به گزارش ایرنا، نیمکت تیم ملی فوتبال پس از ۱۲ سال دوباره به یک مربی ایرانی رسید. ابتدای هفته قبل بود که امیر قلعهنویی به عنوان سرمربی جدید تیم ملی انتخاب شد تا دوران جدیدی در فوتبال ملی ایران آغاز شود. جام ملتهای ۲۰۱۱ قطر آخرین باری بود که یک مربی ایرانی روی نیمکت تیم ملی مینشست و پس از افشین قطبی و یک تک بازی با روسیه که علیرضا منصوریان سرمربی تیم ملی بود، پس از آن از فرودین سال ۹۰ که با ورود کارلوس کیروش به ایران، دوران طولانی مدت حضور مربیان خارجی در تیم ملی فوتبال آغاز شد، مارک ویلموتس، دراگان اسکوچیچ و در ادامه با انتخاب دوباره کیروش، نیمکت تیم ملی در سیطره چشم آبیها بود.
سرانجام پس از نتایج ضعیف در جامجهانی و همچنین مشکلات مالی و انتقال پول، فدراسیون فوتبال دوباره رو به مربی ایرانی آورده است و قلعهنویی پس از ۱۶ سال دوباره قرار است روی نیمکت تیم ملی بنشیند. یک دوران تازه که خیلی از هواداران فوتبال منتظر شروع آن هستند و بازی سوم فروردین سال آینده با روسیه در تهران، اولین محک تیم ملی با یک مربی ایرانی پس از نزدیک به ۱۲ سال خواهد بود.
ایرنا در یک میزگرد با حضور مهدی مناجاتی سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال، ضیاعربشاهی بازیکن اسبق تیم ملی و باشگاه پرسپولیس و صادق ورمزیار ازیکن اسبق تیم ملی و کاپیتان اسبق باشگاه استقلال، بازگشت دوباره نیمکت تیم ملی را به مربیان ایرانی مورد بحث و بررسی قرار داده است.
مناجاتی: از پشت کوه قاف برای تیم ملی مربی خارجی میآوردند
مهدی مناجاتی سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال در ابتدای این میزگرد درباره انتخاب مربی ایرانی به عنوان سرمربی تیم ملی گفت: کارنامه امیر قلعهنویی برای فوتبال ایران روشن است و معتقدم مربی ایرانی حتی اگر چند درجه پایینتر از مربی خارجی باشد باز هم بهتر است. اولین فاکتور مربی ایرانی این است که عرق ملی دارد و فوتبال کشور را بهتر از هر مربی خارجی دیگری میشناسد و پیروزی تیم ملی برای او یک هدف است.
مناجاتی افزود: مربی ایرانی تیم ملی را خانه خودش می داند و قطعا بیش از مربی خارجی برای این تیم وقت خواهد گذاشت. متاسفانه در فوتبال ایران هر زمانی که مسئولان باشگاه ها یا حتی فدراسیون می خواهند هزینه اضافی کنند مربی خارجی استخدام می کنند. مسئولان فدراسیون از پشت کوه قاف مربی خارجی میآوردند اما این در حالی بود که مربیان کشورمان با فوتبال روز دنیا آشنا بودند.
وی ادامه داد: زمانی در کشور کلاسهای مربیگری با حضور مدرسان خارجی برگزار نمیشد و تلویزیون سه شبکه بیشتر نداشت و بازیهای خارجی فوتبال کم پخش میشد اما الان جزئیترین اتفاقهایی که در فوتبال جهان میافتد تلویزیون آن را پوشش میدهد و از تمام فوتبالیستها گرفته تا بچهای که در کوچه فوتبال بازی میکند، فوتبال روز دنیا را میبیند و آن را دنبال میکند و این باعث شده مربی ایرانی با دانش و فوتبال روز بیگانه نباشد.
مناجاتی درباره مزایای مربی ایرانی برای تیم ملی، خاطرنشان کرد: معتقدم در ایران بیش از صدها مربی خوب داریم که حداقل میتوانند فارسی صحبت کنند و برای ارتباط با بازیکن نیاز به مترجم ندارند که مثلا به مدافع بگوید برگرد عقب و تا وقتی این دستور برای بازیکن ترجمه شود، توپ را بازیکن حریف وارد دروازه کند.
سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال با بیان اینکه افتخار میکنم در تمام مسئولیتهایی که داشتم از دستیاران داخلی استفاده کردهام، در پاسخ به این سوال که آیا لژیونرها از مربی ایرانی حرف شنوی دارند، گفت: اصلا به این مسئله توجه نکنید، وقتی مربی داخلی، لژیونری که در لورکوزن یا تیمهای دیگر اروپایی بازی می کند را صدا می زند، او متوجه میشود که با چه کسی طرف است و بیشتر توجه میکند. مربی ایرانی همواره خودش را فدای مملکت کرده و آن بازیکن بهتر از هر کسی میداند که باید چه کار بکند.
مناجاتی که ۱۶ سال پیش به عنوان مدیر تیم ملی در کنار قلعهنویی حضور داشت درباره ویژگیهای این مربی خاطرنشان کرد: قلعهنویی قبل از شروع کار، کادرش را به صورت کامل انتخاب میکند و وقتی جلسه فنی میگذارد از دستیارانش حرف شنوی دارد و از تفکرات آنها استفاده میکند. متعصب به تیم ملی کشورش است و از مربیان موفق و کارنامهدار فوتبال ایران است.
وی درباره اینکه گفته میشود امیر قلعهنویی مربی سنتی است، اظهار داشت: با قلعهنویی کار کردهام و مربی فهیم و کارنامهداری است که امتحانش را پس داده و بهترین گزینه است.
عربشاهی: به قلعهنویی هم مانند کیروش زمان بدهند/شبکههای مجازی برای باشگاههای ما مربی انتخاب میکنند
ضیا عربشاهی ملی پوش دهه ۵۰ و ۶۰ فوتبال ایران و پیشکسوت پرسپولیس هم درباره انتخاب مربی ایرانی برای تیم ملی فوتبال، اظهار داشت: قبل از انتخاب سرمربی تیم ملی، معتقد بودم که در بین مربیان ایرانی امیر قلعهنویی و حسین فرکی شایستگی سرمربیگری تیم ملی را دارند. نمی دانم چرا در سال های اخیر قدر مربیان داخلی را ندانستیم. قلعهنویی گزینه خوبی برای تیم ملی بود اما متاسفانه ما هیچ وقت به مربیان داخلی مانند مربیان خارجی توجه نکرده ایم.
عربشاهی با اشاره به دوران بازیگری قلعه نویی خاطرنشان کرد: قلعهنویی با وجود جثه کوچکی که داشت اما باهوش بازی میکرد و چنین بازیکنان باهوشی اگر وارد دنیای مربیگری شوند هم موفق هستند. قلعهنویی به خوبی میداند چطور از یک بازیکن به بهترین شکل استفاده کند. یکی دیگر از ویژگی های مهم قلعه نویی در مربیگری، مهرهچینی قوی است.
وی در ادامه درباره اینکه برخی از مدیران فوتبال، مربی ناکام خارجی را به مربی کارنامهدار ایرانی ترجیح میدهند، گفت: کیروش هشت سال سرمربی ایران بود اما موفق نبود، بعد به کلمبیا و مصر رفت و آنجا هم ناموفق بود و اگر درجه او ۵۰ بود با توجه به این ناکامیها به صفر رسید. اسکوچیچ خیلی موفقتر و باهوش بود و او زمانی سرمربیگری تیم ملی را قبول کرد که حتی مربیان ایرانی هم قبول نمی کرد.
عربشاهی درباره اینکه آیا لژیونرها از قلعهنویی حرف شنوی دارند، نیز تصریح کرد: لژیونرها حرف شنوی خواهند داشت، چون خود قلعهنویی بازیکن بزرگی بوده و میتواند لژیونرها را مدیریت کند البته فوتبال دنیا نسبت به ۳۰ سال پیش افت کرده است. زمانی برزیل ۵ ستاره داشت اما الان آن قدر ستاره ندارد. چرا ده سال است که نیمار، مسی و رونالدو بهترین بازیکن سال میشوند؟ چرا کریم بنزما با ۳۵ سال بهترین بازیکن دنیا میشود؟ برزیل مگر مهد فوتبال دنیا نیست؟ چرا آلوز با ۳۵ سال بازی می کند، مگر بازیکن جوان ندارند؟ قبل از جامجهانی گفتم که اگر بازیکنان ایران خودشان را باور داشته باشند و آمادگی روحی و روانی خوبی داشته باشند و خوب هدایت شوند، ما می توانیم از گروهمان صعود کنیم. تعداد بالای لژیونرهای ما به دلیل این است که سطح فوتبال ایران پایین آمده است.
ملی پوش سالهای دور فوتبال ایران درباره اینکه گفته میشود قلعهنویی یک مربی سنتی است، هم گفت: قبول ندارم که قلعهنویی یک مربی سنتی است. او مدرک مربیگری دارد و با دانش روز آشنایی دارد. تیمهای امیر قلعهنویی سنتی بازی نمیکنند. میگویند قلعهنویی تیمهایش به سبک علی پروین بازی میکنند معتقدم زمان پروین، بازیکنان تیکی تاکا بازی میکردند و این زمان ما بود و باب شد نه اینکه امروز به نام گواردیولا تمام شده است.
