به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، «سید سجاد حیدر» طی مقالهای برای سایت تحلیلی استراتیا (Stratheia) با عنوان فرصتهای پاکستان از توافق ایران و عربستان گفت: پاکستان در منطقه به حفظ روابط صمیمانه و برادرانه با ایران و عربستان علاقه مند است. در گذشته، این روابط عمیقاً تحت تأثیر برخی چالشها مانند تروریسم فرامرزی و درگیریهای فرقهای قرار گرفت در عین حال رویکرد متعادل نسبت به هر دو کشور برای رسیدگی به چنین چالشهایی مهم است.
وی که از تا دیماه ۹۸ تا اوایل اسفند ۱۴۰۰ به عنوان سفیر پاکستان در کویت فعالیت داشت، افزود: رقبای سرسخت غرب آسیا پس از چندین دور مذاکرات پرهیجان که توسط چین تسهیل شد، بیانیه رسمی برای ازسرگیری روابط دوجانبه را امضا کردند. آنها موافقت کردند که نمایندگیهای دیپلماتیک خود را در پایتختهای مربوطه بازگشایی کنند. در این میان وزارت امور خارجه پاکستان نیز با صدور بیانیهای در روز دهم مارس، با یادآوری رویکرد متوازن خود در روابط با هر دو کشور، عادیسازی روابط را یک «پیشرفت مهم دیپلماتیک» خواند که مطمئناً «به صلح و ثبات در منطقه کمک میکند».
سجاد حیدر اظهار داشت که پاکستان اکنون قادر به توسعه روابط دیپلماتیک و حفظ بهتر توازن در تعامل و همکاری میان ایران و عربستان خواهد بود. زیرا این تحول فرصتهایی را برای پاکستان در حوزههای تجارت و انرژی فراهم میکند. پاکستان میتواند از افزایش همکاریهای اقتصادی با هر دو کشور بهره مند شود. با توجه به هرج و مرج اقتصادی در داخل کشور که مردم پاکستان طی سالهای اخیر با آن مواجه هستند، اسلامآباد باید در مسیر افزایش تجارت با ایران گام برداشته و از فرصتهای سرمایه گذاری عربستان و حتی سرمایه گذاریهای مشترک بهره مند شود.
کاردار پیشین پاکستان در پیونگ یانگ گفت: ایران یکی از شرکای تجاری مهم پاکستان است و عربستان نیز یک متحد تجاری و اقتصادی اسلامآباد محسوب میشود. عادیسازی روابط میان این دو کشور کشور بزرگ اسلامی میتواند تأثیر مثبتی به ویژه در منطقه و در پاکستان داشته باشد که یکی از این ثمرات، کاهش تنشهای فرقهای و جلوگیری از نفوذ گروههای افراطی میباشد. همچنین کاهش تنشهای منطقهای، ظرفیت عناصر به اصطلاح جهادی و افراط را نیز کاهش میدهد.
وی تاکید کرد که پاکستان سهم بزرگی در معامله موفق ایران و عربستان دارد. این کشور دارای مرز طولانی با ایران است و با وجود همکاریهای نظامی قوی خود با ریاض، در برخی موارد درخواستهای سعودی مانند اعزام نیرو را رد کرد. در عین حال پاکستان نیاز دارد تا برای بهره برداری موثر از توافق تهران-ریاض ابتدا اوضاع سیاسی و اقتصادی خود در داخل را ساماندهی کند.
حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی صبح امروز در پکن دیدار و گفتوگو کردند.
وزرای خارجه پس از این دیدار بیانیه مشترکی را با حضور وزیر خارجه چین به امضا رساندند و ضمن توافق برای بازگشایی نمایندگیهای دو کشور در زمان مورد توافق، بر آمادگی خود برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش همکاریها تأکید کردند.
به گزارش ایرنا، «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی نیمه اسفند ۱۴۰۱ با هدف پیگیری توافقات سفر بهمن ماه آیتالله رئیسی به پکن، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حل و فصل نهایی موضوعات دوجانبه با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد. در پایان این مذاکرات، بیانیه سهجانبهای برای «حل و فصل اختلافات» ، «پایبندی به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی» به امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین رسید.
در این بیانیه که نوزدهم اسفند امضا شد، آمده بود که جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی و قرار شد وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات کنند.
نظر شما