به گزارش ایرنا، تارنمای خبرگزاری ارمنستان(آرمن پرس) امروز گزارش داد که پیتر استانو سخنگوی امور خارجه و امنیتی اتحادیه اروپا ضمن ابراز تاسف از "خشونت پیش آمده در خط مقدم قره باغ که دستکم پنج قربانی بر جای گذاشت"، خواهان تحقیق کامل در مورد "جرئیات این رخداد مرگبار" شد.
استانو همچنین از تمامی طرف های ذی نفع خواست تا با خویشتنداری از اقدام های دیگری که ممکن است ثبات منطقه را تضعیف کرده و فرآیند صلح را تهدید کند، جلوگیری کنند.
به نوشته آرمن پرس، سه مامور پلیس اداره گذرنامه و روادید قره باغ حوالی ساعت ۱۰ بامداد پریروز (۱۴ اسفند) در جریان کمین نیروهای جمهوری آذربایجان به خودروی آنها کشته شدند. وزارت دفاع روسیه که مسئولیت صلح بانی در منطقه را بر عهده دارد، اعلام کرده که طرف آذربایجانی آغازگر این حمله بود و در جریان آن ۲ سرباز این جمهوری نیز کشته و یک نظامی دیگر مجروح شدند.
خاویر کولومینا نماینده ویژه دبیرکل ناتو در امور قفقاز و آسیای میانه نیز در بیانیه ای با اشاره به تیراندازی به خودروی پلیس قرهباغ نوشت: از گزارش های حاکی از رخداد مرگبار در نزدیکی شهر استپاناکرت (خانکندی) بسیار نگرانیم. این رخداد نشاندهنده فوریتِ یافتن راه حل برای مسائل باقیمانده در میز مذاکره است. ناتو از عادی سازی روابط میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان حمایت می کند.
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در جریان یک کنفرانس خبری گفت که مناقشه قرهباغ راهحل نظامی نداشته و استفاده از قوه قهریه برای حل و فصل اختلافها هرگز پذیرفتنی نیست.
پرایس ضمن ابراز همدردی با خانواده جانباختگان و مجروحین، گفت: تنها را حفظ صلح، میز مذاکره است و کاربرد زور مذاکرات را تضعیف می کند.
وی گفت که لو بونو (Lou Bono)، مشاور ارشد مذاکرات قفقاز در وزارت امور خارجه آمریکا، در منطقه حضور دارد تا بر بر مسیر دیپلماسی و گفت و گوی مستقیم به عنوان تنها مسیر پیش رو تاکید کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین بر تعهد واشنگتن به مذاکرات صلح باکو و ایروان تاکید کرد.
پرایس گفت: ما آمادهایم که به صورت دوجانبه، سه جانبه و چندجانبه به مشارکت در پیشبرد تلاش ها در تامین یک صلح بادوام ادامه دهیم.
آدام شیف نماینده دموکرات مجلس آمریکا و رئیس پیشین کمیته اطلاعاتی این نهاد قانونگذاری نیز با انتشار بیانیه ای، "قتل عمد" سه مامور پلیس در قرهباغ به دست نیروهای جمهوری آذربایجان را دلیلی دیگر برای لزوم تحریم باکو دانست.
به گزارش تارنمای خبرگزاری ارمنستان، این عضو کنگره در بیاینه خود جمهوری آذربایجان را متهم کرد که "حقوق بشر و حق تعیین سرنوشت" مردم قره باغ را نقض می کند.
وی با اشاره به انسداد گذرگاه جاده لاچین که ۱۲۰ هزار تن از مردم قره باغ را در شرایط دشواری قرار داده، از دولت آمریکا خواست تا حملات جمهوری آذربایجان به قرهباغ را محکوم کرده و رژیم علی اف را مسئول اقدام هایش بداند.
این نماینده ایالت کالیفرنیا از کاخ سفید و وزارت امور خارجه خواست تا از تمامی مجاری دیپلماتیک موجود برای رسیدگی به افزایش بی ثباتی در منطقه استفاده کرده و اطمینان یابند که حق حاکمیت و امنیت قره باغ محترم شمرده شود.
پیشتر ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفته بود: روسیه عمیقا از تشدید تنشها در قره باغ نگران است و از طرفین می خواهد که خویشتندار باشند.
وی افزود: در روزهای اخیر شاهد نقض مکرر آتش بس در قره باغ بودیم و متاسفانه در درگیری مسلحانه ای که ۵ مارس (۱۴ اسفند) میان طرفین رخ داد، تعدادی از سربازان هر دو طرف ارمنستان و جمهوری آذربایجان کشته شدند.
وی افزود: ما قویا از طرفین درگیر میخواهیم که خویشتندار باشند و گام هایی را برای کاهش تنش بردارند.
زاخارووا گفت: روسیه بر ضرورت رعایت دقیق مفاد بیانیه مورخ ۹ نوامبر ۲۰۲۰ رهبران روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مورد آتش بس کامل و توقف همه خصومت ها در منطقه مورد مناقشه قره باغ تاکید میکند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تصریح کرد: هرگونه مسائل مربوط به تامین امنیت و زندگی روزمره در منطقه تحت مسئولیت نیروهای حافظ صلح روسیه باید به صورت مسالمت آمیز و از طریق برقراری مذاکرات تحت نظارت شورای امنیت میان طرفین درگیر حل و فصل شود.
زاخارووا خاطرنشان کرد: حادثه روز یکشنبه روشن کرد که باکو و ایروان باید هرچه سریع تر به میز مذاکرات در چارچوب اجرای مفاد بیانیههای سهجانبه سران روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در تاریخهای ۹ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۸ آبان ۱۳۹۸)، ۱۱ و ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱ (۲۰ آبان و ۵ آذر ۱۳۹۹) و ۳۱ اکتبر ۲۰۲۲ (۹ آبان ۱۴۰۱) در خصوص رفع انسداد ارتباطات منطقه ای، تعیین حدود مرزی دو کشور و تهیه معاهده صلح بازگردند.
نظر شما