بسیاری از شهروندان این استان به دلیل روزه دار بودن عصر روز گذشته به دامن طبیعت رفته اند به طوری که شنبه شب تفرجگاه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد به ویژه در شهرستان های گرمسیری گچساران و باشت شب متفاوت را پشت سرگذاشت و این شهروندان پس از صرف سحری در دامن طبیعت نخستین ساعت های بامداد به خانه برگشتند.
شب گذشته برپایی چادرهای رنگارنگ و افروختن چراغ های دستی در پهنای دشتک دیل، قلات گناوه، آبریگون،شلالدان، کلگه امیر شیخی، سواحل رود رونه و سایر جاذبه های دیدنی مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد نشان از اشتیاق شهروندان برای برپایی آیین روز طبیعت داشت.
اینک شادی گردشگران با نوای موسیقی محلی سراسر تفرجگاه های طبیعی استان را حال و هوایی پرنشاط بخشیده است.
به باور بسیاری از مردم کهگیلویه و بویراحمد که ۱۳ فروردین روز حضور در طبیعت است و کسی نباید در خانه بماند به همین علت امروز مسیرهای ارتباطی منتهی به جاذبه های گردشگری شهرستان های مختلف کهگیلویه و بویراحمد شاهد ترافیک خودروهاست.
چیدن گیاهان کوهی، گره زدن سبزه ها، گرفتن عکس یادگاری، طنین نوای موسیقی های محلی، بازی های بومی شامل کل کل برد، رقص دستمال و چوب بازی از برنامه های مرسوم روز طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد است.
سیزده به در اندیشه ایرانیان
به گفته پژوهشگران در سیزده بدر شادی کردن و خندیدن به معنی فروریختن اندیشه های پلید و تیره، روبوسی نماد آشتی، به آب سپردن سبزه سفره نوروز نشانه هدیه دادن به ایزد آب «آناهیتا» و گره زدن علف برای شاهد قرار دادن مادر طبیعت در پیوند میان زن و مرد، ایجاد مسابقه های مختلف یادآور کشمکش ایزد باران و دیو خشکسالی است.
یکی از آیینهای ویژه هموطنان ایرانی گره زدن سبزه به نیتهای خاص در روز طبیعت است به طوری که هر فردی با نیت و آرزویی سبزه را گره می زند و در دامان طبیعت رها میکند به امید آنکه سال با نشاطی داشته باشد.
مردم معتقدند گره زدن سبزه آن هم ۱۳گره در یک سبزه یا گره زدن ۱۳سبزه با هم باعث دور شدن درد و بلا از خانوادهها تا سال آینده میشود.
احترام گذاشتن به طبیعت از رسم های دیرینه مردم ایران در آیین های سنتی این روز بوده است بطوری که ازدحام جمعیت هیچ تاثیر منفی بر طبیعت زیبا و زمین های اطراف شهرها و روستاها نمی گذاشت.
احترام به طبیعت
سیزده بدر از آیین های کهن برای بهره بردن از طبیعت پاک و زیباست و از گذشته های دور تاکنون رسم بر این بوده است که در این روز همانگونه که طبیعت به انسان شادی و نشاط می بخشد انسان نیز با حرمت گذاری به طبیعت و حفظ محیط زیست قدردانی خود را به این موهبت الهی به نمایش بگذارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به سنت دیرینه طبیعت گردی در روز سیزدهم فروردین از گردشگران خواست جز ردپا چیزی در طبیعت جا نگذارند.
اسلام جاودان خرد افزود: حجم انبوه زباله، سوختن بخش هایی از طبیعت به علت برپا کردن آتش از سوی مسافران، شکستن شاخه های درختان و مهمتر از همه کشته شدن حیوانات به علت برخورد با خودروهای عبوری به ویژه در مناطق حفاظت شده برخی از وقایع روز طبیعت است که ضرورت دارد برای پیشگیری از این خطرات گردشگران مواردی را رعایت کنند.
وی بیان کرد: پرهیز از آسیب رساندن به درختان جنگلی، شکستن شاخه ها برای تهیه سوخت که خطر افزایش فرسایش خاک را به دنبال دارد نیازمند توجه مسافران و طبیعت گردها در روز سیزدهم فروردین است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: گردشگران از رها کردن زبالهها و پسماند مواد غذایی از جمله شیشه در طبیعت خودداری کنند و به یاد داشته باشند که شیشه مانند ذره بین می تواند باعث آتش سوزی های گسترده ای در طبیعت شود.
جاودان خرد تاکید کرد: نیاز است گردشگران یک کیسه همراه خود داشته باشند و زبالههای تجزیه نشدنی مانند مواد پلاستیکی، نایلون، شیشه، قوطی را در آن ریخته و به محل های جمع آوری زباله در شهر برسانند.
وی عنوان کرد: شهروندان برای گرم کردن غذا و تهیه چای از گاز کوچک سفری استفاده کرده و اگر ضرورت به روشن کردن آتش بود حتماً قبل از ترک محل خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش و سرد کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد همچنین توصیه کرد که گردشگران از نوشتن یادگاری روی سنگ ها و دیوار پناهگاهها و نا زیبا کردن کوهستان خودداری کنند زیرا ممکن است حین حکاکی برروی سنگ ها و اصطکاک ناشی از آن جرقه ای رخ دهد و موجب آتش سوزی شود.
جاودان خرد اضافه کرد: گردشگران در صورت مواجه شدن با هر گونه حریق در جنگل نسبت به خاموش کردن آن اقدام و یا با مراکز آتش نشانی، محیط زیست ۱۵۴۰و منابع طبیعی۱۵۰۴ تماس گرفته و موضوع را گزارش کنند.
جاودان خرد ابراز کرد: گردشگران به هیچ عنوان وارد مناطق حفاظت شده نشوند زیرا این مناطق از نظر تنوع زیستی آسیب پذیری بیشتری دارند.
نظر شما