وضعیت اسفناک زلزله زدگان سوری در مناطق کوهستانی و سرد شمال این کشور در عین بی توجهی جهانی در حال شدت یابی است تا جایی که صدای هشدار و اعتراض صلیب سرخ را درآورده است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ به تازگی ضمن تاکید بر وخامت اوضاع انسانی در سراسر سوریه اعلام کرد، زلزله اخیر که تلفات بسیاری بر جای گذاشت به رنج و سختیهای ۱۲ سال جنگ داخلی در این کشور افزوده است.
در حالیکه تعداد جان باختگان در سوریه به چند هزار نفر رسیده و هنوز خبری از کمکهای قابل توجه بینالمللی نیست، صلیب سرخ معتقد است که چشم بستن بر مصائب بشری در سوریه ظالمانه و غیرانسانی است.
استاندارد دوگانه غرب در حمایت از زلزله زدگان
از سحرگاه دوشنبه ۱۷ بهمن ماه که زلزلهای به بزرگی ۷.۸ ریشتر جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزانده و تلفات فاجعهبار و بیسابقهای در سطوح انسانی و مادی برای هر دو کشور به همراه داشت، کشورها و سازمانهای مختلف از سراسر جهان روند امدادرسانی به زلزلهزدگان را آغاز کردند.
اما اولین نکته قابل توجه در نوع کمکرسانی به دو کشور زلزله زده، معیارهای دوگانهای است که غرب و آمریکا و حتی سازمان ملل متحد در این زمینه پیش گرفتهاند و نگاهی به تصاویر هواپیماهای موجود در آسمان ترکیه و سوریه که برای امدادرسانی عازم این کشورها شدهاند به خوبی ثابت میکند که حقوق بشر تنها زمانی برای محور غربی-آمریکایی معنا دارد که مطابق با سیاستها و منافع آنها باشد.
پس از وقوع زلزله، اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از جمله سوئد و فنلاند بیش از یک هزار و ۴۰۰ امدادگر خدمات اضطراری را برای کمک و مقابله با عواقب زمینلرزههای مرگبار به ترکیه اعزام کردند و این ائتلاف نظامی سه شنبه شب ۱۸ بهمن ماه در بیانیهای اعلام کرد که نیروهای امدادگر و واکنش اضطراری از بیش از ۲۰ متحد و شریک ناتو از جمله فنلاند و سوئد هستند.
در بیانیه ناتو آمده بود که کمکهای این پیمان به ترکیه شامل انواع مختلفی از اقدامات پشتیبانی از جمله تیمهای نجات با سگهای خاص، آتش نشانان و تیمهای مهندسی سازه، پرسنل و تجهیزات پزشکی و کارشناسان زلزله است.
این کمکهای انسانی تا جایی ادامه یافت که رئیس مرکز مدیریت حوادث اضطراری ترکیه (آفاد) اعلام کرد ۶۵ کشور جهان در حال ارسال کمک به این کشور هستند.
وی شمار نیروهای اعزامی از خارج برای امدادرسانی به زلزله زدگان ترکیه را ۱۶ هزار و ۴۰۰ نفر نیروی آماده و آموزش دیده ذکر کرده و گفته که تهیه سرپناه برای زلزله زدگان در اولویت قرار گرفته و تاکنون حدود ۶۵ هزار چادر و بیش از ۳۰۰ هزار پتو و سایر اقلام از جمله بخاری به مناطق حادثه دیده ارسال شده است.
مصیب زدگان سوری در انتظار رفع تبعیض و کمک
در حالی کمکهای بیش از ۶۵ کشور جهان به ترکیه سرازیر شده که بنا بر گفته رئیس سازمان هواپیمایی سوریه فقط ۵ هواپیما حامل کمکهای بشردوستانه از طرف ایران و شماری هواپیما از سوی کشورهایی مانند امارات متحده عربی، ونزوئلا، روسیه و هند به همراه ۲ هواپیما از طرف عراق به سوریه اعزام شده اند.
متعاقباً عراق و افغانستان هم به این شمار اضافه شدند تا در مجموع، یاری رسان ها به زلزله زدگان سوری به ۷ کشور افزایش یابند؛ دو کشوری که از سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ با اشغال آمریکا سختترین شرایط اقتصادی- معیشتی و امنیتی را تجربه میکنند.
دولت عراق با دهها تن مواد غذایی و دارویی، ارسال ۲۰۰ محموله و اعزام ۱۵۰ نیروی فوریت پزشکی به کمک مردم زلزله زده دو کشور سوریه و ترکیه شتافت و در همین حال یگانهای مهندسی و پشتیبانی حشد الشعبی برای امدادرسانی به زلزله زدگان سوریه بسیج شدند.
همچنین افغانستان با وجود اینکه خود به شدت درگیر مشکلات و بحران سخت مالی و اقتصادی است، با این حال برای ایفای نقش انساندوستانه در کمک به زلزله زدگان ترکیه و سوریه، مبلغ ۱۵ میلیون افغانی (حدود ۱۶۷ هزار دلار) را به این امر اختصاص داد و وزارت خارجه طالبان با انتشار بیانیهای نوشت: برمبنای همدردی بشری و اخوت اسلامی، کمک ۱۰ میلیون افغانی (۱۱۱ هزار دلار) به ترکیه و پنج میلیون افغانی (۵۶ هزار دلار) را به سوریه اعلام کرده است.
افزون بر بی اعتنایی غرب به مصائب مردم سوریه، بی توجهی کشورهای عربی نیز برای کمک بیشتر و قابل توجه بسترساز موج اعتراضی شده است؛ و در میان آنها برخی کشورها هستند که تا دیروز اقدام به بحران آفرینی در سوریه و رقابت برای اعزام تروریست می کردند.
روزنامه «رأی الیوم» با انتقاد از بی توجهی کشورهای عربی به ارسال کمکهای بشردوستانه برای مردم زلزله زده سوریه نوشت این کشورها باید در سیاست و رویکرد خصمانه خود در قبال دولت و ملت سوریه بازنگری کنند و با کنار گذاشتن اختلافها در کنار سوریه که از یازده سال پیش در برابر جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی مقاومت میکند، بایستند.
سوریه بیش از یازده سال با جنگ ویرانگری روبه رو است که در ورای آن آمریکا و اسرائیل با حمایت ترکیه و برخی کشورهای عربی و شماری از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس قرار دارند.
رأی الیوم نوشت: ما از این همه بی توجهی و بی تفاوتی برخی کشورهای عربی در برابر این کشور با اصالت عربی (سوریه) که به کسی حمله نکرد و بزرگترین قربانی تجاوز آمریکا و اسرائیل است، بسیار شگفت زده هستیم، چون پس از وقوع زلزله ویرانگر بامداد روز دوشنبه، کشورهای عربی برای کمک رسانی و اعزام کارشناسان با هدف نجات قربانیان زلزله در ترکیه پلهای هوایی ایجاد کردند اما برای سوریه هیچ کاری هرچند بسیار بسیار اندک انجام ندادند.
در مجموع تردیدی وجود ندارد که هر دو کشور مصیبت دیده ترکیه و سوریه در حال حاضر نیازمند همبستگی و کمکهای جهانی هستند، اما شواهد نشان میدهد که باجخواهیها و بازیهای سیاسی غرب و آمریکا هرگز نمیتواند جدا از پروندههای بشردوستانه باشد و مردم سوریه حتی در میان این بحران بزرگ نیز مجبورند قربانی این سیاستهای ضد بشری شوند.
افزون بر آن، درحالی که سوریها از کمبود و نواقص زیادی در زمینه هایی چون آب آشامیدنی سالم، برق، انواع مواد سوختی، خدمات پزشکی رنج میبرند، تحریمهای آمریکا با وجود ربودن نفت خام سوریه از مناطق شرقی موجب شده تا دسترسی به داروهای ضروری و اولیه مانند مسکنها نیز در این کشور دشوار شود. این وضعیت در شرایط فعلی و بعد از زمینلرزه مهیبی که در سوریه اتفاق افتاد و زلزلهزدگان در وهله نخست نیاز مبرمی به دارو و تجهیزات درمانی دارند به مراتب بدتر شده است.
در چنین شرایطی باید گفت آنچه که امروز برای مردم سوریه به خصوص مردم زلزله زده در شمال این کشور که از جمله مناطق سرد و کوهستانی سوریه می باشد، ضروری و حیاتی است لغو تحریم های ظالمانه ۱۲ سال گذشته از سوی برخی کشورهای غربی و عربی، ارسال کمک های مورد نیاز برای زلزله زدگان و دیگر مایحتاج ضروری آنان نظیر نیروهای امدادی و پزشکی و خدمات مرتبط با آنها است تا از میزان آلام این مردم مظلوم که در بیش از یک دهه گذشته شاهد انواع اقدامات تروریستی مورد حمایت برخی کشورهای غربی و عربی بودند، کاسته شود.
نظر شما