به گزارش ایرنا، این هفته نامه آمریکایی امروز یکشنبه گزارش داد: در دو ماه و نیم گذشته، میلیونها نفر در فرانسه به خیابانها آمدند تا اعتراض خود را به طرح امانوئل مکرون رئیس جمهور این کشور برای افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال نشان دهند.
در این پیوند مکرون گفته است که اصلاحات مورد نظر وی که محبوبیتی نزد افکار عمومی ندارد، با توجه به انتظارات در خصوص تغییر جمعیت فرانسه و پیرتر شدن آن، برای ایجاد توازن در نظام بازنشستگی کشور در سال های آینده ضرورت دارد.
اما این طرح با هفته ها اعتراض و اعتصاب مواجه شده است تا جایی که پادشاه انگلیس دیدار خود از این کشور را لغو کرد.
با این حال فرانسه تنها کشوری نیست که با این وضعیت احتمالی باخت-باخت مواجه است. تقریبا ۶۵ میلیون آمریکایی اکنون به تامین اجتماعی برای پرداخت های ماهانه ای که از آنها در دوران بازنشستگی حفاظت خواهد کرد، نیاز دارند اما انتظار می رود این تعداد در آینده افزایش یابد.
گزارش اخیر اداره سالمندی آمریکا نشان می دهد که از هر ۶ آمریکایی بیش از یک نفر در سال ۲۰۲۰ میلادی ۶۵ ساله یا بالاتر بوده که ۳۵ درصد بیشتر از یک دهه قبل است.
این اداره پیش بینی کرده است جمعیت سالمند در آمریکا (یعنی افراد ۶۵ ساله به بالا) تقریبا ۸۰.۸ میلیون نفر از جمعیت را در سال ۲۰۴۰ تشکیل دهند که بیش از دو برابر جمعیت این قشر در سال ۲۰۰۰ است.
در همین حال، بسیاری نسبت به ورشکستگی نظام بازنشستگی در آمریکا در آینده نزدیک هشدار داده اند.
دفتر بودجه غیرحزبی کنگره (CBO) به تازگی پیشبینی خود از وضعیت تامین اجتماعی را ارائه داد که نشان میدهد وجوه صندوق های حمایت از این برنامه از نظر تئوریک، ممکن است تا سال ۲۰۳۳ تمام شود.
اگر همانطور که بسیاری نگرانند، صندوق های تامین اجتماعی این کشور ورشکسته شوند، آیا ممکن است هرج و مرج مشابه فرانسه در ایالات متحده رخ دهد؟
آیدا رادماچر معاون رئیس موسسه آسپن و مدیر اجرایی برنامه امنیت مالی آسپن در آمریکا در این زمینه گفت: تامین اجتماعی در آمریکا با مشکلات جدی مواجه است. اگر تغییری ایجاد نکنیم ورشکستگی رخ خواهد داد.
ریچارد جانسون مدیر برنامه سیاست بازنشستگی در اندیشکده موسسسه اوربان مستقر در واشنگتن، نیز به نیوزویک گفت: تامین اجتماعی با کمبود منابع مالی رو به رو است.
وی افزود: مزایای تامین اجتماعی اکنون از درآمدهای آن فراتر رفته است. این کمبود توسط صندوق امانی که در چهار دهه گذشته انباشته شده است، جبران می شود. اما اگر سیاستگذاران فدرال اقدامی انجام ندهند، صندوق امانی در سال ۲۰۳۳ تمام می شود و تامین اجتماعی می تواند تنها حدود ۸۰ درصد از مزایای برنامه ریزی شده را بپردازد.
ریچارد فیستا مدیر اجرایی اتحاد برای بازنشستگان آمریکایی، در این زمینه هشدار داد که سقوط نظام تامین اجتماعی در آمریکا احتمالاً میلیونها بازنشسته را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد به ویژه که این برنامه در سالهای اخیر به منبع درآمد قابل توجهی برای این گروه تبدیل شده است.
نظرسنجی شرکت مشاوره ای «رِدفیلد اند ویلسون استراتژیز» که به سفارش نیوزویک در چهارم آوریل (پانزدهم فروردین) از ۱۵۰۰ رای دهنده واجد شرایط در آمریکا انجام شد، نشان داد که ۳۹ درصد از آمریکایی ها از اعتراضات علیه اصلاحات بازنشستگی در فرانسه حمایت می کنند و ۵۵ درصد می توانند سناریویی را تصور کنند که در آن تظاهرات مشابهی در آمریکا آغاز شود.
حدود ۴۹ درصد از پاسخ دهندگان به این نظرسنجی معتقدند که سن بازنشستگی در آمریکا، یعنی بازنشستگی در سن ۶۷ سالگی، همین حالا نیز «بسیار بالا» است. فقط ۱۰ درصد بر این باورند سن بازنشستگی در کشورشان پایین است و ۳۴ درصد آن را مناسب می دانند. هفت درصد هم در این نظرسنجی گفتند که نظر خاصی ندارند.
نیوزویک نوشت: با توجه به بالا بودن سن بازنشستگی در آمریکا که بالاترین در سطح جهان است، اصلاحات احتمالی در این زمینه احتمالا محبوبیتی نخواهد داشت و بعید به نظر می رسد که با افزایش بیشتر سن بازنشستگی بحران نظام تامین اجتماعی در این کشور رفع شود.
جانسون مدیر اندیشکده اوربان یکی از راهکارها برای جلوگیری از ورشکستگی نظام تامین اجتماعی و صندوق های بازنشستگی در این کشور را مالیات بر حقوق و دستمزد برای کارگران با درآمد بالاتر توصیف کرده که منابع درامدی جدیدی را به این نظام تزریق می کند.
آیا بحران فرانسه دامن کشورهای دیگر را خواهد گرفت؟
نیوزویک با اشاره به اقدام مکرون در امضای اصلاحات قانون جنجال برانگیزی که سن بازنشستگی را از ۶۲ به ۶۴ سال افزایش میدهد، نوشت: اگرچه سن بازنشستگی در فرانسه همچنان پایینتر از میانگین سنی در اروپا و سایر کشورهای توسعهیافته اقتصادی است، طرح پیشنهادی مکرون باعث اعتراضات گسترده سه ماهه در این کشور شد.
این رسانه افزود: فرانسه یکی از سخاوتمندانه ترین سازوکاری های پرداخت حقوق بازنشستگی دولتی را در جهان دارد و اصلاحات اخیر بازنشستگی که مکرون از مدت ها قبل وعده آن را داده بود به کاهش هزینه های بودجه این کشور کمک می کند، به خصوص که امید به زندگی همچنان در حال افزایش است. با بازنشستگی بیشتر افراد، حمایت از نظام بازنشستگی برای تعداد کارگران فعال در این کشور دشوارتر شده است.
بر اساس این گزارش، در حالی که اکثر کشورها سن بازنشستگی ۶۵ سال دارند، این تعداد به طور فزاینده ای در حال افزایش به ۶۷ سال است.
به عنوان مثال، در انگلیس سن بازنشستگی دولتی برای متولدان آوریل ۱۹۶۰ و بعد از آن، ۶۶ سال است که این عدد در ماه می ۲۰۲۶ به تدریج به ۶۷ سال افزایش خواهد یافت.
میانگین سن بازنشستگی در آلمان ۶۵ سال است، در حالی که سایر کشورها مانند کانادا، فنلاند، نروژ و سوئد دارای سن بازنشستگی انعطافپذیرند تا امکان دریافت حقوق بازنشستگی در یک محدوده مشخص وجود داشته باشد.
یونان، ایتالیا، لوکزامبورگ و اسلوونی با ۶۲ سال سن، کمترین سن بازنشستگی را در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارند.
نظر شما