به گزارش ایرنا به نقل از غارنوردان و کارشناسان، این غار به بزرگی «هامپوئیل» نیست اما تا حدی دارای ارزش است که ستاد ایجاد ژئوپارک مراغه به ریاست نماینده عالی دولت در این شهرستان، حفاظت و ثبت آن را به عنوان یکی از سایتهای مهم این ژئوپارک در دستور کار دارد.
رئیس اداره محیط زیست مراغه در مورد اهمیت این غار میگوید: این غار آهکی که از نظر ساختار زمینشناسی و همچنین جنس و زمان شکلگیری با غار «هامپوئیل» تشابه بسیاری دارد، جزء غارهای کارستی است که قدمت آن به حدود ۲۰۰ میلیون سال قبل میرسد.
به گفته «غلامرضا زارع»، این غار بر اثر حرکات تکنونیکی گسلها و درزها ایجاد و به علت نفوذ آبهای سطحی در گسلهای داخل سنگهای آهکی و دولومیتی تشکیل شده است.
«اصغر رزمی» از غارنوردان محلی با اشاره به اینکه «چپر» نیز به مانند «هامپوئیل» دارای ۲ ورودی است، اضافه کرد: «چپر» برای غارنوردان زیباییهای وصفناپذیر دارد و مسیر پیادهروی موجود آن میتواند برای یک روز شاد و پر از انرژی مناسب باشد.
وی همچنین در مورد یکی از تفاوتهای اصلی غارهای «هامپوئیل» و «چپر» میگوید: ورودی غار «چپر» ابتدا به صورت افقی و سپس عمودی است ولی در هامپوئیل، غارنوردان به سمت عمق حرکت میکنند.
وی همچنین لزوم حفاظت و اکتشاف در هر ۲ غار را مورد تاکید قرار داده و ادامه میدهد: اگرچه فضای داخلی غار «هامپوئیل» بسیار بزرگتر از «چپر» است اما هر ۲ آنها برای غانوردان داخلی و خارجی از جذابیت برخوردار هستند.
غارنورد مراغهای: هر ۲ غار هامپوئیل و چپر برای غارنوردان داخلی و خارجی جذابیت دارد و میتوان از آنها به عنوان یک ظرفیت اکوتوریسم بهرهبرداری کرد
لزوم حفاظت و بهرهبرداری از غار «چپر»
غار «چپر» مراغه بیشک جزء آثار طبیعی کمنظیری است که به حفاظت و بهرهبرداری نیاز دارد و بر همین اساس نیز به تازگی تخریب غیرقانونی بخش سطحی از این غار توسط یک شرکت معدنی با واکنش سازمانهای مردمنهاد مراغه روبرو شد.
این سمنها ابتدا نامهای خطاب به دادستان مراغه تنظیم کردند و با توجه به ارزش بالای این اثر، از وی خواستند تا ضمن دریافت نظریههای کارشناسی از ادارات محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی، نسبت به برخورد قانونی با عاملان این تخریب اقدام کند.
نامهای که رونوشت آن علاوه بر روسای این ادارات به فرماندار مراغه نیز ارسال شده بود و واکنش دادستان را در پی داشت تا جایی که نظریههای کارشناسی جهت بهرهبرداری قضایی و اتخاذ تصمیمهای مقتضی از سوی ایشان مطالبه شد و اکنون روند رسیدگی ادامه دارد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه با تاکید بر تشکیل کارگروه غارنوردی در این شهرستان، میگوید: فعالیت مستمر این کارگروه میتواند در زمینه شناسایی، معرفی و حفاظت مستمر از غارها مفید باشد.
«زارع» ادامه میدهد: بدونشک غارهای زیادی در جنوبشرقی مراغه و پاییندست «سراجو» وجود دارد که از لحاظ زمینشناسی دارای اهمیت است زیرا در این منطقه ریزشهای متفاوت به دلیل شرایط تکتونیکی وجود دارد و مطالعه در آن منطقه ضروری است.
به گفته وی در سایر کشورها برخی نهادها مسئولیت سیاستگذاری و نظارت و حفاظت از غارها را بر عهده دارند و این مسئولیت در کشورمان بر عهده کارگروهی است که از نمایندگان نهادهای مرتبط دولتی و غیردولتی تشکیل شده و دبیرخانه آن در سازمان حفاظت محیط زیست مستقر است.
به گزارش ایرنا، کارگروه غارنوردی به استناد تصویبنامه هیئت وزیران تشکیل شده است و مدیریت غارهای کشور را بر عهده دارد؛ کارگروهی که با توجه به ظرفیتهای طبیعی مراغه باید در این شهرستان نیز فعال شده و در مورد شناسایی و حفاظت از غارها وارد عمل شود.
نظر شما