محمود صفری روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: همزمان با روز طبیعت (۱۳ بدر)، شهرداری اردبیل با همکاری اداره کل محیط زیست استان ۱۱ مراکز جمعآوری ماهیان قرمز و سبزههای سفره هفت سین در نقاط مختلف این شهر دایر کرده است.
وی خواستار همکاری شهروندان و مردم در این زمینه شد و اظهار کرد: مردم ماهیان قرمز را در استخرها یا حوضچههایی که شهرداری اردبیل در مبادی ورودی و خروجی شهر و پارکها ایجاد کرده است ، رهاسازی کنند.
صفری افزود: برای جلوگیری از تخریب اکوسیستمهای آبی استان و پیشگیری از شیوع بیماری بین جمعیت آبزیان مردم باید از رهاسازی ماهی های قرمز در رودخانهها و تالابهای استان خودداری کنند.
شهردار اردبیل اضافه کرد: در صورت ورود ماهیان قرمز به منابع آبی، آنها از طریق تغذیه تخم ماهیهای دیگر، تبدیل به گونه مهاجم شده و علاوه بر تشدید رقابتهای تغذیهای با ماهیهای بومی باعث انتقال بیماریها، کاهش کیفیت آب و تخریب زیستگاهها و محیطهای آبی طبیعی میشود.
صفری اضافه کرد:رهاسازی ماهی قرمز نوروزی در رودخانهها، تالابها، دریاچهها، سدها و مخازن و منابع آبی خطرناک و بحرانآفرین است و باید با فرهنگسازی و آگاهیدهی، حساسیت شهروندان را به این تهدید خطرناک افزایش یابد تا شهروندان از رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت و منابع آبی منطقه خودداری کنند.
وی همچنین گفت: سبزههای نوروزی اردبیلیها در ۱۱ مخزن جانمایی شده در مناطق مختلف جمعآوری و در اختیار دامداریها قرار میگیرد.
شهردار اردبیل افزود: این مخازن در بوستانها و مبادی ورودی و خروجی شهر قرار داده شده است و از مردم انتظار میرود سبزههای نوروزی را در این مخازن قرار دهند و از رهاسازی آن در نهرها و یا در طبیعت به جد خودداری کنند.
صفری اظهار کرد: سبزههای نوروز مانند کشت هیدروپونیک سبز شدهاند و به عنوان مواد غذایی در اختیار دامداران قرار میگیرد و از مردم انتظار میرود در اجرای این طرح همکاری داشته باشند.
وی بیان کرد: رها کردن سبزه عید در طبیعت، رودها و جویهای آب علاوه بر تخریب طبیعت و فضای سبز، باعث نازیبا شدن چهره بهاری بوستانها و مناطق خارج از شهر میشود.
ماهیهای قرمز ۸۰ سال قبل و همزمان با ورود صنعت چای از کشور چین به ایران وارد کشورمان شد، اما با این حال قدمت آن به بیش از ۱۶۰۰ سال قبل باز میگردد که بعدها به تمامی نقاط دنیا معرفی شد و هم اکنون دارای بیش از ۱۰۰ نوع مختلف این ماهی در دنیا است.
ماهی قرمز یا ماهی حوض، یکی از نخستین ماهیانی است که به دست بشر اهلی شده است؛ این ماهی جزو خانواده کپور ماهیان بوده و در زمان امپراطوری تانگ در چین (۹۰۷-۶۱۸ میلادی) اصلاح نژاد و در زمان امپراطوری سانگ پرورش داده شد.
گفته میشود که در سال ۱۵۰۲ این ماهی زیبا به ژاپن و سپس به اروپا (۱۶۱۱)، آمریکای شمالی (۱۸۵۰) و تمامی نقاط دنیا معرفی شد.
چینیها این ماهی را برای افزایش برکت زندگی و تولید به مزارع برنج وارد میکردند؛ اروپاییها آن را تا سالها به عنوان یک کادوی گران قیمت به سران کشورها و مقامات هدیه داده و تا قرن هفدهم آن را نمادی از ثروت میدانستند و به عنوان کادوی عروسی به همسران خود تقدیم میکردند.
ایرانیان نیز بدلیل رنگ زیبای قرمز آن (نماد ایرانیان) آن را به عنوان نماد شادی، سرزندگی و برکت در زندگی وارد سفرههای هفت سین خود کردند.
سبزه نوروز در اغلب خانه ها زینت سفرههای هفت سین است و ایرانیان سفره نوروز را با سبزه میآرایند چرا که سبزه را نشان برکت و شادمانی میدانند.
سبزه نشان از تولد دوباره، حیات دوباره و زایش و سبزی است و رنگ سبز نیز ارتعاش افکار را هم موزون نگه میدارد و آرامش و شادی میدهد.
سبزه گیاهی است که در روزهای پایانی سال کاشت و در آن برخی از حبوبات را رویاندهاند و از زمانهای دور تاکنون توانسته جایگاهش را در سفرههای هفت سین همچنان با قدرت تمام حفظ کند چرا که از نشانههای نوروز و اجزای ضروری سفره هفت سین است.
نظر شما