گروه جامعه ایرنا- بیش از سه سال از شیوع و همهگیری ویروس کرونا میگذرد، نوروز ۹۹ مردم با ترس فراوان از ابتلا یا مرگ ناشی از کرونا در کمترین موارد دید و بازدید خود را انجام دادند، نوروز ۱۴۰۰ هم به دلیل افزایش شمار مبتلایان نوروزی دلچسب مردم نبود، عید ۱۴۰۱ پس از واکسیناسیون سراسری به نوعی دلگرمی بیشتری برای میهمانی و دورهمی وجود داشت اما امسال نوروز کمی متفاوتتر است.
ایرانیان به مردمان میهماننواز و با ارتباطات قوی در میان اقوام و دوستان معروف هستند، ایام نوروز هم فرصت مناسبی برای برقراری ارتباط بیشتر، دید و بازدیدها، میهمانیها و دورهمیهای خانوادگی است و در سالیان گذشته و به دلیل نبودن ویروس ناخواندهای به نام کرونا در برخی مواقع جمع دوستانه و بستگان به بیش از ۵۰ نفر در روز هم میرسید.
در سه سال گذشته با وجود ویروس کرونا بیشترین ارتباطات مردم به ویژه در تعطیلات نوروزی به جمع خانوادگی درجه اول یا در نهایت درجه دوم ختم میشد و ویروس کرونا محدودیت در ارتباط را میهمان سفرههای نوروزی مردم کرد.
در نوروز عادیانگاری نشود
اما از ماههای گذشته کرونا به کمترین حد خود رسید و حتی در برخی ماهها روزهای بدون مرگ از این ویروس را مردم تجربه کردند و این موضوع میتواند برای مردم روند عادیانگاری ویروس و رعایت نشدن شیوهنامههای بهداشتی را به دنبال داشته باشد.
نخستین روز بدون فوتی در ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ به ثبت رسید و همین موضوع امیدها برای پایان کرونا در ایران را افزایش داد اما اپیدمیولوژیستها و ویروسشناسان این موضوع را نه تنها تایید نکردند بلکه پس از آن نوعی از ویروس در جهان شیوع پیدا کرد.
پس از شیوع این ویروس برخی روزها در کشور نیز شاهد افزایش روند مراجعه بیماران مبتلا به کرونا و حتی مرگ بودیم اما در فصل زمستان روند مطلوبتری از این ویروس با آمارهای خوب از روزهای بدون فوت و کاهش مبتلایان به کرونا را داشتیم که همین موضوعات ممکن است مردم را به سمت عادیانگاری در ایام تعطیلات نوروز سوق دهد.
موج جدیدی در راه نیست
البته در روزهای پایانی فصل زمستان دوباره مرگ ۲ رقمی و ابتلای سه رقمی در میان مبتلایان به کرونا را مشاهده کردیم که شاید این موضوع منعی برای کاهش دید و بازدیدها در ایام نوروز برای بجا آوردن این عید باستانی باشد.
اگرچه روند رو به رشد در آمار مراجعان و فوتیهای ناشی از ویروس کرونا در کشور به ثبت رسیده است اما سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت نیز اخیرا اعلام کرد: با توجه به اینکه سیر کرونا در این ایام به صورت جدی افزایشی نبوده است اکنون پیشبینی موج جدید کرونا را نداریم.
افزایش موارد مبتلا به کرونا جدی نیست و براساس ارزیابی از آمار مراجعان به بیمارستانها و مراکز درمانی، شاهد رشد موارد بستری یا افزایش تعداد ورودیها نیستیم. تنها در صورت اتفاق جدیدی مبنی بر جهش تازهای از ویروس، امکان ورود به موج جدید را خواهیم داشت که این موضوع هم تاکنون رخ نداده است.
نگذاریم دوباره روزهای تلخ کرونا تکرار شود
نتیجه سه سال حضور کرونا در همه میهمانیها، دورهمیها، ارتباطات دوستانه و اقوام و رعایت نکردن برخی شیوهنامهها در این مدت منجر به مرگ حدود ۱۴۵ هزار نفر و ابتلای بیش از هفت میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شده است.
در روزهای نخست شیوع کرونا در کشور و از ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ زندگی همه همراه با ترس و دلهره از ناشناخته بودن ویروس و مراحل شیوع و همهگیری آن بود سال ۱۳۹۹ نوروز برای مردم به صورت آنلاین و در فضای مجازی برگزار شد، آن روزهای تلخ را دوباره اگر به یاد بیاوریم نمیگذاریم دوباره اعضای خانواده یا دوستان به این ویروس مبتلا شوند.
ابتلای اعضای خانواده و مرگ بسیاری از مردم به خاطر کرونا هرگز از یاد نخواهد رفت زیرا این آمارها تنها وقتی روی کاغذ میآید خیلی ساده به نظر میرسد اما وقتی به عمق موضوع نگاه میکنیم تازه متوجه میشویم که این ویروس ۱۴۵ هزار نفر را به طور مستقیم عزادار کرده است.
اکنون که بسیاری از خانوادهها در عزای عزیزان خود در دوران کرونا همچنان داغدار هستند و در مواردی نیز هنوز برخی به دنبال تبعات و اثرات منفی ورود این ویروس روزهای ناخوشی را سپری میکنند نگذاریم دوباره روزهای تلخ کرونا تا سالهای سال زندگی را برای ما زجرآور و با خاطرههای بسیار اسفناک مواجه کند.
یادمان باشد در دورهمیها بسیاری از کودکان و سالمندان مستعد ابتلا به این ویروس هستند اما با مراقبت بیشتر میتوان برای جلوگیری از ابتلای عزیزان به این ویروس تاجدار کشنده تلاش کنیم تا هم با پرهیز از ابتلای اعضای خانواده و دوستان به این ویروس، ایام تعطیلات نوروز برای ما به تلخی سپری نشود.
بنابراین دورهمیهای نوروزی روزهایی است که ممکن است دوباره روزهای تلخ و بسیار سخت را برای همه به دنبال داشته باشد بنابراین ایام تعطیلات نوروزی را با رعایت نکردن بسیاری از مسایل به روزهای سیاه تبدیل نکنیم.
مهمترین موضوعی که مهم است باید در صورت داشتن هرگونه علائم از میهمانی رفتن یا دید و بازدید خودداری کنیم زیرا همین موضوع ملاک خوبی برای عدم ابتلای دیگران به این ویروس و گرفتاری اعضای خانواده یا دوستان به این بیماری است.
نوروز را ماندگار کنیم
نوروز به عنوان یک سنت دیرینه از گذشتههای دور برای همه یک عید باستانی بوده و هست و باید سال ۱۴۰۲ نیز تعطیلات نوروزی در سایه ویروس کرونا به گونهای گذرانده شود که مردم بدون مشکل این ایام را مانند دیگر سالهای گذشته و دورانی که کرونا وجود نداشت، ماندگار کنند.
دوران قبل از کرونا مردم عید دیدنی و بازدیدهای نوروزی را تا روز سیزدهم فروردین و در برخی مواقع تا حدود یک ماه فروردین اختصاص داده بودند اما در سالهایی که کووید۱۹ خود را میهمان ناخوانده همه مردم کرد، رنگ تعطیلات نوروزی هم تغییر کرد و مردم به صورت محدود به دیدار اقوام و دوستان خود میرفتند.
حال که کرونا هم به نوعی در مقابل مردم شکست خورده است، بگذاریم این شکست ماندگار و نوروزهای زیبا در فصل سرسبز بهار دوباره تکرار شود، تکرارهایی که تا سالیان سال در ذهن و یاد همه مردم به یادگار بماند و روزهای خوش در پس این نوروز داشته باشیم.
نظر شما