علی محمدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: روز گذشته بر اثر حفاری و عملیات ساختمانی دهانه ای کشف شد که به نظر می رسد آب انباری تاریخی از نوع آب انبارهای خانگی و خصوصی باشد اما هنوز نمی توان با قطعیت در مورد آن نظری داد. باشد.
وی ادامه داد:دستور توقف عملیات حفاری و ساخت و ساز در محدوده این اثر صادر شده است تا بررسی و مستندسازی کارشناسی انجام و جزییات موضوع روشن شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه و زاوه گفت: از مجموع ۱۷ آب انبار تاریخی در این ۲ شهرستان ۶ مورد طی ۲ سال اخیر کشف شده است و وجود ۱۴ آب انبار تاریخی در تربت حیدریه به عنوان یکی از مناطق نیمه خشک از اهمیت و قدمت این نوع بناها در تاریخ منطقه نشان دارد.
محمدی افزود: در گذشته اشخاص متمول درون خانههای خود آب انبار می ساختند که مخزن آن زیر حیاط یا در قسمت زیرین ساختمان قرار داشت و از طریق پایاب (راه یا انتهای محل برداشت آب) یا پلکان دسترسی به آن ممکن بود و آب این مخازن از قنات و روخانههای نزدیک شهر تامین میشد.
وی ادامه داد: هم اکنون بزرگترین آبانبار کشف شده در تربت حیدریه واقع در بازار شیر چهار سوق با گنجایش بیش از هزار و ۷۰۰ متر مکعب در دست مرمت است که از جهات مختلف نظیر وسعت زیاد در خراسان رضوی و حتی کشور کم نظیر است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه و زاوه گفت: گمانه زنی کارشناسی حاکی است از این آب انبار، جمعیت قابل توجهی استفاده می کرده و تاثیر بسزایی در تامین نیازهای اولیه مردم منطقه داشته است.
محمدی افزود: طی دهههای اخیر با گسترش شهرنشینی و خانه سازی نوین بناهای تاریخی تخریب یا به زیر خیابانها و معابر رفت و اکنون با ساخت و ساز و خاکبرداری بقایای آنها از دل خاک بیرون میآید.
به گفته وی از مجموع ۷۰ بنای تاریخی شناسایی شده در تربتحیدریه ۵۴ اثر شامل ۴۱ بنا و ۱۱ تپه و نیز ۲ اثر معنوی و ناملموس در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما