۴ اسفند ۱۴۰۱، ۷:۴۶
کد خبرنگار: 3092
کد خبر: 85035030
T T
۶ نفر

برچسب‌ها

احیای یادگار پیشینیان با دوتار و زنبورک

۴ اسفند ۱۴۰۱، ۷:۴۶
کد خبر: 85035030
احیای یادگار پیشینیان با دوتار و زنبورک

گرگان - ایرنا - زبان مادری ابزار اجتماعی و فرهنگی به‌یادگارمانده از گذشتگان و تنها راه سخن‌گفتن با نیاکان و راه انتقال هویت بومی و سنتی میان نسل‌ها در گذر زمان است که استفاده صحیح از موسیقی می‌تواند حیات و ماندگاری آن را تا حد زیادی تضمین کند.

به گزارش ایرنا، استان گلستان به دلیل میزبانی از اقوام گوناگون شاهد تکثر زبان بومی در مناطق مختلف است که به‌دلیل درهم‌آمیختگی ناشی از همزیستی طولانی، در خطر فراموشی قرار گرفته است.

شرایط زندگی جامعه مدرن شاید خانواده‌ها را به این باور رسانده که دیگر آموزش زبان مادری به فرزندان ضرورتی ندارد وصحبت‌کردن آن‌ها با زبان مادری از ارزش اجتماعی آن‌ها می‌کاهد که گسترده‌شدن این دیدگاه، زبان‌های بومی را با خطر فراموشی مواجه کرده است.

براساس گزارش یونسکو، ۳۷۰ میلیون نفر از مردم بومی در سراسر جهان به ۷ هزار زبان تکلم می‌کنند که در میان آن‌ها ۲ هزار و ۶۸۰ زبان در خطر است که می توان در قالب زبان موسیقی سنتی زبان مادری را احیا کرد.

محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه گلستان در این ارتباط گفت: قوم ترکمن از جمله گروه‌های دارای جمعیت فراوان در گلستان هستند که موسیقی سنتی این قوم فرهنگ را به نسل جوان منتقل می‌کند.

موسی جرجانی افزود: با تقویت موسیقی سنتی ترکمن زبان مادری اصیل این قوم هم در بین جوان و نوجوان تقویت خواهد شد.

وی اظهار کرد: در بین اشعار اصیلی که در موسیقی سنتی ترکمن بیان می شود کلماتی قدیمی وجود داشته که نسل جوان با آن‌ها آشنا نیست.

احیای یادگار پیشینیان با دوتار و زنبورک

یکی از نوجوانان دوتارنواز ترکمن هم به ایرنا گفت: موسیقی سنتی زبان مادری اجداد ما را در بین هم‌نسلانم احیا می کند و باعث ترویج این ابزار فرهنگی در نسل آینده خواهد شد.

مهلا جاهد افزود: شنیدن موسیقی سنتی از ابزاری مانند دوتار و زنبورک در ترویج و توسعه زبان مادری تاثیرگذار است.

آیدین قره‌قول یکی از دوتار نوازان جوان گروه موسیقی ملانفس هم گفت: موسیقی سنتی آواهایی برای نواختن احساسات است که از گذشته سینه به سینه به نسل امروز رسیده است.

وی بیان کرد: جوانان بیشتر به موسیقی پاپ گرایش دارند اما موسیقی سنتی جلادهنده روح است و بدون اینکه مخاطب متوجه شد غیر مستقیم زبان مادری را ترویج می‌دهد.

آرمین ارازنیا خواننده و نوازنده گروه موسیقی آلتین پرده هم در این ارتباط گفت: در موسیقی ترکمن کلمات زیادی از ادبیات ترکمن قرار دارد که جوانان بدون پیش زمینه قبلی در یادگیری این لغات اصیل مشکل خواهند داشت.

وی بیان کرد: موسیقی سنتی بدون تدریس مستقیم به افراد و مخاطبان زبان اصیل مادری را آموزش می‌دهد.

وی اظهار داشت: موسیقی سنتی احیاگر زبان مادری ترکمن و پل ارتباطی بین نسل امروز و گذشتگان است و لغات ترکمنی قدیمی که فراموش نشده را به جوانان انتقال می دهد.

احیای یادگار پیشینیان با دوتار و زنبورک
حسین شیروانی یکی دیگر از نوازنده های ترکمن هم گفت: افرادی که سال ها از مناطق ترکمن نشین دور بودند با شنیدن موسیقی فولکلور ترکمن به آشنایی بیشتر با اصل خود ترغیب می شوند.

حاج محمد ایری سرپرست گروه ملانفس هم در این ارتباط گفت: در موسیقی سنتی ترکمن تمام مطالب سینه به سینه بدون هیچ تغییری به نسل بعد منتقل شده و بهترین منبع در یادگیری زبان مادری است.

بهروز سقلی هم یکی از ترویج دهندگان موسیقی سنتی هم در این ارتباط گفت: موسیقی فولکلور اشعارش به زبان مادری است و حتی گاهی معلوم نیست که سروده ای که نسل به نسل به آنروز رسیده شاعرش کیست مثل لله‌خوانی زنان ترکمن که به فرزندان خود هم این فولکلور اصیل را آموزش می دهند.

وی افزود: در راستای احیا، ترویج و تقویت موسیقی سنتی و زبان مادری ترکمن گروهی متشکل از مادربزرگ ها تشکیل شده که به دختران نوجوان این مهم را آموزش می دهند تا نسل جدید به خوبی با اصالت خود آشنا شوند و آن را حفظ کنند.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان هم در این ارتباط گفت: قالب موسیقی سنتی یکی از جذاب ترین قالب های هنری برای تمام اقشار و سلیقه های مختلف است که در کنار اشعار با مفهوم برگرفته از واژگان، کلمات و جملات اصیل است که هویت را تکمیل کرده و انتقال می دهد.

محمد رعیت افزود: شعر و موسیقی سنتی در کنار یکدیگر در طول تاریخ فرهنگ نسبت به حمایت، پاسداشت و تقویت میراث زبانی کمک کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha