به گزارش ایرنا، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش ۱۷ اسفندماه پایگاه خبری آفتاب با تیتر «نرخ رشد اقتصادی ۹ ماهه اول ۱۴۰۱ اعلام شد/ کاهش رشد اقتصادی بدون نفت» توضیح داد: کشور در رشد اقتصادی سال ۱۴۰۱، مسیر رشد اقتصادی سال قبل را دنبال کرده است و با استناد به آمار مرکز آمار ایران در ۹ ماهه ۱۴۰۱ رشد ۳.۳ درصدی در اقتصاد ایران را داشتهایم که بدون محاسبه نفت ۲.۹ درصد بوده است.
همچنین بر اساس آمار بانک مرکزی، رشد اقتصادی ۶ ماهه اول امسال بدون نفت ۲.۷ درصد بوده که و نسبت به دوره مشابه سال قبل که ۲.۳ درصد رشد داشت، افزایش داشته است. در تمام بخش ها این رشد مشهود است به نحوی که در بخش کشاورزی با وجود خشکسالی مثبت ۱.۱درصد رشد داشتیم در حالی که دوره مشابه سال قبل منفی۲.۴ درصد بود.
در بخش صنایع و معادن مثبت ۳.۸ رشد داشتیم که نسبت به دوره مشابه سال قبل که منفی ۱.۵ بود، رشد قابل توجهی داشته و در صنعت هم از ۱.۴ درصد رشد در سال گذشته به مثبت ۵.۸ درصد رسیدیم.
تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ۶ ماهه اول امسال ۳.۹ درصد رشد کرد، در حالی که در دوره مشابه سال قبل منفی ۶.۴ بود.در این گزارش این سوال مطرح شده است که «حالا این پرسش اساسی از وزیر اقتصاد مطرح میشود؛ روند کاهشی رشد اقتصادی بدون نفت کشور از بهار ۱۴۰۰ تا پاییز ۱۴۰۱ و ثبت پایینترین میزان رشد در پاییز به چه دلیل است؟»؛ پاسخ به این پرسش در آمار ارائه شده توسط مرکز آمار ایران کاملا واضح است، به طور معمول نرخ رشد اقتصادی به صورت فصلی یا ۶ ماهه یا ۹ ماهه و سالانه و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بررسی میشود و اینکه نرخ رشد به این شکل بررسی شود که بخواهیم نسبت به فصول قبل بررسی کنیم، قیاس درستی نیست، علاوه بر این در گزارش نویسنده مدعی شده است که در پاییز امسال کمترین نرخ رشد اقتصادی را از بهار سال ۱۴۰۰ تاکنون داشته ایم؛ اما در یک مقایسه درست به این دلیل که نرخ رشد اقتصادی پاییز امسال در مقایسه به آمارهای پاییز سال گذشته مقایسه می شود، باید رشد اقتصادی هر فصل را با فصل های مشابه در سالهای قبل مقایسه کرد، در این صورت، با مقایسه نرخ رشد اقتصادی در فصل پاییز بین سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱ متوجه میشویم که بدترین نرخ رشد اقتصادی با رشد منفی ۱۱.۲ درصد در فاصله ۱۱ ساله ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱ مربوط به پاییز سال ۱۳۹۷ و پس از آن با منفی ۸ در پاییز سال ۱۳۹۱، سپس منفی ۱.۵ در پاییز سال ۱۳۹۲ و سپس منفی ۱ در پاییز سال ۱۳۹۴ بودهایم.
بنابراین نتیجهگیری این گزارش از بدترین رشد اقتصادی از بهار ۱۴۰۱ تا پاییز امسال قیاسی اشتباه است. در حالی رشد اقتصادی بدون نفت در ۹ ماه نخست ۱۴۰۱ برابر با ۲.۹ درصد شده است که این رقم در ۹ ماه نخست سال گذشته ۳.۹ درصد و در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۹ برابر با منفی ۱ درصد بوده است. بنابراین با بررسی درست آماری و مقایسه درست متوجه میشویم روند رشد اقتصادی علیرغم مشکلاتی که در پاییز و زمستان سال جاری کشور با آنها مواجه بود و گسیل اغتشاشات و القای نااطمینانی به حوزه اقتصاد همچنان مثبت بوده و چشم انداز امیدبخشی دارد.
نظر شما