به گزارش ایرنا، در میان رشته قناتهای متعدد در پهنه سرزمینی ایران، قنات گوهرریز جوپار، نمونهای خاص از سیستم هیدرولیک اجتماعی و همسازی با اقلیم و طبیعت خشک استان کرمان است که با وجود گذشت هزاران سال از ساخت آن همچنان سرزنده، پرآب و پایدار مانده و طراوت بخش اطراف است.
غیر از قنات گوهرریز جوپار، ۲ قنات دیگر استان کرمان در شهرستان بم به نام های قاسم آباد و اکبرآباد نیز ثبت جهانی شده اند.
ویژگیهای قنات گوهرریز سبب شده است تا این شاهکار ایرانی در سال ۲۰۱۶ به ثبت جهانی یونسکو برسد؛ بی شک یکی از بینظیرترین و زیباترین قناتهای ایران، قنات گوهرریز جوپار کرمان است و برای درک شگفتی این اعجاز طبیعت کافیست بعد از آنکه وارد تونل زیر زمین شدید تا آب گوارا و نحوه چرخش آن در زمین را ببینید، به سمت شهر جوپار نیز بروید و محل تقسیم آب را نیز تماشا کنید.
گردهمایی درختانی زیبا در کنار جویباری زیباتر که طبیعتی دل انگیز را پیشکش می کند، شما را مسحور خلقتی از خداوند در دل کویر می کند و سبب می شود لحظات نابی را در خاطره نگه دارید.
این قنات زیبا در جنوب شهر جوپار و در دامنههای کوه جوپار و در فاصله ۲۸ کیلومتری جنوب شهر کرمان واقع شده است؛ فاصله کم بین دامنه تند کوه جوپار مخروطهافکنه جوپار که شهر کنونی جوپار و باغهایش روی آن ساخته شده، باعث شده است تا قنات گوهرریز ازنظر طول و بعد مسافت کوتاه باشد.
بهعبارتدیگر، فاصله بین مادرچاه و مظهر قنات نسبت به بسیاری از قناتهای ایران کوتاه است اما این مسیر کوتاه طبق دیدهها و شنیدهها از پیچیدگی های بسیار زیادی برخوردار است.
آب گوارا و فراوان قنات گوهرریز در منطقه خشک دشت کرمان سبب شده است تا پیشینیان و بومیان منطقه برای آن قداستی خاص نیز قائل باشند. در حدود ۹۰ متری بالای مظهر قنات، مسجد صاحبالزمان روی چاه شماره ۳۶ قنات ساختهشده و این چاه در وسط صحن مسجد قرارگرفته است. عمق این چاه حدود ۵.۵ متر است. در داخل چاه لامپ و نور سبزرنگی تعبیه کرده و یک دریچه شیشهای روی چاه در کف مسجد قرار داده و فضای روحانی و مقدسگونهای را ایجاد کردهاند.
بازدید گردشگران از شگفتیهای قنات گوهرریز
زیباییهای قنات گوهرریز باعث شده مورد توجه گردشگران زیادی باشد و نوروز امسال بازدیدهای متعددی از آن انجام شود؛ در همین زمینه مدیر پایگاه میراث جهانی قنات گوهرریز جوپار گفت: از ۲۵ اسفندماه سال گذشته تا هفتم فروردینماه ۱۴۰۲ یکهزار و ۱۰۰ مسافر نوروزی و گردشگر در قالب ۱۵۰ تور از قنات گوهرریز جوپار دیدن کردهاند.
امین ماهانی به خبرنگار ایرنا افزود: این تورها هرکدام سه تا ۲۰ نفر را برای بازدید از قنات جهانی گوهرریز پشتیبانی کرده اند و تعداد تورها نسبت به نوروز سال گذشته افزایش زیادی داشته است.
وی افزود: در طول تعطیلات نوروزی برای میزبانی از مسافران اقدامات خوبی از جمله آیین درختکاری و بازسازی محوطههای تاریخی قنات گوهرریز، مراسم بزرگداشت روز آب و پایان سرایش شاهنامه نیز در کنار دیگر برنامه ها انجام شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی قنات گوهرریز جوپار بیان کرد: مراسم پایان سرایش شاهنامه هرسال در اسفندماه در محل پایگاههای ثبت جهانی انجام میشود که این مراسم در جوپار با حضور کارشناسان مرکز کرمانشناسی و انجمن ایرانشناسی برگزار و در این مراسم درباره اسطورههای آب و مبحث آب از منظر باستانشناسی و شاهنامه گفت و گو شد.
وی خاطرنشانکرد: تا پایان نوروز ۱۴۰۲ ویژه برنامههای مختلفی برای مسافران در نظر گرفته شده است که برگزار میشود.
نظر شما