به گزارش ایرنا، این موضوع در نشست هفته جاری شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با حضور متولیان حوزه دانش بنیان استان مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پیش از این مسوول دبیرخانه این شورا در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفته بود که شرکت های دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان، پیگیر حقوق قانونی خود در زمینه صدور اسناد اعیانی هستند.
علی اکبر لبافی با اشاره به نشست اخیر این دبیرخانه در مورد مشکلات شرکتهای دانشبنیان، مبنی بر عمل نشدن به این قانون، اظهار کرد: بند "چ" ماده ۴ قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان، حقوقی را برای شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری، که سرمایه گذاری داشته اند، قائل شده است.
وی بیان کرد: این بند قانونی سازمان ثبت اسناد و املاک را موظف کرده است تا برای صدور اسناد اعیانی برای شرکت های دانش بنیانی که در زمین های پارک علم و فناوری مستقر شده و در آن سرمایه گذاری کرده اند، اقدام کند.
لبافی خاطرنشان کرد: پارک های علم و فناوری ۲ نوع سرمایه گذاری در خصوص واگذاری زمین به صاحبان ایده و شرکتهای دانش بنیان دارند و فضاهایی را در عرصه و اعیان برای آنها فراهم می کنند، به نحوی که در یک مورد عرصه در اختیار شرکت دانش بنیان قرار داده و کل سرمایه گذاری را نیز خود برعهده می گیرد تا پس از مدتی که شرکت دانش بنیان با بهرهگیری از امکانات توانمند شد، عرصه را رها کند.
وی اضافه کرد: در نوع دوم سرمایه گذاری، پارک علم و فناوری اعیان را در اختیار شرکت دانش بنیان قرار می دهد به نحوی که فقط زمین متعلق به پارک است اما کل سرمایه گذاری توسط شرکت دانش بنیان انجام می گیرد لذا طبق قانون، باید سند اعیانی به نام شرکت صادر شود که اکنون این کار انجام نمی گیرد.
مسوول دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: تکلیف قانونگذار بر صدور اسناد اعیانی برای شرکتهای دانش بنیان، محرز است و اداره کل ثبت اسناد و املاک استان نیز در مقام مجری قانون، مشکلی برای اجرای این بند قانونی ندارد اما از چند ماه قبل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ابلاغ نامه ای خواستار توقف صدور اسناد اعیانی برای شرکت ها شده است.
لبافی افزود: مسوولان پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز تمایل به صدور اسناد اعیانی برای شرکتهای دانش بنیان سرمایه گذار دارند، زیرا در شرایط کنونی شرکتها فاقد سند به عنوان یکی از تضامین حقوقی و مالی برای بهره گیری از تسهیلات بانکی و مشوقها برای توسعه کار خود هستند و در واقع سرمایه آنان به نوعی در داخل پارک محبوس شده است.
وی اظهار داشت: در نشست دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، در خصوص لزوم اجرا شدن بند "چ" ماده ۴ قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان، بین دست اندرکاران اتفاق نظر بود و مقرر شد این موضوع در شورای گفت و گو نیز مطرح شود تا از طریق استانداری مکاتبه ای با وزارت علوم انجام شود و موضوع صدور اسناد اعیانی برای شرکت های دانش بنیان شفاف تر شود.
قانون جهش تولید چه میگوید؟
بند چ ماده ۴ قانون جهش تولید دانش بنیان می گوید که "در راستای تسهیل سرمایه گذاری بخش خصوصی برای تقویت زیست بوم فناوری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است برای ساختمان هایی که توسط بخش خصوصی و تعاونی در اراضی پارک علم و فناوری احداث می شود، سند مالکیت اعیانی صادر نماید".
طبق همین بند، "پارک های علم و فناوری دارای مجوز از مراجع ذیصلاح مجاز هستند حق بهره برداری مالکانه و اذن در انتفاع از اراضی متعلق به خود یا اراضی که توسط وزارت جهاد کشاورزی (سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری) با وزارت راه و شهرسازی یا سایر دستگاه های اجرایی یا مانند آنها، در اختیار پارک قرار داده شده است، را در چهارچوب مصوبات هیات امنا و طرح جامع مصوب خود در قالب قراردادهای مشارکت با بخش خصوصی، اجاره بلندمدت یا واگذاری قطعی مشروط به "عدم تغییر کاربری" و "بهره برداری اختصاصی در چهارچوب ماموریتهای پارک علم و فناوری در اختیار شرکتهای دانش بنیان و فناور و نوآور اعضای پارک و سرمایه گذاران و کارگزاران ارایه خدمات تخصصی و عمومی قرار دهند".
براین اساس در راستای تسهیل سرمایه گذاری بخش خصوصی برای تقویت زیست بوم فناوری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید برای ساختمان هایی که توسط بخش خصوصی و بخش تعاونی در اراضی پارک علم و فناوری ایجاد می شود، سند مالکیت اعیانی صادر کند، شرکتهای دانش بنیان دارای مجوز از مراجع ذی صلاح حق بهره برداری از اعیان را دارند.
بند قانونی، معطل تصمیم وزارت علوم
با این حال رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان خراسان رضوی گفت: نزدیک به یک سال است که پیگیر صدور اسناد مالکیت اعیانی شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری هستیم که این موضوع در قانون جهش تولید نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
سیدمهدی مدنی بجستانی افزود: زمانی که مجموعه ای زمین در اختیار دارد، اداره کل ثبت اسناد و املاک موظف است سند اعیانی را صادر کند، که پیگیری ها در استان از محل اداره کل ثبت اسناد به نتیجه رسید اما چندین ماه است که وزارت علوم با ابلاغ نامه ای، با اشاره به اداره هیات امنایی پارکهای علم و فناوری، صدور سند اعیانی برای این شرکت ها را منوط به پیگیری آن به صورت هیات امنایی کرده است.
وی بیان کرد: از زمان ابلاغ این نامه بیش از هشت ماه می گذرد و هنوز نتیجه ای حاصل نشده است، و حال آنکه شرکتهای دانش بنیان در محل استقرار خود دهها میلیارد ریال سرمایه گذاری کرده اند و اگر نتوانند سند اعیانی دریافت کرده و از امتیازات آن بهره مند شوند، از ادامه فعالیت خود ناامید خواهند شد.
معاون توسعه و مدیریت منابع پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز گفت: عدم صدور اسناد اعیانی نه تنها برای شرکتهای دانش بنیان، بلکه برای پارک هم مشکلاتی ایجاد کرده است زیرا هر بار که اقدام به دریافت تسهیلات بانکی می شود، شرکتها باید مسیر بسیار طولانی را طی کنند تا بتوانند مالکیت خود را احراز کرده و تسهیلات را دریافت کنند.
مسعود جمشیدیان اظهار داشت: در ۲ نامه وزارت علوم در این باره که در مرداد و شهریور امسال ابلاغ شده بود، تاکید شده بود که دستورالعمل صدور اسناد اعیانی باید در ساختار هیات امنایی تصویب شود.
وی بیان کرد: این در حالی است که شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی مصوب کرده است که اداره ثبت اسناد و املاک استان می تواند بدون اینکه پارک علم و فناوری را درگیر کند، به استناد قانون، اسناد مالکیت اعیان را برای شرکتهای دانش بنیان صادر نماید اما در ۱۷ بهمن ماه دوباره نامه ای از وزارت علوم به پارک علم و فناوری استان ابلاغ شد که حتما هماهنگی های مربوطه در این زمینه باید با وزارتخانه انجام شود، که اگرچه در این خصوص با وزارتخانه مکاتبه کردیم اما جوابی نگرفتیم.
جمشیدیان ادامه داد: وزارت علوم اعلام کرده است که در بخش صدور اسناد اعیانی باید ساختار قانونی مبنی بر هیات امنایی بودن تصمیم گیری ها حفظ شود و اسناد بالادستی در این زمینه تنظیم و بعد اقدام گردد.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی نیز گفت: این اداره کل آمادگی دارد در صورتی که اسناد و مدارک مرتبط با سند مالکیت اعیان، که مهمترین آن بحث اجاره نامه یا موافقت مالک عرصه است و مستندات دال بر وجود اعیانی و اصالت افرادی که دارای مالکیت اعیان هستند، مشخص باشد، سند مالکیت اعیان را صادر کند.
سیدمرتضی مولوی پور افزود: اتفاقا اداره کل ثبت اسناد خراسان رضوی با جدیت و در راستای اجرای ماده ۳ قانون حدنگار، به دنبال این است که شرکتها و دستگاه های اجرایی اسناد مالکیت خود را داشته باشند.
یک ابهام و مصوبه شورا
استاندار خراسان رضوی در جمع بندی مسائل مربوط به این مساله که از سوی مسوولان در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مطرح شده بود، گفت: نامه وزارت علوم در خصوص بند چ ماده ۴ قانون جهش تولید دانش بنیان، دال بر این است که این وزارتخانه به دنبال ایجاد چهارچوبی برای اجرایی شدن این قانون است.
یعقوبعلی نظری اظهار داشت: از سوی دیگر شرکتهای دانش بنیان تا زمانی که ماهیت دانش بنیانی دارند، می توانند در زمین های پارک مستقر بوده و از مزایای آن بهره گیرند، و حال آنکه اگر شرکتی از سند اعیانی برخوردار شده و از مزایای آن بهره گرفت، بعد از پنج سال که ماهیت دانش بنیانی خود را از دست دارد، باید پارک را ترک کند و در آن صورت تکلیف چیست؟
وی بیان کرد: در هر صورت صدور اسناد اعیانی برای شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری، ابهام دارد که باید کار کارشناسی بیشتری روی آن انجام گیرد، چرا که هر قانونی شیوه نامه اجرایی خود را نیاز دارد، هنوز دستورالعمل بند چ ماده ۴ قانون جهش تولید دانش بنیان ابلاغ نشده است و باید این امر در یک بازه زمانی مشخص، تعیین تکلیف شود.
استاندار خراسان رضوی در این شورا در خصوص صدور اسناد مالکیت اعیانی شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری تاکید کرد که استانداری از طریق مکاتبه با وزارت علوم، رفع توقف اجرای صدور اسناد را پیگیری کند، همچنین مدیر پارک علم و فناوری خراسان رضوی در مکاتبه با وزارت علوم مجددا پیگیری های لازم را در خصوص اخذ نظر موافق مسوولان ملی صورت دهد.
در استان خراسان رضوی بیش از ۸۰۰ شرکت فناور، دانشبنیان و کارآفرین با بیش از هشت هزار نفر سرمایه انسانی فعالیت دارند که قریب به ۸۰ درصد آنان جوانان نخبه و دارای تحصیلات دانشگاهی با میانگین سنی زیر ۳۰ هستند.
نظر شما