فشار غرب و شروط ۵ کشور عربی برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب

نیویورک – ایرنا- یک روزنامه آمریکایی با اذعان به فشار اروپا و آمریکا به کشورهای عربی برای اتخاذ موضع هماهنگ در قبال دولت بشار اسد گزارش داد  حداقل پنج عضو اتحادیه عرب از جمله مراکش، کویت، قطر و یمن در مقابل پذیرش مجدد سوریه در این گروه ایستاده اند و خواسته ها و شروطی  را برای بازگشت دمشق مطرح کرده اند.

به گزارش ایرنا، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در تحلیلی نوشت: تلاش رهبران عربستان برای بازگرداندن سوریه به دنیای اعراب با مقاومت برخی از متحدانش مواجه شده است. این مخالفت مانعی در مقابل تلاش‌های عربستان برای رهبری یک تغییر ژئوپلیتیک گسترده‌تر در خاورمیانه است.

در بخش هایی از تحلیل این رسانه آمریکایی آمده است:

مقامات عرب می گویند که حداقل پنج عضو اتحادیه عرب از جمله مراکش، کویت، قطر و یمن در مقابل پذیرش مجدد سوریه در این گروه ایستاده اند.

این مقامات ادامه دادند حتی مصر که در ماه های اخیر روابط خود را با سوریه احیا کرده و متحد سرسخت عربستان است، با پذیرش مجدد دمشق مخالف است. این کشورها از بشار اسد رییس جمهور سوریه می خواهند که ابتدا با مخالفان سیاسی سوریه ارتباط برقرار کند و به همه مردم سوریه امکان نقش آفرینی در آینده این کشور را بدهد.

در حالی که وجود اکثریت برای پذیرش مجدد سوریه به اتحادیه عرب کافی است، تنها اجماع است که می تواند اعضا را ملزم و مشروعیت لازم برای گفتگو با جامعه بین‌المللی برای لغو تحریم‌ها را فراهم کند.

مقامات عرب گفتند، برخی از کشورهای مخالف پذیرش مجدد سوریه، خواسته های بیشتری مطرح کرده اند. تعدادی از این کشورها خواستار ورود نیروهای عربی به سوریه برای حمایت از پناهندگان بازگشتی، توقف قاچاق مواد مخدر و درخواست از ایران برای کاهش نفوذ در سوریه شده اند.

برخی از کشورهای عربی نیز خواسته های دوجانبه مطرح کرده اند. برای مثال، مراکش از دولت اسد خواسته است به حمایت خود از جبهه جدایی طلب پولیساریو که خواهان استقلال صحرای غربی است، پایان دهد.

این مقامات افزودند که دولت برکنار شده یمن، علیرغم همسویی نزدیک با عربستان سعودی، به دلیل حمایت سوریه از حوثی های یمن (انصارالله) ، با عادی سازی فوری روابط با این کشور مخالف است.

اما اروپایی ها و امریکا در جلسات با کشورهای عربی، آنها را تحت فشار قرار داده اند تا موضعی هماهنگی در مورد دولت اسد اتخاذ کنند.

کشورهای غربی در ارتباط با سوریه از قطعنامه سازمان ملل که خواستار آتش‌بس سراسری در سوریه و عبور امن سوری‌های آواره، همراه با آزادی زندانیان سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد است، حمایت کرده‌اند.

به گزارش ایرنا، آمریکا که از عادی سازی روابط دمشق با کشورهای منطقه و اعراب، خشمگین است،در پی سفر وزیر امور خارجه سوریه به عربستان پس از ۱۲ سال، هشدار داد تحریمهایش علیه حکومت بشار اسد پا برجاست و روابطش با این کشور را عادی سازی نمی کند.

فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه پس از ۱۲ سال قطعی روابط میان دمشق -ریاض، روز چهارشنبه به جده سفر کرد و با فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان دیدار و گفتگو کرد.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این سفر به خبرنگاران گفت: کشورها باید از این عادی سازی روابط با سوریه "نتایج ملموسی" دریافت کنند که وضعیت انسانی و امنیتی را برای مردم سوریه بهبود بخشد و در عین حال بر حکومت سوریه فشار وارد کند تا بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل، در روند سیاسی این کشور همکاری کند.

یک مقام شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز به رسانه ها گفت: موضع ما روشن است: ما روابط با حکومت اسد را بدون پیشرفت واقعی به سمت راه حل سیاسی مناقشه اصلی عادی سازی نمی کنیم.

این مقام شورای امنیت ملی دولت بایدن ادعا کرد که آمریکا به کشورهای عربی که با حکومت سوریه در ارتباط هستند تاکید کرده است که گام‌های معتبر برای بهبود وضعیت انسانی و امنیتی سوری‌ها باید در محوریت هر تعامل باشد.

این مقام کاخ سفید افزود: ما همچنین به صراحت اعلام کرده‌ایم که ساختار اصلی تحریم‌هایمان علیه سوریه به قوت خود باقی است.

پیش از این، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش داد که ویلیام برنز رییس سازمان سیا در سفری اعلام نشده به عربستان، در دیدار خود با مقامات سعودی از نزدیک شدن ریاض به تهران و دمشق ابراز نارضایتی کرده است.

این روزنامه آمریکایی نوشت رئیس سیا به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی گفته است که "آمریکا از آشتی جویی و احیای روابط حسنه ریاض با ایران و سوریه که همچنان تحت تحریم های شدید غرب هستند، غافلگیر و شوکه شده است."

بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس) فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه ۲۳ فروردین ماه وارد شهر جده شد و با ولید بن عبدالکریم الخریجی معاون وزیر خارجه عربستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش واس، محور رایزنی‌های المقداد؛ گفت‌وگو درباره تلاش‌های انجام شده برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه، تسهیل بازگشت آوارگان سوری به سرزمین خود و همچنین تضمین ارسال کمک‌های بشردوستانه به مناطق آسیب دیده در سوریه است.

از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبوده‌اند و همواره در نگرانی به سر برده‌اند. هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی و نیروهای روسی توانست بسیاری از گروه‌های تروریستی همچون داعش را شکست دهد، ولی حضور تروریست‌های آمریکایی در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک سوریه برای سوری‌ها را فراهم نکرده و اقدامات بی‌شمار تروریست‌های آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.

در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کرده‌اند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.

کشورهایی همچون قطر نیز دفتر معارضان سوری در دوحه را بستند و ریاض چراغ سبز خود را برای برقراری رابطه و رفع کدورت‌ها با دمشق نشان داد. ترکیه نیز طی چند ماه گذشته بارها اعلام کرده که خواهان برقراری رابطه با سوریه است.

این روند، با استقبال کشورهای دوست سوریه و گروه‌های مقاومت منطقه و با مخالفت واشنگتن و تل آویو مواجه شد؛ چرا که برقراری صلح و دوستی در منطقه به نفع واشنگتن و تل آویو نیست و آنها خواهان ناامنی و بی‌ثباتی سوریه و منطقه برای ادامه حضور نامشروع خود هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha