به گزارش ایرنا، امروزه دیگر مانند گذشته داشتن منابع طبیعی و نفتی و ثروتهای اینچنینی نمیتواند عامل قدرت تام کشورها باشد. این روزها شکل دیگری از قدرت پا به عرصه گذاشته است؛ قدرتی به نام «داده» که به واسطه آن حکمرانی داده و هوشمند شکل گرفته است. کشورهایی که داده بیشتری از کاربران داشته باشند، میتوانند بر مستند قدرت بنشینند.
«چین» این روزها با اپلیکیشنهای متعدد خود سعی دارد در مسیر داده اندوزی حرکت کرده و کسب قدرت کند. به همین دلیل دیگر کشورها و خصوصا امریکا که تعداد کاربران شبکه اجتماعی تیک تاک در آن چشمگیر است، نمیتوانند راحت با این مسئله کنار بیایند.
شبکه اجتماعی «تیکتاک» سال ۲۰۱۶ با امکان به اشتراکگذاری ویدیو و کسب درآمد آغاز به کار کرد. این اپلیکیشن بیش از ۱ میلیارد کاربر فعال دارد که ۱۰۰ میلیون کاربر آن در آمریکا هستند.
۲۵ اسفند مجله تایم گزارشی درباره اینکه «چرا آمریکا و کشورهای دیگر در صدد محدودیت یا ممنوعیت شبکه اجتماعی تیکتاک دارند را منتشر کرد. محتوای این گزارش نشان میدهد احتمال محدودیت یا ممنوعیت این اپلیکیشن در کشورهایی مانند آمریکا، رعایت نکردن حریم خصوصی کاربران و احتمال افشا شدن اطلاعات آنها است.
بنابر اعلام تیکتاک دولت بایدن تهدید کرده که اگر مالک چینی این اپلیکیشن سهام خود را نفروشد در آمریکا با ممنوعیت احتمالی رو به رو خواهد شد. واگذاری سهام اولین بار توسط وال استریت ژورنال گزارش شده است.
یکی از مهمترین مسائلی که باعث شده مسئولان امنیتی آمریکا از استفاده از این شبکه اجتماعی احساس نگرانی کنند این است که کمپانی فناوری اینترنتی «بایت دنس» که مالکیت «تیکتاک» را در اختیار دارد تابع قانون امنیت ملی چین است و در صورت درخواست دولت چین موظف است دادههای کاربران را در اختیار آنها قرار دهد.
«آنتون داهابورا» مدیر اجرایی موسسه امنیت اطلاعات دانشگاه جانز هاپکینز میگوید: بزرگترین مسئله این است که کاربران از خطر افشای اطلاعات خود از طریق اپلیکیشنها بیخبر هستند و اگر بدانند چطور میشود از پلتفرمهای این چنینی برای تهدیدات امنیت ملی استفاده کرد شوکه خواهند شد.
بیشترین تلاش در جهت ممنوعیت این اپلیکیشن در آمریکا توسط قانونگذاران جمهوریخواه صورت میگیرد. به اعتقاد برخی از آنها فردی که این پلتفرم را دانلود و نصب کند در واقع اطلاعات شخصی خود را به خطر انداخته است.
به گزارش ایرنا، هفته آینده «شو زی چو» مدیرعامل تیکتاک در محلی که دموکراتها و جمهوریخواهان حضور دارند خطرات امنیتی مطرح شده درباره این اپلیکیشن را مورد بررسی قرار میدهد.
پارلمان اروپا نیز مدتی قبل -۲۳ اسفند- به کارکنانش دستور داد شبکه اجتماعی چینی «تیکتاک» را از روی تلفنهای همراه خود حذف کنند. دلیل این اقدام نگرانیهای امنیتی سایبری عنوان شده است. در بیانیه پارلمان اروپا آمده است: «با توجه به نگرانیهای امنیت سایبری، بهویژه در مورد حفاظت از دادهها و جمعآوری دادهها توسط اشخاص ثالث، پارلمان اروپا تصمیم گرفته است، همسو با سایر نهادهای اتحادیه اروپا، از ۲۰ مارس سال جاری استفاده از اپلیکیشن موبایل تیکتاک را در دستگاههای سازمانی خود به حالت تعلیق درآورد».
درباره پیشینه محدودیت دسترسی به این شبکه اجتماعی نیز باید گفت در گذشته «هند» به دلیل نگرانیهایی که در خصوص اپلیکیشنهای چینی داشت، استفاده از تیکتاک و وی چت را ممنوع کرد. علاوه بر آن پاکستان نیز ۴ مرتبه به دلیل محتویات غیراخلاقی دسترسی به تیکتاک را موقتا ممنوع کرده است. اکنون نیز کانادا، ایالات متحده و تایوان برنامههایی برای محدود کردن دسترسی کاربران به این اپلیکیشن در دستور کار دارند.
تازهترین محدودیت اعمال شده بر تیکتاک مربوط به کشور انگلیس است، کسانی که در پستهای دولتی مشغول به کار هستند نمیتوانند از این اپلیکیشن استفاده کنند.
دولت انگلیس روز پنجشنبه -۲۵ اسفند- با صدور بیانیهای اعلام کرد که استفاده از نرمافزار شبکه اجتماعی تیکتاک در دستگاههای دولتی این کشور، به دلیل مسائل امنیتی ممنوع شد.
در بیانیهای که یک نسخه آن در تارنمای دولت منتشر شد آمده است: این ممنوعیت پس از آن صورت می گیرد که دفتر نخست وزیری دستور بررسی ابعاد امنیتی استفاده از نرم افزارهای شبکههای اجتماعی را صادر کرد. با توجه به ماهیت حساس اطلاعاتی که در دستگاههای دولتی ذخیره میشود، سیاستهای دولت در مورد مدیریت برنامههای شخص ثالث تقویت و ممنوعیت استفاده از تیکتاک در دستگاههای دولتی اعلام شد.
این بیانیه میافزاید: در حال حاضر استفاده محدودی از تیکتاک در داخل دولت وجود دارد و نیاز محدودی برای کارکنان دولتی در زمینه استفاده از این برنامه در دستگاههای کاری وجود دارد.
«اولیور داودن» معاون نخست وزیر انگلیس در این باره گفت: امنیت اطلاعات حساس دولتی در اولویت است، بنابراین امروز این برنامه را در دستگاه های دولتی ممنوع کردیم و استفاده از سایر برنامه هایی که دادههای کاربران را استخراج میکند تحت بررسی قرار خواهیم داد.
وی تصریح کرد: محدود کردن استفاده از تیکتاک در دستگاههای دولتی اقدامی محتاطانه و متناسب با توصیههای کارشناسان امنیت سایبری است.
پیش از این اتحادیه اروپا، کانادا و آمریکا نیز استفاده از تیکتاک را در دستگاههای دولتی ممنوع کردند.
محدودیت دسترسی به تیکتاک برای کاربرانی که آن را یک برنامه سرگرم کننده و البته پولساز میدانند نگران کننده است. «فوربس» در گزارشی اعلام کرده برخی از پستهایی که از سوی کاربران منتشر میشود ۲۵۰ هزار دلار برای آنها درآمدزایی دارد. این مسئله باعث شده کاربران به محدودیت تیک تاک در امریکا انتقاد کنند و نگران کسب وکار خود باشند.
نظر شما