جشنواره‌ محصولات کشاورزی، راهی برای دستیابی روستاها به اقتصاد پایدار

نوشهر - ایرنا - براساس آمار رسمی بیش از ۵۰ درصد مهاجرت روستاییان کشور عامل اقتصادی است که به اعتقاد کارشناسان شرکت کننده در جشنواره گل نرگس ماسال مرزن آباد چالوس، توسعه جشنواره محصولات کشاورزی و روستایی در کشور و استان مازندران بهترین راه برای دستیابی روستاها به اقتصاد پایدار است.

به گزارش ایرنا، به گفته مسوولان، رویکرد دولت سیزدهم هم محرومیت زدایی و توجه جدی به روستاهای کشور است که در یکسال گذشته گام های بلندی در جهت توسعه روستاها برداشته شده است.

در سند تحول دولت مردمی که اسفند ماه سال گذشته از سوی رییس جمهور ابلاغ شده به مسائل مختلف روستایی از جمله کشاورزی، باغداری، دامپروری و توسعه مشاغل خانگی تاکید شده که امید است با همکاری و هماهنگی دستگاه‌های مربوط این مهم هرچه زودتر در همه استان های کشور اجرایی شود.

مهمترین اصل در رسیدگی به مناطق روستایی، به گفته مسوولان جلوگیری از مهاجرت روستاییان و افزایش مهاجرت معکوس به این مناطق است چرا که امروز به برکت خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی، تمامی مناطق روستایی از زیرساخت‌های موردنیاز زندگی فراهم شده است.

کارشناسان معتقدند برگزاری جشنواره‌های محصولات کشاورزی و روستایی، ظرفیت‌های فرهنگی و اقتصادی این مناطق را به نمایش می‌گذارد که این مهم را باید با تدوین نقشه راه علمی جدی گرفت.

طبق آمار موجود حدود ۵۹ هزار آبادی در کشور وجود دارد که حدود ۳۶ هزار روستا دهیاری دارند و روستا تلقی می شوند که بیش از ۹۰ درصد زیرساخت های این روستاها برای شکوفایی ظرفیت های موجود فراهم است.

در مازندران به گفته مسوولان استانداری استان توانمندی های ۵۰۰ روستای منطقه شناسایی شده که در زمینه های مختلف از جمله کشاورزی، بوم گردی، گردشگری و اقتصاد کوچک متمرکز شده اند.

توسعه و تقویت اقتصاد روستاها، فراهم آوردن زمینه‌هایی برای صدور مجوز کسب و کار، اشتغال و ایجاد درآمد پایدار در روستاها یکی از برنامه‌های دولت سیزدهم است که اکنون اقدامات انجام شده از سوی مسوولان در مازندران، نشان می‌دهد که فعال شدن اقتصاد روستا در استان در حال رقم خوردن است.

در همین راستا ، دومین دوره جشنواره گل نرگس روستای ماسال مرزن آباد شهرستان چالوس روز گذشته با حضور شماری از روستاییان، مسوولان کشوری، استانی و محلی آغاز شد.

به گزارش ایرنا، برند سازی ، حمایت و تشویق کشاورزان ، علمی و تخصصی کردن محصول اعم از فرآوری و صنایع تبدیلی مثل دم نوش، اسانس، روغن نرگس ، معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در روستاهای بخش مرزن‌آباد اعم از صنعتی، کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، گردشگری، بومگردی با هدف جذب سرمایه‌گذار، معرفی ظرفیت های منطقه در سطح ملی و اشاعه‌ی فرهنگ روستا و ایجاد شور و نشاط در بین مردم از جمله اهداف برگزاری این جشنواره اعلام شد.

در این جشنواره علاوه بر گل نرگس و محصولات فرآوری شده آن توانمندی‌های دیگر محصولات بومی و محلی روستاییان در زمینه گردشگری، بوم گردی و تولیدات سنتی و لبنیات، عطاری و گیاهی عرضه شده است.

برگزاری دومین دوره جشنواره یادشده و استقبال علاقه مندان و گردشگران به آن نشان داد که پیوند دادن کشاورزی به اقتصاد پایدار روستاییان و حتی دیگر حوزه ها نظیر گردشگری در مازندران قادر است افق تازه‌ای برای ایجاد اشتغال و ثروت آفرینی در استان ترسیم کند.

طبق آمار اعلام شده اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران تاکنون ۴۷ جشنواره کشاورزی و روستایی در این استان و از این تعداد حدود ۱۰ جشنواره در غرب مازندران ثبت شده است.

مازندران سه هزار روستا و آبادی دارد که بنا به اعلام اداره کل امور روستایی استانداری مازندران براساس آخرین سرشماری کشور در سال ۱۳۹۵ جمعیت روستایی در کشور ۲۶ درصد است که این رقم برای مازندران ۴۶ و چهار دهم درصد است .

استان مازندران با تولید ظرفیت ۷۲ نوع از تولیدات محصولات کشاورزی به مقدار حدود هشت میلیون تن ،حدود ۱۱درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را در اختیار دارد.

مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است. بر اساس آمارهای رسمی اقلام غذایی ۸۵ میلیون نفر از جمعیت کشور را کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی تامین می کنند و در این بین نقش مازندران که ۴۰۰ هزار کشاورز آن حدود هشت میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی تولید می کنند، بسیار مهم و حساس است.

جشنواره‌ محصولات کشاورزی، راهی برای دستیابی روستاها به اقتصاد پایدار

نهادینه سازی این گونه جشنواره ها

مهرعلی سالاریان دانشجوی دوره دکترای رشته کشاورزی از شهرستان نور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا معتقد است برگزاری جشنواره محصولات کشاورزی و روستایی نه تنها در مازندران بلکه در کل کشور باید مدون و در بین کشاورزان و فعالان این عرصه نهادینه کرد.

وی خاطرنشان کرد : برابر آمار موجود از مجموع ۱۳ اقلیم در جهان ۹ اقلیم در کشورمان قرار دارد که همه عرصه های کشاورزی، جنگلی ، باغی و ..دارای ظرفیت های مختلف برگزاری جشنواره های محصولات کشاورزی را دارد.

این کارشناس کشاورزی تصریح کرد : امروز روستاییان به این باور رسیدند که با توجه به تغییرات اقلیمی که بر فلات ایران تاثیرگذاشته رویکردشان را به سمت تغییر الگوی کشت ببرند که نیاز امروز کشور ماست.

سالاریان تصریح کرد: جشنواره های محصولات کشاورزی نظیر جشنواره گل نرگس به اقتصاد پایدار روستاها کمک می کند و ضروری است همه روستاهای ایران به انجام این مهم گرایش یابند و دولت نیز برای تحقق واقعی راهبرد حمایت های لازم را داشته باشد به عبارتی زمینه فروش و صادرات محصولات را فراهم کند.

وی ادامه داد : مازندران همانطور که در تولیدات شماری از محصولات رتبه اول را دارد ، متولیان امر باید طوری برنامه ریزی کنند تا در برگزاری جشنواره محصولات کشاورزی و روستایی رتبه برتر کشور را به خود اختصاص دهد.

به گفته این کارشناس کشاورزی برگزاری چنین جشنواره‌هایی می‌تواند زمینه حضور گردشگران فراهم کند و به طور همزمان گردشگری خوراک، طبیعت گردی و گردشگری کشاورزی را هم رونق می بخشد.

سالاریان اضافه کرد : این سبک از جشنواره ها به دلیل آنکه محلی برای معرفی تولیدات کشاورزی، خوراکی و صنایع دستی روستاییان به شمار می رود و آورده اقتصادی هم دارد باید مورد حمایت جدی نهادهای مربوط قرار گیرد چرا که انگیزه ای برای تولید و اشتغالزایی هستند.

وی بیان کرد : برآیندها مبین این است که متولیان برگزار کننده جشنواره های کشاورزی و روستایی در کشورمان نظیر جشنواره گل نرگس ماسال مرزن آباد برنامه و نقشه راه ندارند تا بهره وری آن افزایش داد.

لزوم الگوگیری روستاهای کشور/ اقتصاد عامل ۵۰ درصد مهاجرت روستاییان

معاون سرمایه گذاری،فرهنگی و اجتماعی توسعه روستایی و سیاسی مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: بیش از ۵۰ درصد مهاجرت در نقاط روستایی اقتصادی و بقیه اجتماعی و فرهنگی است.

سید وحید سعادت در آیین افتتاح دومین دوره جشنواره گل نرگس در روستای ماسال بخش مرزن آباد چالوس افزود: بقیه روستاهای کشور باید به همین سمت و سوی نظیر جشنواره روستای ماسال مرزن آباد گرایش یابند.
وی تصریح کرد : در گذشته خانوارها خود اتکا به عبارتی تامین کننده منابع بودند و منابع غذایی و پوشاکی خودشان را تولید می کردند و این پوشاک ها و غذاها ویژگی و سنخیت با همان منطقه را داشت که خودکفایی خانوارها سبب خوداتکایی می شد.
معاون سرمایه گذاری، فرهنگی و اجتماعی توسعه روستایی و سیاسی مناطق محروم ریاست جمهوری یادآور شد : نظیر این جشنواره ها می تواند اهداف در حوزه فرهنگ سازی و شناساندن تاریخ که شناسنامه روستا است به همراه داشته باشد.
وی اظهارداشت : جشنواره گل نرگس ماسال پیام آن، افتخار آفرینی و بالا بردن پرچم روستا است که سرمایه گذار سبب گرایش شهرنشینان به روستاها می شوند.

معاون سرمایه گذاری،فرهنگی و اجتماعی توسعه روستایی و سیاسی مناطق محروم ریاست جمهوری در باره فروش محصولات این جشنواره ها گفت: انتقال محصولات از طریق تعاون روستایی باشد و این تعاونی باید در نقاط روستایی ایجاد شود تا بتوانند محصولات تضمین شده در اختیار تعاونی ها قرار داد.

وی گفت : صرف برگزاری جشنواره ها کافی نیست باید این زنجیره تکمیل شود، یعنی بازارسازی و صنعت فرآوری محصولات هم فراهم شود.

سعادت ادامه داد: برابر آمار حدود ۲۶ درصد کشور روستاییان تشکیل می دهند و افزون بر آن از ۲۸ درصد تا ۳۲ درصد تولید ناخالص ملی مربوط به روستاییان است متاسفانه میزان اعتباری که برای روستاییان در نظر گرفته می شود حدود ۲ تا چهار درصد است.

وی خاطرنشان کرد: حدود ۵۹ هزار آبادی در کشور وجود دارد که حدود ۳۶ هزار روستا دهیاری دارند به عبارتی روستا تلقی می شوند و بالای ۲۰ خانوار هستند و بیش از ۹۰ درصد زیرساخت های این روستاها فراهم است.

سعادت در باره تغییرکابری اراضی در روستاها افزود :تغییرکاربری ها روستاهای کشور را با چالش مواجه کرده و این تغییرات سبب شده نتوان از ظرفیت و منابع روستاها به نحو مطلوب استفاده کرد.

جشنواره‌ محصولات کشاورزی، راهی برای دستیابی روستاها به اقتصاد پایدار

لزوم توجه به اقتصاد روستا/ جشنواره ها برندسازی ملی شود

فرماندار چالوس گفت : برگزاری جشنواره گل نرگس در روستای ماسال بخش مرزن آباد این شهرستان نشان می دهد که باید به اقتصاد روستا توجه شود که در ادوار گذشته مورد غفلت قرار گرفت.

علی قاسمی با بیان این که حدود ۸۰ درصد روستاها ظرفیت های فراوانی برای خودکفایی و تولید دارند ، اظهارداشت: این جشنواره ها باید مورد توجه قرار گیرد که برندسازی ملی شود.
فرماندار چالوس با اشاره به برگزاری همایش شناسایی فرصت های سرمایه گذاری در این استان گفت : این جشنواره هم به همین بهانه برگزار شده است.

توانمندسازی روستاها مهاجرت معکوس را به دنبال دارد

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مازندران گفت: امروز آنچه سبب مهاجرت معکوس می شود توانمندی اقتصاد روستایی و ارایه سایر خدمات مربوط به این مناطق است.

علی اصغر احمدی اضافه کرد : شکوفایی ظرفیت های مناطق روستایی به اقتصاد این استان کمک می کند و اکنون توانمندسازی اقتصاد روستایی یکی از رویکردهای این نهاد است.

وی اظهارداشت : در زمان حاضر رویکرد استاندار مازندران توانمندسازی اقتصاد روستایی بوده که حدود ۵۰۰ روستا در استان شناسایی شده است.

احمدی یادآور شد: با توجه به آنکه غرب مازندران خاستگاه گردشگران و مسافران است باید این حوزه با غنی سازی اقتصاد روستایی کمک و حمایت شود.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مازندران یادآور شد: توانمندی های ۵۰۰ روستای شناسایی شده در این استان را شناسایی که در زمینه های بوم گردی، گردشگری و اقتصاد کوچک متمرکز شدیم.

وی ادامه داد : هم اکنون روستاهای استان از زیرساخت های قابل قبولی برخوردارند و باید برای شکوفایی ظرفیت هایی آنان تلاش بیشتری صورت گیرد.

احمدی گفت : ۲ هزار و ۲۲۷ دهیاری و سه هزار و ۶۰۰ روستا در مازندران می تواند به اقتصاد کشور کمک می کند و امنیت غذایی آن را تامین کند.
وی بیان داست ،: مازندران در تولید ۱۴ محصول رتبه نخست را در کشور دارد و انتظار آن است که نگاه ویژه ای در سطح کلان به این استان بشود.

جشنواره گل نرگس با رویکرد تغییر الگوی کشت برگزار شد

بخشدار مرزن آباد شهرستان چالوس گفت : تغییر الگوی کشت نیاز ضروری بخش کشاورزی استان مازندران است که جشنواره گل نرگس ماسال این بخش با همین رویکرد برگزار شده است.

مهدی صادق کوهستانی در آیین افتتاح دومین دوره جشنواره گل نرگس ماسال این بخش تصریح کرد: این روستا از دیر باز با گذشت چهار دهه با تغییرالگوی کشت ، کشاورزان منطقه به این باور رسیدند که کشت محصول گل نرگس را توسعه بدهند.

وی اظهارداشت : روستاهای این بخش شهرستان چالوس از ظرفیت های بالایی در حوزه های گردشگری، کشاورزی و صنعتی برخوردار است که تاکنون توجه نشده است.
به گفته کوهستانی رویکرد برگزاری جشنواره محصولات کشاورزی می تواند به پویایی اقتصاد روستایی و بهبود فضای کسب و کار در این منطقه کمک کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha