به گزارش سه شنبه این اداره کل، احمد آخوندی افزود: صنعت گردشگری شهرستان زارچ با احیای قنات سه هزار ساله و قلعه تاریخی، متحول میشود.
وی در نشست شورای قنات زارچ با بیان اینکه این قنات میتواند مهمترین محور گردشگری شهرستان باشد، گفت: طرح ساماندهی مظهر قنات زارچ در حال آمادهسازی است و به زودی مورد بازدید گردشگران و علاقهمندان و متخصصان این حوزه قرار میگیرد.
آخوندی، احیای قلعه تاریخی زارچ را ابرطرح میراث فرهنگی و گردشگری استان عنوان کرد و اظهار داشت: با توجه به آرزوی دیرینه مردم زارچ، مطالعات لازم برای احیا و بازآفرینی این قلعه با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی و شهرداری انجام میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد همچنین از امضای تفاهمنامه به ارزش هشت میلیارد ریال برای احیای بافت تاریخی روستای اله آباد خبر داد و گفت: با توجه به اینکه بافت تاریخی روستا بکر و دست نخورده است تفاهمنامهای برای احیای این بافت منعقد شد.
قنات زارچ با قدمت ۲ تا سه هزار سال و ۹۰ کیلومتر طول، یکی از طولانی ترین قنات های ایران شناخته می شود و با شماره ۱۴۸۳۰ تیر ماه ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی و تیرماه سال ۱۳۹۵ به ثبت جهانی رسید؛ مظهر قنات در شهر زارچ قرار دارد و علت نامگذاری آن به عنوان قنات زارچ نیز به همین دلیل است و تعداد چاههای آن ۲ هزار و ۱۱۵ حلقه است.
قنات یادشده سه سرشاخه به نامهای شور، شیرین و ابراهیم خویدکی دارد که به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی و افت سطح آب زیرزمینی منطقه کم آب و سپس خشک شد.
مبدأ قنات در حوالی روستای فهرج یزد قرار دارد که پس از عبور از روستاهای خویدک ،دهنو و اکرمیه وارد شهر یزد و از محلات مختلف آن از جمله میدان امیرچقماق عبور می کند و پس از گذر از مسجد جامع ،از شهر یزد خارج می شود و به سمت شهر زارچ جریان دارد.
یکی از ویژگی های قنات زارچ ۷۰ پله بودن آن است و این ویژگی به اضافه طولانی بودن و قدمت آن، این قنات را به یکی از قنات های ارزنده دنیا تبدیل کرده است.
قدمت قنات زارچ را به پیش از اسلام و دوره ساسانی نسبت می دهند که در عمق ۲۳ متری زمین حفر است.
زارچ با قدمت بیش از سه هزار سال از مناطق کهن مرکز ایران محسوب می شود و در پنج کیلومتری شهر یزد قرار دارد.
نظر شما