ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

تهران-ایرنا- استقبال ترکیه از پیوستن ایران به مذاکرات با سوریه، جزئیات جدید سرقت قرن از زبان سودانی، پیوند بانکی ایران و روسیه برای مقاومت در برابر تحریمهای غرب، درخواست دادستان نیویورک برای مجازات ترامپ و رویکردهای دوگانه آمریکا در قبال ایران مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا درچندساعت گذشته است.

**آمریکا روسیه را به عدم پایبندی به معاهده هسته‌ای متهم کرد

آمریکا روز سه‌شنبه ادعا کرد که روسیه به معاهده موسوم به "نیو استارت" که آخرین معاهده کنترل تسلیحات هسته‌ای میان دو قدرت بزرگ هسته‌ای جهان است، پایبند نیست.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به درخواست کنگره این کشور، روسیه را به تعلیق بازرسی ها و لغو مذاکرات متهم کرد با این حال گفت مسکو کلاهک های هسته ای خود را فراتر از توافقات میان دو کشور افزایش نداده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: روسیه به تعهدات خود تحت معاهده نیو استارت برای تسهیل بازرسی ها در کشور خود عمل نمی کند.

وی مدعی شد که امتناع مسکو "قابلیت کنترل تسلیحات هسته ای آمریکا و روسیه را به خطر می اندازد."

وی افزود: روسیه مسیر مشخصی برای بازگشت به پایبندی کامل به این معاهده دارد. روسیه مانند سال های گذشته، بر اساس معاهده نیو استارت، باید اجازه بازرسی در سرزمین خود را بدهد و در جلسه کمیسیون مشورتی دوجانبه شرکت کند.

این سخنگو ادعا کرد: هیچ مانعی در مقابل سفر بازرسان روس به آمریکا و انجام بازرسی وجود ندارد.

قانونگذاران جمهوری خواه که در ژانویه کنترل مجلس نمایندگان را به دست گرفتند، از آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا خواسته اند تا روز سه شنبه گزارشی در خصوص پایبندی روسیه به معاهده «نیو استارت» ارائه دهد.

روسای کمیته‌های امور خارجه، سرویس‌های مسلح و اطلاعاتی جمهوری‌خواه هفته گذشته در نامه‌ای گفتند که اقدامات و اظهارات روسیه نگرانی‌های جدی درباره پایبندی این کشور به به معاهده نیو استارت ایجاد می‌کند.

پیش از این، معاون وزیر امورخارجه روسیه، اظهارات و اقدام‌های تحریک‌آمیز آمریکا علیه روسیه را دلیل اصلی ادامه نیافتن گفت‌وگوهای از سرگیری معاهده «نیو استارت» دانست و گفت: فضای فعلی میان دو کشور، هر اقدامی در این مسیر را بی اثر جلوه می‌دهد.

سرگئی ریابکوف افزود: وضعیت‌ حاضر، به تعیین زمان جدید برای نشست کمیسیون‌های دو کشور در رابطه با کاهش سلاح‌های تهاجمی راهبردی و پیمان «نیو استارت» (New START) کمکی نمی‌کند.

پیش از این قرار بود مقام های دو کشور از ۲۹ نوامبر تا ۶ دسامبر (۸ تا ۱۵ آذرماه)در پایتخت مصر دیدار کنند تا در مورد از سرگیری بازرسی ها بر اساس معاهده کاهش تسلیحات هسته ای موسوم به "نیو استارت " گفتگو کنند. این معاهده در ماه مارس ۲۰۲۰ به دلیل همه گیری کرونا متوقف شده بود.

در این میان روسیه پیش از آغاز دیدارها در قاهره اعلام کرده بود به دلیل رفتار ضد روسی واشنگتن، این مذاکرات را به صورت یکجانبه به تعویق انداخته است.

بر اساس پیمان استارت که از ۲۰۱۱ به اجرا در آمد، شمار کلاهک های هسته‌ای دو کشور محدود می‌شود.

https://irna.ir/xjLDyW

**نتانیاهو دست به دامان یونان شد / از ما حمایت کنید

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی عصر سه‌شنبه در دیدار با وزیر خارجه یونان خواستار حمایت این کشور از صهیونیست‌ها در سازمان ملل متحد شد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

نتانیاهو در دیدار با نیکوس دندیاس وزیر امور خارجه یونان که به فلسطین اشغالی سفر کرده است، خواست تا یونان در رای‌گیری‌های سازمان ملل به تل آویو رای مثبت دهد.

بر اساس این گزارش، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این دیدار از وزیر خارجه یونان به خاطر همکاری با این رژیم در بسیاری از موضوعات از جمله انرژی تشکر کرد.

این گزارش می‌افزاید، نتانیاهو و دندیاس همچنین در مورد لزوم جلوگیری از آنچه که نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شده دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، گفت وگو کردند.

جزئیات بیشتری از این دیدار گزارش نشده است.

یونان اواخر ماه گذشته میلادی از رأی دادن به قطعنامه سازمان ملل متحد که از دیوان بین‌المللی کیفری خواسته بود نظر مشورتی درباره تجاوزات رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های فلسطینی بدهد، امتناع کرد.

https://irna.ir/xjLDzy

**رویکردهای دوگانه آمریکا/رابرت مالی: با شرکای خود در مقابل ایران متحدیم

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در تداوم سیاست های و رویکردهای دوگانه آمریکا و در حالیکه روز گذشته از آمادگی واشنگتن برای ادامه مذاکرات غیرمستقیم با تهران گفته بود، ادعا کرد: به شکلی بی سابقه با شرکای خود در مقابل ایران متحد هستیم.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

رابرت مالی (راب مالی) مذاکره کننده ارشد هسته ای این کشور روز سه شنبه به وقت محلی همزمان با سفر آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور به تل آویو افزود: امروز ما به شکلی بی‌سابقه با شرکای خود در اروپا و کشورهای دیگر، در تمام جنبه‌های سیاست خود در مقابل ایران متحد هستیم.

این مقام وزارت خارجه دولت بایدن در تداوم سیاست های دوگانه واشنگتن اضافه کرد: "رهبری ایران یکصدا، بلند و واضح، پیامدهای ادامه مسیر فعلی خود را می‌شنود."

راب مالی روز گذشته (دوشنبه) ۱۱ بهمن ماه در گفت‌وگو با برنامه هارد تاک شبکه بی‌بی‌سی مدعی شد: «دیپلماسی هرگز به پایان نمی‌رسد حتی در شرایطی که ما سرگرم اقدامات دیگر هستیم شامل تحریم، اعمال فشار، مقابله با اقدامات ایران در منطقه و بسیج کردن جامعه جهانی. مذاکرات غیرمستقیمی را با ایران داشتیم و علنا اعلام کردیم که آماده‌ایم مذاکرات غیرمستقیم را ادامه دهیم. اما در عین حال برای توقف اقدامات خشونت آمیز ایران و یا محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران تردید نخواهیم کرد. بنابراین موضوع بر سر دیپلماسی یا سایر گزینه‌ها نیست؛ موضوعات با همدیگر پیگیری می‌شوند.»

وی اذعان کرد: «دو سال پیش که ما (دمکرات‌ها) روی کار آمدیم به دلیل تصمیم نسنجیده دولت قبل برای خروج از توافقی که کار می‌کرد شرایط خطرناکی را تحویل گرفتیم».

دولت دموکرات بایدن از زمان بدست گرفتن سکان کاخ سفید، سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامی ها در ایران تاکنون تحریم هایی را همگام با متحدان غربی خود اعمال کرده و از هیچ اقدامی فروگذار نکرده و به صراحت بیان کرده است که به جای تمرکز بر مذاکره و رویکرد دیپلماسی که همواره شعار آن را سرداده ، بر ناآرامی های ایران متمرکز بوده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست.

راب مالی در مصاحبه با بی بی سی در این باره مدعی شد: «ما به دنبال تغییر نظام نیستیم چون بنظرم به اندازه کافی تجربیات غم‌انگیز برای مهندسی تغییر رژیم، به ویژه در خاورمیانه کسب کرده‌ایم.»

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اذغان کرد واشنگتن از طریق اعمال تحریم‌های بیشتر و بسیج‌کردن جامعه جهانی علیه ایران فشار وارد خواهد کرد اما در ظرفیتی نیست که اقدامات بیشتری صورت دهد.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریم‌ها به صورت حداکثری رفع و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

https://irna.ir/xjLDzw

**ناتو: قلدری چین آسیا را به جنگ می‌کشاند

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت، چین از نزدیک تهاجم روسیه به اوکراین را تماشا می‌کند و یاد می‌گیرد و می‌تواند جنگی را در منطقه آسیا به راه اندازد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

بلومبرگ سه‌شنبه شب نوشت، استولتنبرگ ضمن متهم کردن چین به "قلدری علیه همسایگانش" و افزایش نیروهای نظامی خود - از جمله تسلیحات هسته‌ای – با لحنی شدید این کشور آسیای شرقی را مورد حمله قرا داد.

او هشدار داد که منطقه اقیانوس آرام با «چالش‌های فزاینده» از سوی پکن علیه نظم مبتنی بر قوانین بین‌المللی مواجه است.

استولتنبرگ در ژاپن تاکید کرد، چین به طور قابل توجهی در حال تقویت نیروهای نظامی خود از جمله سلاح‌های هسته‌ای برای قلدری علیه همسایگان و تهدید تایوان است.

وی گفت، پکن و مسکو در حال رهبری یک روش مستبدانه علیه نظم مبتنی بر قوانین بین‌المللی هستند و مناطق هند و اقیانوس آرام با چالش‌های فزاینده‌ای از رفتار تهاجمی چین گرفته تا تحریکات کره شمالی روبه‌رو است.

استولتنبرگ ادامه داد: «در اروپا، روسیه به جنگ تجاوزکارانه خود علیه اوکراین ادامه می‌دهد. این جنگ فقط یک بحران اروپایی نیست، بلکه چالشی برای نظم جهانی است.»

وی هشدار داد: اگر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اوکراین پیروز شود، این فتح پیامی به چین خواهد داد که رژیم‌های خودکامه می‌توانند از طریق «زور» به اهداف خود برسند. این خطرناک است. پکن از نزدیک همه چیز را زیر نظر دارد و در حال آموختن درس‌هایی است که ممکن است بر تصمیمات آینده‌اش تأثیر بگذارد. آنچه امروز در اروپا اتفاق می‌افتد، فردا در شرق آسیا نیز رخ می‌دهد. پس باید متحد و محکم بمانیم. با هم برای آزادی و دموکراسی بایستیم.»

استولتنبرگ قبل از ژاپن، که یکی از اعضای ناتو است، از کره جنوبی دیدن کرده بود.

او در دیدار با فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن گفت: «جهان در یک نقطه عطف تاریخی در شدیدترین و پیچیده‌ترین محیط امنیتی از زمان جنگ جهانی دوم قرار دارد.»

چین قبلا از تلاش‌های ناتو برای گسترش اتحاد خود در آسیا انتقاد کرده بود.

روسیه نیز که تهاجم خود به اوکراین را «عملیات ویژه» می‌خواند، بارها گسترش ناتو را تهدیدی برای امنیت خود قلمداد کرده است.

اواخر سال گذشته، ژاپن از طرح‌های گسترده‌ای برای تقویت توانایی‌های دفاعی خود رونمایی کرد؛ تغییراتی که زمانی برای یک کشور مدعی صلح‌طلبی غیرقابل تصور بود و پس از آمریکا و چین، این کشور را به سومین هزینه‌کننده بزرگ نظامی تبدیل کرد.

https://irna.ir/xjLDyy

**لوکاشنکو: بلاروس آماده ارائه کمک بیشتر به روسیه است
الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس سه‌شنبه گفت، این کشور مایل است به متحد نزدیک خود روسیه در جنگ علیه اوکراین کمک بیشتری ارائه دهد، اما افزود که مسکو در حال حاضر به "هیچ کمکی" نیاز ندارد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

رئیس جمهور بلاروس در سفر به زیمبابوه در آفریقا که این کشور نیز دوست نزدیک روسیه محسوب می‌شود- افزود: "با این حال، اگر برادران روسی ما نیاز به کمک داشته باشند، ما همیشه آماده ارائه چنین کمکی هستیم. "

بلاروس به روسیه اجازه داد تا در اسفند گذشته بخشی از تهاجم خود را از خاک این کشور انجام دهد و همچنین سکوی پرتاب موشک‌های روسیه به اوکراین بوده است. اما بلاروس هیچ گاه وارد جنگ نشده است.

روسیه و بلاروس در ماه جاری در مانورهای نظامی مشترکی در خاک بلاروس شرکت کردند. اوکراین می‌گوید نیروهای خود را در امتداد مرز خود با بلاروس حفظ کرده است تا از هرگونه تهاجم احتمالی جلوگیری کند.

پنتاگون نیز اعلام کرد، هیچ حرکت نظامی روسیه در بلاروس را ندیده است که نشان‌ دهنده حمله قریب‌الوقوع باشد.

تحلیلگران غربی می‌گویند اگر ارتش کوچک و بی تجربه بلاروس درگیر جنگ شود، افراد آن می‌توانند به مسکو کمک کنند تا برخی از کریدورهای مهم حمل و نقل را قطع کنند، اما بعید است که کمک قابل توجهی به موقعیت روسیه کنند.

لوکاشنکو روز دوشنبه در سفر رسمی با هدف تقویت روابط اقتصادی و سیاسی وارد زیمبابوه شد.

به گفته وزارت امورخارجه زیمبابوه، این سفر با هدف تقویت "همکاری قوی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، معدن، کشاورزی و مدیریت ریسک حوادث طبیعی" انجام شده است.

بلاروس پس از سفر امرسون منانگاگوا، رئیس جمهور زیمبابوه به مینسک در سال ۲۰۱۹، تجهیزات کشاورزی مانند تراکتور، کمباین و کامیون‌ به ارزش ده‌ها میلیون دلار در اختیار زیمبابوه قرار داده است.

دو کشور روز سه شنبه چندین توافقنامه از کشاورزی گرفته تا مالیات و آموزش را امضا کردند.

لوکاشنکو همچنین پیشنهاد فروش کود پتاس به زیمبابوه را داد و اعلام کرد که برغم تحریم‌های غرب، بلاروس "توانست مقادیر زیادی کود پتاس بفروشد. "

وی گفت: «کشورهایی زیادی مشتاق همکاری با بلاروس هستند.»

سفر لوکاشنکو به زیمبابوه بلافاصله پس از آخرین سفر سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به آفریقا انجام می شود.

به گزارش آسوشیتدپرس، لاوروف با هدف تقویت برخی از روابط تاریخی مسکو با این قاره برای جلب حمایت از موضع روسیه، هفته گذشته از آفریقای جنوبی، اسواتینی، آنگولا و اریتره بازدید کرد.

https://irna.ir/xjLDzL

**حماس: مقاومت فلسطین پاسخ جنایات رژیم اشغالگر را می‌دهد

سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) سه‌شنبه شب در واکنش به زخمی شدن ۲ نظامی صهیونیست در جنوب نابلس گفت که این عملیات، در چارچوب پاسخ به جنایات رژیم اشغالگر انجام شده است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«عبداللطیف القانوع» گفت: عملیات قهرمانانه در ایست بازرسی «زعتره» در نابلس در چارچوب عملیات مقاومت برای پاسخ به جنایات و تجاوزات اشغالگران علیه مقدسات و مردم ما از جمله اقدامات سرکوبگرانه علیه زندانیان اسرای فلسطینی انجام شد.

وی افزود: این عملیات همزمان با حملات رژیم صهیونیستی به اسرا انجام شد و تأکیدی بر توانایی مقاومت در پاسخگویی و آمادگی مقاومت برای دفاع از اسرا است و اینکه آنها تنها نیستند.

سخنگوی حماس اضافه کرد: ما به اسرای قهرمان خود اطمینان می ‌هیم که مقاومت در نبرد آنها با مسئولان زندان‌های رژیم صهیونیستی متحد است و از آنها دفاع خواهد کرد و به آزادی آنها از زندان‌های رژیم اشغالگر متعهد می‌ماند.

منابع خبری سه‌شنبه شب گزارش دادند، در پی حمله یک جوان فلسطینی با خودرو به نظامیان صهیونیست در جنوب نابلس، ۲ نظامی زخمی شدند.

طی روزهای گذشته و به ویژه پس از دو عملیات در قدس که منجر به کشته شدن ۸ صهیونیست و زخمی شدن ۱۲ نفر از آنها شد، تنش‌ها در فلسطین اشغالی افزایش یافته است.

شرایط این روزهای سرزمین‌های اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیله‌ای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیست‌ها را می‌دهند و همین امر شرایط ویژه‌ای را برای صهیونیست‌های غاصب رقم زده است.

تا پیش از این صهیونیست‌ها فقط در جنوب سرزمین‌های اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینی‌ها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیست‌های بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.

https://irna.ir/xjLDzR

**رئیس موقت دونتسک: تنها آمریکا از جنگ اوکراین سود می‌برد

دنیس پوشیلبین رئیس موقت جمهوری خلق دونتسک گفت، آمریکا تنها کشوری است که از جنگ اوکراین سود می‌برد، آنها اسلاوها را به جان هم انداخته‌ و به جنگ با یکدیگر سوق داده‌اند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

پوشیلین این سخنان را سه‌شنبه در واکنش به اظهارات آنالنا باربوک وزیر خارجه آلمان مبنی بر اینکه «کشورهای اروپایی در جنگ با روسیه هستند نه در جنگ با یکدیگر» بیان کرد.

رئیس موقت جمهوری خلق دونتسک در کانال تلگرام خود نوشت: غرب همه قوانین را آشکارا زیر پا می‌گذارد، نقاب‌ها برداشته شده و هیچ نکته مبهمی وجود ندارد. همه اینها باید هشداری برای ما باشد تا اگر قرار شد با آنها بر سر موضوعی به توافق دست پیدا کردیم، متوجه باشیم که در سمت مقابل میز مذاکرات، چه کسانی نشسته‌اند.

وی تاکید کرد: ما راه خودمان را می‌رویم و به آنچه که درست می‌دانیم عمل خواهیم کرد. حداقل در شرایط فعلی، دیگر نه به آنها اعتماد می‌کنیم و سعی هم نمی‌کنیم طوری رفتار کنیم که مورد رضایت و مقبول آنها باشد چرا که آنها خودشان اعتراف کردند در حالی که در ظاهر برای پایان دادن به درگیری در دونباس، توافق مینسک را امضا کردند اما در حقیقت تنها هدفی که از امضای آن قرارداد داشتند، خریدن زمان و به دست آوردن فرصت برای ارسال سلاح به اوکراین بود.

پوشیلین تصریح کرد: آمریکا تنها کشوری است که از این مناقشه سود می‌برد. آنها اسلاوها را به جان هم انداخته‌ و آنها را به جنگ با یکدیگر سوق داده‌اند.

وی افزود: ایالات متحده با تامین حداقل تسلیحات از جانب خود، کشورهای دیگر را به ارسال سلاح به اوکراین فرا می‌خواند و هم‌زمان اقتصاد شرکای اروپایی خود را هدف قرار داده‌ است. آمریکا در حقیقت همه مهره‌های خود را بدون مشکل و بر اساس صفحه بزرگ شطرنج سیاسی برژینسکی حرکت می‌دهد.

رئیس موقت جمهوری خلق دونتسک گفت: سیاست اروپا در برابر چشمان ما رو به انحطاط است. برای آنها دیگر نه «دیپلماسی» باقی مانده و نه برای «قانون» احترام قائل می‌شوند.

آنالنا بربوک وزیر امورخارجه آلمان در ۲۴ ژانویه (۴ بهمن) در مجمع پارلمانی شورای اروپا در استراسبورگ گفت که کشورهای اروپایی در حال جنگ با روسیه هستند نه با یکدیگر. او از این عبارت استفاده کرد تا کشورهای غربی را متقاعد کند از اختلاف در مورد تهیه و ارسال سلاح به کی‌یف دست بردارند. وزارت خارجه آلمان بعداً اعلام کرد که باربوک به دنبال تأکید بر اتحاد غرب در حمایت از اوکراین است. این در حالی است که دولت آلمان همچنان اصرار دارد که این کشور طرف درگیری نیست.

https://irna.ir/xjLDzN

**دیدار و گفت وگوی وزرای دفاع آمریکا و کره جنوبی / کره شمالی محور گفت وگوها

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا عصر سه‌شنبه در سفر به کره جنوبی با لی جونگ سوپ وزیر دفاع این کشور در سئول دیدار و گفت وگو کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

آستین وزیر دفاع ایالات متحده و لی جونگ سوپ همتای کره جنوبی او در این دیدار توافق کردند که رزمایش‌های نظامی ترکیبی را گسترش و تلاش‌های بازداره خود را برای پاسخ به تهدیدات هسته‌ای و موشکی روزافزون کره شمالی افزایش دهند.

طبق گزارش یونایتد پرس اینترنشنال، آستین و لی در سئول گفت وگوهای دوجانبه‌ای انجام دادند و تداوم تحریکات کره شمالی از جمله پرتاب موشک و حملات اخیر پهپادها را محکوم کردند.

همچنین این دو رئیس دفاعی در بیانیه‌ای مشترک، با تقویت تمرینات و آموزش ترکیبی از جمله تمرینات ترکیبی دوجانبه آتی موافقت کردند.

آستین و لی همچنین توافق کردند که اشتراک گذاری اطلاعات و برنامه ریزی مشترک از جمله تمرینات روی میز متمرکز بر سناریوهای هسته‌ای کره شمالی را تقویت کنند.

سفر رئیس پنتاگون به کره جنوبی در حالی انجام می‌شود که واشنگتن به دنبال اطمینان دادن به متحد خود در مورد تعهد بازدارندگی گسترده خود در برابر تهدیدات هسته‌ای همسایه شمالی است.

این تعهد شامل قابلیت‌های متعارف، هسته‌ای و دفاع موشکی آمریکا می‌شود با این حال، در بحبوحه تحریکات کره شمالی، تردیدها در مورد قابلیت اطمینان به اصطلاح چتر هسته‌ای آمریکا بر فراز سئول بیشتر شده است.

در اوایل ماه جاری، یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی این ایده را مطرح کرد که سئول به دنبال استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی آمریکایی یا حتی توسعه سلاح‌های هسته‌ای خود در صورت بدتر شدن وضعیت امنیتی است.

۷۶ درصد از پاسخ دهندگان در یک نظرسنجی اخیر از ایده تسلیح کره جنوبی حمایت کردند.

با این حال آستین روز سه‌شنبه گفت که واشنگتن و سئول متعهد به خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره هستند.

آستین در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با لی پس از دیدار مشترک گفت که ایالات متحده بر سر تعهدات بازدارندگی گسترده خود قاطعانه می‌ایستد.

وی افزود: همچنان که اوضاع تداوم می‌یابد، اتحاد ما به تقویت خود ادامه می‌دهد و ما به دنبال راه‌هایی برای تقویت این بازدارندگی گسترده هستیم.

آستین گفت که استقرار دارایی‌های استراتژیک ایالات متحده همچون جت‌های رادارگریز پیشرفته و ناوهای هواپیمابر در کره جنوبی تداوم خواهد داشت.

طبق این گزارش، روسای دفاعی دو کشور همچنین بر تعهد خود برای تقویت همکاری‌های امنیتی سه جانبه با ژاپن از جمله به اشتراک گذاری بیشتر داده‌های هشدار موشکی تاکید کردند.

کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به تازگی خواستار افزایش تصاعدی زرادخانه هسته‌ای این کشور شده است. او همچنین دستور تولید انبوه سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی با بازده پایین‌تر را صادر کرده است.

https://irna.ir/xjLDzS

**درخواست دادستان نیویورک از دیوان عالی آمریکا برای مجازات ترامپ

دفتر دادستان کل نیویورک روز سه‌شنبه به وقت محلی با ارسال نامه‌ای به آرتور انگورون قاضی دیوان عالی ایالات متحده آمریکا خواستار آن شد تا علیه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین این کشور، فرزندان و شرکت او به علت انکار اظهارات و مطالب قبلی خود، مجازات‌هایی به اجرا گذاشته شود.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

در بخشی از این نامه آمده است: متهمان به دروغ حقایقی را که در دادرسی‌های دیگر پذیرفته‌اند، انکار و ادعا می‌کنند اطلاع کافی برای پاسخ به اتهامات خود را ندارند و دفاعیاتی ارائه می‌کنند که بارها توسط این دادگاه به عنوان مطالب بیهوده و بی اساس رد شده است.

این نامه می‌افزاید: لذا دفتر دادستان کل نیویورک بدینوسیله خواستار اعمال مجازات‌هایی علیه متهمان این پرونده از جمله دونالد ترامپ، فرزندان ارشد و نیز سازمان ترامپ و وکلای او می‌باشد.

دفتر دادستان کل نیویورک این افراد را متهم کرده است که اظهاراتی را انکار می‌کنند که پیشتر و در جریان تحقیقات قضایی، پس از ادای سوگند در محضر دادگاه عنوان کرده‌اند.

دادستان کل ایالت نیویورک ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا و فرزندان بزرگسالش را به کلاهبرداری متعدد و اظهارات نادرست به قصد تحریف ارزش املاک و مستغلات به منظور دریافت وام و مزایای مالیاتی متهم کرده است.

https://irna.ir/xjLDzW

**باکو خواستار توقف مین گذاری توسط ایروان در خاک جمهوری آذربایجان شد

جمهوری آذربایجان از عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل متحد خواست تا فوراً به ارمنستان دستور دهد به مین گذاری و تعبیه تله‌های انفجاری در خاک جمهوری آذربایجان پایان دهد و نقاط مین‌ گذاری فبلی را نیز اعلام کند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

یقیشه گیراکسیان نماینده ارمنستان این ادعا را رد کرد و گفت که کشورش تنها به عنوان یک تاکتیک دفاعی برای مبارزه با تجاوز جمهوری آذربایجان در خاک خود مین‌گذاری کرده است.

وی طرح این موضوع از سوی جمهوری آذربایجان را تلاش آشکار برای منحرف کردن توجهات از اقدامات نادرست این کشور دانست.

النور ممدوف معاون وزیر امورخارجه جمهوری آذربایجان سه‌شنبه به قضات دادگاه بین‌المللی دادگستری گفت که کشورش بیش از ۲۷۰۰ مین زمینی ارمنستان را از دسامبر ۲۰۲۱ تا به حال کشف کرده است، یعنی از زمانی که این دادگاه به دو کشور دستور داد، اقداماتی که موجب تشدید اختلافات چند دهه‌ شود، انجام ندهند.

وی گفت: کاشت مین‌ و نصب تله‌های انفجاری تلاش عمدی از سوی ارمنستان برای جلوگیری از بازگشت اهالی جمهوری آذربایجان است که به دلیل جنگ مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند.

ممدوف تصریح کرد: اگر باکو که مناطق آزاد شده را برای بازگشت آوارگان آماده می‌کند، نتواند با خیال راحت این کار را انجام دهد، آواره‌ها چگونه می‌توانند با خیال راحت از حق بازگشت خود استفاده کنند؟

این درگیری‌های حقوقی در حالی انجام می‌شود که بیش از ۲ سال پس از پایان جنگ میان دو کشور همسایه در قره‌باغ کوهستانی که منجر به کشته شدن حدود ۶ هزار و ۸۰۰ سرباز و آواره شدن حدود ۹۰ هزار غیرنظامی شد، می‌گذرد.

روابط میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان از سال ۱۹۹۱، زمانی که ارتش ارمنستان قره‌باغ کوهستانی و هفت منطقه مجاور را تصرف کرد، پرتنش بوده است.

جمهوری آذربایجان در پاییز ۲۰۲۰ طی ۴۴ روز درگیری، چندین شهر، روستا و آبادی را در این منطقه به تصرف خود درآورد و پس از آن در روز دوشنبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۹ آبان ۱۳۹۹) توافقنامه صلح با میانجیگری روسیه میان دو کشور امضا شد.

https://irna.ir/xjLDB3

**رئیس جمهور تونس وضعیت اضطراری در کشور را تا پایان سال تمدید کرد

«قیس سعید» رئیس جمهور تونس سه‌شنبه شب در فرمانی وضعیت اضطراری در این کشور را تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۳) تمدید کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

سایت روزنامه رسمی تونس فرمان سعید رئیس جمهور را منتشر کرد که در آن آمده است: وضعیت اضطراری در سراسر قلمرو جمهوری تونس از ۳۱ ژانویه ۲۰۲۳ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ تمدید می‌شود.

وضعیت اضطراری به وزارت کشور اختیارات استثنایی اعطا می‌کند که شامل ممنوعیت برگزاری تجمعات، منع آمد و شد، بازرسی از مغازه‌ها، نظارت بر مطبوعات، نشریات، پخش رادیویی و نمایش‌های سینمایی و تئاتری می‌شود.

وضعیت اضطراری در سراسر خاک تونس از ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ در پی حمله تروریستی به کاروان حفاظتی رئیس جمهور در پایتخت این کشور که منجر به کشته و زخمی شدن ۲۹ نفر شد، چندین بار تمدید شده است.

تمدید این وضعیت در سایه انتخابات پارلمانی اخیر تونس صورت گرفت که با استقبال اندک واجدین شرایط در سایه تحریم آن از سوی احزاب و جریان‌های سیاسی اپوزیسیون روبرو بود.

قیس سعید پس از مشارکت کم رمق مردم در انتخابات پارلمانی اخیر این کشور زیر سایه تحریم، به احزاب و جریان‌های مخالف خود به شدت حمله و آنها را به تلاش برای آسیب زدن به امنیت و یکپارچگی این کشور متهم کرد.

«قیس سعید» از ۲۵ ژوئیه (سوم مرداد ۱۴۰۰) سال ۲۰۲۱ میلادی مجموعه‌ای از اقدام‌های فوق‌العاده را اتخاذ و با اعلام لغو اختیارات پارلمان، رفع مصونیت نمایندگان، انحلال هیات نظارت بر قانون اساسی و انحلال پارلمان این کشور بن بست سیاسی شدیدی در تونس ایجاد کرد که با موجی از مخالفت‌ها و اعتراض‌های احزاب و جریان‌های سیاسی به ویژه جنبش النهضه این کشور روبرو شد و این اقدامات را یک کودتای تمام عیار به شمار می‌آورند.

https://irna.ir/xjLDB4

**طوفان یخ هزاران پرواز را در جنوب آمریکا زمین‌گیر کرد

بر اساس آمار سایت‌های ردیابی پرواز آنلاین، به دلیل طوفان زمستانی که از مرز آمریکا و مکزیک تا ویرجینیای غربی را درگیر خود کرده است، تقریباً ۱۲۰۰ پرواز لغو شده است و ۱۶۰۰ پرواز دیگر با تاخیر مواجه شده‌اند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

طوفان عظیم زمستانی در آغاز دومین ماه میلادی، تگزاس آمریکا را فلج کرد زیرا سیستم الکتریکی این ایالت زیر بار برف و تقاضای بالای برق از کار افتاده است با این حال مقامات ایالتی و تامین کنندگان برق تلاش می‌کنند تگزاسی‌ها را متقاعد کنند که مشکلات برطرف شده‌اند.

طوفان زمستانی بار دیگر هزاران پرواز را در آمریکا لغو کرد یا به تعویق انداخت. بیشتر مشکلات در تگزاس متمرکز شده است، اما گمان می‌رود مشکلاتی مشابه روز سه‌شنبه در سراسر جنوب آمریکا بروز پیدا کند.

این سامانه آب و هوایی مقادیر زیادی یخ، برفک و باران یخ‌زده را به دشت‌های بزرگ و جنوب آپالاشیا آورده است و سفرهای زمینی و هوایی را در آمریکا فلج کرده است. تگرگ این روزها به مشکل عمده آمریکایی‌ها بدل شده و خسارت‌های زیادی به آنان وارد کرده است.

به گفته هواشناسان، این طوفان با هوای سردی که از کانادا به سمت جنوب حرکت می‌کند، تقویت می‌شود که با حرکت توده هوا به سمت شرق از تگزاس به سمت کوه‌های آپالاچی، موج دوم ویرانگر طوفان‌ها را به همراه خواهد داشت.

این تأخیرها پس از یک ماه مشکل در سفرهای هوایی آمریکا رخ می‌دهد که ابتدا به دلیل طوفان زمستانی دیگری در اواخر ماه گذشته در همین منطقه رخ داد. سپس به دلیل نقص و از کار افتادن نرم افزار مدیریت پرواز آمریکا، پروازهای زیادی کنسل شدند.

مسئولان ابتدا خرابکاران خارجی را مقصر دانستند اما بعدا کشف شد خطای انسانی کارکنان آمریکایی عامل ماجرا بوده است.

https://irna.ir/xjLDB9

**انگلیس: طولانی‌ شدن جنگ اوکراین به نفع روسیه است

ریشی سوناک نخست‌وزیر انگلیس گفت: طولانی‌شدن جنگ اوکراین تنها به نفع مسکو خواهد بود بنابر این حمایت‌ لندن از کی‌یف باید با سرعت بیشتری صورت گیرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

سوناک سه‌شنبه تصریح کرد: این امر بیشترین شانس را به کی‌یف می‌دهد تا از فرصتی که در پی عقب راندن نیروهای روسیه از برخی مناطق این کشور بوجود آمده بهترین استفاده را ببرد.

نخست‌وزیر انگلیس افزود: بر این اساس استراتژی جدید بریتانیا برای تسریع در حمایت از اوکراین، شامل تلاش‌های دیپلماتیک بیشتر و برنامه‌ریزی برای چگونگی بازسازی این کشور پس از پایان جنگ خواهد بود.

سوناک در تماس تلفنی با زلنسکی ضمن مرور آخرین وضعیت جنگ، اعلام کرد که این کشور در ادامه حمایت از کی‌یف علیه مسکو، تانک‌های چلنجر ۲ به اوکراین ارسال خواهد کرد.

چلنجر ۲، تانک زره پوش و بسیار متحرکی است که برای استفاده در منطقه آتش مستقیم طراحی شده است. نقش اصلی این تانک نابود یا خنثی کردن تجهیزات زرهی دشمن است. همچنین توانایی درگیری با اهداف سخت و نرم از دیگر ویژگی‌های این تانک است که می‌تواند در درگیری‌های با شدت بالا، ضد شورش و حفظ صلح عمل کند.

https://irna.ir/xjLDBc

**رسانه آمریکایی: پیوند بانکی ایران و روسیه برای مقاومت در برابر تحریم‌های غرب

یک رسانه آمریکایی در گزارشی درباره همکاری بانکی ایران و روسیه، این پیوند بانکی را مقاومت در برابر تحریم‌های غرب توصیف کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

روزنامه نیویورک تایمز روز سه شنبه به وقت محلی در گزارشی نوشت، به گفته یک مقام ارشد ایرانی، ایران و روسیه در جهت یکپارچه‌سازی سیستم‌های بانکی خود قدم برداشته اند. این اقدام همکاری‌های تهران و مسکو را گسترش می‌دهد و به دو کشور اجازه می دهد تاثیر تحریم ها را خنثی کنند.

در این گزارش آمده است، تحریم های اقتصادی سخت اعمال شده توسط کشورهای غربی ارتباط بانک های هر دو کشور را با شبکه مالی سوئیفت قطع کرده است.

یک مقام ارشد ایرانی افزود:نمایندگان بانک مرکزی روسیه قرار است تا چند روز دیگر برای نهایی کردن جزئیات وارد ایران شوند.

نیویورک تایمز ادامه داد: شبکه سوئیفت در سال ۲۰۱۸ پس از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم ها علیه تهران، روابط خود را با بانک های ایرانی قطع کرد.پس از تهاجم گسترده مسکو به اوکراین در سال گذشته، دسترسی برخی از بانک های روسی به شبکه سوئیفت قطع شد.

مایکل پارکر، دادستان فدرال سابق آمریکا که اکنون ریاست سازمان مبارزه با پولشویی "فراری اند اسوسیتس" را بر عهده دارد، گفت: "ما شاهد تلاش دو کشور هستیم که در تلاشند در مقابل یک تهدید مشترک با یکدیگر همکاری کنند. زمانی که بازیگران دولتی را از هسته اصلی دور می‌کنید و به حاشیه هدایت می کنید، منطقی است که آنها یکدیگر را پیدا کنند."

این رسانه آمریکایی اضافه کرد، حرکت به سوی یکپارچه‌سازی سیستم‌های بانکی نشان‌دهنده تحکیم روابط ایران و روسیه است.مقامات غربی این روابط را اتحادی جهت بدست آوردن تسهیلات توصیف کرده‌اند.

به گفته پارکر، ایران و روسیه با اتصال سیستم های بانکی می توانند تجربیات خود را در زمینه تحریم ها به اشتراک بگذارند. این تحریم ها "بر اساس دو تهدید متفاوت طراحی شده اند" و به طور یکسان برای هر دو کشور یا سیستم های مالی اعمال نمی شوند.

پارکر ادامه داد ایران سال‌ها برای تقویت مهارت های خود جهت کاهش تاثیر تحریم های بسیار جامع تر وقت صرف کرده است. روسیه به نوبه خود دارای سیستم بانکی بسیار قوی تر و مدرن تری است که هنوز به طور کامل از اقتصاد جهانی محروم نشده است.

الکساندر براژنیکوف، مدیر اجرایی انجمن صنعت کریپتو و گروه چین روسیه، در اوایل ماه جاری به یک روزنامه روسی گفت که با ایران برای راه‌اندازی یک ارز دیجیتال مشترک همکاری می‌کند. این همکاری ظرفیت کاهش بیشتر اثرات تحریم‌های غرب را دارد و به دو کشور اجازه می دهد خارج از سیستم بانکی جهانی, با کشورهای علاقه مند، تجارت کنند.

ایران و روسیه با امضای تفاهم نامه‌ای در موضوع پیام‌رسان‌های ملی، زمینه همکاری و مراودات بانک‌ها و تجار و بازرگانان به دور از تحریم‌ها با یکدیگر را فراهم کردند.

محسن کریمی معاون امور بین‌الملل بانک مرکزی در مراسم امضای این تفاهم‌نامه گفت: در یک سال گذشته سند اقدام مشترک بین بانک‌های ایران و روسیه امضا شد و امروز نخستین اقدام از این سند عملیاتی شد و سامانه‌های پیام رسان ملی دو کشور به هم متصل و این امکان فراهم می‌شود که همه بانک‌های عضو پیام رسان‌های ملی کشور با بانک‌های روسیه تبادل پیام‌های استاندارد بانکی داشته باشند.

وی ادامه ‌داد: همه بانک‌های ایرانی در خارج کشور و بانک‌های خارجی متصل به پیام‌رسان ملی روسیه که شامل ۱۰۰ بانک در ۱۳ کشور دیگر است، با بانک‌های ایرانی تبادل پیام خواهند داشت.

معاون امور بین‌الملل بانک مرکزی اظهار داشت: در این تفاهم نامه، شبکه سیستم پیام‌رسان را به هم متصل کردیم و همه بانک‌های دو طرف می‌توانند به هم متصل شوند و برای شروع، امروز یک بانک از کشور روسیه و یک بانک از ایران نخستین تبادل پیام را خواهند داشت و زمینه‌سازی برای ارتباط پیام‌ها بین همه بانک‌ها فراهم می‌شود.

وی ادامه داد: این اقدام از سوی دشمنان تحریم ناپذیر است، زیرا زیرساخت‌ها وابسته به نظام سلطه نیست و نخستین اقدام تحریم ناپذیر بانک مرکزی ایران در تعامل با کشور روسیه است.

"ولادیسلاو گریدچین" طرف روسی نیز در این مراسم با تاکید بر این که بزرگترین مزیت این است که تحریم‌های غربی بر آن تأثیری ندارد، افزود: سازمان های مالی بعد از امضای تفاهم نامه با هم ارتباط خواهند داشت و این سند مربوط به پیام رسان مالی است و به تجار دو کشور کمک می‌کند.

https://irna.ir/xjLDyg

**بوئینگ تولید ۷۴۷ را متوقف کرد

شرکت هواپیماسازی بوئینگ سه‌شنبه شب پس از ۵۵ سال با یکی از تولیدات قدیمی خود خداحافظی کرد و آخرین جت ۷۴۷ خود را تحویل داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

بوئینگ با تحویل ۱۵۷۴ مین فروند از مدل ۷۴۷ پرونده این نوع هواپیمای مسافربری را بست. بوئینگ‌های ۷۴۷ از سال ۱۹۶۹ به عنوان هواپیمای باری و نیز تجاری با قابلیت حمل نزدیک به ۵۰۰ مسافر، یکی از متداول ترین محصولات این شرکت هواپیماسازی بوده است.

اما طی حدود ۱۵ سال گذشته، بوئینگ و رقیب اروپایی‌اش ایرباس، هواپیماهای پهن پیکر دیگری را معرفی کرده‌اند که به جای ۴ موتور ۷۴۷ تنها دو موتور دارند و هزینه نگهداری کمتری دارند.

هزاران نفر از کارگران صنعت بوئینگ و سایر مدیران از سراسر جهان سه‌شنبه شب برای مراسمی در کارخانه این شرکت در شمال سیاتل به مناسبت تحویل آخرین فروند گرد هم آمده بودند.

ریچارد ابولافیا تحلیلگر قدیمی هوانوردی، گفت: هیچ‌کس دیگر هواپیمای چهار موتوره نمی‌خواهد، اما در هر صورت ۷۴۷ نقش مهمی در صنعت هوانوردی ایفا کرد.

بوئینگ پس از از دست دادن چندین قرارداد حمل و نقل نظامی عظیم، اقدام به ساخت ۷۴۷ کرد. بیش از ۵۰ هزار کارگر بوئینگ کمتر از ۱۶ ماه طول کشید تا اولین ۷۴۷ را تولید کنند.

اما به مرور با بروز برخی مشکلات در این نوع هواپیماها، دلتا آخرین شرکت هواپیمایی ایالات متحده بود که از ۷۴۷ برای پروازهای مسافری استفاده کرد که در سال ۲۰۱۷ کار خود را با آن به پایان رساند. اگرچه برخی از شرکت‌های بین المللی دیگر از جمله شرکت هواپیمایی آلمانی لوفت هانزا به پرواز با آن ادامه می دهند.

اطلس ایر نیز در اوایل سال گذشته چهار فروند هواپیمای باری ۷۴۷-A سفارش داد که آخرین آن روز سه شنبه تحویل داده شد.

https://irna.ir/xjLDBd

**جزئیات جدید سرقت قرن از زبان نخست وزیر عراق

نخست وزیر عراق در گفت و گو با شبکه تلویزیونی العراقیه از جزئیات جدید پرونده موسوم به «سرقت قرن»، پرده برداشت.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق گفت: همه متهمان پرونده سرقت قرن به جز «نور زهیر» اقدام به تصفیه اموال خود کردند و گریختند و تصمیم دستگیری و آزادی «نور زهیر» (متهم پرونده قرن که در فرودگاه بغداد حین فرار دستگیر شد) نیز قضایی است نه دولتی.

السودانی افزود: قضیه سرقت سپرده های مالیاتی (سرقت قرن) از سوی من زمانی مطرح شد که نماینده پارلمان بودم پیش از آنکه نخست وزیر شوم و این پرونده در زمان دولت سابق باز شد.

نخست وزیر عراق اضافه کرد: نور زهیر، جعبه سیاه (سرقت قرن) و اکنون در قبضه قضایی در تحقیقات و استرداد اموال است. او اموال سرقتی را بین تعدادی از سیاسیون بانفوذ، بانک ها، شخصیت ها و اهالی رسانه توزیع کرده است. او آزاد شد تا اموال را بازگرداند.

السودانی اشاره کرد که «این سیاسیون و رسانه ها و بانک ها، منکر وجود پول ها نزد خود شدند...طرف های رسمی بانفوذ در دولت سابق نیز در این پرونده دست دارند که نام آنها با اسناد مربوطه به زودی از سوی دستگاه قضایی منتشر خواهد شد.»

نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه برخی از متهمان اقدام به بازگرداندن مرحله ای اموال مردم عراق کرده اند، افزود: سروصداهایی که پیرامون آزادی نور زهیر شد به خاطر این بود که باقی ماندن زهیر در زندان به مصلحت این عده نبود تا به این ترتیب، پول ها را از آنها مطالبه نکند.

مبالغ سرقت قرن

به گفته نخست وزیر عراق، نور زهیر متهم به سرقت یک تریلیون و ۶۰۰ میلیارد دینار (بیش از یک میلیارد دلار) است.

السودانی تاکید کرد که «دولت عراق دست از بقیه افراد تحت پیگرد در این پرونده بر نمی دارد و دستگاه امنیتی در داخل و خارج عراق به دنبال آنان است و آنها را بازخواهد گرداند».

محمد شیاع السودانی با بیان اینکه ۳ تریلیون و ۷۰۰ میلیارد دینار عراق (حدود ۲.۵ میلیارد دلار) در جریان سرقت قرن به غارت رفته است، تصریح کرد: ما در پلیس بین الملل (اینترپل) احکام بازداشت متهمان را در همه کشورها صادر کردیم و در همین زمینه در فرانسه نیز توافقی با آن کشور در زمینه مبارزه با فساد امضا کردیم. عراق، عضو کنوانسیون بین المللی مبارزه با فساد است و و این یعنی هر کشوری وظیفه دارد که متهم تحت پیگرد را تحویل بدهد. بازگرداندن متهمان و پول های قاچاق شده یکی از محورهای ثابت ما در دیدار با هر مسئولی است که از خارج می آید.

السودانی به اجرایی کردن مبداء «از کجا آورده ای؟» در مبارزه با فساد اشاره کرد و گفت: قانون به گونه ای تعدیل خواهد شد که شامل هر کسی شود که به شکل غیرعادی ثروتمند شده است.

مقام عراقی تاکید می کند: اموال غارت شده نزد نزدیکان متهمان است به گونه ای که بعد از دستگیری مدیر سابق هیات مالیات ها مشخص شد ۱۱ ملک را به نام همسر خود کرده است...تهدید واقعی بعد از داعش، فساد است زیرا همه خدمات و برنامه ها و پروژه ها را متوقف می کند».

نقش رسانه ها در پرونده سرقت قرن

وی به ابعاد دیگری از پرونده سرقت قرن و سایر دست های آلوده پرداخت و گفت: پایگاه ها و شبکه های خبری وجود دارند که ماموریت آنها فریب مسئولان است و هیات پاکدستی از طریق هیات رسانه ها و ارتباطات عراق، یک مامور بازپرسی و تحقیقات را در هر کدام از شبکه های ماهواره ای عراقی قرار داد و ماموریت مامور تحقیقات این است که «اطلاعات را از میهمانان برنامه های این شبکه ها درباره فساد، اخذ کنند» (اشاره السودانی به مستندسازی و بیان دیقیق از سوی میهمانانی است که درباره پرونده فساد سخن می گویند و افشاگری می کنند).

https://irna.ir/xjLDBh

**ترکیه: از پیوستن ایران به مذاکرات با سوریه استقبال می‌کنیم

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه سه‌شنبه شب گفت که آنکارا از پیوستن ایران به مذاکرات این کشور با سوریه و با میانجیگری روسیه استقبال می‌کند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«ابراهیم کالین» افزود: حضور ایران در مذاکرات، از بین رفتن تهدیدهای تروریستی علیه ترکیه از خاک سوریه، تامین امنیت مرزهای این کشور و بازگشت امن، شرافتمندانه و داوطلبانه آوارگان سوری به خانه‌ها و کشورشان را تسهیل می‌کند.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه همچنین درباره موضوع پیوستن سوئد به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز گفت: پیوستن سوئد به ناتو بستگی به اقدامات عملی این کشور دارد.

کالین افزود: اگر سوئد گام‌های مثبتی بردارد، مرحله الحاق این کشور (به ناتو) آغاز خواهد شد و اگر این کار را انجام ندهد به ویژه با ادامه تظاهرات توسط حامیان پ. ک. ک تروریستی و اقداماتی از این دست، ما مواضع خود را حفظ خواهیم کرد.

پیش تر سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفته بود: فرصت برای موافقت با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو پیش از انتخابات ریاست جمهوری ماه می ترکیه در حال تمام شدن است.

از طرف دیگر توبیاس بیلستروم وزیر خارجه سوئد گفته بود که ترکیه باید به جای مانع تراشی، روند پیوستن استکهلم به ناتو را سرعت بخشد.

سوئد، فنلاند و ترکیه یک توافق سه جانبه در سال ۲۰۲۲ با هدف فائق آمدن بر اعتراض‌های ترکیه به عضویت این دو کشور حوزه بالتیک به ناتو امضا کردند.

https://irna.ir/xjLDBg

**وزیر کشور بحرین با فرمانده ناوگان پنجم دریایی آمریکا گفت وگو کرد

منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، وزیر کشور بحرین در منامه با فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا دیدار و درباره همکاری‌های دوجانبه گفت وگو کرده است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«راشد بن عبدالله آل خلیفه» وزیر کشور بحرین با ژنرال «چارلز برادفورد کوپر» فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا دیدار و گفت وگو کرد.

وزیر کشور بحرین ضمن استقبال از کوپر، از همکاری‌های امنیتی و سطح تبادل تجربیات بحرین و آمریکا در چارچوب شراکت راهبردی و روابط نزدیک دو کشور قدردانی کرد.

بر اساس این گزارش، در این دیدار هماهنگی‌های امنیتی و راه‌های توسعه اقدامات مشترک در جهت تامین منافع دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

جزئیات بیشتری از این دیدار گزارش نشده است.

ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در کشور بحرین قرار دارد و مسئولیت حفظ منافع آمریکا در خلیج فارس، دریای عمان، دریای سرخ، خلیج عدن و بخش‌هایی از اقیانوس هند را بر عهده دارد.

پیش تر فرمانده «ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا» از تصمیم واشنگتن برای استقرار بیش از ۱۰۰ شهپاد (شناور هدایت پذیر از راه دور) در آب‌های استراتژیک خلیج فارس خبر داده بود.

ایکل کوریلا فرمانده «ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا» موسوم به «سنتکام» در سخنانی در جریان کنفرانس سالانه "گفت وگوی منامه" در بحرین در این باره اظهار کرد: در سال ۲۰۲۳ یگان ویژه ۵۹، ناوگانی متشکل از بیش از ۱۰۰ شناور سطحی و زیرسطحی بدون سرنشین را تشکیل خواهد داد که با هم در ارتباط خواهند بود.

https://irna.ir/xjLDBn

**ائتلاف سعودی ۷۲ بار آتش بس الحدیده یمن را نقض کرد

منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعت گذشته استان الحدیده یمن را هدف حملات هوایی، موشکی و توپخانه قرار داده و ۷۲ بار آتش‌بس ادعایی در این استان را نقض کرده‌ است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

اتاق عملیات ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در استان الحدیده اعلام کرد، پهپادهای شناسایی و جاسوسی ائتلاف سعودی وارد آسمان مناطقی در این استان شدند و به گشت زنی پرداختند.

بر اساس این گزارش، حملات راکتی ائتلاف سعودی نیز در مناطق مختلفی از استان الحدیده ادامه داشته است و واحد توپخانه ائتلاف سعودی نیز مناطقی را در شهرستان حیس هدف قرار دادند.

آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنی‌های سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.

پیش تر سرلشکر جلال الرویشان معاون دفاعی و امنیتی نخست وزیر یمن گفته بود که وضعیت نه صلح و نه جنگ یک تهدید است و تکیه ما بر اتحاد ملت و مسئولان است.

همچنین «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتش‌بس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساخت‌های این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آن‌ها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.

https://irna.ir/xjLDBq
**ائتلاف سیاسی عراق: اعتراض به سفیر آمریکا در بغداد بخاطر بحران دلار ضروری است

ائتلاف سیاسی-پارلمانی الفتح عراق بر ضرورت تسلیم یادداشت اعتراض رسمی به سفیر آمریکا در بغداد به خاطر نقش ایالات متحده در ایجاد بحران داخل عراق با حربه دلار تاکید کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«محمود الحیانی» عضو ائتلاف «الفتح» در گفت و گو با خبرگزاری «المعلومه» عراق تصریح کرد: آمریکا از اموال خود عراق علیه بغداد استفاده می کند و این اموال را که از گذشته به خاطر بدهی های عراق در بانک مرکزی آمریکا نگهداری می شد حالا به عنوان وسیله ای برای فشار آوردن بر دولت عراق در راستای منافع و سیاست های واشنگتن، استفاده می کند.

الحیانی ادامه داد: موضع ملت و دولت عراق دائما ضد همه دخالت های خارجی در امور داخلی عراق عراق است که آمریکا در جایگاه اول این دخالت ها قرار دارد.

عضو ائتلاف الفتح با تاکید بر ضرورت تسلیم یادداشت اعتراض عراق به سفیر آمریکا به خاطر بحران آفرینی مالی و اقتصادی در عراق بیان کرد: تعلل و تاخیری که دولت های گذشته نشان دادند، سهم عمده ای در رسیدن عراق به مرحله ضعف دیپلماتیک فعلی داشته است.

سیاستمدار عراقی افزود: تسلیم اعتراض به (الینا رومانوسکی) سفیر آمریکا در بغداد کمترین واکنشی است که بعد از بحران آفرینی دلاری اخیر آمریکا می توان نشان داد و باید به سوی خارج شدن از سیطره آمریکا حرکت کرد زیرا موفقیت عراق در گرو تحقق خودکفایی و ثبات اقتصادی است.

«صباح العکیلی» تحلیل گر سیاسی عراقی نیز در گفت و گو با رسانه های عراقی تاکید کرد: ایجاد بحران به وسیله دلار از سوی آمریکا بخشی از پیام هایی است که واشنگتن برای دولت السودانی ارسال می کند و اقدامات اخیر آمریکا مانند عصایی است که آمریکا آن را تکان می دهد تا خیابان (معترضان) را علیه حکومت تحریک کند.

محمد شیاع السودانی اخیرا در سفر به فرانسه سخنانی قابل تامل درباره افزایش قیمت ها در عراق و نقش آمریکا در بحران نرخ ارز گفت.

السودانی در گفت و گو با «فرانس ۲۴» گفت: علامت های سوال درباره معیارهایی وجود دارد که اجرای آن (از سوی آمریکایی ها) خواسته شده است آن هم در مرحله ای که ۳ ماه از عمر دولت عراق می گذرد (اشاره به اقدامات اخیر سختگیرانه آمریکا که مانع از تزریق پول عراق به بانک مرکزی این کشور از سوی فدرال رزرو آمریکا شده است).

السودانی ادامه داد: این در حالی است که معیارها (سختگیری های آمریکا) در دولت های سابق وجود نداشت و عرضه ارز (در بانک های عراقی) به ۳۰۰ میلیون دلار در روز می رسید و این باعث می شد تجارتی غیرقانونی شکل بگیرد که منجر به خروج اموال با قاچاق ارز و پولشویی می شد.

نخست وزیر عراق به این واقعیت درباره عرضه روزانه ۳۰۰ میلیون دلار در دولت های قبل و سکوت آمریکا درباره اقدامات مشکوک در حالی اشاره می کند که می افزاید اکنون روزانه ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ میلیون دلار یعنی بسیار کمتر از یک سابق (۱۰ تا ۲۰ درصد)، حجم عرضه روزانه دلار در عراق است زیرا بانک مرکزی آمریکا دیگر مانند گذشته پول های عراق را به بغداد ارسال نمی کند.

مجله «کرایدل» نیز در گزارش جدید خود به این موضوع پرداخته که بحران فعلی دلار در عراق، نتیجه «استفاده آمریکا از ارز به عنوان سلاح» است و نوشته که «آمریکا اقتصاد عراق را به گروگان گرفته است» تا از آن به عنوان اهرم فشار بر دولت های غیر همسو با واشنگتن در بغداد استفاده کند. به نوشته این نشریه، «دولت آمریکا، مصطفی الکاظمی نخست وزیر پیشین عراق را از فشارها مستثنی کرد زیرا با او دوست بود اما منتظر شد تا دولت السودانی روی کار بیاید و اعمال فشارهای اقتصادی بر آن را آغاز کند.»

مساله این است که پرونده سرقت قرن در عراق و قاچاق میلیاردها دلار از ثروت این کشور به دست متهمان اقتصادی، ماه ها پیش از روی کار آمدن دولت محمد شیاع السودانی افشا شده بود (در دولت مصطفی الکاظمی) اما آمریکا اقدامی در این باره نکرد و عملا اجازه داد حواله های جنجالی و قاچاق های میلیاردی انجام شود تا با تصدی دولت از سوی چارچوب هماهنگی و شخص السودانی، این اهرم را این بار نه علیه متهمان اصلی که نامی از آنها در موضع گیری های آمریکایی برده نمی شود بلکه علیه دولت عراق با کاهش تزریق دلار و تنگ کردن عرصه بر بغداد به کار ببرد. حالا پول های عراقی ها به سرقت رفته و به خارج قاچاق شده و دولت عراق هنوز نتوانسته بیش از ۲ درصد کل مبلغ ۲.۵ میلیارد دلاری را از سارقان پس بگیرد اما آمریکایی ها بر فشار مضاعف دیگری علیه دولت عراق تمرکز کرده اند تا به گفته برخی آگاهان، هم اذهان و افکار عمومی را از سرقت بزرگ همپیمانان خود منحرف کنند و هم زمینه ساقط کردن دولت السودانی را با فشار اقتصادی و نارضایتی عمومی فراهم کنند.

پیشتر «محمد صادق الهاشمی» رئیس مرکز پژوهش های راهبردی «العراق» به خبرنگار ایرنا در بغداد گفت: «بحران ارزی عراق به دست آمریکا با هدف انحراف اذهان و افکار عمومی از پرونده سرقت قرن و محاکمه دوستان آمریکا در پرونده های فساد ایجاد شده و پوششی برای سرقت قرن است».

https://irna.ir/xjLDBX

**ارمنستان: ایران دوست و شریک مهم ما است

معاون نخست وزیر ارمنستان، جمهوری اسلامی ایران را کشور دوست و همسایه و شریکی مهم برای کشورش دانست.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

دولت ارمنستان در بیانیه ای درباره سفر مهر گریگوریان معاون نخست وزیر ارمنستان به تهران و شرکت وی در هفدهمین نشست کمیته پیگیری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ارمنستان اعلام کرد: در این نشست، گرگوریان اشاره کرد که ایران کشوری دوست و شریکی مهم برای ارمنستان است و وی از استقبال گرم طرف ایرانی تشکر و بر اهمیت رایزنی های منظم به این صورت تاکید کرد.

برپایه این گزارش، افق های توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و ارمنستان و امکانات توسعه همکاری در زمینه های انرژی و حمل و نقل در این نشست بررسی شد و دو طرف درباره مهیا کردن شرایط مناسب برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی از جمله در چارچوب اتحادیه اوراسیا بحث و تبادل نظر کردند.

هفدهمین نشست کمیته پیگیری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ارمنستان روز سه شنبه برگزار شد و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران در این نشست تاکید کرد که با وجود عزم و اراده جدی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان به توسعه همه‌جانبه روابط دو کشور، تمام مشکلات موجود در این زمینه قابل برطرف شدن است.

به نوشته پایگاه اطلاع رسانی دولت، «سید مسعود میرکاظمی» در این نشست افزود: سیاست دولت سیزدهم، توسعه روابط با همسایگان است و خوشبختانه روابط سیاسی بین دو کشور ایران و ارمنستان، در سطح بسیار خوبی قرار دارد.

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه با وجود این رابطه سیاسی خوب، سایر مشکلات و موانع در سر راه توسعه روابط اقتصادی و تجاری بین دو طرف برطرف می‌شوند، گفت: ظرفیت‌های بسیار مناسبی در دو کشور برای توسعه مناسبات وجود دارد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: در گزارش کارشناسی ارائه شده در آغاز این نشست که مشکلات و موانع موجود بر سر راه توسعه روابط دو کشور را بیان می‌کرد، دیدگاه‌های بخش خصوصی ایران طرح شد که مایل به فعالیت در بازار کسب و کار ارمنستان هستند.

میرکاظمی با تأکید بر استمرار برگزاری نشست‌های کارشناسی بین دو طرف برای بررسی همه‌جانبه و دقیق مسائل و موانع موجود در توسعه روابط، گفت: امیدواریم بتوانیم در اولین فرصت، نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را برگزار کنیم تا همه مواردی که در گزارش کارشناسی مطرح شد، در آن نشست حل و فصل شود و توافق‌نامه‌های مربوط به آنها، امضا شود.

وی با بیان اینکه ما نیز موارد طرح‌شده از سوی طرف ارمنستانی را پیگیری خواهیم کرد، گفت: موضوع‌هایی مانند احداث خط سوم انتقال نیرو و انرژی بین دو کشور، قابل انجام است و تلاش می‌کنیم تا زمان برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، مسائل مربوط به این درخواست را حل کرده باشیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در پایان به ضرورت استمرار و تداوم بازدیدهای طرفین از ظرفیت های اقتصادی و تجاری دو کشور برای آشنایی با نیازمندی‌های موجود و برنامه‌ریزی برای بسط و گسترش روابط تأکید کرد.

https://irna.ir/xjLDCP

**تحلیلگر سیاسی صربستان: مردم سالاری دینی بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی ایران بود

درآستانه چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران سمینار «انقلاب هایی که جهان را تغییر داد» با حضور نمایندگانی از کشورهای ایران، الجزایر، کوبا و ونزوئلا که سابقه انقلاب ضد استکباری دارند، در بلگراد پایتخت صربستان برگزار شد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

در این سمینار که روز سه شنبه از سوی انجمن دوستی صربستان و کوبا با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، انجمن دوستی صربستان و ونزوئلای بولیواری، انجمن دوستی صربستان و الجزایر، مرکز معرفی هنرها، مرکز خبرنگاری صربستان، شبکه دفاع از بشریت (نیروی صربستان)، و انجمن دوستی خلق آمریکای لاتین، در محل مرکز مطبوعاتی انجمن خبرنگاران بلگراد با حضور سفرای کشورهای الجزایر، ونزوئلا، امیرپورپزشک رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی در صربستان و جمعی از اندیشمندان و فعالان فرهنگی و اجتماعی برگزار شد، شرکت کنندگان درمورد انقلاب های ضد استکباری از جمله انقلاب اسلامی ایران دیدگاه های خود را مطرح کردند.

"بوبانا آنجلوکویچ" روزنامه نگار مستقل و تحلیلگر سیاسی صربستانی، درباره انقلاب اسلامی ایران و تاثیرات جهانی آن، دراگان پتروویچ استاد دانشگاه و مشاور علمی موسسه سیاست و اقتصاد بین‌الملل بلگراد درخصوص انقلاب الجزایر، راتکو کرسمانویچ استاد فلسفه دانشگاه بلگراد درمورد جنبش بولیواریسم و انقلاب ونزوئلا و بویان دراگیسویچ نائب رئیس انجمن دوستی صربستان و کوبا درباره انقلاب کوبا سخنرانی کردند.

بوبانا آنجلکوویچ در سخنانش با اشاره به ریشه ها، شرایط بین المللی قبل از انقلاب و همچنین ویژگی ها و پیامدهای انقلاب اسلامی ایران، به بیان وقایع اصلی حکومت استبدادی خاندان پهلوی از سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۷۸ - قبل از جنگ جهانی دوم, در زمان جنگ جهانی دوم, کودتای تحت حمایت سیا و ام آی ۶ انگلستان در دوران دکتر مصدق، انقلاب سفید، جشنهای ۲۵۰۰ ساله تخت جمشید برای به اصطلاح «نخبگان جهانی»، بیرون راندن دین از زندگی روزمره و نظام آموزشی، نگرش ابزاری به زن مطابق سبک غربی پرداخت.

این روزنامه نگار و تحلیلگر مسائل ایران در ادامه، شرایط بین المللی در سال های قبل از انقلاب مانند جنگ سرد, جنگ آمریکا در ویتنام، اتفاقات اروپا، آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین را مورد بررسی قرار داد.

آنجلکویچ درمورد دلایل اصلی انقلاب اسلامی گفت: خاندان پهلوی به واسطه رفتار متکبرانه خود باعث شد همه گروه ها و جنبش های مختلف از گروه های چپ و سکولار و احزاب سیاسی گرفته تا احزاب راست و وطن پرست و نمایندگان مذهبی و علما و کارگران و کشاورزان علیه او متحد شوند. حتی جنبش های سکولار نیز از هدف بلندمدت خود مبنی بر جدایی دین از سیاست دست برداشتند و از امام خمینی و رهبری ایشان حمایت کردند. هر چه پهلوی استبداد و سرکوب خود را تشدید کرد، وقوع و موفقیت انقلاب حتمی تر بود. بسیاری از طلاب در دی ماه ۱۳۵۶ در پی انتشار تهمت های ننگین در روزنامه اطلاعات تهران به امام خمینی (ره) به خیابان ها آمدند. با گذشت زمان، افراد بیشتری هم در تهران و هم در شهرستان ها به آنها پیوستند. هر کشتاری که توسط نیروهای امنیتی ساواک و یا نظامی صورت می گرفت، افراد بیشتری را برای پیوستن به انقلاب ترغیب می کرد. امام خمینی تنها نیروی انقلاب را توکل بر اسلام و خدا دانست.

وی در ادامه به نقل از روژه گارودی، محقق فرانسوی مسلمان، اظهار داشت که انقلاب ایران در تاریخ بی نظیر است و درهیچ کشوری مشابه آن وجود ندارد. انقلاب علاوه بر بعد معنوی به عنوان مهمترین بعدی که به زندگی روزمره بازگشت، نظام جامع و چند بعدی را در عرصه های سیاسی، اقتصادی، سیاست اجتماعی و فرهنگی و نیز جهان بینی ایدئولوژیک به نمایش گذاشت.

آنجلکویچ در زمینه دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران گفت: انقلاب به تمام اهداف خود دست یافت. آزادی از یوغ استعمارگران و دزدان، عدالت، دموکراسی و جمهوری برای مردم. انقلاب، دین اسلام را به جامعه بازگرداند و انگیزه بسیاری از جنبش های اسلامی در نقاط مختلف جهان اسلام بود. انقلاب اسلامی نیز آرمان های امام خمینی(ره) را برآورده ساخت زیرا به آگاهی بیشتر مسلمانان در سراسر جهان اسلام کمک کرد.

وی با اشاره به دو رکن اصلی انقلاب اسلامی ایران یعنی اسلامیت و جمهوریت پایه گذاری مردم‌سالاری دینی را بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی دانست.

شایان یادآوری است این روزنامه نگار صرب کتاب هایی حاوی تصاویری از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری، و تصویری از شهید سلیمانی را جلوی میز سخنرانی اش قرار داده بود.

دراگان پتروویچ نیز در سخنرانی خود تحت عنوان "جنگ استقلال الجزایر، نقطه عطفی در مبارزه ضد استعماری مردم آفریقا" گفت: در سال ۱۹۵۴، زمانی که جنگ استقلال الجزایر آغاز شد، آفریقا هنوز عمدتا در اختیار کشورهای استعمارگر اروپایی بود. جنگ الجزایر به چهار دوره زمانی تقسیم می‌شود که مراحل تکامل انقلاب الجزایر هستند. دوره اول ۱۹۵۴-۱۹۵۶ و بحران سوئز، دوره دوم ۱۹۵۶-۱۹۵۸ و سقوط جمهوری چهارم فرانسه، دوره سوم ۱۹۵۸-۱۹۶۰ و تظاهرات گسترده ساکنان مسلمان الجزایر در سراسر کشور که خواستار استقلال بودند در هنگام دیدار دوگل از الجزایر و دوره چهارم ۱۹۶۰-۱۹۶۲، زمانی که به استقلال الجزایر انجامید.

وی روند استعمارزدایی جهان پس از جنگ جهانی دوم را به موازات تحلیل وضعیت الجزایر بررسی کرد و افزود: دوره اول از پایان جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۵۴ است که اکثر کشورهای آسیایی استقلال یافتند. سپس استعمارزدایی در قاره آفریقا در چارچوب چهار مرحله جنگ الجزایر دنبال شد.

این استاد دانشگاه در توضیح چهار دوره این جنگ ادامه داد: در دوره دو ساله اول تا سال ۱۹۵۶، اکثر کشورهای شمال آفریقا به جز الجزایر آزاد شدند. در مرحله بعدی تا اواسط سال ۱۹۵۸، این روند به آرامی تنها به چند کشور دیگر در این دوره گسترش یافت. سرانجام تا پایان سال ۱۹۶۰ (به ویژه در سال ۱۹۶۰) روند استعمار زدایی به اوج خود رسید و تقریباً تمام کشورهای آفریقای سیاه که مستعمره فرانسه بودند و همچنین برخی کشورهای دیگر استقلال یافتند. در نهایت، تا سال ۱۹۶۲، این روند بیشتر توسعه یافت. پس از استقلال الجزایر در سال ۱۹۶۲، تنها کشورهای آفریقای شرقی و جنوبی و همچنین چندین کشور خلیج گینه (غرب آفریقا) به عنوان سرزمین های وابسته باقی ماندند.

بویان دراگیسویچ (Bojan Dragićević) نائب رئیس انجمن دوستی صربستان و کوبا نیز در زمینه انقلاب کوبا، گفت: «انقلاب کوبا نمایانگر اوج مبارزه ملی و طبقاتی چند صد ساله برای آزادی مردم کوبا از امپریالیسم و استثمارگران است. مردم کوبا با قیام علیه ظلم باتیستا، که بازوی گسترده امپریالیسم آمریکا و الیگارشی سرمایه داری بود، حق استقلال اساسی و قدرت سازماندهی جامعه، دولت و آینده خود را به دست آوردند. جامعه کوبا از یک کشور استثمار شده و یک جامعه غیرآزاد، به برکت نتایج پیروزی انقلاب و به لطف فیدل کاسترو، یک سری اصلاحات بسیار مورد نیاز و مترقی را پشت سر گذاشته است که باعث بهبود زندگی مردم شده است.

وی افزود: انقلاب کوبا باعث رشد سریع سواد در کوبا شد. تنها در دو سال، بیش از ۱۰ هزار کلاس درس جدید افتتاح شد و مقامات جدید کوبا بیش از ۱۲۰ هزار معلم را برای آموزش مردم استخدام کردند. بی سوادی به طور موثر ریشه کن شد و توجه ویژه‌ای به دانشگاه هاوانا و دسترسی گسترده‌تر به مدارس برای معلولان شد. بیش از ۵۰۰ هزار کودکی که فرصت تحصیل در کوبای باتیستا را نداشتند در کوبای آزاد شده از این فرصت برخوردار شدند. پزشکی کوبا و ظهور آن پیامد مستقیم انقلاب است؛ ۲۰ دانشکده پزشکی درجه یک وجود دارد که در کوبا فعالیت می کنند و ۱۲ درصد از بودجه به مراقبت های بهداشتی اختصاص می یابد - مراقبت های بهداشتی کوبا در بسیاری از زمینه های پزشکی پیشرو در جهان است.

راتکو کرسمانوویچ (Ratko Krsmanović) در سخنرانی اش با عنوان انقلاب بولیواری گفت:بولیواریسم به عنوان یک دکترین سیاسی مقاومت مردم آمریکای لاتین در برابر الگوهای تحمیلی «غربی» توسعه و ستم طبقاتی-اجتماعی در ابتدا مواضع رادیکالی گرفت و معتقد بود که راه برون رفت از بحران تنها از طریق تغییر خشونت آمیز دولت امکان پذیر است. پس از شکست کودتا، این کودتا به مفهومی سازنده از اعتقادات اصلاح طلبان ملی تبدیل شد. گام بعدی تکاملی که در سال ۲۰۰۴ انجام شد، نتیجه این ارزیابی بود که ساختن یک جامعه سرمایه داری انسانی غیرممکن است و نتیجه آن مفهوم سوسیالیسم بولیواری - "سوسیالیسم قرن ۲۱" است.

او درمورد منشاء بولیواریسم بیان کرد: خاستگاه بولیواریسم مدرن به قرن نوزدهم، در طول جنگ‌های استقلال‌طلبی برمی‌گردد که رهبر مبارزات آزادی‌بخش آن سیمون بولیوار بود. او آرمان‌های جمهوری‌خواهانه را به اشتراک می‌گذاشت، کارهای زیادی را در مورد مشکلات آزادی، برابری، بهترین سیستم سیاسی، حقوق مردم بومی، سیاست خارجی، به ویژه روابط با اروپا و ایالات آمریکای شمالی کرد. او نبردهای متعددی را در سرتاسر گرانادای جدید، علیه امپریالیست‌های اسپانیایی، علیه مخالفان داخلی انجام داد و استقلال جمهوری‌های ونزوئلا، کلمبیا، پرو، اکوادور و بولیوی را تضمین کرد.

وی اضافه کرد: جنبش بولیواری به رهبری هوگو چاوز، نشان دهنده گامی غیرعادی در تاریخ ونزوئلا و جهان در لحظه ای خاص است، زمانی که سرمایه داری پیروزی خود را بر مردمانی اعلام کرد که در حال توسعه یک سیستم اجتماعی متفاوت بودند. اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید، یوگوسلاوی چند ملیتی و چکسلواکی تجزیه شدند و سوسیالیسم و روابط مالکیتی که مبنای توسعه الگوی آن جوامع بود، کنار گذاشته شدند.

کرسمانوویچ ادامه داد: انقلاب ونزوئلا نمایانگر نوع انتقالی از انقلاب‌های سوسیالیستی است و هدف حملات وحشیانه و تهاجمی نیروهای ضدانقلاب قرار گرفت و با نشان دادن مقاومت و توانایی بقا امروزه می‌توان گفت که انقلاب بولیواری اولین انقلاب اجتماعی قرن بیست و یکم است و بیانگر ادامه برخی از انقلاب‌هایی است که در قرن بیستم آغاز شد، از جمله تجربیات انقلاب‌های بزرگ اکتبر و کوبا.»

https://irna.ir/xjLDBP

**نماینده فرانسوی: مکرون کشور را به سوی دیکتاتوری می برد

یک نماینده فرانسه با انتقاد از سیاست های رییس جمهوری این کشور در خصوص قانون کار تاکید کرد که این سیاست ها، فرانسه را به سوی دیکتاتوری سوق می دهد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«آندی کیربرات»، نماینده مجمع ملی فرانسه در گفت وگو با شبکه المیادین افزود که «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه قانون کار این کشور را به هم ریخته است.

وی ادامه داد: سیاست مکرون در تضاد با دموکراسی است، او قوانین مجمع ملی را زیرپا گذاشته و فرانسه را به سوی دیکتاتوری سوق می دهد.

این نماینده فرانسوی اضافه کرد که در سایه تحرکات که اکنون در خیابان ها شاهد آن هستیم، پارلمان باید برای مقابله با قانون افزایش سن بازنشستگی تلاش کند.

وی گفت: اعتصاب عمومی در فرانسه فراگیر شده و اعتراضات خیابانی ادامه دارد، اگر تظاهرات منجر به از بین بردن این قانون نشود، شکست اساسی آن در انتخابات ریاست جمهوری آتی حتمی خواهد بود.

بر اساس این گزارش، کارگران اعتصابی فرانسه روز گذشته (سه شنبه) در دومین روز اعتراض سراسری به طرح مکرون برای طولانی کردن دوره کار پیش از بازنشستگی، در تحویل فرآورده ها و سوخت پالایشگاه ها، حمل و نقل همگانی و فعالیت مراکز آموزشی، اختلال ایجاد کردند.

شمار زیادی از شهروندان فرانسه برای محکوم کردن اصلاحات پیشنهادی که بالا بردن سن بازنشستگی به میزان ۲ سال و رساندن آن به ۶۴ سال را در برمی گیرد، به راهپیمایی در شهرهای این کشور پرداخته اند.

این طرح مکرون آزمونی برای توانایی وی برای اجرای تغییرات مورد نظرش در حالی است که اکثریت را در مجلس کشورش از دست داده است.

در پی اعتصاب در شبکه های راه آهن فرانسه، از هر سه قطار پرسرعت تی جی وی، تنها یک قطار فعال بود که این میزان در قطارهای محلی و منطقه ای حتی از این هم کمتر بود.

خدمات دهی در متروی پاریس نیز دچار بی نظمی شده است.

اتحادیه های کارگری فرانسه که برای تثیبت قدرت و نفوذ خود تلاش می کنند، با توجه به تجربه موفقیت آمیز پیشین در ماه ژانویه و حضور بیش از یک میلیون شهروند در خیابان ها در پاسخ به فراخوان آنان، از شهروندان درخواست کرده اند که در گروه های بزرگ در تظاهرات کنونی نیز حضور یابند.

https://irna.ir/xjLDDt
**بایدن: تمامیت ارضی آمریکا به خطر بیفتد، از تسلیحات ویرانگر استفاه می‌کنیم

رئیس جمهوری آمریکا ضمن اشاره به اینکه تغییرات آب و هوایی تهدیدی بزرگتر از جنگ هسته‌ای است گفت: کشور ما نیز تسلیحات متنوع ویرانگری دارد و زمانی که تمامیت ارضی کشورمان به خطر بیفتد، همراه با سایر کشورهای عضو ناتو برای حفاظت از مردم خود، قطعا از آنها استفاده خواهیم کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در یک سخنرانی به مناسبت جمع آوری کمک های مالی دموکرات در مورد تهدید هسته ای روسیه تصریح کرد که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه هنگامی که در مورد استفاده از تسلیحات اتمی تاکتیکی یا سلاح‌های بیولوژیکی و شیمیایی صحبت می‌کرد، شوخی نمی‌کرد. وی سپس تهدید هسته ای کنونی را از زمان بحران اتمی کوبا در دهه ۶۰ میلادی بی سابقه دانست.

بایدن در ادامه گفت: یادآور می‌شوم که کشور ما نیز تسلیحات متنوع ویرانگری دارد و زمانی که تمامیت ارضی کشورمان به خطر بیفتد، همراه با سایر کشورهای عضو ناتو برای حفاظت از مردم خود، قطعا از آنها استفاده خواهیم کرد.

رئیس چجمهوری آمریکا در ادامه به احتمال وقوع آخرالزمان اشاره کرد و تغییرات آب و هوایی را تهدیدی بزرگتر از جنگ هسته ای برای بشریت دانست.

بایدن در این نشست که در نیویوک برگزار می شد، گفت: "اگر افزایش دمای کرده زمین زیر ۱.۵ درجه سانتیگراد باقی نماند، با یک مشکل واقعی روبرو می شویم. این تنها تهدید ماهیتی برای بشریت است که تاکنون با آن مواجه بوده ایم. وی گرمایش زمین را حتی از تهدید جنگ اتمی هم فراتر دانست و افزود: ما یک مشکل بزرگ واقعی داریم.

بایدن در ادامه خود را وارث سیاست «اول آمریکا» دانست که برعکس، کشور را در آخر قرار داده است. اشاره وی به سیاست خارجی دوران «دونالد ترامپ» است که شعار وی اولویت قراردادن آمریکا بود. رئیس جمهوری آمریکا سپس ادامه داد که ما بیش از هر زمان دیگری در تاریخ مدرن آمریکا دوستان و متحدان خود را از دست داده ایم.

https://irna.ir/xjLDFh

**دولت مکرون در برابر دیوار بلند اعتراضات مردمی و سیاسی فرانسه

اعتراضات فراگیر دیروز (سه‌شنبه) در سراسر فرانسه از بلندی دیواری حکایت دارد که بر سر راه دولت فرانسه برای اصلاح قانون و افزایش سن بازنشستگی قرار گرفته است؛ اعتراضاتی که علاوه بر مردم گروه‌ها و چهره‌های سیاسی را نیز همراه کرده و قرار است همچنان ادامه یابد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

تظاهرات و تجمعات گسترده فرانسه دیروز برگزار شد تا مردم معترض به طرح اصلاح قانونی دولت برای افزایش سن بازنشستگی به ۶۴ سال صدای اعتراض خود را به گوش دولتمردان برسد.

هر چند که دولت امانوئل مکرون سرسختانه به اجرایی شده قانون جدید اصرار دارد، گسترده شدن اعتراضات و افزایش تعداد شرکت‌کنندگان آن نسبت به اعتراضات ۲ هفته پیش نشان می‌دهد که مخالفان قصد کوتاه آمدن ندارند.

اتحادیه‌های کارکنان و کارگران که فراخوان اعتراضات روز ۱۹ ژانویه (۲۹ دی ماه) و دیروز (۳۱ ژانویه/۱۱ بهمن) را منتشر کرده بودند، از افزایش معترضان در همین بازه زمانی سخن می‌گویند. کنفدراسیون عمومی کار از مهمترین اتحادیه‌های کارگری فرانسه شمار معترضان در بسیج عمومی دیروز را ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر و وزارت کشور فرانسه این آمار را یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام می‌کنند.
لوران برژه (Laurent Berger) دبیرکل «کنفدراسیون فرانسوی دمکراتیک کار» (CFDT) دیروز در پاریس و با حضور در جمع معترضان اعلام کرد «این (تظاهرات) یکی از بزرگترین اعتراضات برگزار شده در فرانسه در چند دهه گذشته است».

با وجود کاهش تعداد افرادی که در بخش‌های دولتی، حمل ونقل و آموزشی به اعتصاب سراسری پیوستند، شمار معترضان در خیابان‌ها در شهرهای مختلف فرانسه نسبت به اعتراضات ۱۲ روز پیش افزایش داشته و همین امر اتحادیه‌ها را به ادامه مسیر اعتراض مصمم تر کرده است.

فیلیپ مارتینز (Philippe Martinez) رهبر کنفدراسیون عمومی کار نیز عصر دیروز عنوان کرده بود که لازم است لحن تندتر و اعتصاب تجدید شود.


با موفقیت دومین اعتراضات فراگیر، مجلس ملی که بررسی طرح اصلاحی دولت را آغاز کرده تحت فشار قرار گرفته است.

پیشتر الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه اطمینان داده بود که این طرح با اتحاد اکثریت در مجلس رای می‌آورد. وی همچنین گفته بود که مخالفان این طرح، پیشنهادی جز کاهش حقوق بازنشستگی، افزایش مالیات و شکستن پویایی چرخه اشتغال ندارند.

دولت فرانسه که در روزهای گذشته تلاش کرده بود با افزایش آگاهی در مورد اصلاح قانون بازنشستگی موافقت مردم را جلب کند، این بار لحنی تندتر گرفته است. الیویه دوسو (Olivier Dussopt) وزیر کار فرانسه اعلام کرد: اگر این اصلاحات را پس بگیریم، سیستم فرو می پاشد و مستمری بازنشستگان ۲۰ درصد کاهش می‌یابد.

همبستگی مردم و سیاستمدران مخالف دولت

لو فیگارو نوشت: این همان چیزی است که معترضانِ قدرت گرفته از گستردگی اعتراضات، خواستار آن هستند. مطالبه‌ای ابتدا توسط اتحادیه‌ها مطرح شد و پس از آن سیاستمداران مخالف دولت به آن پیوستند. رهبران اتحاد سیاسی «نوپس» که در جریان انتخابات ریاست جمهوری و در برابر ائتلاف سیاسی حول مکرون شکل گرفت و مخالفان اصلی اوست، از گستردگی اعتراضات استقبال کردند. مارین توندلیه (Marine Tondelier) دبیر ملی حزب «اروپ اکولوژی سبزها» در این باره گفت: ما هر روز با انگیزه و بدون خشونت بیشتر و بیشتر می‌شویم و ترس را در مقابل خود می‌بینیم.

یانیک ژادو از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از همین حزب دیروز در آغاز اعتراضات، مشارکت بیش از ۲ میلیون نفر را پیش‌بینی کرده بود. این نماینده پارلمان اروپا از حزب سبزها از اعتصاب‌ها هم حمایت محکمی کرد.

بازپس‌گیری طرح اصلاحی قانون بازنشستگی به مطالبه مشترک هر دو گروه تبدیل شده است.

دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه آن ایدالگو شهردار پاریس هم به ائتلاف نوپس پیوست. او هم مانند ده ها تن از مقامات شهری دیگر در فرانسه، محل کار خود را که ساختمان شهردار است، تعطیل کرد. این اقدام که مورد انتقاد دولت قرار گرفت و یکی از وزرای کابینه با محکوم کردن این «اقدام غیرقانونی»، گفت: برخی کار و اعتقادات خود را با هم اشتباه می‌گیرند.

الیویه فور (Olivier Faure ) نخستین دبیر سوسیالیست فرانسه با مشاهده جمعیت معترضی که دیروز در خیابان «گوبلن» پاریس روان بود، خطاب به مکرون گفت: شما نمی توانید کشورتان را برای مدت طولانی علیه مردمتان رهبری کنید. امروز به وضوح می‌بینیم که ما بسیار فراتر از یه بسیج صرفا سیاسی و صنفی هستیم.

فابین روسل، دبیر ملی حزب کمونیست فرانسه (PCF)، که در راهپیمایی پاریس حضور داشت، دولت را به ایجاد شکافی عمیق در کشور متهم کرد.
ژان لوک ملانشون بنیانگذرا حزب «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» (Insoumis) از جدی‌ترین رقیبان مکرون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز توانسته جوانان فرانسوی را با خود همراه کند از شهر مارسی در تظاهرات دیروز شرکت کرد، اعتراضات را «کاملا استثنایی» خواند که «خیزش شهروندی» را ایجاد کرده است.

وی همچنین با اعلام اینکه که از دیروز (سه‌شنبه) اعتراضات وارد مرحله کاملا تازه‌ای شده است، افزود: این اعتراضات توانسته فعالان حرفه‌ها و مشاغل مختلف را با هم متحد کند و با سایر اعتصاب‌هایی که تاکنون برگزار شده است کاملا متفاوت است.

این همراهی چهره‌های سیاسی با معترضان نشان می‌دهد که اعتراضاتی که دولت آن را محدود به اتحادیه‌های کارکنان و کارگران می دانست دامنه وسیع‌تری گرفته و امروز بازپس‌گیری طرح اصلاحی از مجلس توسط دولت، به مطالبه مشترک مردم و بخشی از طبقه سیاسی تبدیل شده است.

https://irna.ir/xjLDDL

**رئیس‌جمهوری آرژانتین: می‌توانیم تامین‌کننده گاز در اروپا باشیم

«آلبرتو فرناندز» رئیس‌جمهوری آرژانتین اطمینان داد که با توجه به خطر کمبودهای انرژی که اروپا به دلیل درگیری بین روسیه و اوکراین با آن‌ها مواجه است، این کشور می‌تواند تامین‌کننده گاز در اروپا باشد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

رئیس‌جمهوری آرژانتین در مراسم افتتاحیه عملیات توسعه نیروگاه حرارتی Ensenada Barragán در بوئنوس آیرس گفت: ما می‌توانیم تامین کننده گاز در اروپا باشیم.

وی گفت: چند روز پیش با چارلز میشل (رئیس شورای اروپا) صحبت کردم و همه امکاناتی را که برای رساندن گاز به اروپا که امروز به دلیل جنگ بین روسیه و اوکراین به آن نیاز دارد و با کمبود آن مواجه است را توضیح دادم.

وی در این رابطه افزود که این وضعیت «میزان انرژی و قیمت انرژی را بیشتر با بحران مواجه کرده است».

آلبرتو فرناندز همچنین با ابراز خرسندی از وجود ذخایر طبیعی لیتیوم موجود بین برزیل و شیلی و آرژانتین گفت: ۶۶ درصد مجموع جهانی این ماده معدنی استراتژیک در این مثلث وجود دارد.

وی تاکید کرد: اگر ما لیتیوم را به باتری تبدیل کنیم و آن باتری‌ها را به کالاهایی تبدیل کنیم که جهان خواستار تولید آن است، فرصت بزرگی برای توسعه کشورمان خواهد بود.

رئیس جمهوری آرژانتین تصریح کرد توسعه نیروگاه حرارتی (Central Térmica Ensenada Barragán) با سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیون دلاری، امکان توسعه تولید انرژی با ظرفیت تامین ۱.۵ میلیون خانه را فراهم می‌کند.

کشورهای اروپایی، پس از تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین، با قیمت بالای گاز و برق و بحران انرژی مواجه هستند.

از طرفی، برای اتحادیه اروپا، اهمیت آمریکای لاتین در زمانی که روسیه دیگر شریک اقتصادی قابل اعتمادی نیست و اتحادیه اروپا خواهان کاهش خطر در روابط خود با چین است، به طور فزاینده ای برجسته می‌شود.

اولاف شولتس صدراعظم آلمان پیشتر در دیدار با رئیس‌جمهوری آرژانتین اعلام کرد: کشورهای ما بر اینکه در زمینه انرژی، همکاری نزدیک داشته باشند، اتفاق نظر دارند. آرژانتین دارای پتانسیل عظیمی است؛ به ویژه برای انرژی‌های تجدیدپذیر و تولید هیدروژن سبز.

https://irna.ir/xjLDFQ

**ادعای ناتو: تهدیدهای چین می تواند به کشورهای ناتو هم برسد

دبیرکل ناتو که در سفر شرق آسیا به سر می برد، در سخنان امروز خود در توکیو مدعی شد که چین با رفتارهای بی محابای خود تهدیدی برای تایوان است و درحال توسعه توانمندی های نظامی خود است که تبعات آن می تواند حتی به کشورهای حوزه ناتو هم برسد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

ینس استولنبرگ دبیرکل ناتو با تاکید بر اهمیت همکاری این سازمان با کشورهای آسیا-اقیانوسیه از نزدیک گفت اروپا نمی تواند آنچه در شرق آسیا اتفاق می افتد را نادیده بگیرد، چرا که امنیت جهانی موضوعی بهم پیوسته است.

وی در مراسمی به میزبانی دانشگاه کیئو افزود: «همکاری با شرکایمان در سراسر دنیا بویژه در منطقه هند-اقیانوسیه بخشی از پاسخی به خطرات، تهدیدها و مسائل پیشبینی نشده جهان است. »

دبیرکل ناتو با اشاره به اینکه تفکر "چین برای ناتو مهم نیست " دیگر جواب نمی دهد و اضافه کرد: «جنگ در اوکراین نشان می دهد چگونگی امنیت بهم پیوسته است و هرآنچه در اروپا اتفاق می افتد پیامدهایی برای شرق آسیا و برعکس دارد. »

اظهارات استولنبرگ در سفر به ژاپن با وعده تقویت روابط با توکیو برای ایجاد فضای امنیتی بییشتر صورت گرفت.

پیش از سفر به ژاپن دبیرکل ناتو از کره جنوبی دیدن کرد و سئول را به افزایش کمک نظامی به اوکراین ترغیب کرد و هشدارهای مشابهی درباره افزایش تنش ها با چین داد.

چین نیز تلاش های ناتو برای گسترش متحدان در آسیا را مورد انتقاد قرار داد. روسیه نیز پیش تر بارها گسترش ناتو را تهدیدی برای امنیتش نامیده بود.

https://irna.ir/xjLDG2

**فرانسوا اولاند: پوتین فردی بسیار منطقی است

رئیس جمهوری پیشین فرانسه، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را فردی به شدت منطقی توصیف کرد که به دنبال دستیابی به راه حل دلخواه خود از طریق مذاکرات است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

تارنمای نشریه پولیتیکو امروز به نقل از مصاحبه با فرانسوا اولاند نوشت که ولادیمیر پوتین رهبری به شدت منطقی است که امیدوار است حمایت کشورهای غربی از اوکراین کاهش یافته و با مذاکره برای دستیابی به راه حل دلخواه روسیه برای پایان جنگ، موافقت کنند.

اولاند در پاسخ به سوالی در مورد احتمال اقدام پوتین برای گسترش مناقشه به فراتر از مرزهای اوکراین گفت: او استدلال خاص خود را دارد و در آن چارچوب آماده است که از زور استفاده کند.

وی با ابراز نگرانی از احتمال میانجیگری چین یا ترکیه، پیش بینی کرد که با گذشت یک سال از جنگ روسیه و اوکراین، پوتین به دنبال تحکیم موفقیت های خود و تثبیت مناقشه باشد به امید آنکه افکار عمومی خسته شود، اروپایی ها از تشدید تنش ها در هراس بوده و در آن مرحله موضوع مذاکرات را مطرح کند.

https://irna.ir/xjLDHN

**کره جنوبی موشک بالستیک جدیدی را آزمایش می‌کند

کره جنوبی، در هفته جاری موشک بالستیک جدید خود، موسوم به «هیونمو» را آزمایش خواهد کرد، این آزمایش موشکی، تنها چند روز بعد از سفر دبیرکل ناتو به سئول انجام می‌شود.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

یک منبع آگاه روز چهارشنبه گفت: کره جنوبی قصد دارد یک موشک بالستیک قدرتمند جدید را در اواخر این هفته آزمایش کند، تا بازدارندگی نظامی خود را در برابر تهدیدات هسته ای و موشکی فزاینده کره شمالی تقویت کند.

به گفته این منبع، آژانس دولتی توسعه دفاعی کره جنوبی قرار است روز جمعه آزمایش این موشک موسوم به هیونمو-۵ را در سایت آزمایشی آنهونگ در تائان، ۱۵۰ کیلومتری جنوب غربی سئول انجام دهد.

اخطار ناوبری برای مناطقی که از محل آزمایش تا آب‌های حدود ۳۰۰ کیلومتر دورتر هستند برای روزهای جمعه و شنبه صادر شده است.

این موشک توانایی حمل کلاهک به وزن ۸ تا ۹ کیلوگرم با نیروی رانش ۷۵ تنی را دارد و پس از رسیدن به اوج با سرعت ۱۰ ماخ فرود می‌آید.

حداکثر برد آن ناشناخته باقی مانده است، اما ناظران می گویند که ممکن است بتواند ۳۰۰۰ کیلومتر یا دورتر پرواز کند، مسافتی که توسط یک موشک میان برد تحت پوشش قرار می گیرد.

انتظار می‌رود که این موشک، در صورت به‌کارگیری، به‌عنوان بخش اصلی عملیات مجازات عظیم و تلافی‌جویانه کره (موسوم به KMPR)، که یک طرح عملیاتی برای ناتوان کردن رهبری کره شمالی در یک درگیری بزرگ است، عمل کند.

این عملیات شامل ستونی از ساختار بازدارندگی سه محوره است که شامل پلت فرم حمله پیشگیرانه Kill Chain و سامانه دفاع هوایی و موشکی کره است.

«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو روز یکشنبه با هدف تقویت روابط این ائتلاف با متحدان آمریکا شامل کره جنوبی و ژاپن در مواجهه با جنگ در اوکراین و افزایش رقابت با چین وارد سئول شد.

استولتنبرگ در مصاحبه‌ای گفت: قویاً معتقدم که ما باید مشارکت بین کره و ناتو را تقویت کنیم، زیرا امنیت روز به روز بیشتر به هم پیوسته می‌شود. آنچه در آسیا، هند و اقیانوسیه رخ می‌دهد، برای اروپا و ناتو و بالعکس اهمیت دارد.

وی افزود: در حالی که ناتو همچنان بر اروپا و آمریکای شمالی متمرکز خواهد بود، اعضای آن تحت تأثیر مسائل در سراسر جهان هستند.

https://irna.ir/xjLDJL

**افزایش ۸۰۰ پوندی سبد خرید مواد غذایی در انگلیس

داده‌های آماری نشان می‌دهد که تورم مواد غذایی در انگلیس طی چهار هفته منتهی به ۲۲ ژانویه ۲۰۲۳ به ۱۶.۷ درصد رسید و به این ترتیب ۷۸۸ پوند (۹۷۴ دلار) به صورت‌حساب‌ سالانه مردم انگلیس در بحبوحه بحران هزینه های زندگی اضافه شده است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

پژوهشکده انگلیسی کانتار اعلام کرد که تورم مواد غذایی به بالاترین میزان از سال ۲۰۰۸ رسیده که این سازمان شروع به جمع‌آوری داده‌ها در این زمینه کرد. نهاد یادشده درباره افزایش پرسرعت قیمت اقلام ضروری مانند شیر، پنیر و کره هشدار داد و افزود که تداوم این وضع فشار قابل توجهی را روی خانوارها وارد کرده است.

براساس مطالعات صورت گرفته مردم انگلیس این روزها به خرید کالاهای اقتصادی و ارزان‌قیمت روی آورده و به همین خاطر فروش آن، ۹.۳ درصد در ماه ژانویه افزایش یافته است. البته برخی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای مانند الدی و لیدل که درقیاس با سایر سوپرمارکت‌ها در انگلیس قیمت‌های ارزان‌تر و رقابتی‌تری را عرضه می‌کنند، فروش بیشتری را تجربه کرده‌اند. به‌عنوان مثال آمار کانتار نشان می‌دهد که الدی در ماه ژانویه گذشته ۲۶.۹ درصد و لیدل ۲۴.۱ درصد افزایش فروش داشته‌اند.

این درحالیست که طبق جدیدترین آمارها، یک‌پنجم مردم انگلیس در مواجهه با افزایش افسار گسیخته قیمت‌ها، خوراکی‌های تاریخ مصرف گذشته استفاده یا وعده‌های خود را کوچکتر کرده‌اند.

مرکز ملی آمار انگلیس اخیرا تحقیقاتی را صورت داده تا تاثیر افزایش هزینه‌های زندگی و تاثیر مشکلات دسترسی به خدمات بهداشتی در این کشور را بررسی کند. در نتیجه مطالعات صورت گرفته روی هزاران خانوار انگلیسی ۱۸ درصد بزرگسالان گفته‌اند که وعده غذایی کمتر و یا غذای تاریخ مصرف گذشته مصرف می‌کنند.

یافته‌های مرکز ملی آمار انگلیس نشان می‌دهد خانواده‌های دارای فرزند، آن‌هایی که به دیابت و یا علائم افسردگی متوسط تا شدید مبتلا هستند، بیشتر به صرف غذاهای کم‌تر یا تاریخ گذشته متوسل شده‌اند. حدود یکی از هر هفت بزرگسال (۱۵ درصد) در انگلیس هم نسبت به مشکلات مالی برای تهیه خوراکی اشاره کرده‌اند.

از سویی طبق آخرین مطالعات صورت گرفته بالا رفتن آمار فقر و گرسنگی، بانک‌های غذا را در آستانه ورشکستگی قرار داده است. یافته‌های یکی از بزرگترین موسسات خیریه انگلیس موسوم به «تراسل تراست» نشان می‌دهد که بالغ بر ۳۲۰ هزار مراجعه کننده جدید به صف استفاده‌کنندگان بانک‌های غذا در این کشور ملحق شده که میزان قابل توجهی از آن‌ها از خانواده‌های شاغل هستند. بر اساس این گزارش بیش از ۱.۳ میلیون بسته اضطراری تنها در مدت شش ماه بین افراد نیازمند توزیع شده که یک رکورد تازه بشمار می‌رود.

«تراسل تراست» با بیان اینکه مراجعه خانواده‌های شاغل به بانک‌های غذا یک هشدار جدی نسبت به وضعیت فقر در کشور است افزود که برای نخستین بار سطح مراجعه از کمک‌های ارائه شده فراتر رفته است.

شرایط اقتصادی انگلیس بر اثر چندین بحران متوالی در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار دارد. نرخ تورم از محدوده ۲ به ۱۰.۵ درصد رسیده که بالاترین حد در نزدیک به ۴۰ سال گذشته است.

کشور به گفته رئیس بانک مرکزی انگلیس وارد یک دوره طولانی رکود اقتصادی شده و نرخ بهره بین‌بانکی که با اقساط وام میلیون‌ها خانوار انگلیسی ارتباط مستقیم دارد به ۳.۵ درصد رسیده که طی دو دهه گذشته سابقه نداشته است. پیش‌بینی می‌شود که این نرخ فردا (پنجشنبه) در جلسه کمیته سیاست‌ّای پولی بانک مرکزی انگلیس به ۴ درصد افزایش یابد.

نخست‌وزیر انگلیس چندی پیش با اعتراف به مشکلات عمیق اقتصادی تصریح کرد که مردم نباید توقع داشته باشند که دولت حلال تمام مشکلات مالی آن‌ها باشد. وی همچنین عنوان کرد که مشکلات اقتصادی کشور در سال جدید میلادی (۲۰۲۳) از بین نخواهد رفت.

https://irna.ir/xjLDKy

**صادرات ترکیه در سال ۲۰۲۲ از ۲۵۴ میلیارد دلار فراتر رفت
صادرات ترکیه در سال گذشته میلادی با وجود مشکلات اقتصادی شدید، افت ارزش پول ملی این کشور و افزایش نرخ تورم به فراتر از ۸۵ درصد، به ۲۵۴ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار رسید.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

این میزان صادرات که بیشترین رقم ثبت شده صادرات ترکیه تاکنون بوده، نسبت به سال گذشته ۱۲.۹ درصد افزایش یافته است.

میزان واردات ترکیه نیز با ۳۴.۳ درصد افزایش، به ۳۶۴ میلیارد و ۳۹۵ میلیون دلار رسیده و به این ترتیب کسری تراز تجاری این کشور با ۱۳۷ درصد رشد، به ۱۰۹ میلیارد و ۵۳۹ میلیون دلار افزایش پیدا کرده است.

به نوشته این رسانه، حجم تجارت خارجی ترکیه در سال گذشته میلادی با ۲۴.۶ درصد افزایش نسبت به سال ما قبل، به ۶۱۸ میلیارد و ۶۰۵ میلیون دلار رسیده است.

وزارت بازرگانی و موسسه آمار ترکیه نیز با انتشار آخرین گزارش و داده‌های تجارت خارجی این کشور در سال ۲۰۲۲ اعلام کردند که نسبت صادرات به واردات ترکیه در سال ۲۰۲۱، حدود ۸۳ درصد بود که در سال ۲۰۲۲ به ۶۹.۹ درصد کاهش یافته است.

بنا به این گزارش، سهم صنعت تولیدی از صادرات ترکیه در سال گذشته میلادی ۹۴.۶ درصد، سهم بخش کشاورزی، جنگلداری و شیلات ۳.۱ درصد و سهم بخش معدن نیز ۱.۸ درصد بوده است.

وزارت بازرگانی و موسسه آمار ترکیه همچنین گزارش داد که در صادرات سال ۲۰۲۲، سهم کالاهای واسطه‌ای ۸۰.۴ درصد، سهم کالاهای سرمایه‌ای ۱۱.۱ درصد و سهم کالاهای مصرفی ۸.۴ درصد بوده است.

بر اساس همین گزارش، آلمان مقصد اول صادرات ترکیه در سال ۲۰۲۲ میلادی بوده و این کشور ۲۱ میلیارد و ۱۴۵ میلیون دلار کالا به آلمان صادر کرده و پس از این کشور، آمریکا با ۱۶ میلیارد و ۸۸۲ میلیون دلار، عراق با ۱۳ میلیارد و ۷۵۱ میلیون دلار، انگلیس با ۱۳ میلیارد و ۱۱ میلیون دلار و ایتالیا با ۱۲ میلیارد و ۳۵۴ میلیون دلار در رده‌های بعدی شرکای تجاری ترکیه قرار گرفته‌اند.

بنا به اعلام وزارت بازرگانی و موسسه آمار ترکیه، روسیه در رتبه اول واردات ترکیه در سال گذشته قرار گرفته و حجم واردات از روسیه ۵۸ میلیارد و ۸۵۳ میلیون دلار بوده است.

در سال گذشته میلادی پس از روسیه، چین ۴۱ میلیارد و ۳۵۴ میلیون دلار، آلمان ۲۴ میلیارد و ۳۳ میلیون دلار، سوئیس ۱۵ میلیارد و ۳۳۵ میلیون دلار و آمریکا ۱۵ میلیارد و ۲۲۹ میلیون دلار به ترکیه واردات انجام داده‌اند.

https://irna.ir/xjLDK2

**فرانسه؛ اعتراضات دیگری در راه است/ دولت مکرون تسلیم می‌شود؟
پس از برگزاری دومین اعتراض بزرگ و فراگیر در فرانسه در واکنش به طرح دولت برای اصلاح قانون بازنشستگی و افزایش سن آن، دو تاریخ دیگر برای ادامه این جریان اعلام شد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

فرانسویان دیروز (سه‌شنبه) در پاسخ به فراخوان اتحادیه‌های کارکنان و کارگران برای اعلام اعتراض خود به طرح اصلاحی دولت برای قانون بازنشستگی و افزایش سن آن تا ۶۴ سال، به خیابان‌های شهرهای بزرگ و کوچک فرانسه آمدند. این تظاهرات که برخی آن را بزرگترین در چند دهه گذشته فرانسه ارزیابی می‌کنند امروز به شکل گسترده در مطبوعات مکتوب فرانسوی بازتاب یافت.

کنفدراسیون عمومی کار (CGT) تعداد شرکت‌کنندگان در این اعتراض را ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر اعلام کرد. این رقم از افزایش معترضان حاضر در اعتراضات خیابانی نسبت به تظاهرات ۱۲ روز قبل از آن (۱۹ژانویه/۲۹ دی) حکایت دارد. وزارت کشور تعداد معترضان را یک میلیون و ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده است.
این وزارتخانه شمار شرکت‌کنندگان در تظاهرات قبلی را در پاریس، ۸۷ هزار نفر در برابر آمار قبلی ۸۰ هزار نفر اعلام می کند اما اتحادیه‌ها شمار حاضران در اعتراضات دیروز پایتخت فرانسه را ۵۰۰ هزار می‌دانند.
موفقیت اتحادیه‌ها در بسیج مردم در برابر طرح دولت که از دوشنبه گذشته برای بررسی و رای‌گیری به مجلس ملی رفته است، آنان را بر آن داشت تا تظاهرات و تجمعات دیگری را پیش‌بینی کنند. به این ترتیب، فرانسویان قرار است در روزهای سه‌شنبه (۷ فوریه/۱۸ بهمن) و پنجشنبه (۱۱ فوریه/۲۲ بهمن) به خیابان‌ها بیایند تا صدای اعتراض خود را به طرحی که «ناعادلانه و غیرمسئولانه» می‌دانند.

اعتراضات فراگیر در سراسر فرانسه

از شهر بزرگ مارسی در جنوب فرانسه تا رِن و نانت در غرب در همه شهرهای بزرگ و کوچک معترضان به اصلاحات دولت امانوئل مکرون اعتراض کردند. نخستین آمار از شمار معترضان در شهرهای مختلف از افزایش تعداد مردم نیست به اعتراضات قبلی حکایت دارد.
به گفته ژرال دارمانن وزیر کشور فرانسه، ۱۱ هزار نیروی پلیس و انتظامی برای تظاهرات دیروز بسیج شدند که چهار هزار نفر آنها (۵۰۰ نفر بیش از تظاهرات قبلی) در پاریس مستقر شدند.

تظاهرات در برخی مناطق به خشونت و درگیری پلیس با مردم منجر و ویدئوهایی از این درگیری در شبکه‌های مجازی منتشر شد. اما مقامات رسمی هنوز خبری از تعداد بازداشت‌های احتمالی منتشر نکرده‌اند. این فیلم‌ها با هشتگ ۳۱ ژانویه در توئیتر منتشر شده است.
https://irna.ir/xjLDKG
**شلیک ۲۰ فروند موشک به پایگاه ترکیه در شمال عراق
منابع خبری از هدف قرار گرفتن پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق به وسیله ۲۰ فروند موشک "گراد" خبر دادند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

خبرگزاری رویترز امروز (چهارشنبه) گزارش داد: پایگاه نظامی زلیکان ترکیه در کوهستان بعشیقه در موصل واقع در شمال عراق با ۲۰ فروند موشک گراد هدف قرار گرفته است.

رویترز به نقل از منابع خود اضافه کرد که ۲۰ فروند موشک گراد با کالیبر ۱۲۲ میلی متری پایگاه نظامی ترکیه در زلیکان در جبل بعشیقه در استان موصل در شمال عراق را هدف قرار دادند.

در همین حال، پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از آژانس مبارزه با تروریسم در اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که امروز چهارشنبه هشت فروند موشک یک پایگاه نظامی ترکیه در شمال این کشور را هدف قرار داد که دو فروند از آن‌ها در داخل پایگاه سقوط کرده است.

بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی این آژانس، بر اساس اطلاعات اولیه این حمله خسارت جانی در پی نداشته است و سایر موشک‌ها به خارج از این پایگاه اصابت کرده است.

به نوشته العربی الجدید، گروهی تحت عنوان «تیپ آزادگان عراق» مسئولیت این حمله را برعهده گرفت و در بیانیه‌ای تاکید کرد که یگان موشکی مقاومت اسلامی در ساعت ۷:۳۶ صبح امروز با ۲۰ فروند موشک گراد این پایگاه را هدف قرار داد.

گروه «تیپ آزادگان عراق» با اشاره به اینکه عملیات این گروه در حال توسعه مستمر بوده و ادامه خواهد یافت، افزود: تا زمانی که اشغالگران فورا و کامل عقب نشینی نکند این عملیات متوقف نخواهد شد.

این تیپ تهدید کرد که چنانچه اشغالگران بر باقی ماندن در خاک عراق پافشاری کنند، عملیات علیه آن‌ها گسترش خواهد یافت و به سایت‌های نظامی در داخل خاک ترکیه خواهد رسید.

این پایگاه پیش از این نیز در ماه‌های گذشته مورد حملات متعددی قرار گرفته بود که آخرین آن در سوم دسامبر با چهار فروند موشک بود.

نیروهای نظامی ترکیه در پایگاه زلیکان شهر بعشیقه در شمال شرقی موصل مرکز استان نینوا حضور دارند که بارها مورد حملات موشکی قرار گرفته است و در سال جاری حدود ۱۷ حمله موشکی به این پایگاه ثبت شده است.

دولت عراق تاکنون بارها از آنکارا خواسته است که به اشغالگری شمال عراق پایان داده و نیروهای خود را از آنجا خارج کند. مقامات عراقی همچنین خواهان توقف حملات هوایی و زمینی ترکیه به شمال عراق شده اند.

https://irna.ir/xjLDLS

**دیپلمات روس: مسئولیت هرگونه تشدید تنش بر سر پیمان نیواستارت با واشنگتن است

سفیر روسیه در آمریکا گفت: مسکو به پیمان «کاهش تسلیحات راهبردی جدید» موسوم به «نیواستارت» پایبند است و مسئولیت هر گونه تشدید تنش ها بر سر این پیمان به طور کامل برعهده واشنگتن است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

خبرگزاری روسی تاس با اشاره به این که اظهارات آناتولی آنتونف در واکنش به گزارش وزارت خارجه آمریکا مطرح شده است، نوشت: در گزارش وزارت خارجه آمریکا، روسیه به نقض مفاد پیمان نیواستارت متهم شده اما این گزارش خاطرنشان می کند که مسکو می تواند با موافقت با حضور ناظران در خاک این کشور و توافق بر سر نشست کمیسیون مشورتی دوجانبه، به تعهدات خود در قبال این پیمان بازگردد.

آنتونف در این زمینه گفت: «اول از همه»، قابل توجه است که این گزارش سالانه با چه سرعتی آماده شده است. «نسخه های قبلی» آن که فاقد اتهامات «هیجانی» بود، به طور معمول در ماه آوریل یا حتی بعد از آن منتشر می شدند.

وی افزود: امسال، با توجه به رویارویی جنون آمیز با روسیه که غرب آغازگر آن بوده است، وزارت خارجه آمریکا آشکارا مشتاق بوده مجموعه ادعاهای بی اساس دیگری را در حوزه کنترل تسلیحاتی علیه ما مطرح کند. این اتهامات برای اولین بار درخصوص پیمان نیواستارت مطرح شده که کشور ما سالها کاملا به آن پایبند بوده است. برخلاف واشنگتن که بر اساس این پیمان، مسئولیت حذف بیش از یکصد سلاح راهبردی را برعهده دارد.

سفیر روسیه افزود: چنین اقداماتی، اهداف اصلی پیمان نیواستارت را در حفظ توازن سلاح های تدافعی استراتژیک بین طرف ها تضعیف می کند.

آنتونف تاکید کرد: درخصوص اتهام های مربوط به معافیت موقت تاسیسات راهبردی روسیه از سازوکار بازرسی های این پیمان و تعویق نشست کمیسیون مشورتی دوجانبه، چنین اقداماتی از الگوهای قدیمی آمریکا پیروی می کند. واشنگتن نمی تواند ریشه مشکلات را ببیند و از این رو، دیگران را مقصر می داند.

سفیر روسیه همچنین خاطرنشان کرد: مسکو بارها به دولت آمریکا اشاره کرده است که وضعیت پیمان استارت جدید، نتیجه مستقیم جنگ ترکیبی است که غرب علیه کشور ما به راه انداخته است. ما هشدار داده ایم که کنترل تسلیحات را نمی توان از واقعیت های ژئوپلیتیک جدا کرد.

وی اظهارداشت، در عین حال، روسیه به اهداف پیمان نیواستارت متعهد است و همچنان آن را ابزاری مفید برای حفظ ثبات راهبردی و تضمین امکان پیش بینی روابط بین قدرت‌های بزرگ هسته‌ای می‌داند. ما قصد داریم به رعایت محدودیت های اصلی این پیمان و تبادل اطلاعیه ها و داده های مربوطه ادامه دهیم.

سفیر روسیه در پایان با بیان اینکه مسئولیت تشدید تنش ها بر سر نیواستارت کاملا بر عهده واشنگتن است، گفت: هیچ پیشرفتی در کنترل تسلیحات، بدون تجدید نظر آمریکا در سیاست های شکست خورده تحمیلی خود بر روسیه پدید نخواهد آمد.

آنتونف، آگوست گذشته (مرداد) در پاسخ به سوال خبرگزاری تاس گفته بود: محدودیت های مختلف اعمال شده توسط آمریکا و متحدانش علیه مسکو، بازرسی های روسیه تحت پیمان نیواستارت را غیرممکن می کند.

به گفته وی، فقدان پروازهای منظم بین روسیه و آمریکا، بسته بودن حریم هوایی آمریکا به روی هواپیماهای روسیه و مشکلات در اخذ روادید ترانزیت برای بازرسان و خدمه پرواز شرایطی را ایجاد کرده که مانع بازرسی ها می شود.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه نیز اوایل ماه جاری گفته بود شرایط کنونی اجازه نمی دهد تاریخی جدیدی برای نشست کمیسیون مشورتی دوجانبه درباره پیمان نیو استارت تعیین شود.

مسکو و واشنگتن پیمان جدید کاهش تسلیحات راهبردی- نیو استارت- را در سال ۲۰۱۰ امضا کردند. این سند تصریح می کند که هفت سال پس از اجرای این پیمان، هر یک از دو طرف نباید در مجموع بیش از ۷۰۰ موشک بالستیک قاره پیما (ICBM)، موشک بالیستیک پرتاب‌شونده از زیردریایی (SLBM) و بمب های استراتژیک داشته باشند و حمل کلاهک ها و پرتابگرها، موشک های بالستیک قاره پیما و پرتاب شونده از زیر دریایی را محدود می کند.

دو کشور روسیه و آمریکا این پیمان ۱۰ ساله را در فوریه سال ۲۰۲۱ برای پنج سال دیگر تمدید کردند.

https://irna.ir/xjLDHB

**مقام ارمنستان: ایران موجب جلوگیری از تشدید حمله ماه سپتامبر باکو شد

«واهان کاستانیان» معاون وزیر خارجه ارمنستان اعلام کرد که اقدام‌های ایران به جلوگیری از تشدید حمله سپتامبر گذشته جمهوری آذربایجان کمک کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

کاستانیان در مصاحبه با المانیتور گفت: اطلاعاتی داشتیم که جمهوری آذربایجان هنگام حمله به ارمنستان در سپتامبر گذشته آماده حملات گسترده تری می‌شد.

وی تاکید کرد که اقدام‌ها و بیانیه‌های ایران به جلوگیری از وخامت بیشتر این اوضاع کمک کرد.

این مقام ارشد وزارت خارجه ارمنستان اهداف باکو از اقداماتش را اینطور توصیف کرد: جمهوری آذربایجان سه هدف دارد؛ پاکسازی قومی قره‌باغ، راه اندازی تنش نظامی در مقیاس وسیع در منطقه و در نهایت فشار به طرف ارمنی برای دادن گذرگاه سرزمینی.
کاستانیان همچنین افزود: ایران یک شریک مهم است. مرز با ایران اولویت مهم ماست. دو مرز ما با ترکیه و جمهوری آذربایجان بسته است در نتیجه ایران و گرجستان تنها دروازه‌های ما به دنیای بیرون است.

حادثه مورد اشاره معاون وزیر خارجه ارمنستان به درگیری بین نیروهای ایروان و باکو در ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۱ شهریور) برمی‌گردد زمانیکه طرفین همدیگر را به حمله به خاک خود متهم کردند.

https://irna.ir/xjLDNW

**جدال بایدن و جمهوری‌خواهان و مخاطرات آن برای اقتصاد آمریکا

با ادامه کشمکش دولت بایدن با جمهوری خواهان بر سر افزایش سقف بدهی‌های دولتی، وزارت خزانه‌داری نسبت به تضعیف وجهه اقتصادی کشور و وحشت سرمایه گذاران هشدار داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا و «کوین مک کارتی» رئیس جمهوری خواه مجلس نمایندگان امروز چهارشنبه در کاخ سفید برای بحث بر سر بن بست بدهی های این کشور با یکدیگر دیدار خواهند کرد. هرچند به نوشته تارنمای این شبکه خبری این دو مقام به اندازه ای با هم اختلاف نظر دارند که بعید است حتی بتوانند درباره نحوه صحبت با یکدیگر به توافق برسند.

جمهوری‌خواهان تهدید کرده اند که چنانچه دموکرات ها ابتدا با کاهش شدید بودجه در آینده موافقت نکنند، تصویب افزایش سقف بدهی های کشور هرگز به نتیجه نخواهد رسید. دموکرات ها نیز در واکنش به این تهدید، جمهوری خواهان را به گروگان گیری اقتصادی برای گرفتن امتیازات بودجه ای با انگیزه سیاسی متهم کرده اند.

وزارت خزانه‌داری اعلام کره است که اگر دولت نتواند تا ماه ژوئن (خرداد) سقف بدهی ها را افزایش دهد، کشور با بدهی پرداخت نشده ۳۱.۴ تریلیون دلاری روبرو می شود؛ وضعیتی که علاوه بر تضعیف وجهه اقتصادی کشور، منجر به هراس سرمایه گذاران می شود.

مک کارتی دیروز سه شنبه در توئیتی، دیدارش با بایدن را مذاکره برای مردم آمریکا توصیف کرد. اما دموکرات ها می گویند که بایدن حتی نمی‌خواهد کلمه مذاکره را در این مورد بشنود. «جان کربی» سخنگوی امنیت ملی دولت آمریکا دیروز سه شنبه در این خصوص گفت: رئیس جمهوری قاطعانه معتقد است که نباید در این مورد مذاکره شود.

اما این نخستین بار نیست که دو حزب بر سر مسائلی از این دست با یکدیگر مخالفت می کنند؛ کشمکش هایی که در بیشتر موارد اختلاف به سرعت حل شد، کنگره سقف بدهی را تمدید کرد و اقتصاد بدون هیچ مانعی به راه خود ادامه داد. اما این بار تنش های سیاسی به اندازه ای بالاست که اوضاع ممکن است فرق کند.

بایدن که اکنون در آستانه اعلام نامزدی برای دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ است، با چالش هایی بر سر راه تحقق وعده های انتخاباتی به دلیل اکثریت جمهوری خواه مجلس نمایندگان قرار دارد.

به عقیده ناظران حتی اگر مک کارتی هم در دیدار امروز انعظاف نشان دهد، قدرت او در کنگره کاملا به اراده گروهی از جمهوری خواهان تندرو بستگی دارد که بدون در نظر گرفتن پیامدهای مالی جهانی، میل زیادی به ادامه این بازی خطرناک دارند.

از سوی دیگر، کاخ سفید می گوید بر سر افزایش سقف بدهی ها مذاکره نمی کند، زیرا ۳۱.۴ تریلیون دلار رقمی است که کنگره پیش تر با آن موافقت کرده است.

https://irna.ir/xjLDMc

**حمله خمپاره‌ای به کاخ ریاست جمهوری سومالی

منابع خبری از حمله خمپاره‌ای به کاخ ریاست جمهوری سومالی در شهر موگادیشو خبر دادند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

صبح امروز (چهارشنبه) گلوله‌های خمپاره برخی از محله‌های نزدیک کاخ ریاست جمهوری سومالی در موگادیشو را هدف قرار داد.

این پایگاه خبری با بیان اینکه محل شلیک این خمپاره‌ها نامشخص است، افزود: از میزان خسارات ناشی از این حمله اطلاعی در دست نیست.

بر اساس گزارش‌ها از موگادیشو، پنج گلوله خمپاره در مجاورت کاخ ریاست جمهوری اصابت کرده و صدای انفجار در محله‌های مختلف این شهر شنیده شده است.

این حمله زمانی انجام شد که موگادیشو خود را برای میزبانی یک نشست چهارجانبه بین «حسن شیخ محمود» رئیس‌جمهوری سومالی، «ویلیام روتو» رئیس‌جمهور کنیا، «اسماعیل عمر غیلی» رئیس‌جمهور جیبوتی و «ابی احمد» نخست‌وزیر اتیوپی آماده می‌کند.

مقامات امنیتی در موگادیشو پیش از آغاز نشست یاد شده که قرار است امروز (چهارشنبه) برگزار شود، تدابیر امنیتی شدیدی را در این شهر اعمال کردند.

به گفته منابع دولتی، این اجلاس با هدف حمایت از تلاش‌های دولت فدرال و مردم سومالی برای آزادسازی این کشور از چنگال تروریسم و آغاز عملیات نظامی منطقه‌ای علیه گروه تروریستی الشباب در مناطق جنوبی این کشور برگزار می‌شود.

این اجلاس با حضور روسای جمهور سومالی، جیبوتی، کنیا و اتیوپی به مدت دو روز ادامه خواهد داشت و اولین اجلاس منطقه‌ای است که در آن امنیت چهار کشور با هدف از بین بردن گروه تروریستی الشباب که حملات خاصی را در سومالی، کنیا و اتیوپی انجام می‌دهد، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

موگادیشو پایتخت سومالی دیروز (سه‌شنبه) میزبان نشست امنیتی با حضور وزرای دفاع سومالی، کنیا و جیبوتی بود تا درباره تلاش‌های مشترک برای مبارزه با تروریسم به ویژه علیه گروه تروریستی الشباب گفت وگو کنند.

نیروهای دولتی ارتش سومالی از ژوئیه ۲۰۲۲ (مرداد/ شهریور ۱۴۰۱) با همکاری عشایر مسلح دست به عملیات نظامی علیه گروهک الشباب زده‌اند.

گروهک تروریستی الشباب که اوایل سال ۲۰۰۴ اعلام وجود کرد، شاخه گروه القاعده است که عملیات‌ تروریستی زیادی در آفریقا را برعهده گرفته و در جریان آن صدها نفر کشته شده‌اند.

https://irna.ir/xjLDPX

**سلاح کمتر، مذاکره بیشتر؛ ظرفیت «داسیلوا» برای نقش‌آفرینی در جنگ و صلح اوکراین

به عقیده کارشناس برزیلی، با توجه به اینکه «لولا داسیلوا» رئیس‌جمهوری جدید برزیل از معدود «رهبران مقاوم» در جهان بوده و موضع او در تضاد با سیاست تحریم و تلاش برای سرنگونی دولت‌ها است، از نفوذ او برای تسهیل شرایط صلح در جنگ اوکراین باید استفاده کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

پدرو بارروس تحلیلگر برزیلی به اسپوتنیک گفت: پیشنهاد لولا داسیلوا رئیس‌جمهوری برزیل مبنی بر ایجاد انجمنی که به دنبال صلح میان روسیه و اوکراین باشد، نشان‌دهنده اراده او برای ایفای نقش رهبری در جهان در زمان فقدان یک قدرت هدایت‌کننده است.

این کارشناس برزیلی که پیشتر مدیریت امور اقتصادی اوناسور (UNASUR/ اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی) را بر عهده داشت، تصریح کرد که لولا داسیلوا از معدود رهبران مقاوم در جهان بوده و از نفوذ او برای تسهیل روند صلح اوکراین باید استفاده کنید.

لولا داسیلوا به تازگی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اولاف شولتس صدراعظم آلمان گفت: پیشنهاد من این است که گروهی از کشورها ایجاد شود که گفت‌وگوی بین اوکراین و روسیه را برای یافتن صلح ترویج کند و پیشنهاد می‌کنم این گروه از خود آلمان، فرانسه و ایالات متحده و در میان دیگر کشورها، برزیل، چین و هند به عنوان میانجی‌های احتمالی تشکیل شود.

پدرو بارروس افزود: ما در حال گذراندن دوره‌ای از فقدان رهبری منسجم هستیم و یکی از کسانی که داریم لولا است، بنابراین اگر گفت‌وگوی مکرر و علنی با دیگر روسای‌جمهوری یا سران کشورها مانند چین، ایالات متحده یا فرانسه وجود دارد، باید از آن برای ترویج صلح استفاده کنیم.

بارروس اطمینان داد که با وجود داسیلوا در راس، برزیل کشوری کاملاً علاقمند به ترویج صلح در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای است.

به گفته این کارشناس، تعهد برزیل به گفت‌وگو می‌تواند جایگزینی برای راه‌های دیگر برای حل مناقشات مانند اعمال تحریم‌ها یا تلاش برای سرنگونی دولت‌ها باشد.

بارروس همچنین موضع لولا داسیلوا مبنی بر عدم ارسال تسلیحات به اوکراین را چنان که آمریکا درخواست کرده و کشورهای اروپایی مانند آلمان انجام داده‌اند، تحسین کرد.

رئیس‌جمهوری برزیل در دیدار با صدراعظم آلمان گفت: برزیل قصد ندارد مهمات بفرستد تا در رویارویی اوکراین و روسیه استفاده شود.

به گفته این تحلیلگر، «در ارزیابی برزیل، راه‌حل مناقشه اوکراین شامل ارسال سلاح بیشتر نیست، بلکه تقویت کانال‌های گفتگو است».

بارروس همچنین تاکید کرد که لولا داسیلوا «بسیار متعهد به صلح است که سنت سیاست خارجی برزیل است». وی اطمینان داد که برای برازیلیا، حفظ خطوط دیپلماتیک با هر دو طرف درگیری، اساسی و ضروری است.

https://irna.ir/xjLDP8

**آسوشیتدپرس: سفر بلینکن نمایش محدودیت های واشنگتن در منطقه بود

آسوشیتدپرس در گزارشی درباره سفر وزیر خارجه آمریکا به سرزمین های اشغالی نوشت که این سفر محدودیت های واشنگتن در منطقه را برجسته کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

سفر دو روزه «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا به منطقه در حالی روز سه شنبه پایان یافت که هیچ علامت مشخصی از پیشرفت در کاهش تنش های بی سابقه بین فلسطینی ها و "اسرائیلی ها" نسبت به سال های گذشته مشاهده نمی شود.

این منبع افزود: نتیجه ضعیف دیدار بلینکن از منطقه نشان داد که دولت بایدن نفوذ چندانی روی کابینه جدید (رژیم) اسرائیل ندارد، این سفر موضع فلسطینی ها را تایید کرد که آمریکا یک میانجی گر صادق در قضیه فلسطین نیست و به حمایت از تل آویو تمایل دارد.

در همین رابطه، «اوریت استروک» عضو کابینه رژیم صهیونیستی در واکنش به دیدار بلینکن و درخواست های وی از تل آویو برای رعایت حقوق فلسطینی ها گفت: ما پنجاهمین ایالت آمریکا نیستیم.

کارشناسان رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها معتقدند که طرح سازش مرده است و نظرات کارشناسان آسوشیتدپرس نیز این موضوع را تایید می کند که اکنون تنها گروه های مقاومت هستند که در قضیه فلسطین تاثیرگذار و تصمیم گیرنده هستند.

«یارا هواری» یک کارشناس اندیشکده «الشبکه» در واشنگتن در این باره به آسوشیتدپرس گفت: دیدار بلینکن یک دیدار کلیشه ای بود، آمریکا میانجی صادقی نیست و نمی دانم چطور می خواهد راه حلی برای تامین حقوق بنیادین فلسطینی ها ارائه کند.

«میکائیل اورن» سفیر سابق رژیم صهیونیستی در واشنگتن نیز، فساد و استبداد «محمود عباس» به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان را عامل شکست مذاکرات سازش اعلام کرد و گفت: تل‌آویو گزینه ای در میان فلسطینی ها در مقابل خود نمی بیند.

تحلیل کارشناسان آسوشیتدپرس نشان می دهد که اکنون آمریکا به شدت نگران وقوع انتفاضه سوم است.

در این رابطه، «هارون دیوید میلر» مشاور سابق کاخ سفید معتقد است اکنون فقط آمریکا دنبال جلوگیری از انفجار وضعیت در سرزمین های اشغالی است.

https://irna.ir/xjLDMT

**چاووش اوغلو: سوئد نگرانی امنیتی ترکیه را برای عضویت در ناتو رفع کند

وزیرخارجه ترکیه خواستار رفع نگرانی امنیتی کشورش از سوی دولت سوئد برای پذیرش درخواست عضویت آن در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«مولود چاووش اوغلو » در نشست خبری مشترک با «اورماس رینسالو » وزیر خارجه استونی گفت: ترکیه تاکنون هیچ اقدام مشخصی از سوی سوئد مشاهده نکرده و آنکارا انتظار دارد که دولت جدید سوئد نگرانی‌های امنیتی ترکیه را درک کند.

وی با بیان این که ترکیه همیشه از سیاست درهای باز ناتو و عضویت کشورهای جدید حمایت می‌کند، افزود: آنکارا مشکلات کمتری برای موافقت با عضویت فنلاند در ناتو دارد و انتظار می رود که نگرانی‌های امنیتی اعلام شده رفع شود.

وزیر خارجه ترکیه اضافه کرد: زمانی که این دو کشور درخواست عضویت در ناتو را ارائه دادند، ترکیه نگرانی‌های امنیتی خود را به مقامات این کشورها منتقل کرد و بر این اساس، توافقنامه سه‌جانبه‌ای در مادرید امضا شد و این دو کشور تعهداتی دادند.

وی با اشاره به تشکیل دولت جدید و قوی در سوئد اظهار داشت: اگرچه آنها اراده سیاسی خود را برای رفع نگرانی ترکیه و حل مشکل پیش آمده ابراز کرده‌اند، اما هنوز هیچ اقدام مشخصی ندیده ایم و هیچ گامی در این زمینه برداشته نشده است.

چاووش‌اوغلو خطاب به مقامات دولت سوئد گفت: کشورهای عضو و درخواست کننده عضویت به عنوان دوستان و متحدان ناتو، باید نگرانی‌های امنیتی مشروع یکدیگر را درک و رفع کنند.

وزیر خارجه ترکیه چند روز پیش نیز با اعلام وجود مشکل کمتر برای موافقت با عضویت فنلاند در ناتو اعلام کرد که سوئد به جای رفع نگرانی ترکیه، اقدامات تحریک آمیزی انجام داده است.

پس از آغاز جنگ بین روسیه و اوکراین، فنلاند و سوئد درخواست عضویت در ناتو را ارائه کردند که این درخواست باید به تایید تمام ۳۰ عضو این پیمان نظامی برسد.

ترکیه از زمان ارائه این درخواست، با اعلام شروطی از این دو کشور خواست که از مخالفان کُرد و حامیان پ.‌ک.‌ک در کشورشان میزبانی نکرده و از آنها حمایت نکنند و افراد مظنون را به ترکیه تحویل دهند.

اقدام موهن یک نماینده تندروی مجلس سوئد در مقابل سفارت ترکیه در استکهلم و آتش زدن قرآن در آن محل نیز به پیچیده‌تر شدن موضوع درخواست عضویت این کشور شبه جزیره اسکاندیناوی افزود.

پس از این اقدام موهن، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه اعلام کرد که اقدام این فرد با مجوز دولت این کشور انجام شده و دیگر استکهلم نباید انتظار حمایت ترکیه از پیوستن این کشور به ناتو را داشته باشد.

به دنبال این موضع، «ینس‌ استولتنبرگ» دبیرکل ناتو از موضع اردوغان در خصوص ممانعت از پیوستن سوئد به ناتو انتقاد کرد.

اردوغان چند روز پیش اعلام کرد که کشورش ممکن است با درخواست عضویت فنلاند در ناتو موافقت کند و سوئد هم وقتی پیام ترکیه را دید، شوکه خواهد شد؛ اما فنلاند نیز نباید همان اشتباهی را بکند که سوئد مرتکب شد.

هم اکنون مذاکرات سوئد و ترکیه برای پیوستن به ناتو متوقف شده و آنکارا خواستار تحویل ۱۳۰ نفر از مخالفان دولت ترکیه برای موافقت با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو است که هم‌اکنون در این دو کشور ساکن بوده و اغلب هم جزو معارضان کُرد و متهمان مشارکت در کودتای نافرجام ۲۰۱۶ ترکیه هستند.

https://irna.ir/xjLDRW

**تجمع اعتراضی در لندن برای توقف فروش سلاح به عربستان

گروهی از فعالان ضد جنگ هم زمان با بررسی پرونده همکاری‌های تسلیحاتی انگلیس با عربستان در جنگ یمن، مقابل دادگاه عالی انگلیس در لندن تجمع اعتراضی برپا کرده و خواستار توقف فروش سلاح به این کشور عربی شدند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

شرکت کنندگان در این حرکت اعتراضی شعارنوشته و پارچه‌نوشته‌هایی را در محکومیت مشارکت نظامی انگلیس در دست داشته و خواستار توقف فوری فروش تسلیحات جنگی به دولت عربستان شدند.

این تجمع اعتراضی درحالی برگزار شده که دادگاه عالی انگلیس سرگرم بررسی پرونده قانونی یا غیرقانونی بودن تصمیم دولت انگلیس برای از سرگیری فروش سلاح به عربستان است و پیش بینی می‌شود بررسی‌های قانونی دادگاه تا پایان هفته به طول انجامد.

«کمپین علیه تجارت اسلحه» که مقر آن در بریتانیا است، با طرح شکایتی، دولت انگلیس را به مشارکت در نقض قوانین بین‌المللی و ایجاد بزرگترین فاجعه انسانی در جهان (جنگ یمن) که منجر به مرگ ده‌ها هزار نفر شده، متهم کرده است.

در تارنمای این نهاد مردمی آمده است: از زمان آغاز جنگ یمن در سال ۲۰۱۵، دولت بریتانیا از توقف فروش اسلحه به عربستان سعودی با وجود شواهد آشکار از نقض حقوق بشر مانند بمباران مدارس، بیمارستان‌ها، مواد غذایی و غیرنظامیان خودداری کرده است.

در ادامه می‌خوانیم: قانون بریتانیا باید در این شرایط فروش سلاح به عربستان را ممنوع کند، اما سه سال کشمکش حقوقی طول کشید تا اینکه دادگاه استیناف در نهایت علیه دولت رای داد و فروش سلاح به مدت شش ماه متوقف شد. در ۷ ژوئیه ۲۰۲۰، وزیر تجارت بین‌الملل وقت لیز تراس ادعا کرد که فروش سلاح به عربستان نقض قوانین بین المللی بشردوستانه نیست و صادرات از سر گرفته خواهد شد.سه ماه بعد «کمپین علیه تجارت اسلحه» یک لایحه قضایی جدید علیه این تصمیم ارائه کرد و پس از تأخیرهای فراوان، سرانجام در ژوئیه ۲۰۲۲ تاریخ رسیدگی در دادگاه برای این هفته تعیین شد.

در جریان این تجمع اعتراضی، دیوید ویرینگ، مدرس روابط بین‌الملل در دانشگاه ساسکس و نویسنده کتاب «چرا ثروت خلیج‌فارس برای بریتانیا اهمیت دارد» با ایراد سخنانی، مطالبی را درباره سابقه طولانی بریتانیا در بمباران غیرنظامیان در خاورمیانه و مناطق دیگر مطرح کرد. آمنه عتیق، شاعر یمنی هم با اشاره به فجایع انسانی در کشورش، درباره نیاز به عدالت صحبت کرد.

از زمان آغاز حملات و بمباران عربستان در مارس سال ۲۰۱۵ با همکاری بزرگترین شرکت تسلیحاتی انگلیس و سایر سازندگان سلاح غربی در یمن تاکنون هزاران غیرنظامی کشته شده‌اند.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساخت‌های این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آن‌ها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.

https://irna.ir/xjLDRz

**کرملین: ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین بازدارنده روسیه نیست

دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین بازدارنده روسیه نیست و روند رویدادها را تغییر نخواهد داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

پسکوف امروز (چهارشنبه) در یک نشستی خبری، بسته جدید کمک نظامی آمریکا به اوکراین را که یک مسیر مستقیم برای تشدید تنش خواند و افزود: این اقدامات مسیر تحولات را تغییر نمی‌دهد و عملیات نظامی ویژه ادامه خواهد یافت.

پیشتر رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داده بود که واشنگتن در حال آماده سازی بسته کمک نظامی ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری برای اوکراین است.

سخنگوی کاخ کرملین همچنین درباره رویکرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در قبال روسیه، خاطر نشان کرد: کل زیرساخت نظامی این ائتلاف علیه روسیه فعالیت می کند و همه چیز از جمله هواپیماهای شناسایی و ماهواره ها، ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته در راستای منافع اوکراین فعالیت می‌کنند.

پسکوف در ادامه در ارتباط با مذاکرات احتمالی برای پایان دادن به بحران اوکراین اظهار کرد: فعلا هیچ برنامه ای برای مذاکره میان (ولادیمیر) پوتین و (جو) بایدن وجود ندارد، هدف اصلی ما ادامه عملیات نظامی ویژه است. هدف اصلی انجام وظایفمان است که توسط رئیس دولت بیان شده است.

او در خصوص گفتگوها درباره پیمان استارت با واشنگتن هم تاکید کرد: آمریکا سرنخ های کمی برای شروع گفتگو در خصوص «پیمان کاهش تسلیحات هسته‌ای» ارائه می‌دهد، اما ادامه آن ضروری است.

https://irna.ir/xjLDSp

**قانونگذار اروپایی: آمریکا تسلیم فشار اسرائیل و تندروها برای عدم بازگشت به برجام شده است

«میک والاس» قانونگذار ایرلندی در پارلمان اروپا امروز فیلم پرسش از مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی را توییت کرد و از تلاش های مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای باز نگه داشتن باب گفت‌وگو با ایران حمایت کرد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

والاس در توییت امروز خود نوشت: بایدن وعده داد که برجام را به ریل خود باز گرداند ولی مذاکرات متوقف مانده و به نظر می آید که آمریکا تسلیم فشار اسرائیل و تندروهای پارلمان اروپا شده تا از بازگشت به برجام منصرف شود.

وی افزود: با این حال بورل به تلاش برای باز نگه داشتن باب گفت‌وگو با ایران و انجام آن ادامه می دهد.

در فیلم این نماینده ایرلند از جلسه چندی پیش پارلمان اروپا، وی از رافائل گروسی پرسید: شما می گوئید که اکنون پوسته ای خالی از برجام مانده است. زمانی برگزاری مذاکرات تصور این بود که ایران و اتحادیه اروپا به شدت مایل به بازگرداندن برجام به ریل بودند و آمریکایی ها تمایل کمتری داشتند. شما با این تحلیل موافقید؟

وی همچنین نظر مدیر آژانس را در مورد تاکید جوسپ بورل بر ضرورت احیای برجام جویا شد.

گروسی مدعی شد: دولت بایدن با قصد جدی وارد مذاکرات احیای برجام شد. در بدو امر تمامی شرکت کنندگان به دنبال پیشبرد مذاکرات بودند منتهی اکنون اوضاع به آن وضوح نیست. بن بست بسیار بزرگی وجود دارد.

https://irna.ir/xjLDTn

**زاخاروا: آمریکا امنیت اروپا و روسیه را تضعیف می‌کند

ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به ادعای جدید آمریکا درباره نقض پیمان نیواستارت از سوی مسکو گفت: آمریکا امنیت قاره اروپا در کل و روسیه را به عنوان جزء لاینفک این قاره، تضعیف می‌کند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

خبرگزاری تاس نوشت: ماریا زاخاروا در مصاحبه با رادیو اسپوتنیک که چهارشنبه (امروز) پخش شد، اظهار داشت: آنها (آمریکایی ها) هم به صورت انفرادی و هم در ائتلاف های نظامی مربوط به خود، امنیت قاره اروپا در کل و روسیه به عنوان بخش جدایی ناپذیر این قاره را تضعیف می کنند و چنین اقداماتی به طور مستقیم علیه روسیه به عنوان یک کشور است.

زاخاروا همچنین گفت اتهامات آمریکایی ها علیه روسیه درباره نقض پیمان نیواستارت تنها «لبخندی تمسخرآمیز» را به لب آورده است.

این دیپلمات روس افزود: چنین اظهاراتی از سوی آمریکا که درباره آن صحبت کرده ایم و یا هر کسی که از چنین مسائلی حمایت می کند-یعنی این مفهوم که روسیه آن طور که ادعا شده پیمان نیواستارت را نقض کرده است- تنها باعث لبخندی تمسخرآمیز می شود.

آناتولی آنتونف سفیر روسیه در آمریکا نیز امروز گفته بود که مسکو بر خلاف واشنگتن سالها کاملا از پیمان نیواستارت پیروی کرده و مسئولیت هر گونه نقض این پیمان به طور کامل برعهده آمریکا است.

قرار بود مقام های روسیه و آمریکا از ۲۹ نوامبر تا ۶ دسامبر (۸ تا ۱۵ آذر) در پایتخت مصر دیدار کنند تا درباره از سرگیری بازرسی ها بر اساس معاهده کاهش تسلیحات هسته ای موسوم به نیواستارت گفت و گو کنند.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: طرف روسی به آمریکا اطلاع داده که مسکو به طور یکجانبه این نشست را به تعویق انداخته و در آینده تاریخ جدیدی را پیشنهاد خواهد کرد.

خبرگزاری های روسیه روز سه شنبه به نقل از سرگئی ریابکوف معاون وزارت خارجه این کشور، گزارش دادند که مسکو چاره ای جز لغو مذاکرات نیواستارت در قاهره در خصوص محدودکردن جنگ افزارهای هسته ای با آمریکا نداشته و این تصمیم در سطح سیاسی روسیه اتخاذ شده است.

بر اساس پیمان نیواستارت که از سال ۲۰۱۱ به اجرا درآمد، شمار کلاهک های هسته ای دو کشور محدود می شود. نشست یک هفته ای در باره ازسرگیری بازرسی ها در چارچوب این پیمان در پی همه گیری کووید ۱۹، در مارس (اسفند/ فروردین) ۲۰۲۰ به حال تعلیق درآمد.

https://irna.ir/xjLDTb

**انتقال یکی از رهبران انقلاب بحرین از زندان به بیمارستان

یکی از رهبران انقلاب مردمی بحرین که از سال ۲۰۱۱ میلادی در زندان «جو» در شهر منامه پایتخت این کشور به سر می برد، پس از وخیم شدن وضعیت جسمانی، به بیمارستان منتقل شد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

به دنبال وخیم شدن حال «میرزا المحروس» از رهبران انقلاب ۱۴ فوریه بحرین در زندان، وی به بیمارستان منتقل و تحت عمل جراحی قرار گرفت.

«سید احمد الوداعی» از فعالان سیاسی بحرین در این باره گفت که المحروس حدود یک هفته پیش از درد قفسه سینه رنج می‌برد اما مدیریت زندان وضعیت سلامتی او را نادیده گرفت و از روی عمد از درمان او غفلت کرد.

وی افزود: وضعیت جسمانی این زندانی سیاسی ناگهان رو به وخامت گذاشت و برای درمان از زندان جو (زندان مرکزی بحرین) به بیمارستان منتقل شد.

المحروس یکی از رهبران برجسته اپوزیسیون بحرین است که به دلیل فعالیت در اعتراضات گسترده‌ای که در فوریه ۲۰۱۱ در کشور آغاز شد دو بار در ماه های مارس و آوریل ۲۰۱۱ دستگیر شد و سپس به ۱۵ سال حبس محکوم شد.

این فعال سیاسی بحرین خواستار تغییرات دموکراتیک و پایان حکومت پادشاهی خاندان آل خلیفه در این کشور است.

بحرین از ۱۴ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی شاهد قیام مردمی علیه رژیم آل خلیفه است. مردم بحرین خواهان آزادی، برقراری عدالت و رفع تبعیض و روی کار آمدن نظامی منتخب در کشورشان هستند.

در جریان قیام مردمی بحرین، هزاران نفر شهید یا زخمی شده اند و حکومت آل خلیفه همچنین هزاران بحرینی را بازداشت و شکنجه و صدها نفر دیگر را سلب تابعیت کرده است.

حکومت بحرین همچنین همه جمعیت ها و احزاب سیاسی مخالف را منحل و فعالیت آنها را ممنوع کرده و از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون انتخابات را در سایه تحریم مردم و رهبران مخالفان و به صورت تک صدایی و همسو با خواست خود برگزار می کند.

https://irna.ir/xjLDT2

**همکاری هند و آمریکا برای رقابت با چین

کاخ سفید از آغاز شراکت با هند در زمینه تجهیزات نظامی، تراشه و هوش مصنوعی برای رقابت با چین خبر داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

واشنگتن خواستار ارسال بیشتر شبکه های تلفن همراه در شبه قاره هند برای مقابله با تکنولوژی هوآوی چین است و در عین حال از ورود متخصصان هندی کامپیوتر به آمریکا استقبال می کند. آمریکا شرکت های هر دو کشور را به همکاری در زمینه تجهیزات نظامی از جمله سیستم های توپخانه ای ترغیب کرد.

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت بایدن و آجیت دوال همتای هندی اش به همراه تعدادی از مقامات ارشد رسمی از هر دو کشور روز گذشته در کاخ سفید دیدار کردند تا برنامه نوآوری هند- آمریکا در تکنولوژی های نوظهور و مهم را راه اندازی کنند.

همچنین روز دوشنبه مشاوران امنیت ملی دو کشور در مراسم اتاق بازرگانی با شرکت های لاکهید مارتین، آدانی و اپلاید متریالز شرکت کردند.

جیک سالیوان در مصاحبه با خبرنگاران گفت چالش بزرگتری که از سوی چین با عملیات اقتصادی و اقدامات نظامی تحریک کننده بوجود آمده است و تلاش هایش برای تسلط بر صنایع برای کنترل زنجیره تامین آینده تاثیر عمیقی بر روی فکر کردن به دهلی برای ما داشت. .

مشاور امنیت ملی هند در این سفر سه روزه به واشنگتن که امروز پایان می یابد همچنین با آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا نیز دیدار می کند.

هند با انجام رزمایش های نظامی با روسیه و افزایش خرید نفت خام این کشور که منبع کلیدی مالی روسیه برای ادامه جنگ اوکراین است موجب دلسردی آمریکا شده است.

https://irna.ir/xjLDS7

**اردوغان: همه درهای عضویت در ناتو به روی سوئد بسته است

رئیس جمهوری ترکیه با نشان دادن چراغ سبز برای موافقت با درخواست عضویت فنلاند در پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) گفت: همه درهای عضویت در ناتو به روی سوئد بسته است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«رجب طیب اردوغان » در اجتماع اعضای حزب عدالت و توسعه در مجلس ملی ترکیه افزود که در حالی که مذاکرات عضویت سوئد در ناتو ادامه داشت، اقدام به سوزاندن قرآن کریم کتاب مقدس مسلمانان توسط «راسموس پالودان» سیاستمدار راست افراطی، باعث شد تا ترکیه درهای عضویت سوئد در ناتو را به طور کامل ببندد.

وی با بیان جمله "ما نمی توانیم بله بگوییم"، اظهار کرد: به عضویت سوئد در ناتو تا زمانی که قرآن را پاره کنند و بسوزانند، «بله» نخواهیم گفت.

اردوغان اضافه کرد: دیدگاه ترکیه درباره عضویت فنلاند در ناتو مثبت است.

«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز امروز در نشست خبری مشترک با «اورماس رینسالو » وزیر خارجه استونی خواستار رفع نگرانی امنیتی کشورش از سوی دولت سوئد برای پذیرش درخواست عضویت آن در پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) شد.

وی گفت: ترکیه تاکنون هیچ اقدام مشخصی را از سوی سوئد مشاهده نکرده و آنکارا انتظار دارد که دولت جدید سوئد نگرانی‌های امنیتی ترکیه را درک کند.