عربشاهی با انتقاد از برخی تفکرات یحیی گل محمدی گفت: من ۱۶ سال و ۸ ماه سن داشتم اما مربی به من اعتماد کرد و من را در ترکیب قرار می داد و پشت سر آقا مهدی مناجاتی بازی میکردم. مربیان ما انقدر شجاع بودند که به من جوان اعتماد میکردند و من هم جوابشان را دادم. گلمحمدی در بازی دادن به جوانان جرات زیادی ندارد و همین مساله باعث میشود که من هم با نبود نام او در لیست مربیان تیم ملی موافق باشم.
پیشکسوت پرسپولیس با انتقاد از نحوه انتخاب مربیان، عنوان کرد: فوتبال ما دست یک شرکت است و اگر لیگ ایران را بررسی کنید فقط ۳۵ مربی به صورت چرخشی تیم میگیرند. در فوتبال ایران شاهد این هستیم که یک مربی در یک فصل هدایت 6 تیم را برعهده می گیرد و در تمام این تیم ها نیز ناموفق است.
وی درباره نامهایی که برای دستیاری قلعهنویی مطرح میشوند، خاطرنشان کرد: برخی از این گزینهها حتی در حد مربیگری در لیگ دو هم نیستند و مربیان برخی از شبکههای اجتماعی در فضای مجازی برای تیم ملی مربی تعیین میکنند. یک مربی در تلویزیون گفت که حق من است که سرمربی تیم ملی باشم، مگر در لیست فدراسیون بود؟ ادمینها این کار را کردند و نامش را سر زبان انداختند.
وی در واکنش به صحبتهای ساکت الهامی که در یک گفتوگوی تلویزیونی گفته بود من از قلعهنویی موفق ترم و او در ده سال گذشته موفق نبوده و من ۵ سال اخیر موفق ترین مربی بودهام، گفت: این مربی نظر خودش را گفته و نظر خودش برای خودش محترم است. از نظر من امیر قلعهنویی بازیکن بزرگی بوده و با انتخاب به عنوان سرمربی تیم ملی به حق خودش رسید.
عربشاهی با اشاره به اینکه باید به امیر قلعهنویی هم مانند مربیان خارجی فرصت بدهیم، افزود: باید حداقل ۲ سال زمان داشته باشد. اینکه با قلعه نویی تا پایان جام ملت ها قرارداد بسته ایم اتفاق خوبی نیست و نمی توان از این مربی یا هر مربی دیگری انتظار شگفتی داشته باشیم. باید به قلعهنویی هم مانند کیروش فرصت دهیم تا بتواند زمان کافی برای پیاده کردن برنامههایش داشته باشد.
ورمزیار: فدراسیون با قدرت پشت قلعهنویی بایستد
صادق ورمزیار ملی پوش دهه ۷۰ و پیشکسوت باشگاه استقلال هم درباره انتخاب امیر قلعهنویی به عنوان سرمربی تیم ملی گفت: فدراسیون فوتبال در این مقطع بهترین تصمیم را گرفت و کارنامه امیر قلعهنویی برای همه روشن است. با توجه به سابقه بیش از دو دهه مربیگری به نظر من امیر قلعه نویی یکی از بهترین نفرات برای هدایت تیم ملی بود. او شناخت کاملی از بازیکنان و جو فوتبال ایران دارد.
ورمزیار افزود: همان طور که آقای مناجاتی اشاره کردند مربی ایرانی بر خلاف مربی خارجی احتیاجی به مترجم برای انتقال صحبتهایش ندارد و این ارتباط را راحتتر میکند. در زمان فعلی انتخاب قلعهنویی به بهترین شکل صورت گرفت و در بین گزینه های موجود او اصلح ترین گزینه بود.
پیشکسوت استقلال درباره اینکه چرا بر خلاف دوره قبل که مربیان ایرانی برابر انتخاب یک مربی داخلی موضع گرفتند اما این بار همه از انتخاب قلعهنویی حمایت کردند، اظهار داشت: در یک دهه گذشته با مربی خارجی موفقیتی کسب نکردهایم. اگر مربی خارجی موفقیت داشت همه دنبال او بودند. ما اگر میخواهیم مربی بزرگ خارجی بیاوریم باید او را برای آکادمیها بیاوریم. ما مربیان جوان را بالای سر آکادمی میگذاریم اما باید بهترین پول را باید به مربی آکادمی بدهیم چون استعدادیابی میکند و برای این کار هم باید بهترین مربی دنیا را بیاوریم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تیم ملی در دوره اول حضور قلعهنویی شاید خوب بازی میکرد اما او تجربه و روزمه الان را نداشت ولی این بار شرایط برای قلعه نویی متفاوت است، افزود: تجربه مربیگری در کنار شجاعت، مدیریت و کاریزمایی که دارد، سبب میشود قلعهنویی الان خیلی بالاتر از مربیان خارجیای باشد که بخواهند به تیم ملی بیایند. مربیان خارجی بازیکنانمان را نمیشناسند و این موضوع همیشه به فوتبال ملی ما آسیب رسانده است. قلعهنویی الان همه زمینهای فوتبال ایران را هم میشناسد چه برسد به بازیکنان، نه تنها نفرات اول هر پست را میشناسد، بلکه نفرات دوم و سوم پستها را هم میداند.
پیشکسوت فوتبال با اشاره به اینکه فدراسیون فوتبال باید با تمام قدرت پشت سر قلعهنویی باشد، تاکید کرد: قلعهنویی اگر به تنهایی جلو فرستاده شود، شاید به مشکل بخورد اما فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش باید با قدرت پشت قلعهنویی باشند و خواستههای او اجرایی شود و معتقدم که فوتبال ایران در این صورت میتواند از چالشی که قرار دارد، عبور کند. اگر از قلعهنویی حمایت شود و او آرامش داشته باشد، میتواند بهترین تصمیمها را بگیرد.
ورمزیار درباره اینکه گفته میشود قلعهنویی مربی سنتی است، تاکید کرد: وقتی شما یک مدرک را میگیرید نشان میدهد که بالاترین درجه مربیگری را دارید. قلعهنویی این مدرک را دارد و دانشش را به روز هم میکند. الان تمام کارهای فوتبال را مربیانی که کنار سرمربی قرار میگیرند انجام می دهند و خود قلعهنویی هم به با قدرت مدیریت میکند. خودش هم به روز است و دستیارانش هم قطعا به روز هستند.
پیشکسوت فوتبال ایران درباره حرف و حدیثهایی که درباره دستیاران احتمالی قلعهنویی به گوش میرسد، اظهار داشت: باید اجازه بدهیم دستیاران انتخاب شوند و بعد درباره آن اظهار نظر کنیم. گزینههای زیادی مطرح هستند اما باید دید انتخاب نهایی چه کسانی هستند. با این حال معتقدم قلعهنویی آنقدر باهوش است که بهترین دستیاران را انتخاب کند. به هر حال الان پای آبروی قلعهنویی در میان است و خودش قطعا بهترین تصمیم را برای کادر خودش و تیم ملی خواهد گرفت.
ورمزیار درباره نگرانی که پیرامون نحوه برخورد لژیونرها با قلعهنویی وجود دارد، تصریح کرد: برای پاسخ به این سوال به فوتبال اروپا اشاره میکنم، الان بهترین مربیان فوتبال دنیا چند ساله هستند؟ آرتتا، ناگلزمان مربیان جوانی هستند که برخی از بازیکنان از نظر سنی از آنها بزرگتر هستند. در هر مجموعهای بازیکن کوچکتر از مربی است، قلعهنویی با ۲۵ سال کارنامه مربیگری دوباره سرمربی تیم ملی شده و سال ۸۵ که وی برای اولین بار سرمربی تیم ملی شد خیلی از بازیکنان الان فوتبال حرفه ای شان را شروع نکرده بودند و امیر از همه آنها بالاتر است.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که خیلیها معتقدند با توجه به میانگین سنی بالای تیم ملی و همچنین نمایش ضعیف در جامجهانی، تیم به یک پوست اندازی و جوانگرایی احتیاج دارد، اظهار داشت: اولویت قلعهنویی باید پوست اندازی در تیم ملی و جوانگرایی باشد و به همین خاطر نباید قرارداد او تا پایان جام ملتها بسته شود. وقتی تیم را جوان میکنید، تبعات دارد و به همین خاطر باید فرصت بیشتری به سرمربی بدهیم ولی اگر نتیجه بخواهیم نمی شود جوان گرایی کرد.
ورمزیار افزود: بهترین سرمربی برای جوان گرایی قلعهنویی است، چون بازیکنان دوم و سوم هر پست را در تیم ملی میشناسد، به همین خاطر باید از او حمایت کرد.ما باید یک رنسانس و تغییر در ترکیب تیم ملی داشته باشیم و به جوانان اعتماد کنیم و برای این کار قلعهنویی که حتی بازیکنان تیم امید را هم میشناسد، بهترین نفر است.
نظر شما