این روستا که درفاصله ۳۶ کیلومتری شمال شهر دوگنبدان مرکز گچساران قرار دارد با خانه های پله ای ،چشمه سارها ، باغ های میوه،آب و هوای دلپذیر و چشم اندازهای زیبا جذابیت های طبیعی زیادی برای نوروزگردی دارد اما طبیعت همه زیبایی های این سرزمین بکر و رویایی نیست.
اینجا لباس های محلی مردمان روستای مارین، لهجه شیرین آنان، بوی کاهگل ،بانک خروس و صدای زنگوله گوسفندان مسافران را به یاد زندگی سنتی نیاکان ایرانی می اندازد.
از آنجا که سیمای بیشتر روستاهای کشورمان در گذر زمان دست خوش تغییرات اساسی شده مارین را می توان یکی از مناطق منحصر بفردی دانست که تاکنون اصالت روستایی خود را حفظ کرده است .
این روزها در آستانه بهار و رستاخیز دل انگیز طبیعت روستای مارین بوی کاهگل در کنار عطر و بوی گل های بهاری،چشمه سارهای خروشان و باغ های زیبا آرامشی مثال زدنی را برای گردشگران به ارمغان آورده است.
مارین در میان سه کوه خامی، دیل و دلی گنج محصور شده و در شیب ملایم دره قرار دارد .واحدهای مسکونی در یک یا دو طبقه ساخته شدهاند و پشت بام خانه حیاط خانه دیگری است و همین ویژگی روستا را به ماسوله شبیه کرده است.
برخی معابر روستای مارین آنقدر کم عرض است که یک خودرو در کوچه ها به سختی از آن عبور می کند،اینجا عبور چهارپایانی چون الاغ و گاو و بوی خاک آب خورده نشانه های روستایی است که همچنان اصالت خود را حفظ کرده است.
در روستای زیبای مارین نغمه پرندگان، آسمان آبی با تکه های سفید ابر،محیطی آرام بدون دود و دم خودروها و آلودگی هوا تجربیات ماندگاری را برای گردشگران به یادگار می گذارد .
جاذبه های مردم شناسی و مذهبی
معماری روستای مارین متشکل از سقف های مسطح، ایوان، پنجرههای کوچک و دیوارهای قطور است که از مصالحی چون سنگ، خشت، گل، آجر و تیرهای چوبی ساخته شده جذاب ترین ویژگی روستاست که در نگاه نخست هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.
وجود بقعه متبرکه امامزاده بی بی حمیده خاتون(س) از نوادگان امام موسی کاظم(ع) در کنار این روستا بر جذابیت این منطقه افزوده و گردشگران در بدو ورود به روستای مارین به زیارت این بانوی بزرگوار مشرف می شوند.
پوشاک زنان روستا که طرحها و رنگهای متنوع و زیبایی دارد و مشتمل بر دستمال لاکی یا چارقد لاکی به رنگ مشکی، لچک، دستمال دور سر، دلگ (کت زنانه)، جومه (پیراهن) تنبان دامن پرچین و بلند، مناگیر (دستبند) است نشان دهنده حفظ اصالت مردمان این سرزمین در قرن حاضر است.
قدم زدن در روستای مارین در بامدادان، نزدیکی ها ظهر یا غروب در حالی که بوی غذاهای محلی آب گوشت، آش کارده، آش دوغ، و نان محلی شامه نوازی می کند بسیار لذت بخش است.
گویش خاص اهالی که به ویژه در سخن گفتن سالمندان مشهور است از جذابیت های دیگری است که نمونه آن را تنها می توان در روستای دیل از توابع شهرستان گچساران مشاهده کرد.
جاذبه های تاریخی
یکی دیگر از جاذبه های روستاگردی دانستن پیشینه تاریخی آن سرزمین است که گردشگر بداند پا جای قدم چه کسانی می گذارد؟
روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران است که راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان)، از هفت کیلومتری آن عبور میکرده است.
موقعیت خاص روستای مارین، در دوره هخامنشیان ، اشکانیان و ساسانیان سبب احداث قلعههای متعدد راهبانی در حوزه نفوذ این روستا شده است.
پسته کوهی سوغات خوشمزه مارین
از آنجا که غذاها و خوراکی ها از تجربه های منحصر بفرد گردشگری هر منطقه ای محسوب می شود پسته کوهی سوغات خوشمزه مارینی هاست.
مردان این روستا برای چیدن دانه های بنه به دل کوه زده و از درختان دانه های کوچک این میوه جنگلی را می چینند،بانوان مارینی نیز ابتدا دانه های کوچک میوه های جنگلی را بر روی پارچه تمیزی پهن کرده و بعد از خشک شدن آن را در هاون چوبی یا سنگی ( در زیان محلی، سِرکو) میریزند و میکوبند و سپس بنه ها را الک کرده ،شسته و سپس آن را درون دیگ میریزند و به مدت ۲ ساعت میپزند تا مغز سبز رنگ آن سیاه و پخته شود.
در مرحله بعد دوباره بنهها را درون سِرکو میکوبند و بعد از کوبیدن آنان را میشویند تا پوست آن کنده شود و باز به مدت یک ساعت زیر آفتاب قرار می دهند و سپس بنهها را درون تابه بزرگ و با حرارت بو میدهند و این کار به صورت دستی و به وسیله سنگهای صاف انجام میشود که جذابیت زیادی برای جذب گردشگران دارد.
در مرحله بعد مغز و پوستههای بنه که با هم مخلوط شده با دست یا الک جدا میکنند و مغز بنه آماده میشود و در مرحله آخر به مغزها مقداری آب و نمک اضافه میکنند و در یخچال میگذارند و بعد از سرد و مزهدار شدن این آجیل خوشمزه آماده خوردن می شود.
دیگر سوغاتی های اهالی روستای مارین صنایع دست بافت، انار، رب انار، کره، ماست، روغن، کشک و دوغ محلی است.
چرایی نامگذاری روستا
بزرگان روستای مارین می گویند که در روزگاران کهن در آبادی های اطراف روستا «مار» فراوان وجود داشته است اما در این روستا به دلیل آب و هوای خاص خود تعداد کمتری مار بوده و به همین دلیل نام روستا را مارین نهاده اند ، در واقع مردم این آبادی به گویش خود می گفتند که در این آبادی «مار نی» یعنی مار وجود ندارد در دوره های بعدی اسم این روستا به مارین تغییر یافت.
دهیار روستای زیبای مارین می گوید: این روستا با جاذبه های طبیعی و مردم شناسی متنوعی برای گردشگری در فصل بهار دارد .
علی اکبر ارجمندزاده تاکید کرد: به دلیل پلکانی بودن خانه ها و امکان نفوذ آب به داخل خانه های پایین دست در منطقه مسکونی باغ احداث نشده است و همه باغستان ها در پایین روستا قرار دارد.
وی تاکید کرد: روستای مارین دارای ۹ هکتار باغ شامل انار، مرکبات، انجیر و انگور است که در کنار مردمان با صفا و مهمان نوازش می تواند تجربیات خوبی برای روستاگردی باشد.
دهیار روستای مارین تاکید کرد: تقریبا همه اهالی روستا دارای دام سبک و سنگین هستند به همین دلیل صدای زنگوله گوسفندان، نوای حی حی چوپان و عرضه محصولات تازه دامی چون شیر، سرشیر، گوشت و روغن از دیگر محصولات تولیدی مردمان سخت کوش این یار است.
وی در مورد جمعیت روستا هم گفت: روستای مارین دارای ۸۶ خانوار با ۲۵۰ نفر است البته در فصل تابستان ۳۰ نفر به جمعیت روستا افزوده می شود.
دهیار روستای مارین تصریح کرد: زیرساخت های اولیه زندگی آب،برق،گاز،تلفن در روستا وجود دارد اما اینترنت در این روستا ضعیف است.
ارجمندزاده با اشاره به اینکه سبدبافی از محصولات مهم روستاست که با شاخه بادام تولید می کنندتاکید کرد: که بانوان سبد را برای نگهداری نان و میوه تولید می کند.
مارین مستعد روستاگردی
فرماندار گچساران در خصوص این روستا گفت: مارین یکی از ۱۱ روستای هدف گردشگری استان است که جاذبه های متنوعی برای گردشگری در فصل بهار دارد.
روانبخش دهیم خوب افزود: همه جاذبه های گردشگری گچساران به ویژه روستای مارین آماده پذیرایی از گردشگران نوروزی است.
وی تاکید کرد:باغ فردوس، دشت های دیل و گناوه،سواحل سد کوثر و حرم بی بی حکیمه (س) از دیگر جاذبه های مهم گردشگری در گچساران است که سالیانه میزبان بیش از یک میلیون نفر مسافر است.
شهرستان ۱۲۶هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد و فاصله ۱۵۰ کیلومتری یاسوج مرکز این استان قرار دارد.
نظر شما