به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، نشست نقد و بررسی تحولات و توسعه حوزه نسخ خطی در کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی ایران و دستاوردهای آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی به همت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال در اندیشگاه فرهنگی این سازمان برگزار شد. در این نشست تحولات حوزه نسخ خطی کتابخانه ملّی ایران در دهههای پس از پیروزی انقلاب اسلامی بررسی شد.
حبیبالله عظیمی ضمن تشریح سیر تحول سیاست های فراهم آوری نسخ خطّی در کتابخانه ملّی ایران، به تبیین نقش سازمان در ارتباط با محققان و پژوهشگران حوزه نسخ خطّی، تعامل سازمان با سایر کتابخانهها، پیوند میان کتابخانه ملّی و دانشگاهها و آموزش مباحث حوزه نسخ خطّی با تاکید بر دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت.
این نسخهشناس و فهرست نویس نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران گفت: عواملی چون ادغام کتابخانه ملّی با سازمان اسناد ملّی، افتتاح ساختمان جدید کتابخانه ملّی ایران با مخازن وسیع و استاندارد و ارتقای اداره نسخ خطّی به اداره کل، موجب تحولات مثبتی در وضعیت گردآوری، حفاظت، سازماندهی و اطلاع رسانی نسخ خطّی سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی شده است.
فراهم آوری نسخ خطی در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
در ادامه، رضا خانیپور، روند فهرستنویسی و سازماندهی، چاپ فهرستهای نسخ خطّی و اطلاعرسانی و تسهیل دسترسی به این آثار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بحث و بررسی قرار داد.
این نسخه شناس و فهرست نویس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران دلایل اهمیت نسخ خطی را ارزش هنری این آثار، نقش نسخ خطی در ساخت تمدن ها و تثبیت موقعیت ژئوپلیتیک کشورها و بازنمایی سیر تحول و تطور علوم و فنون در تمدن بشری برشمرد. همچنین یکی از دلایل افزایش سرعت فهرست نویسی و انتشار این فهرست ها را افزایش تعداد متخصصین و تسریع فراهم آوری این نسخ در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بیان کرد.
خانی پور همچنین سیر فهرست نویسی نسخ خطّی را به سه دوره سنتی مانند فهرست ابن ندیم، فهرست شیخ طوسی و الذریعه، دوره گذار با استفاده از قواعد بین المللی فهرست نویسی و دوره مدرن یعنی فهرست نویسی ماشین خوان در قالب استاندارد مارک تقسیم بندی کرد و فهرست نویسی نسخ خطّی را اقدامی پژوهشی برشمرد که برای تسهیل پژوهش و کمک به محققین انجام می شود.
زهرا مدرسی مدیرکل منابع خطّی و نادر کتابخانه ملّی ایران، سازماندهی دستنوشته ها، تسریع دیجیتال سازی نسخ خطّی و خرید نسخه های ارزشمند و توسعه خدمات حضوری و غیرحضوری به محققان در حوزه نسخ خطّی را از جمله اقدام های در دست انجام در حوزه نسخ خطّی برشمرد.
در ادامه نشست سخنرانان به سوالات شرکت کنندگان پاسخ دادند.
نظر شما