جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

ارومیه - ایرنا - چشمه ثریا جاذبه تفریحی در آذربایجان غربی با زیبایی‌های بی نظیر خود طراوت و شادابی را به مهمانان نوروزی هدیه می‌کند تا طعم خوش طبیعت گردی را به آنان بچشاند.

به گزارش ایرنا، منطقه مرزی و شمالی ترین نقطه آذربایجان غربی در بخش ماکو سال‌هاست در دل خود جاذبه طبیعی زیبایی را جای داده که چشم هر مسافر و گردشگری را خیره می‌کند این جاذبه طبیعی خیره کننده «چشمه ثریا» یا هزار چشمه نام دارد، چشمه‌ای با ۱۱‌ هکتار وسعت، این چشمه یکی از مهم‌ترین سرچشمه‌های رود مرزی ارس به شمار می‌آید و در بین مرز ایران، ترکیه و جمهوری نخجوان در شمال غرب ایران قرار دارد و می‌توان گفت حاصل جوشش بیش از ۲ هزار چشمه‌ای است که در بستر این منطقه از دل خاک می‌جوشند.

تقابل زیبای آرارات و چشمه ثریا منظره بی نظیری خلق کرده چنانکه وقتی به آن خیره می‌شوی حس می‌کنی در رویا به سر می‌بری نیزارهای انبوه چشمه ثریا را احاطه کرده و انعکاس این جلوه دیدنی در آب زلال چشمه، تصویری تماشایی را به وجود آورده و باید ساعت ها به تماشایش نشست.

برای فهم بهتر اوج زیبایی چشمه ثریا باید لحظاتی را سوار قایق شده و دل به آب زد و با گردشی شیرین اوج زیبایی این چشمه را از نزدیک حس و با جان و دل لمس کرد و فهمید گشت و گذار در چشمه ثریا حیاتی دوباره به کالبد انسان خسته می‌دمد.

وجود گونه‌های مختلف پرندگان مهاجر همچون انواع اردک، غاز وحشی، اردک سرسبز، آنگوت، سونا، کشیم کوچک، کشیم بزرگ، حواصیل شب، حواصیل سفید و حواصیل ارغوانی زیبایی این چشمه را دو برابر می‌کند و همچنین مامنی می‌شود برای محققان، پژوهشگران و علاقمندان به پرنده نگری، تا برای تحقیق و مطالعه روزهایی از سال را در کنار این چشمه این زیبا بگذارنند.

چشمه ثریا هر سال میزبان هزاران پرنده مهاجری می‌شود که از مناطق روسیه و شمال اروپا به این تالاب می‌آیند و پس از پایان زمستان این پرندگان به محل زندگی اصلی خود باز می‌گردند.

برای رسیدن به این چشمه باید خود را به منطقه‌ای به نام «بورالان» که به بهشت گمشده آذربایجان غربی معروف است است رساند. این دشت پهناور چندین خانوار عشایری و روستایی و هزاران واحد دامی را در خود جای داده است.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

رییس میراث فرهنگی و گردشگری ماکو، با بیان اینکه چشمه ثریا در ۹۰ کیلومتری شهرستان و در جوار روستای «قومش» واقع است، می‌گوید: چشمه ثریا نخستین و زیباترین جاذبه طبیعی منطقه است که مردمان این دیار هرگاه میزبان مهمان و مسافری می‌شوند برای اینکه مدت اقامتش آنجا به خوبی سپری شود و نخستین بار چشمش به چشمه جوشان ثریا گره بخورد تا شادی و نشاط بر روح و جانش حاکم شود آنها را به دامنه دشت بورالان جایی که شاهکاری زیبا از طبیعت جای گرفته آورده و از ایشان پذیرایی می‌کنند.

خورابلو ادامه می‌دهد: این چشمه جذابیت‌های بی شماری را در خود جای داده، دور تا دور او را زیبایی‌های شگفت انگیز احاطه کرده است چنان که غارهای آتشفشانی، سنگ‌های آذرین و گدازه‌های آتشفشانی یا مواد مذاب شده‌ایی که پس از آتشفشان جاری شده و به پایین آمده و کنار چشمه ثریا قرار گرفته تابلوی طبیعی زیبایی ترسیم کرده که بسیار دیدنی است.

وی اظهار کرد: معماری سنتی روستایی و مهتر از همه چادرهای عشایری برپا شده در اطراف چشمه، جلوه‌ایی از بهشت را به نمایش می‌گذارد و هر مسافر و گردشگری را مجذوب خود کرده و بسوی خود فرا می‌خواند.

به گفته وی، فصل بهار تا اواخر خرداد بهترین ایام برای حضور گردشگران و مسافران است تا به تماشای چشمه ثریا بپردازند.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

هر روز میانگین ۱۰۰ نفر از چشمه ثریا بازدید می‌کنند

رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماکو افزود: بطور میانگین در تابستان و بهار هر روز ۱۰۰ گردشگر از چشمه ثریا و زیبایی‌های اطراف آن بازدید می‌کنند.

وی اضافه کرد: هر مسافری که به ماکو بیاید یک روز را به بازدید از چشمه ثریا اختصاص می‌دهد و مردم قریب به اتفاق این منطقه، مهمانان خود را به این محل دیدنی می‌برند.

خورابلو ادامه داد: در مسیر «چشمه ثریا» شهر تاریخی «بات» که در بین ایران و ترکیه واقع شده، قرار دارد و علاوه براین چاه‌های قدیمی که انبار نگهداری غلات و همچنین تالاب «آق گل» از دیگر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی است که در اطراف و مسیر این چشمه جوشان واقع شده و جذابیت آن را برای گردشگران مضاعف کرده است.

رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری ماکو می‌گوید: شهرستان ماکو علاوه بر «چشمه ثریا» آثار تاریخی بی شماری را در خود جای داده که هرکدام روایتگر تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین هستند چنانکه «کاخ موزه باغچه جوق» یکی از آثار شگفت انگیز این شهرستان است و هر ساله بویژه تعطیلات نوروز مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی قرار می‌گیرد.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

رویایی ترین کاخ ایران در انتظار مسافران نوروزی

وقتی برای نخستین بار راهی منطقه آزاد ماکو و از آنجا به سمت رویایی ترین کاخ ایران حرکت کردیم، آنچه دیدیم و شنیدیم فراتر از واقعیت بود و «کاخ موزه باغچه جوق» باشکوه‌تر از آنچه که تصور می‌کردیم، بود.

«کاخ موزه باغچه» یکی از رویایی ترین کاخ‌های ایران و یکی از شاهکارهای معماری ایرانی فرنگی در شمال غربی کشور و در منطقه آزاد ماکو با عمری بیش از ۱۲۰ سال در روستای باغچه جوق و در دامنه دره زیبای «چرکین» و چشمه ای بنام «کلیسه» قرار دارد.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

استخر بزرگ باغ که جوی آبی از آن به قسمت‌های مختلف باغ جریان دارد، نخستین تصویری است که به محض ورود به باغ مشاهده خواهید کرد و بعد از آن ساختمان با ابهت کاخ است که چشمتان را خیره می‌کند و شما را به این بنای ۲ طبقه می‌کشد.
کاخ سردار ماکو در محوطه باغی به مساحت ۱۱ هکتار قرار دارد و نمای خارجی آن نیز با مجسمه‌های گچی پوشیده شده و معماری آن تلفیقی از معماری ایرانی و فرنگی بویژه معماری روسیه اواخر سده نوزدهم است.
گچبری این ساختمان را اساتید ایرانی انجام داده‌اند و آیینه‌کاری آن در سطح عالی است در بالای عمارت هم دور تا دور گلدان‌ها و مجسمه‌هایی خواهید دید که اغلب جای گل و چراغ بوده‌اند.
پایه ستون‌ها و گلدان‌های این کاخ از سنگ خاراست و نخستین گرامافونی که به ایران وارد شده در این عمارت به چشم می‌خورد که طول بوق آن ۶۰ سانتی‌متر و ارتفاع پایه‌اش بیش از یک متر است.

کالسکه‌ای پوشیده از خاک و متعلق به سردار و جایگاه سخنرانی او، که از یک تراس گچبری شده و دارای آجرهای رنگی و پلکان متصل شونده به حیاط تشکیل شده‌است دیگر صحنه ایست که چشم را بسوی خود جلب می‌کند.

در طبقه اول کاخ سالن ناهارخوری وجود دارد که اتاق سبز نیز نامیده می‌شود، سقف این سالن جذابیت خاصی دارد و در نیمی از آن می‌توان نقاشی‌های مربوط به سفره ایرانی و مردان ایرانی را تماشا کرد و در نیمی دیگر، غذاهای اروپایی، مردان و زنان فرنگی را دید.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

از پله‌ها که بالاتر می‌روی، پرده‌های زربفت، مبل‌های بی نظیر، تخت‌خواب‌های متعدد با تشک‌های پر قو، کاغذ دیواری‌ها و رنگ‌آمیزی سالن‌ها و نقاشی سقف اتاق‌ها، ظروف چینی و لوسترهای کریستال چمشتان را خیره می‌کند.
شاید از همه اینها دیدنی تر، نقاشی‌های خوش رنگ و لعابی باشد که در گوشه گوشه سالن‌ها و اتاق‌ها می‌بینید و هر کدام متناسب با فضای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آن دوران کشیده شده‌اند.
مهمترین قسمت کاخ، تالار مرتفع و کشیده و آیینه کاری و گچ بری شده حوض خانه است تمام واحدهای معماری بر محور این تالار احداث شده و از نظر مصالح، سیستم آرایش و نوع در و پنجره دارای شیوه خاصی است.
ساختمان سنگی معروف به آشپزخانه هم بخش دیگری از بناست که باید به تماشای آن پرداخت و ساختمان‌های گلخانه، حمام، انباری و نگهبانی از دیگر قسمت‌های این مجموعه به شمار می‌رود.

رییس میراث فرهنگی و گردشگری ماکو، کاخ موزه باغچه جوق را متعلق به دوره قاجاریه دانسته و می‌گوید: ساخت این بنا در زمان تیمور «پاشاخان» آغاز شد و در زمان مرتضی قلی خان «اقبال‌السلطنه» به اتمام رسید.

خورابلو ادامه می‌دهد: این کاخ در زمان پهلوی دوم در سال ۱۳۵۳ شمسی خریداری شده و بعد از مرمت و ساماندهی تبدیل به کاخ موزه شد.

وی اضافه کرد: خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در این کاخ زندگی می‌کردند و پس از مرمت و بازسازی محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۶۴ به منظور بازدید عموم افتتاح شد.
رییس میراث فرهنگی و گردشگری ماکو ادامه داد: این کاخ موزه در سال ۱۳۶۶ شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفت و همچنین در سال ۱۳۷۵ به ثبت ملی رسیده و درسال ۱۳۸۰ شمسی عرصه‌ها و حریم شخصی آن مشخص شد.

خورابلو یادآور شد: در طول سال، ۵۵ تا ۶۰ هزار نفر از این اثر تاریخی بازدید می‌کنند و امسال هم این اثر تاریخی آماده استقبال از مهمانان و مسافران نوروزی است.

جاذبه‌های تفریحی آذربایجان غربی - چشمه ثریا در ماکو

به گزارش ایرنا، شهر ماکو در سر حد چهار کشور ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار دارد و دارای موقعیت جغرافیایی منحصر بفردی است و بر اساس همین اهمیت، روس‌ها در زمان جنگ جهانی راه آهنی از شاه تختی به «دوغو بایزید» احداث کردند که از شهر ماکو می گذشت و نزدیک به ۱۵۰ کیلومتر آن در خاک ایران بود ولی اکنون مسیر این خط آهن غیر قابل استفاده است.
این شهر از شمال به رود آراز، از طرف مغرب به کدوک کلامه (سرحد ترکیه) از طرف مشرق به پل خدا آفرین آراز و از طرف جنوب به خاک ترکیه و خوی محدود می‌شود.
پوشش گیاهی، رودها، چشمه‌ها، غارها، آبشارها، آب و هوای مناسب، مردم مهمان نواز، لباس های محلی رنگی، صنایع دستی و دست بافته‌های عشایر ماکو از ظرفیت های کم نظیر گردشگری در شمال غرب کشور است که مسافران زیادی را بسوی خود جذب می‌کند.
دخمه سنگی فرهاد، عمارت کلاه فرنگی، کاخ باغچه جوق، حمام تاریخی ماکو، پل پنج چشمه، قره کورپو (پل سیاه)، پل قلعه جوق، کوه قیه، کوه چرکین، ساختمان بیمارستان قدیمی ارتش و سد بارون از جمله جاذبه‌های گردشگری این شهر به حساب می‌آید.
ماکو از شهرهایی است که در دره بنا شده و به وسیله ی رود پرآب زنگمار به ۲ قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده، قسمت جنوبی شهر در دامنه کوه سبد قرار گرفته و آبادی چندانی ندارد ولی بخش شمالی آن که در دامنه کوه قیه قرار دارد، آبادتر است.
شهری که یادگاری از دوران اورارتوهاست از سمت غرب و شرق نیز به جلگه‌های «قلعه دره سی'و چای باسار» منتهی می‌شود و به دلیل محصور بودن در بین ۲ کوه، نام داش ماکو یا شهر سنگی به خود گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha