به گزارش خبرنگار ایرنا، «کوروش محرابی» عصر سهشنبه در اردو جهادی این سازمان که در روستای «احمدوند» دهستان الهیارخانی با حضور کارشناسان و کشاورزان برگزار شد؛ افزود: گروه های جهادی سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه پس از چند سال وقفه از سال ۹۹ دوباره احیا شده است.
وی هدف از راه اندازی گروههای جهادی که در آن متخصصان عضو پایگاه بسیج حوزه های مختلف سازمان حضور دارند؛ انتقال عملی دانش به کارشناسان پهنه تولید مراکز جهاد کشاورزی و همچنین به بهره برداران و کشاورزان منطقه در یک فرایندی اردوی دانست.
محرابی گفت: در اردو های جهادی هم جنبه آموزشی و تروجی دارد و همچنین خدمتی در زمینه آفات کشی و مبارزه با بیماری به یکی از بهره برداران انجام می شود.
کشاورزان برای مبارزه با آفات و بیماری ها باید با روش صحیح اقدام کنند
یک کارشناسان با تجربه حوزه علوم و تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در این اردوی جهادی؛ به کشاورزان و کارشناسان حاضر گفت: در کشور ایران فقط ۸۰ نوع جونده که آفات محصولات کشاورزی اند شناسایی شده که ۱۰ مورد آنها جزو آفات عمومی محسوب می شود؛ یعنی دولت موظف است برای مقابله با خسارت و لطمه های فراوان این آفات مستقیم وارد میدان شود.
دکتر سید « مهدی محجوب» در ادامه با اشاره به آفات و خسارت فراوان موش ها به محصولات کشاورزی، بویژه نوع مُغان آن که در مزارع استان کرمانشاه رایج است، افزود: برای مبارزه با این نوع آفات که هر ۲ سه سال یکبار جمعیت آن به حد انفجار می رسد و خسارات فراوان به کشور تحمیل می کند، کشاورزان و بهره برداران باید طریقه صحیح مبارزه با آن مانند روش درست استفاده کردن از سموم را یاد بگیرند.
وی بیان داشت: ابتدایی ترین کار برای جلوگیری از هر آفات و بیماری در هر زمینه ای این است که اول اجازه تکثیر به آن را ندهیم، یعنی زمانی که موشی دیدیم پس از گذاشتن طعمه سمی در لانه اش آن را تخریب کنیم یا مواد غذایی که موش از آن تغذیه می کنند، جمع آوری کنیم زیرا اگر دیر اقدام شود با قدرت زیاد تولید مثلی که دارد؛ مقابله با آنها هزینه بر و وقت گیر و سخت تر خواهد شد.
نویسنده کتاب مرجع «جوندگان ایران» در زمینه آفات محصولات کشاورزی در ادامه گفت: آفات و بیماری هر محصول کشاورزی نسبت به محصول دیگر مانند گندم و چغندر نسبت به هم بسیار متفاوت است و حتی هر مزرعه نسبت به مزرعه دیگر نوع بیماری و آفاتش متفاوت است به همین خاطر باید کشاورزان خودشان نکات بهداشتی و مبارزه با آفات محصولات با تاکید به استفاده از روش های صحیح علمی آن فرا بگیرند و بکارگیری نمایند.
برای داشتن محصول و درآمد خوب باید بهداشت باغ را در تمام سال رعایت کنیم
یک کارشناس با تجربه حوزه باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز در این اردو جهادی به باغبانان و کارشناسان توصیه کرد برای داشتن محصول خوب و در نتیجه درآمد مناسب حتما پس از پایان برداشت محصولات سال گذشته؛ باغ را به حال خود رها نکنند، و نسبت به رعایت بهداشت آن مانند مبارزه با آفات و بیماری های ویژه فصل سرما پاییز و زمستان مانند شت های مکنده و بیماریهای دیگر اقدام کنند.
«عبدالحمید مومنی» در ادامه از جمله رعایت نکات بهداشت باغ در فصل سرما را جمع آوری کامل میوه و محصولات باقیمانده سر شاخه ها در میان باغ عنوان کرد و افزود: اگر جمع نشوند باعث ایجاد کانون های بیماری و آفات و حشرات می شوند که به درختان دیگر منتقل می گردند.
وی اضافه کرد: شاخه و برگ هایی که بعلت آلودگی و بیماری هرس شدند حتما جمع آوری و از باغ بیرون برده شود زیرا اگر جمع نشوند به دیگر درختان و باغ سرایت می کند و حتی از آنها به عنوان پرچین پرهیز شود.
دکتر مومنی در ادامه درختان میوه را مانند انسان ها دانست که به تغذیه نیاز دارند و همچنین برای آنکه زود بیمار و یا سرما زده نشوند باید خوب آنها را تغذیه کرد.
وی در ادامه به تشریح راهکارهایی در راستای جلوگیری از یخ زدگی جوانه ها و گل میوه درختان، نحوه صحیح هرس کردن، سم پاشی و محلول پاشی، تغذیه مناسب درختان، چگونگی کندن کود چاله و آبیاری برای باغبان پرداخت.
باغبانان با استفاده از روش پیوند سرشاخه زودتر باغ خود را اصلاح کنند
یک کارشناس با تجربه دیگر سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در ادامه به آموزش عملی پیوند زدن صحیح درخت گردو که از سخت ترین نوع پیوند درختان میوه است پرداخت و به باغبانان توصیه کرد برای اصلاح و بازسازی درختان خود؛ از روش پیوند سرشاخه استفاده کنند.
دکتر «محمد گردکانه» افزود: روش سنتی باغبانی در کشور ما کاشت بذری درختان است که برای به ثمر رسیدن زمان زیادی می برد؛ اما با روش پیوند زدن سر شاخه می توان درختان را را بدون اینکه از ریشه در بیاوریم دوباره احیا و یا تغییر و اصلح محصول بدهیم و زود به ثمر می رسند.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت پیوند درخت گردو گفت: در گذشته درخت گردو به روش بذری و در فاصله ۱۰ در ۱۰ متر که مساحت زیاد برای کاشت نیاز داشت و زمان زیادی برای به ثمر رسیدن صرف آن می شد که در مقابل سرما و کم آبی نیز حساسیت بیشتری و بهره وری کمتری داشتند، کاشت می شد.
گردکانه اضافه کرد: اما امروز ارقام جدید خارجی و داخلی که در مرکز علوم و تحقیقات بوجود آمده در کشور وجود دارد که با پیوند سرشاخه درختان قدیم می توانیم در مساحت و زمان کمتری، محصول بیشتر بدست بیاوریم که در مقابل سرما و کم آبی نیز مقاوم تر باشند.
گفتنی است در اردو جهادی کشاورزان و باغبانان روستاهای مجاور احمد وندو مجاور آن و کارشناسان مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه حضور داشتند.
استان کرمانشاه ۹۴۶ هزار و ۸۷۱ هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه بیش از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در این استان تولید می شود.
نظر شما