تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

یاسوج - ایرنا - نخستین روزهای آبان ماه در حال سپری شدن است و اینک سیر و سیاحت در روستای مارین که به دلیل بافت پلکانی خانه هایش به ماسوله جنوب ایران و برای طبیعت زیبا و زندگی سنتی مردمانش بهشت گمشده جنوب ایران مشهور شده تجربه ای خاطرانگیز است.

به گزارش ایرنا،روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران است که راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان)، از هفت کیلومتری این روستا عبور می‌کرده به طوری که موقعیت خاص آن در دوره هخامنشیان ، اشکانیان و ساسانیان سبب احداث قلعه‌های متعدد راهبانی در حوزه نفوذ این روستا شده است.

ارتفاع روستای مارین از سطح دریا ۱۰۸۰ متر و هوای این روستا در فصول بهار و پاییز ملایم و مطبوع، در تابستان گرم و در زمستان سرد و خشک است که این اقلیم پاییز را به فرصتی برای گردشگری در این سرزمین تبدیل کرده است.

بزرگان روستای مارین می گویند که در روزگاران کهن در آبادی های اطراف روستا «مار» فراوان وجود داشته است اما در این روستا به دلیل آب و هوای خاص خود تعداد کمتری مار بوده و به همین دلیل نام روستا را مارین نهاده اند ، در واقع مردم این آبادی به گویش خود می گفتند که در این آبادی «مار نی» یعنی مار وجود ندارد.

تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

به روستا که وارد می شوی کوچه های کم عرض تا آنجایی که خودرو به سختی تردد می کند و عبور چهارپایانی چون الاغ و گاو و بوی خاک آب خورده نویدبخش سفری نوستالژی و خاطره انگیز است.

خانه های پله ای ،چشمه سارهای طبیعی ، باغ های میوه،آب و هوای دلپذیر و چشم اندازهای زیبا از جذابیت های طبیعی روستای مارین محسوب می شود اما طبیعت همه جلوه های این سرزمین بکر و رویایی نیست بلکه حفظ سنت های گذشتگان از سوی بومیان که در کنار راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان) زندگی می کنند اینجا را سرزمینی خیال انگیزی برای گردشگری تبدیل کرده است.

جذابیت های روستای مارین که در ۶۲ کیلومتری شمال شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد فراتر از برگ ریزان پاییز است و اینجا که در دل سه کوه با صخره سنگ ها قرار گرفته با باغ های انار و انجیر و معماری پلکانی و خانه های گِلین منحصر به فرد همراه با پنجره های چوبی را به راستی می توان روستایی با جاذبه های هزار رنگ پاییزی دانست.

جذابیت های مارین از طبیعت زیبا تا نوستالژِی

در این نقطه زیبا از ایران زمین رقص برگ های خزان زده در کنار درختانی که سرسبز هستند و درختانی که میوه های پاییزی بر شاخه ساران آنان خودنمایی می کند می توان اوج زیبایی های پاییزی را به نظاره نشست.

تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

اینجا معماری روستا متشکل از سقف های مسطح، ایوان، پنجره‌های کوچک و دیوارهای قطور است و از مصالحی چون سنگ، خشت، گل، آجر و تیرهای چوبی ساخته شده جذاب ترین ویژگی روستاست که در نگاه نخست هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.

در روستای مارین نغمه پرندگان،صدای چهارپایان، آسمان آبی با تکه های سفید ابر،محیطی آرام بدون دود و دم خودروها و آلودگی هوا آرامشی وصف ناشدنی نصیب گردشگران کرده است.

اینجا صدای زنگوله گوسفندان، نوای حی حی چوپان و مردمانی که در تکاپو برای دوشیدن شیر یا برداشت و فراوری میوه های جنگلی و باغی مانند مغز بنه، بلوط، زالزالک،انار، مویز، انجیر هستند جلوه های از شور و شوق مردم برای زندگی است.

جلوه های مردم شناسی در روستای مارین

مردمان سختکوش این سرزمین بکر که با درآمد حاصل از کشاورزی و دامپروری روزگار می گذرانند بخش دیگری از زیبایی های مارین را به تصویر کشیده اند و یکی از جاذبه های شیرین این روستا گویش خاص اهالی به نام دیلی است که هنگامی با سالمندان هم کلام می شوید کاملا مشهود است.

تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

یکی از محصولات خوشمزه تولیدی مردم روستای مارین میوه جنگلی بنه «پسته کوهی» است که این روزها اهالی در حال جمع آوری آن هستند به طوری که مردان این روستا برای چیدن دانه های بنه به دل کوه زده و از درختان دانه های کوچک این میوه جنگلی را می چینند.

بانوان مارینی دانه های کوچک میوه های جنگلی را ابتدا بر روی پارچه ای تمیزی پهن و بعد از خشک شدن آن را در سرکو (serco) یا همان هاون می‌ریزند و می‌کوبند و سپس بنه ها را الک کرده و شسته و آن را درون دیگ می‌ریزند و به مدت ۲ ساعت می‌پزند تا مغز سبز رنگ آن سیاه و پخته شود.

در مرحله بعد دوباره بنه‌ها را درون سرکو می‌کوبند و بعد از کوبیدن آنها را می‌شویند تا پوست آن کنده شود و باز به مدت یک ساعت زیر آفتاب قرار می دهند و سپس بنه‌ها را درون تابه بزرگ و با حرارت بو می‌دهند.

این کار به صورت دستی و به وسیله سنگ‌های صاف انجام می‌شود که جذابیت زیادی برای جذب گردشگران دارد،در مرحله بعد مغز و پوسته‌های بنه که با هم مخلوط شده با دست یا الک جدا می‌کنند و مغز بنه آماده می‌شود و در مرحله آخر به مغزها مقداری آب و نمک اضافه می‌کنند و در یخچال می‌گذارند و بعد از سرد و مزه‌دار شدن این آجیل خوشمزه آماده خوردن می شود.

در میان انواع میوه های باغی که در روستای مارین تولید می شود آوازه انار مارین به همه نقاط کهگیلویه و بویراحمد رسیده انارستان های مارین که بیشترین سهم را بین باغستان هایش به خود اختصاص داده از روزهای اول مرداد تا آبان ماه هر سال شاهد تکاپوی اهالی برای برداشت است.

تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

تعدادی از اهالی روستای مارین محصولات خود را برای کسب درآمد بیشتر به انار دانه( انار خشک) یا رب انار در مزه های ترش، ملس و شیرین تبدیل می کنند که مشاهده این فعالیت ها نیز جاذبه ای به یادماندنی برای گردشگران است.

انجیر و انگور به صورت تازه و خشک از دیگر محصولات تولیدی مارینی هاست که بخاطر کیفیت آن طرفداران زیادی دارد.

امکانات موجود برای پذیرش گردشگران

سه اقامتگاه بومگردی که به شکل کاهگلی احداث شده آماده پذیرایی از گردشگران است.

در این اقامتگاه های که در بلندترین نقاط روستا ساخته شده می توان تمام زیبایی های روستا به ویژه شکل پلکانی خانه ها، باغ ها و زندگی ساده اما پر از تکاپوی ساکنان را به تماشا نشست.

تجربه پاییزگردی در روستای مارین گچساران بهشت گمشده جنوب ایران

امکان درست کردن چای دودی و خرید غذاهای سنتی و ارگانیک مانند شله ماش، دمپخت گوشتی،آش کارده، آبگوشت در کنار نان تیری،تخم مرغ محلی،روغن حیوانی برای وعده های مختلف صبحانه،نهار و شام در روستای مارین فراهم است.

روستای مارین که دارای ۸۶ خانوار با ۲۵۰ نفر جمعیت است زیرساخت های اولیه زندگی آب،برق،گاز،تلفن و اینترنت در روستا وجود دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha