به گزارش گروه جامعه ایرنا، نوروز جشن ملی ایرانیان که در آغاز فصل بهار و سال نو با آدابی همچون خانهتکانی، برپایی سفره هفتسین، دیدوبازدیدهای خانوادگی و به اصطلاح عامیانه «عید دیدنی» همراه است به اعتقاد اغلب کارشناسان حوزه اجتماعی و روانشناختی میتواند فرصتی برای ارتقای سلامت روان و تقویت روابط خانوادگی و اجتماعی باتوجه به دغدغههای جهان امروزی باشد.
نوروز ۱۴۰۲ اما به گفته این کارشناسان، به دلیل همزمانی با ماه مبارک رمضان ضمن تقویت روابط بینفردی و خانوادگی، حمایتهای روانی و پیوندهای اجتماعی نقش شایانی در افزایش خودآگاهی، خودمراقبتی، اندیشهورزی و به طور کلی معنویتبخشی به زندگی نیز به همراه دارد.
رواندرمانگر و عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا در این باره اظهار داشت: یکی از مولفههای اساسی سبک زندگی سالم توجه به نیازهای انسانی و نیز رفع نیازها و خواستهها است.
شبنم مقتدری توضیح داد: یکی از نیازهای مهم انسان، ارتباطات و تعاملات اجتماعی، گفت وگو و ابراز هیجانات است که در برخی ایام همچون عید نوروز و ماه رمضان از طریق دورهمیهای خانوادگی، برگزاری گردهماییها و مراسمهای خاص همچون افطار تامین میشود.
مقتدری افزود: در دید و بازدیدهای خانوادگی این دوران، حمایتهای اجتماعی دریافت میشود و این امر در ارتقای سلامت روان و بهزیستی روانی هم موثر است.
وی با اشاره به همزمانی نوروز ۱۴۰۲ و ماه مبارک رمضان تصریح کرد: در برخی مناسک مذهبی مانند روزهداری در ماه رمضان نیز پذیرش تشنگی و گرسنگی، آگاهی از رنج و آلام زندگی افزایش مییابد و باعث میشود انسان بدون فرار از دشواریهای زندگی با معنابخشی به آنها سختیها را بپذیرد.
مقتدری با اشاره به مفهوم تابآوری اجتماعی ادامه داد: «تابآوری» توانایی مقابله با شرایط دشوار و پاسخ انعطافپذیر به مصائب و مشکلات زندگی است؛ این خصیصه به انسان فرصت میدهد که در مواجهه با دشواریها یک مقابله سالم داشته باشد.
وی افزود: این ویژگی اراده انسانی را ارتقا میدهد و صبر و بردباری و انعطافپذیری آدمی را در رویارویی با مشکلات به عنوان یک الزام در زندگی شخصی و اجتماعی تقویت میکند و ماه مبارک رمضان میتواند این فرصت را در اختیار انسان قرار دهد.
روانشناس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره یادآور شد: در این دوران اقامه نماز و مناجات و راز و نیاز با پروردگار همراه با آگاهی، توجه و تمرکز ذهن، احساس آرامش و لذت ناشی از ارتباط با قدرت مطلق همراه است.
وی تاکید کرد: اهداف و مقاصد معنوی نیز در دوران ماه مبارک رمضان و به طور کلی معنابخشی و تعیین هدف در زندگی مانند اهداف تحصیلی و شغلی در افزایش امید به زندگی و عبور از سختیها برای دستیابی به مراد و مقصود هم تاثیرگذار است و انتخاب اهداف براساس ارزشها و باورهای اعتقادی، هیجانات مثبت همچون شادکامی را به ارمغان خواهد آورد.
مقتدری گفت: آیین و رسوم باستانی بهویژه معنوی در افزایش خودآگاهی، خودمراقبتی و اندیشهورزی نیز نقش دارد و مدیریت فکر و اندیشه و احساس (به عنوان پیرو یکدیگر) را سبب میشود و این امر بدونشک سبب کاهش هیجانات منفی یا تجربه هیجان منفی خفیف خواهد بود.
همزمانی نوروز ۱۴۰۲ با ماه مبارک رمضان نیز میتواند فرصتی برای معنابخشی به زندگی، تقویت شخصیت انسانی و عبور از چالشها باشد
معنویتدرمانی و معنابخشی به مشکلات زندگی
این رواندرمانگر با اشاره به نظریه لوگوتراپی (معنادرمانی) ویکتور فرانکل، یادآور شد: به اعتقاد این روانپزشک اتریشی، «خلق معنا» در زندگی و معنابخشی به رنج میتواند قدرت پذیرش و تحمل شرایط سخت و دشوار را بر انسان هموار کند؛ انجام آداب و رسوم مذهبی مانند روزهداری در این دوران نیز با فهم و درک این دشواری، قدرت پذیرش و تحمل را تقویت خواهد کرد.
مقتدری تصریح کرد: در واقع در معنویتدرمانی انسان به رنج و مشکلات خود متناسب با ارزشها و باورهای اعتقادی خود معنا بخشیده و به اصطلاح عامیانه مشکلات را فاجعهآمیز و غیرقابل حل تصور نمیکند؛ همزمانی نوروز ۱۴۰۲ با ماه مبارک رمضان نیز میتواند فرصتی برای معنابخشی به زندگی، تقویت شخصیت انسانی و عبور از چالشها باشد.
نظر شما