گزارش های میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که قیمت ارزان مرکبات در سال جاری سبب شد تا امسال برخلاف سالهای گذشته عمده باغداران حتی باغداران خرده پا نیز در مازندران ذخیرهسازی فنی سنتی مرکبات را به رغم خطرپذیری پوسیدگی به فروش ترجیح دهند، اقدامی که سبب شد تا قیمت هر کیلو گرم پرتقال بسته بندی شده در جعبه های ۱۰ تا ۱۵ کیلویی از پنج تا ۶هزارتومان دو ماهه گذشته اکنون به هشت تا حدود ۱۰ هزار تومان افزایش بیابد.
طبق برسی های میدانی و اظهارات شماری از باغداران به خصوص صاحبان باغ پرتقال تامسون در منطقه قائمشهر ، بابل ، ساری و نکا ، امسال بیشتر باغداران حاضر به فروش محصولشان با قیمت چهار تا پنج هزار تومان به صورت یکجا سر باغ نشدند و خودشان اقدام به ذخیره سازی در انبارهای سنتی کردند.
به گفته باغداران ،برابری قیمت مرکبات امسال با سال گذشته از زمان برداشت تا هفته پیش، باغداران را کلافه و نسبت به ادامه باغداری مایوس کرده بوده است، اما اکنون به نظر می رسد با افزایش صادرات و متعادل تر شدن عرضه و تقاضا ، قیمت مرکبات به خصوص پرتقال به نفع باغداران افزایش و خرید و فروش در محل باغ های استان رونق گرفته است.
ذخیره سازی فنی سنتی مرکبات یکی از روش های نگهداری این محصول برای مدت چند ماه و عرضه آن در زمان مناسب با قیمت بیشتر است ، روشی که طی چند سال اخیر با ترویج چگونگی انجام این کار از سوی باغداران گسترش یافته است.
ذخیره سازی مرکبات در سال جاری از سوی عمده باغداران به دلیل قیمت پایین ، از معمول یکسوم تولیدات بیشتر شد ،یعنی امسال باغداران بر خلاف سال های گذشته که بخشی از مرکبات تولیدی خودشان را برای عرضه شب عید با هدف قیمت مناسب تر ذخیره سازی می کردند، عمده باغداران تقریبا دو سوم و حتی همه محصولشان را ذخیره کردند.
باغداران مرکبات مازندران می گویند: حتی اگر یک سوم از محصول در انبارداری سنتی از بین برود به طور یقین با اختلاف قیمت شب عید نسبت به قیمت زمان برداشت ،به صرفه تر خواهد بود، وضعیتی که تا حدود زیادی به نفع آنان شده است.
یکی از باغداران شهرستان بابل ضمن تایید افزایش قیمت پنج هزار تومانی پرتقال در هر کیلو گرم در عین حال گفت که عرضه و فروش پرتقال بسته بندی شده آماده فروش با قیمت هر کیلو گرم ۱۰ هزار تومان هم به نسبت هزینه تولید و دیگر محصولات باغی اصلا به صرفه نیست.
ولی الله سلیمانی با اظهار این که افزایش قیمت چهار تا پنج هزار تومانی نسبت به زمان برداشت تا حدودی هزینه تولید را جبران می کند، ادامه داد: قیمت فعلی پرتقال با قیمت زمان برداشت سال گذشته برابر شده است، در حالی که امسال هزینه های سمپاشی ، کودهی باغ های مرکبات و برداشت میوه به نسبت سال گذشته تا ۴۰ درصد بیشتر شد.
وی گفت: به طور متوسط در یکسال سه مرحله سمپاشی صورت می گیرد که برای هر هکتار بیش از ۱۲ میلیون تومان فقط هزینه خرید سموم و دستمزد سمپاشی است، از سوی دیگر هر ساله یک و نیم تن کود شیمیایی و کود های حیوانی برای هر هکتار از باغ مرکبات استفاده می شود که هزینه سنگینی را متقبل می شویم.
یک باغدار ساروی که خود را مالک دو هکتار باغ مرکبات دانست ، گفت : اواخر دی ماه امسال، قیمت پرتقال درجه یک سر باغ حدود ۶هزار تومان بوده است ، یعنی دو تا سه هزار تومان کمتر از سال گذشته ،به همین دلیل تمامی محصول امسال را ذخیره سازی کردم.
سیف الله حمیدی با اظهار این که قیمت نارنگی پیچ امسال بسیار خوب بود اما قیمت پرتقال به نسبت هزینه تولید اصلا به صرفه نیست، ادامه داد: عمده دلیل کاهش قیمت عرصه زیاد پرتقال است.
وی به افزایش ۱۰تا ۱۵درصدی تولید پرتقال در سال جاری اشاره کرد و بیان داشت : به رغم این که هماهنگی های لازم و شرایط برای صادرات مرکبات به خارج از کشور و عرضه مستقیم و در میدان های میوه تهران انجام شد ، اما عرضه بیش از اندازه سبب شد قیمت محصول بالا نرود.
وی به تازه خوری پرتقال شمال اشاره کرد و بیان داشت : اگر عرضه و تقاضا مدیریت شود ، قیمت مرکبات نیز رضایتبخش می شود.
افزایش تولید ۲۰ درصدی تولید مرکبات مازندران
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که افزایش عملکرد حدود ۲۰ درصدی مرکبات در سال جاری سبب شد تا قیمت ها به نسبت متعادل تر شود ، در عین حال گفت: اگرچه قیمت پرتقال امسال در زمان برداشت به نسبت هزینه ها بسیار کم بوده است، اما افزایش تولید تا حدودی جبران کاهش قیمت را کرده است.
حسن عنایتی با توضیح این که جهاد کشاورزی متولی تولید و بازار مصرف کننده نیز است، افزود : صد البته طبق بررسی کارشناسی با توجه به هزینه تولید، قیمت انواع مرکبات امسال مورد انتظار و توقع باغداران نبوده است .
وی با بیان این باید برنامه های خوبی برای تولید مازاد بر مصرف محصولات کشاورزی به خصوص مرکبات مازندران داشته باشیم ، ادامه داد: باید برای تنظیم بازار مرکبات بازار جدیدی تعریف شود، موضوعی که دولت سیزدهم امسال به آن توجه جدی کرد.
وی با اشاره به این که سالانه ۳.۵میلیون تن انواع محصولات باغی هسته دار به خصوص مرکبات و کیوی در استان مازندران تولید می شود ، گفت : سال گذشته حدود دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن مرکبات در استان تولید شدکه این رقم امسال با ۲۰درصد افزایش تولید به حدود سه میلیون و ۲۰۰هزار تن رسید که ۷۰درصد آن را پرتقال تشکیل می دهد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران به برداشت یکباره مرکبات و عرضه آن در بازار اشاره کرد و ادامه داد: باید بپذیریم توانایی بازار برای تازه خوری به این مقدار تولید کم است ، از طرفی در بخش خدمات ، حمل و نقل و لجستیک برای صادرات نیز با چالش های زیادی مواجه هستیم.
وی بر لزوم تقویت بازار صادراتی مرکبات تاکید کرد و بیان داشت : طبق بررسی اتاق بازرگانی، روسیه به تنهایی بازار مناسبی برای یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن مرکبات مازندران است ،ظرفیت مناسبی که هنوز به آن توجه نشده است.
عنایتی با بیان این که اتاق بازرگانی مازندران باید پای کار بیاید ، گفت: از آن جایی که همواره صادرات محصولات کشاورزی همچنان باید از مرز زمینی آستارا صادر شود ، مشکلات ناشی از حمل و نقل زمینی کیفیت محصول را کاهش می دهد .
وی هزینه بالا و طولانی بودن زمان را از دیگر معایب صادرات مرکبات از مرز زمینی آستارا دانست و ادامه داد: امسال برای نخستین بار با حمایت دولت صادرات ۲۲۰ تن مرکبات به صورت دریایی از بندر امیرآباد به روسیه صادر شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران ظرفیت بندر امیر آباد برای انتقال مرکبات به روسیه را استثنایی توصیف کرد و گفت: باید کشتی های یخچال دار در بندر امیر آباد را راه اندازی کنیم ، اکنون این ضعف بزرگی برای صادرات مرکبات از طریق دریا است.
عنایتی گفت: به دلیل مشکلات صادرات ، افزایش تولید و عرضه بیش از اندازه برخی از باغداران با قیمت مناسب محصولشان را عرضه نکردند و حق دارند که ناراضی باشند ، باید به فکر صادرات مناسب بر اساس تازه خوری مرکبات باشیم.
پرداخت ۱۵۰میلیارد تسهیلات کم بهره در حمایت از باغداران مازندران
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت که امسال ۱۵۰ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره ۱۰ درصد برای حمایت از بازار مرکبات به باغداران بزرگ و سورتینگ داران پرداخت سد که این اقدام تا حدودی سبب افزایش قیمت به نفع باغداران شد ، چراکه با ذخیره سازی فنی جلوی عرضه بیش از اندازه مرکبات گرفته شد.
عنایتی تصریح کرد: با توجه به این که دیپلماسی بسیار قوی که دولت سیزدهم برای صادرات محصولات مختلف به خصوص کشاورزی با کشورهای حاشیه دریای خزر، cis و حاشیه خلیج فارس شده است ، اگر پشتیبانی ها به خصوص کشتی های پیشرفته یخچال دار فراهم شود ، می توانیم عرضه و تقاضا را بر اساس هزینه های تولید تنظیم کنیم.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند.
همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
هر ساله برداشت مرکبات مازندران با ارقام زودرس نارنگی از اول مهر آغاز می شود و بر اساس اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران برداشت مرکبات استان نیز دو هفته پیش به اتمام رسیده است.
نظر شما