به گزارش ایرنا، گیلان سراسر همایشی است از فرهنگ، تاریخ، طبیعت و در این میان چهار سوی گیلان اصالت هزاران ساله تاریخ و فرهنگش را نه تنها در کتاب ها و بناهای تاریخی به نمایش می گذارد بلکه اصالت و ذوق را در رنگ و نقش میتَند و دستآفرین های اصیلش را برای ارمغان به گردشگران می سپارد.
شهرداری ها با برنامهریزی و اقدامی موثر بازارچه های صنایع دستی را برپا کنند
هنرمندان صنایع دستی و تولیدات مرغوبشان از نگاه استاندار گیلان دور نمانده بطوریکه در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان با اشاره به نقش و جایگاه صنایع دستی در راستای تحقق پایدار، تاکید کرد: برندسازی و برگزاری نمایشگاه محصولات صنایعدستی موجب توسعه کسب و کار و ایجاد اشتغالزایی در روستاها است.
اسدالله عباسی با اشاره به نقش و جایگاه صنایع دستی در جهت تحقق اشتغال پایدار، افزود: بر اساس سند آمایش سرزمینی و اسناد بالادستی توسعه، آبادی روستاها امری مهم و ضروری و مورد توجه دولت مردمی و انقلابی است.
استاندار گیلان برندسازی و برگزاری نمایشگاه محصولات صنایعدستی را موجب توسعه کسب و کار و ایجاد اشتغالزایی در روستاها خواند و گفت: برنامهریزی عملیاتی در جهت پویاسازی و استفاده بهینه از ظرفیتهای یاد شده از سوی مدیران دستگاه های اجرایی متولی باید بیش از پیش تقویت شود.
نماینده عالی دولت در گیلان با اشاره به تاکید دولت مردمی و انقلابی سیزدهم مبنی بر حمایت و توسعه صنایعدستی، افزود: تلفیق صنایعدستی با دستاوردهای علمی و دانشبنیان مورد تاکید رئیس جمهوری است که این مهم در گیلان بعنوان استانی ممتاز در حوزه تولیدات سنتی و هنرهای دستی باید مورد توجه باشد.
وی شناسایی و معرفی افراد توانمند در حوزه صنایع دستی و ایجاد شبکه فروش برای تولیدات این بخش را با اهمیت دانست و گفت: شهرداری ها باید با برنامه ریزی و اقدامی موثر، برای صنایع دستی نیز همچون محصولات و سوغات محلی، بازارچه صنایع دستی را برپا کنند.
استاندار گیلان به موضوع ساخت و ساز منازل روستایی و حمایت دولت در این بخش اشاره و اظهار کرد: ارائه تسهیلات برای ساخت خانههای روستایی موجب دلگرمی ساکنان و ایجاد انگیزه برای کسب و کار روستایی می شود که این امر اقتصاد روستایی را به بلوغ می رساند.
۹۶ اثر صنایع دستی گیلان مهر اصالت ملی دریافت کرده اند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: ۹۶ اثر صنایع دستی استان مهر اصالت ملی دریافت کرده اند که چادر شب بافی، چموش دوزی، لباس سنتی، مشبک، منبت، بافته های سنتی چهل تکه دوزی، رشتی دوزی، خراطی، زیورآلات سنتی، معرق و نازک کاریرا شامل می شود.
ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: گواهی مهر اصالت ملی ۱۴۰۰ نیز در روزهای اخیر به ۱۸ اثر از ۱۵ هنرمند استان اعطا شد که شامل رشتی دوزی، خراطی چوب، زیورآلات سنتی، معرق و نازک کاری، چادرشب بافی بوده است.
وی اظهار داشت:این برنامه ملی هر دو سال یکبار برگزار می شود و برنامه بعدی در سال ۱۴۰۲ با معیار حفاظت از محیط زیست، بومی بودن، اصالت، کاربردی و قابل تولید بودن انجام می شود.
وی مرغوبیت را یکی از معیار های اصلی انتخاب عنوان کرد و افزود:یک محصول در صنایع دستی وابسته به عواملی چون استفاده از مواد اولیه طبیعی برگشت پذیر، کیفیت مطلوب در ساخت، اجرا و پرداخت نهایی محصول، رعایت کلیه نکات ایمنی و بهداشتی، تناسب مواد مصرفی در ساخت با کاربرد مورد انتظار و توانایی محصول در تامین نیازهای مادی و معنوی مصرف کنندگان است که در دریافت مهر اصالت ملی مورد اهتمام داوران قرار می گیرد.
جهانی همچنین اصالت و نوآوری در فرآیند تولید و طراحی وقابلیت بازاریابی و عرضه در بازار از دیگر معیار های بارز داوری عنوان کرد.
صنایع دستی رونقی در گردشگری گیلان
فرزاد رشیدی محقق گردشگری مشاور پروژه های توسعه مدیریت مقاصد سفر و همکار پروژه های گردشگری بین المللی معتقد است: مقاصدی چون گیلان و مازندران در صدر مقاصد سفر گردشگران قرار دارند و گاه در ایام سفر بسیار بیش از ظرفیت و امکانات این مناطق گردشگر به این استان هاسفر می کنند؛ لذا در بحث مدیریت سفر توزیع گردشگر بسیار مهم است بطوریکه در توزیع سفر و توزیع گردشگری می بایست مقاصد جدید معرفی شود.
مشاور معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، توزیع گردشگر را برای جلوگیری از هجوم مسافر به یک یا چند نقطه بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: کشور ما و استان گیلان مقاصد گردشگری را باید افزایش دهد که توزیع مناسبتری صورت بگیرد؛ هم در سطح کشور که فشار سفر بر مناطق شمالی کمتر شود و هم در خود استان های شمالی می بایست مقاصد گردشگری جدید معرفی شود که بار سفر بر یک یا چند مکان متمرکز نشود.
رشیدی با تاکید بر رونق گردشگری بر اساس صنایع دستی گفت: روستای جهانی چادرشب بافی و همه مناطقی که با محوریت صنایع دستی از گیلان به ثبت ملی رسیده به عنوان مسیر و مقصد «گردشگری هنری» به گردشگران داخلی و خارجی معرفی میشود و برای هر کدام موزه ای تخصصی مشارکتی تعریف شده است.
گیلان سراسر همایشی است از فرهنگ، تاریخ، طبیعت و در این میان شرق گیلان که خود تاریخی است به بلندای هزاران سال؛ موفق شد در سال ۹۸ همراه با عطر نارنج، چای و شالی ثمره کوبش پر قدمت زنان قاسمآباد رودسر در تار و پود نخهای ابریشمی را با نقش هایی چون شانه گُل، قالیگُل، گلیمگُل را در بافته ای با عنوان چادرشب به ثبت جهانی برساند.
اگرچه پیش از جهانی شدن روستای قاسم آباد رودسر، روستای فشتکه خمام خنکای بافته های سبز حصیرهایش را در بعد ملی به ثبت رساند اما پس از جهانی شدن چادر شب بافی، رشت بواسطه رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) رنگ های چشم نواز ابریشمینش را، شالما در غرب گیلان عطر جنگل را در سازه های چوبینش، ارده گرمای پشم گوسفندانش را در قامت طراحی لباس و پارچه با نام شال بافی و جیرده لذت عطر گِل در هزار طرح سفالستانش را و عنبران محله آستارا طرح های گلیمش را توانست در بعد ملی به ثبت برساند و در قالب گردشگری در قامت هنر بینالمللی بایستد.
بیش از ۲۷ هزار هنرمند صنایعدستی در ۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایعدستی معرفی شدهاند.
رشتی دوزی، لباس محلی، چادرشب بافی، خراطی، چوب تراشی، گره چینی، نازک کاری، منبت و معرق چوب، حصیربافی، بامبوبافی، مرواربافی، سفالگری، کاشی معرق، مینای خانه بندی، چلنگری، قلمزنی، گلیم بافی، جاجیم بافی، شال بافی، نمد مالی، جوراب بافی، عروسک بافی و قلاب بافی برخی از هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان است.
نظر شما