستم خدمات رسانی مرتفع گردد.
وی همچنین بر هدف گذاری در افق های سه و پنج ساله برای عشایر و افزایش جمعیت عشایری و تعداد دام های آن ها تاکید کرد و گفت: باید برنامه داشته باشیم که در زمینه جمعیت عشایری با ریزش مواجه نشویم بلکه شاهد افزایش جمعیت مولد عشایر و همچنین تعداد احشام و دام های آن ها باشیم.
او، همچنین از برگزاری جشنواره ملی ایلات و عشایر در ایام مبارک دهه فجر با حضور ایلات و عشایر استان کرمانشاه خبر داد و گفت: هر ایلی آداب و فرهنگ و نشانه ای دارد که نشانه دهنده آداب و رسوم پیشینه آن ها است و در این جشنواره سعی بر معرفی این آداب و شناساندن آن و تکریم نقش آفرینی عشایر داریم.
هدفگذاری در زمینه عشایر به منظور تولید انبوه پروتئین و فرآورده های تولیدی عشایر، جانمایی عشایر بر اساس سابقه گذشته و متناسب با شرایط امروز، شناسایی چالش ها و مشکلات برای اسکان عشایر، اجرای پلاک کوبی احشام متعلق به عشایر در مبدا به منظور استفاده درست از مراتع توسط شهرستان های مبدا به منظور خدمات رسانی مناسب و همکاری عشایر برای تامین امنیت که بر همه چیز اولویت دارد از دیگر مواردی بود که حیدری در این جلسه در خصوص آن سخن گفت.
۱۳ هزار و ۶۶۱ خانوار عشایری در مناطق قشلاق و ییلاق استان کرمانشاه مستقر میشوند
مدیرکل امور عشایری استان کرمانشاه نیز در این جلسه گفت: فلسفه وجودی این شورا رسیدگی و تصمیم گیری مسایل و مشکلات عشایر است چون وفادارترین قشر به انقلاب عشایر هستند که هم اکنون ۳۰ درصد پروتئین استان را تامین می کنند.
«علیجعفر رضایی» ادامه داد: عشایر قشری سخت کوش هستند که با کمترین انتظار بهترین خدمات را ارائه می دهند از این رو دستگاه ها تلاش خود را به خدمت رسانی به این قشر داشته باشند.
مدیر کل امور عشایری استان کرمانشاه در ادامه گفت: در سطح استان ۱۳ هزار و ۶۶۱ خانوار با جمعیت ۶۲ هزار و ۶۵۰ نفر در مناطق قشلاق و ییلاق مستقر هستند که امور عشایری به تنهایی و بدون همکاری با سایر دستگاه ها نمی توانند خدمات مورد نیاز را به آن ها ارائه دهند و در این رابطه تعامل دستگاه ها با امور عشایری یک ضرورت است.
وی اظهار کرد: تلاش امور عشایری این است که عشایر از تک محصولی خارج شوند و از این رو امسال ۶۴۵ میلیارد تومان سهم استان کرمانشاه برای اجرای چهار برنامه برای عشایر اختصاص یافته که شامل گردشگری، کشت گیاهان دارویی، صنایع دستی و زنجیره تولید گوشت است.
تامین علوفه، تهیه پنل خورشیدی، رفع مشکل آبرسانی و تامین سوخت عشایر از مهمترین مواردی بود که عشایر در این جلسه خواستار افزایش این خدمات شدند.
در این جلسه دستگاه های مختلف نیز به ارائه مهمترین خدمات ارائه شده به عشایر مستقر در منطقه قشلاق قصرشیرین پرداختند.
به گزارش ایرنا، عشایر در استان کرمانشاه در قالب سه گروه، کوچرو که تمام سال در حال کوچ هستند، نیمه کوچرو؛ عشایری یکجانشینی که در فصل خوش و آب و هوا به مراتع خود کوچ می کنند، و عشایر رمه گردان که ساکن روستا هستند و در فصل بهار و پاییز گله های خود را بصورت روزانه به کوه ها می برند، تقسیم می شوند.
همچنین عشایر استان کرمانشاه در ۱۴ زیست بوم مانند منطقه اورامانات، منطقه گرمسیری قصرشیرین در قالب ۶۷۰ سامانه مراتع عرفی با حدود ۲۶ هزار و ۵۲۷ هکتار وسعت (مراتع عرفی، مراتعی است برای بهره بردای نسل اندر نسل در اختیار عشایر قرار گرفته است) ساکن می شوند.
عشایر استان کرمانشاه امروز با داشتن ۲ هزار و ۱۴۵ کیلومتر ایل راه هم به صورت ماشینی و هم به روش سنتی در فصل بهاره و پاییزه کوچ می کنند و معمولا مدت زمان کوچ آنها ۳۰ تا ۴۵ روز است.
همچنین عشایر کرمانشاه معمولا در فصل های بهار به مناطق ییلاق استان که از نظر آب هوایی معتدل است و در فصل زمستان به مناطق گرمسیری و قشلاق استان و سه استان لرستان، ایلام و خوزستان کوچ می کنند.
عشایر استان سالانه حدود ۱۳ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز، حدود ۲۷ هزار تن شیر، بیش از هزار و ۶۰۰ تن الیاف شامل مو، پشم، کلک، ۹۰۰ تن روغن حیوانی و ۲۲ هزار انواع قطعات صنایع دستی شامل چیخ، چادر، گلیم و گبه، نمد و دیگر محصولات تولید می کنند.
نظر شما