به گزارش ایرنا، سال هاست که جولان سگ های ولگرد در کوچه ها و محلات به ویژه مناطق مسکونی حاشیه شهر دوگنبدان مشکلات زیادی را برای شهروندان به وجود آورده و امنیت جانی کودکان و خردسالان را به خطر انداخته است.
اینک افزایش جمعیت سگ های ولگرد و پرسه این حیوانات در سطح خیابان ها و معابر شهر دوگنبدان موجب گلایه مندی شهروندان شده و آنان از مسئولان می خواهند تا نسبت به رفع این مشکل چاره اندیشی کنند.
در گذشته ماموران شهرداری یا وزارت بهداشت با کشتن و معدوم کردن سگهای ولگرد تلاش میکردند تا از افزایش جمعیت و ایجاد مشکلات اجتماعی در محیط زندگی انسان ها جلوگیری کنند اما این روش سالهاست منسوخ شده و به جای آن در بسیاری از کشورها قوانین و مقرراتی برای حفاظت از حیوانات تصویب کردهاند.
در ایران طبق مقررات موجود شهرداریها و دهیاریها مسئولیت ساماندهی سگهای ولگرد را به عهده دارند و این سازمانها باید با ایجاد سرپناه و مراکز نگهداری، سگهای ولگرد را از محیطهای انسانی جمع آوری کنند، به آنان واکسن بزنند و سگها را عقیم کرده تا جمعیت آنها بیشتر نشود اما محدودیت منابع، موجب شده اجرای این وظیفه چندان موفق نباشند و به همین علت جمعیت سگهای ولگرد در شهر دوگنبدان رو به افزایش است.
شهروندان خواستار ساماندهی سگ های ولگرد
یکی از ساکنان کوی پانصد دستگاه شهر دوگنبدان از هجوم پرشمار سگ های ولگرد در این منطقه مسکونی انتقاد کرد.
محمود طاهری افزود: پرسه شمار زیادی سگ ولگرد مخاطره ای برای سلامت مردم به ویژه کودکان در این منطقه مسکونی است.
وی با اشاره به اینکه شبانه شاهد جولان تعداد پرشمار سگ در محل درب نانوایی ها و میز خشک کردن نان بوده تصریح کرد: لیس سگ به این میزهای فلزی تهدید کننده سلامت شهروندان است.
یک زن ساکن محله رادک که پنج قطعه مرغ خانگی اش طعمه سگ های ولگرد شده اعتقاد دارد که به دلیل افزایش شمار سگ های ولگرد در مناطق مختلف شهر دوگنبدان کودکان و سگ ها برای خارج شدن شبانه از خانه واهمه دارند.
وی که خود را رویا معرفی کرد افزود: هیچ کس خواستار کشتن حیوانات زبان بسته نیست اما مردم از مسئولان می خواهند برای ساماندهی سگ های بی صاحب چاره اندیشی کنند.
ضرورت ساماندهی سگ های ولگرد
رئیس شبکه بهداشت و درمان گچساران می گوید: ساماندهی سگ های ولگرد در شهر دوگنبدان نیازمند ایجاد محل نگهداری و جمع آوری آنان از سوی شهرداری این شهر است.
سید طاها حسینی افزود: برای کاهش شمار سگ های ولگرد در شهر دوگنبدان نیاز است عقیم سازی آنان انجام گیرد تا به مرور زمان شمار آنان افزایش نیابد.
وی بیان کرد: ساماندهی سگ های ولگرد چندین بار در شورای سلامت گچساران تصویب شده و سال گذشته شماری از آنان رها شد.
ساماندهی سگ های ولگرد نیازمند اعتبار
شهردار دوگنبدان می گوید: ساماندهی سگ های ولگرد در این شهر به دلیل نیاز به تامین غذای آنان اعتبارهای کلانی لازم دارد.
رضا قشقایی افزود: گزارش های زیادی از سوی ساکنان شهر دوگنبدان مبنی بر دردسرساز شدن سگ های ولگرد برای خانواده ها به شهرداری رسیده است.
وی بیان کرد: مسئولان در شورای برنامه ریزی اعتبارات مورد نیاز ساماندهی سگ های ولگرد در شهر دوگنبدان را پیش بینی کنند تا این مشکل برای همیشه مرتفع شود.
دامپزشکی آماده عقیم سازی سگ های ولگرد
مدیرکل دامپزشکی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ضرورت ساماندهی سگ های ولگرد گفت: در صورت گزش شهروندان از سوی سگ های ولگرد امکان انتقال بیماری هاری می شود.
مختار رجایی افزود: در صورت ساماندهی سگ های ولگرد و فراهم کردن مکانی برای نگهداری آنان دامپزشکی کهگیلویه و بویراحمد آماده انجام عملیات عقیم سازی و واکسینه این جانوران است.
وی بیان کرد: سگ های اهالی روستایی و عشایر که محل نگهداری آنان مشخص است از سوی دامپزشکی کهگیلویه و بویراحمد به صورت منظم واکسینه می شوند به طوری که سال ۱۴۰۱ بیش از ۶ هزار قلاده سگ در استان واکسینه شد.
راهکاری کارشناسی برای پیشگیری از رویایی با حمله سگ های ولگرد
کارشناسان دامپزشکی کهگیلویه و بویراحمد به شهروندان توصیه می کنند تا از پرتاب سنگ و اشیاء به طرف سگها خودداری کرده و هرگز به سگی که زمین میخورد و آب از دهانش جاری می شود و صدای پارس خشن دارد نزدیک نشوید.
این صاحب نظران تاکید می کنند که شهروندان سگی که در حال خواب یا در حال غذا خوردن و یا مراقبت از بچههای خود است، مورد آزار و اذیت قرار ندهند.
آنان همچنین از شهروندان می خواهند در هنگامی که سگ غریبه به شما نزدیک میشود، ندوید و بیحرکت بمانید.
این کارشناسان با بیان اینکه افزایش جمعیت سگ های ولگرد، رابطه مستقیم با پسماندهای غذای شهری و روستایی دارد، اظهار داشت: اگر مدیریت دفع پسماند غذایی به شکل اصولی و مناسب نباشد در این صورت جمعیت جانوران مزاحم و تهدید کننده سلامت جامعه افزایش پیدا می کند.
راهکار حل این معضل چیست؟
به نظر می رسد استفاده از ظرفیت انجمن های دفاع از حقوق حیوانات و جذب اعتبارهای دولتی از راهکارهای رفع مشکل ساماندهی سگ های ولگرد در شهر دوگنبدان است.
یکی از ویژگیهای سگ ولگرد این است که وقتی غذایش بیشتر تامین شود به شدت قدرت باروریاش بالا میرود بنابراین فردی که به سگهای ولگرد غذا میدهد، ناخواسته به افزایش جمعیت آنان کمک میکند به همین علت خودداری از دادن غذا به این جانوران به کاهش جمعیت آنان کمک می کند.
شهر ۱۰۰ هزار نفری دوگنبدان مرکز شهرستان نقتخیز گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
نظر شما