چاووش‌اوغلو خطاب به مقامات دولت سوئد گفت: کشورهای عضو و درخواست کننده عضویت به عنوان دوستان و متحدان ناتو، باید نگرانی‌های امنیتی مشروع یکدیگر را درک و رفع کنند.

وزیر امور خارجه ترکیه چند روز پیش نیز با اعلام وجود مشکل کمتر برای موافقت با عضویت فنلاند در ناتو اعلام کرد که سوئد به جای رفع نگرانی ترکیه اقدامات تحریک آمیزی انجام داده است.

پس از آغاز جنگ بین روسیه و اوکراین، فنلاند و سوئد درخواست عضویت در ناتو را ارائه کردند که این درخواست باید به تایید تمام ۳۰ عضو این پیمان نظامی برسد.

ترکیه از زمان ارائه این درخواست، با اعلام شروطی از این دو کشور خواست که از مخالفان کُرد و حامیان پ.‌ک.‌ک در کشورشان میزبانی نکرده و از آنها حمایت نکنند و افراد مظنون را به ترکیه تحویل دهند.

اقدام موهن یک نماینده تندرو مجلس سوئد در مقابل سفارت ترکیه در استکهلم و آتش زدن قرآن در آن محل نیز به پیچیده‌تر شدن موضوع درخواست عضویت این کشور شبهه جزیره اسکاندیناوی افزود.

پس از این اقدام موهن، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه اعلام کرد که اقدام این فرد با مجوز دولت این کشور انجام شده و دیگر استکهلم نباید انتظار حمایت ترکیه از پیوستن این کشور به ناتو را داشته باشد.

به دنبال این موضع، «ینس‌ استولتنبرگ» دبیرکل ناتو از موضع اردوغان در خصوص ممانعت از پیوستن سوئد به ناتو انتقاد کرد.

هم اکنون مذاکرات سوئد و ترکیه برای پیوستن به ناتو متوقف شده و آنکارا خواستار تحویل ۱۳۰ نفر از مخالفان دولت ترکیه برای موافقت با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو است که هم‌اکنون در این دو کشور ساکن بوده و اغلب هم جزو معارضان کُرد و متهمان مشارکت در کودتای نافرجام ۲۰۱۶ ترکیه هستند.

https://irna.ir/xjLDVM

**نشریه اسپانیایی: جنگ اوکراین نشان داد هژمونی غرب توخالی است

به نوشته یک نشریه اسپانیایی، غرب پس از پیروزی در جنگ سرد، اکنون صلح را از دست داده و نه تنها پس از پایان جنگ اوکراین، دنیا دیگر مثل قبل نخواهد بود، بلکه این درگیری نشان داد که هژمونی غرب بیش از پیش توخالی شده است.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

نشریه لاوانگواردیا اسپانیا در گزارشی آورده است: میرا میلوسویچ متخصص سیاست بین‌الملل از موسسه سلطنتی الکانو اسپانیا معتقد است غرب در جنگ سرد پیروز شده اما صلح را از دست داده است. وقتی جنگ تمام شود، دنیا دیگر مثل قبل نخواهد بود.

به گفته این کارشناس اسپانیایی، بعد از جنگ اوکراین، وضعیت از یک سیاست امنیتی به سمت یک سیاست دفاعی و دو بلوک "غرب و دیگران" می رود. این وضعیت چندان تاریک یا روشن نیست و به سبک جنگ سرد نخواهد بود چرا که وابستگی متقابل اقتصادی بیشتر است.

در حال حاضر، قدرت‌های جدیدی مانند چین و هند و دیگر قدرت‌های منطقه‌ای‌تر مانند برزیل و ترکیه، نفوذ خود را افزایش داده‌اند. اما آنچه در بافت غربی شاهد هستیم، کاملا برعکس است: زوال نسبی. بر اساس نقشه جهان، شرق بیشتر طرفدار مسکو است و غرب تقریبا به موازات آن، در برابر روسیه قرار دارد. آفریقا به عنوان یک محل برخوردها، برجسته است.

جرمی شاپیرو، مدیر تحقیقات شورای اروپا در روابط خارجی که پیشتر در وزارت امور خارجه ایالات متحده فعالیت داشته است به لا وانگواردیا گفت: فکر نمی‌کنم این عادلانه باشد که بگوییم کشورها از روسیه یا تهاجم آن حمایت می‌کنند. منصفانه‌تر این است که اشاره کنیم آن‌ها بی‌طرف هستند. جنگ اوکراین، صرف‌نظر از نتیجه، نشان داده است که هژمونی غرب بیش از پیش توخالی شده است. اما این جنگ، نه فرسایش را آغاز کرد و نه جنگ برای ادامه این فرسایش ضروری بود.

میلوسویچ در ادامه گفت: غرب در این سال‌ها ساده‌لوح بوده و اعتبار خود را با اشتباهاتش از دست داده است، مثل اینکه بخواهند دموکراسی را پس از جنگ تحمیل کنند، مانند خاورمیانه. احمقانه است. تاریخ پر از تجربیاتی است که می گوید وقتی شکست خوردگان ادغام شوند، صلح پایدار است و نظم بین المللی کنونی گسترش به شرق از دهه ۱۹۹۰ پس از جنگ جهانی دوم است.

به باور تحلیلگران، اوکراین را نه به عنوان نقطه پایان، بلکه به عنوان نقطه اصطکاک چشمگیرتر در تغییر نظم بین‌المللی باید در نظر گرفت.

https://irna.ir/xjLDTN

**ژاپن و ناتو متعهد به ادامه تحریم‌های روسیه شدند

وزیر امور خارجه ژاپن و دبیر کل ناتو بر ادامه تحریم‌های روسیه تا پیش از برگزاری اجلاس گروه ۷ در هیروشیما، تاکید کردند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«یوشیماسا هایاشی» وزیر امور خارجه ژاپن و «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو روز چهارشنبه متعهد شدند که به اعمال تحریم های تنبیهی علیه روسیه به دلیل جنگ این کشور در اوکراین، تا حدود سه ماه قبل از میزبانی ژاپن از نشست سران گروه هفت ادامه دهند.

به گفته وزارت امور خارجه ژاپن، هایاشی و استولتنبرگ در جریان دیدار خود در توکیو همچنین در مورد وضعیت امنیتی منطقه هند و اقیانوس آرام تبادل نظر کردند و در عین حال بر همکاری نزدیک تر بین ژاپن و ائتلاف ترانس آتلانتیک به رهبری ایالات متحده به توافق رسیدند.

روز سه‌شنبه در توکیو، استولتنبرگ در دیدار با نخست‌وزیر ژاپن فومیو کیشیدا تأیید کرد که ژاپن و ناتو برای رسیدگی به «محیط استراتژیک در حال تغییر» همکاری بیشتری خواهند داشت، زیرا روسیه و چین اخیراً در تلاش برای تقویت روابط نظامی خود هستند.

ناتو ژاپن را به عنوان یکی از متحدان نزدیک آمریکا به عنوان یک شریک می شناسد. توکیو روابط امنیتی خود را با ائتلاف ۳۰ کشوری به ویژه از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته، تقویت کرده است؛ اگرچه کی یف، یکی از اعضای ناتو نیست.

هایاشی روز چهارشنبه به استولتنبرگ گفت: برای ژاپن و ناتو که دارای ارزش‌های بنیادی مشترک هستند، «ارسال پیامی قوی» در این نقطه عطف تاریخی معنادار است.

استولتنبرگ بر اهمیت همکاری سازمان خود و توکیو در زمینه های مختلف از جمله امنیت تاکید کرد.

نخست وزیر سابق نروژ، سفر چهار روزه خود به شرق آسیا را از روز یکشنبه آغاز کرد. او قبل از سفر به ژاپن برای گفتگو با رئیس جمهوری کره جنوبی یون سوک یول به سئول سفر کرد.

https://irna.ir/xjLDWB
**آنکارا: خیلی زود پاسخ حملات به پایگاه‌هایمان را می‌دهیم

وزیر دفاع ترکیه طی سخنانی در واکنش به حمله راکتی صبح امروز به پایگاه نیروهای ترکیه در شمال عراق گفت که آنکارا به شکل فوری به این حمله پاسخ خواهد داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه در جریان نشست پارلمان این کشور در این باره گفت: ارتش ترکیه با قاطعیت و بدون هیچگونه وقفه‌ای به مقابله با تروریسم در شمال عراق و سوریه ادامه می‌دهد و تا نابودی آخرین تروریست به تلاش خود ادامه خواهد داد.

آکار گفت که نظامیان ترکیه هر از گاهی با حملات سازمان‌های «تروریستی» در مناطق مذکور مواجه می‌شوند.

وزیر دفاع ترکیه در ادامه تاکید کرد: ارتش ترکیه به شکل فوری به این حملات پاسخ می‌دهد و مقابله به مثل خواهد کرد.

وی همچنین افزود: آنکارا تدابیر لازم را در راستای پاسخ به این حملات اتخاذ خواهد کرد.

این اظهارات آکار پس از آن بیان شد که خبرگزاری رویترز صبح امروز گزارش داد: پایگاه نظامی زلیکان ترکیه در کوهستان بعشیقه در موصل واقع در شمال عراق با ۲۰ فروند موشک گراد هدف قرار گرفته است.

رویترز به نقل از منابع خود اضافه کرد که ۲۰ فروند موشک گراد با کالیبر ۱۲۲ میلی متری پایگاه نظامی ترکیه در زلیکان در جبل بعشیقه در استان موصل در شمال عراق را هدف قرار دادند.

در همین حال، پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از آژانس مبارزه با تروریسم در اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که امروز چهارشنبه هشت فروند موشک یک پایگاه نظامی ترکیه در شمال این کشور را هدف قرار داد که دو فروند از آن‌ها در داخل پایگاه سقوط کرده است.

بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی این آژانس، بر اساس اطلاعات اولیه این حمله خسارت جانی در پی نداشته و سایر موشک‌ها به خارج از این پایگاه اصابت کرده است.

به نوشته العربی الجدید، گروهی تحت عنوان «تیپ آزادگان عراق» مسئولیت این حمله را برعهده گرفت و در بیانیه‌ای تاکید کرد که یگان موشکی مقاومت اسلامی در ساعت ۷:۳۶ صبح امروز با ۲۰ فروند موشک گراد این پایگاه را هدف قرار داد.

گروه «تیپ آزادگان عراق» با اشاره به اینکه عملیات این گروه در حال توسعه مستمر بوده و ادامه خواهد یافت، افزود: تا زمانی که اشغالگران فورا و کامل عقب نشینی نکنند، این عملیات متوقف نخواهد شد.

این تیپ تهدید کرد که چنانچه اشغالگران بر باقی ماندن در خاک عراق پافشاری کنند، عملیات علیه آن‌ها گسترش خواهد یافت و به سایت‌های نظامی در داخل خاک ترکیه خواهد رسید.

این پایگاه پیش از این نیز در ماه‌های گذشته مورد حملات متعددی قرار گرفته بود که آخرین آن در سوم دسامبر با چهار فروند موشک بود.

نیروهای نظامی ترکیه در پایگاه زلیکان شهر بعشیقه در شمال شرقی موصل مرکز استان نینوا حضور دارند که بارها مورد حملات موشکی قرار گرفته و در سال جاری حدود ۱۷ حمله موشکی به این پایگاه ثبت شده است.

دولت عراق تاکنون بارها از آنکارا خواسته است که به اشغالگری شمال عراق پایان داده و نیروهای خود را از آنجا خارج کند. مقامات عراقی همچنین خواهان توقف حملات هوایی و زمینی ترکیه به شمال عراق شده‌اند.

https://irna.ir/xjLDWY

**مینسک: ارتش بلاروس از توانایی کاربرد سامانه اسکندر برخوردار شده است

مینسک روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح آن پس از تکمیل آموزش در روسیه برای کاربرد سامانه موشکی متحرک هدایت شونده اسکندر و آزمایش آن در خاک بلاروس، از توانایی کاربرد این جنگ افزار ساخت روسیه بدون کمک مستشاران، برخودار شده اند.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

وزارت دفاع بلاروس افزود که این موشک ها از توانایی برخورد به اهدافی در فاصله ۵۰۰ کیلومتری برخوردار هستند.

روسلان چخوف فرمانده نیروی موشکی و توپخانه بلاروس در گفتگو با شبکه تلویزیونی ارتش کشورش، با ستایش از سهولت کاربرد، قابلیت اتکا، مانور پذیری و قدرت آتش سامانه اسکندر ساخت روسیه، یادآوری کرد که یگان های نظامی این کشور تاکنون به جنگ افزار تهاجمی با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر دسترسی نداشته اند.

سامانه اسکندر - ام که در ناتو به نام رمزی "اس اس - ۲۶" شناخته می شود و جایگزین سامانه موشکی اسکاد مربوط به دوره اتحاد شوروی شده است، به اعماق خاک اوکراین در همسایگی بلاروس و لهستان عضو ناتو، دسترسی دارد که روابطشان با مینسک به شدت تیره شده است.

الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس روز سه‌شنبه گفت که کشورش مایل است به روسیه متحد نزدیک خود در جنگ با اوکراین، کمک بیشتری ارائه دهد، هر چند مسکو در حال حاضر به "هیچ کمکی" نیازمند نیست.

بلاروس به روسیه اجازه داد تا در اسفند گذشته بخشی از تهاجم خود را از خاک این کشور انجام دهد و همچنین سکوی پرتاب موشک‌های روسیه به اوکراین بوده است. اما بلاروس هیچ گاه وارد جنگ نشده است.

روسیه و بلاروس در ماه جاری در مانورهای نظامی مشترکی در خاک بلاروس شرکت کردند. اوکراین می‌گوید نیروهای خود را در امتداد مرز خود با بلاروس حفظ کرده است تا از هرگونه تهاجم احتمالی جلوگیری کند.

پنتاگون اعلام کرد، هیچ حرکت نظامی روسیه در بلاروس را ندیده است که نشان‌ دهنده حمله قریب‌الوقوع باشد.

تحلیلگران غربی می‌گویند اگر ارتش کوچک و بی تجربه بلاروس درگیر جنگ شود، افراد آن می‌توانند به مسکو کمک کنند تا برخی از گذرگاه های مهم حمل و نقل را قطع کنند، اما بعید است که کمک قابل توجهی به موقعیت روسیه کنند.

https://irna.ir/xjLDY8

**اتحادیه اروپا: مردم افغانستان را تنها نمی‌گذاریم

رافایلا لودیس سرپرست نمایندگی اتحادیه اروپا با ملا عبدالواسع رییس دفتر رییس الوزرای گروه طالبان دیدار کرد و گفت این اتحادیه مردم افغانستان را تنها نمی گذارد و در کنارشان خواهد بود.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

ارگ تحت کنترل گروه طالبان امروز چهارشنبه در اطلاعیه‌ بامداد از این دیدار خبر داد.

خانم لودیس در این دیدار گفت: اتحادیه اروپا که نمایندگی ۲۷ کشور جهان را دارد، مردم افغانستان را تنها نخواهد گذاشت و در کنار شان قرار دارد و به فرهنگ و جامعه آنان احترام می‌گذارد.

او تاکید کرد، ما تا زمانی در کنار افغان‌ها قرار خواهیم داشت که سطح فقر کاهش یابد.

ملا عبدالواسع نیز در این دیدار گفت: هرنهادی که به خاطر بهبود زندگی و پیشرفت مردم عام افغانستان خدمات ارائه می‌کند با آنها همکاری مشترک می‌کنیم.

وی گفت، ما در مطابقت با اصول شریعت مقدس مخالف تعلیم نیستیم، زیرا اکثریت مسؤولین امارت اسلامی کسانی اند که بخش زیادی از عمر خویش را برای تعلیم وقف کرده اند.

ملا عبدالواسع از نماینده اتحادیه اروپا خواسته است که از آتش زدن قرآن کریم در اروپا جلوگیری صورت گیرد.

گفتنی است که بعد از تصمیم گروه طالبان مبنی بر ممنوعیت زنان از کار و تحصیل کمک‌های اتحادیه اروپا برای افغانستان به حالت تعلیق در آمده است.

https://irna.ir/xjLDYS

**مقام سوری: جمهوری اسلامی ایران جایگاه برجسته و مهمی در منطقه دارد + فیلم

معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه با تاکید بر جایگاه برجسته و مهم جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه گفت: موقعیت راهبردی و جغرافیای سیاسی ایران، این امکان را به تهران داده تا در حل مشکلات منطقه مشارکت داشته باشد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

«احمد ضوا» امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در دمشق در اولین روز از آغاز جشن های چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با بیان نقش و امیت نقش ایران در منطقه، افزود: جمهوری اسلامی ایران در منطقه‌ای راهبردی قرار دارد که در حال حاضر تا حدی متلاطم است؛ در طرف شرق ایران، افغانستان و پاکستان هستند و از سمت غرب و جنوب غربی جمهوری اسلامی نیز تنش در روابط آمریکا و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با ایران بوجود آمده که علت آن به واشنگتن و کشورهای غربی باز می گردد.

وی با تصریح بر این که ایران می تواند در حل مشکلات منطقه ای و کاستن از مداخلات خارجی مشارکت داشته باشد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی می کوشد تا از طریق سیاست خارجی خود، اختلافات نوپدید گوناگون منطقه را حل و فصل کند، اما تاثیر نقش منفی آمریکا در منطقه مانع دستیابی به راه حل یا یافتن راه حلی کامل برای این موضوعات شده است.

معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه در این خصوص به نقش آمریکا در اغتشاشات اخیر ایران، رخدادهای ضدامنیتی در شمال شرق و نقش گروه های تروریستی در این منطقه و تاثیر آن بر وضعیت امنیتی در ایران اشاره کرد.

وی افزود: همه این مسائل در حال حاضر، شرایط ناآرامی را به ایران تحمیل کرده، اما من معتقدم که دولت ایران می تواند آنها را حل و فصل کند؛ بخصوص این که مقامات تهران در درجه اول به همکاری کشورهای منطقه و تلاش برای کاهش دامنه مداخلات خارجی در امور منطقه می اندیشد.

https://irna.ir/xjLDQL

**بررسی ازسرگیری مذاکرات با ایران، محور اصلی سفر پنجشنبه وزیر خارجه عربستان به عراق

وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای از سفر وزیر خارجه عربستان به بغداد طی فردا پنجشنبه با محوریت بررسی از سر گیری مذاکرات با ایران و پرونده‌های امنیتی و اقتصادی دیگر خبر داد.

ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه

در بیانیه وزارت خارجه عراق درباره سفر فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان به بغداد آمده است که وی در این سفر با فواد حسین همتای عراقی خود دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

منابع مطلع نیز در این باره به شفق نیوز گفتند: بن فرحان در رأس یک هیئت بلند پایه سعودی به بغداد سفر می‌کند و طی آن دیدارهایی با مقامات عراقی خواهد داشت و با آنها در خصوص پرونده‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی و همچنین بررسی پرونده از سرگیری مذاکرات عربستان و ایران تحت نظارت دولت عراق گفت‌وگو خواهد کرد.

پیشتر «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق به رسانه‌های سعودی گفته بود که «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان به زودی برای گفت‌وگو درباره از سرگیری مذاکرات بین ریاض و تهران به بغداد سفر می‌کند.

وزیر امور خارجه عربستان طی سخنانی در جلسه گفت‌وگو در حاشیه نشست اخیر مجمع داووس ۲۰۲۳ تحت عنوان «آینده روشن در میان چالش‌های ژئوپولوتیک» گفته بود که «ریاض در تلاش است تا راهی برای گفت‌وگو با ایران پیدا کند؛ چراکه گفت‌وگو بهترین راه برای کاهش اختلافات است».

وی در ادامه تأکید کرد که « سعی می‌کنیم تا راهی برای گفت‌وگو با همگان پیدا کنیم و بر توسعه روابط به دور از اختلافات تمرکز کنیم».

پیشتر نیز فواد حسین وزیر امور خارجه عراق در جریان شرکت در اجلاس امنیتی منامه درباره تحولات مربوط به میانجیگری بغداد بین ایران و عربستان گفته بود که «تلاش های عراق برای سرپرستی گفت وگو بین ایران و عربستان ادامه دارد و دو کشور تمایل به ادامه گفت وگو دارند».

در همین رابطه، احمد الصحاف سخنگوی وزارت خارجه عراق اوایل آذرماه اعلام کرد که مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی با میانجیگری بغداد ادامه دارد و وارد مسیر دیپلماتیک شده است.

پیشتر نیز عبداللطیف رشید رئیس جمهوری عراق گفته بود که عراق به میانجیگری بین عربستان و ایران ادامه می دهد و نشست ها ادامه دارد اما نتایج برعهده آنها است.

عراق تاکنون میزبان پنج دور از مذاکرات بین ایران و عربستان بوده است.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز اخیرا در یک نشست خبری در جریان سفرش به لبنان گفت که «تاکنون پنج دور مذاکره دوجانبه با عربستان در بغداد داشتیم و بر تداوم مذاکرات اتفاق نظر داریم».

امیرعبداللهیان اظهار امیدواری کرد که در نخستین اقدام، سرکنسولگری های ۲ کشور در شهرهای جده و مشهد بازگشایی شود تا به کسانی که علاقمند سفرهای زیارتی به مکه مکرمه، مدینة منوره و مشهد مقدس هستند، خدمات ارائه کنند.

https://irna.ir/xjLDZ8


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha