خودکفایی و افزایش تولید گندم در هرمزگان با حمایت‌های دولت

بندرعباس - ایرنا - گندم یکی از کالاهای مهم، اساسی و قوت اصلی مردم در کشور بوده که دولت مردمی در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی با اجرای کشت‌های قراردادی و خرید تضمینی، گام‌های موثری برای تولید و خودکفایی این محصول برداشته است.

به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم از ابتدای شروع کار خود با اجرای کشت‌های قراردادی محصولات کشاورزی از جمله گندم، توجه خاصی به تولید و ذخیره انبوه و همچنین خودکفایی این کالای اساسی و در نهایت جلوگیری از واردات آن را داشته و همواره ذخیره این کالای پرمصرف را برای روزهای حساس در اولویت قرار داده‌ است.

خوشه‌های طلایی گندم برکت سفره‌های مردم است و امسال به شکرانه سخاوت آسمان و افزایش سطح زیرکشت، تخمین زده شده خرمن‌های استان هرمزگان پُربارتر و پُرثمرتر از هر سال باشد.

هرمزگان از جمله استان‌هایی است که زودتر از سایر نقاط کشور فصل کاشت و برداشت محصول مهم و استراتژیک گندم را در گندمزارهای این خطه جنوب تجربه می‌کند تا مانند دیگر استان‌ها سهم قابل توجهی در اقتصاد ملی و معیشت مردم داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

گندم در استان هرمزگان از ۱۵ آبان تا ۱۵ بهمن هر سال کشت شده و برداشت این محصول نیز از نیمه فروردین‌ماه آغاز و تا نیمه خردادماه هر سال ادامه دارد.

خودکفایی و افزایش تولید در هرمزگان؛ دولت پای کار گندم‌کاران

موقعیت ویژه هرمزگان در کشت استراتژیک گندم

باتوجه به تاکید دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر کشت‌های قراردادی، استان هرمزگان در سال ۱۴۰۰ نمونه و پایلوت کشت قراردادی گندم بود و پارسال نیز این محصول جزو کشت‌های استراتژیک این منطقه اقتصادی بوده که افزایش ۱۰۰ درصدی در سطح زیرکشت آن را در منطقه حاجی آباد، میناب و رودان شاهد بودیم.

طبق اعلام سازمان جهادکشاورزی هرمزگان، محصول استراتژیکی همچون گندم جایگاه مناسبی در کشت قراردادی استان پیدا کرده اما نیاز است که این نوع از کشت، گسترش یافته و محصولات دیگری نیز در حیطه کشت قراردادی قرار بگیرند.

تاکید وزارت جهادکشاورزی در الگوی کشت بر تولید ‌و کشت محصولات راهبردی نظیر غلات و دانه‌های روغنی همچون کُلزا بوده است که خوشبختانه استان هرمزگان برای کشت گندم، جو، ذرت علوفه‌ای، دانه‌های روغنی و کُنجد موقعیت ویژه‌ای دارد.

تاکید وزارت جهادکشاورزی در الگوی کشت بر تولید ‌و کشت محصولات استراتژیک و راهبردی نظیر غلات و دانه‌های روغنی همچون کُلزا بوده است که خوشبختانه استان هرمزگان برای کشت گندم، جو، ذرت علوفه‌ای، دانه‌های روغنی و کُنجد موقعیت ویژه‌ای دارد.

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی هرمزگان در این راستا گفت: در سال زراعی جاری ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این استان به زیرکشت گندم رفته است که که پیش بینی می‌شود بیش از ۶۵ هزار تن محصول برداشت شود تا شاهد رشد ۴۰ درصدی نسبت به سال زراعی پارسال باشیم.

سید رضا امیری زاده، با اشاره به اینکه بیشترین سطح زیرکشت گندم با ۱۰ هزار و ۲۰۰ هکتار به شهرستان حاجی آباد اختصاص دارد، افزود: «شیرودی»، «چمران»، «سیروان»، «برات»، «مهرگان» و «دروم» به علت مرغوبیت و سازگاری با منطقه از مهم‌ترین ارقام گندم کشت شده در استان هرمزگان است.

امیری زاده ابزار کرد: امسال پیش بینی می‌شود از هر هکتار حدود سه و نیم تن گندم برداشت شود که تاکنون از ۶۹۱ هکتار آن ۲ هزار و ۴۵۰ تن محصول آن هم از مزرعه‌های لاور فین بندرعباس، رودان و حاجی آباد در شمال و شرق استان برداشت شده است.

وی اظهار کرد: در سال زراعی گذشته مجموع میزان تولید گندم قراردادی استان ۴۳ هزار تُن بود که امسال با برنامه‌ریزی‌های انجام شده، پیش‌بینی می‌شود بیش از ۶۵ هزار تُن محصول قراردادی برداشت کنیم که رشد ۴۰ درصدی نسبت به سال زراعی پارسال نشان می‌دهد.

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی هرمزگان، با اشاره به پیش بینی رشد ۴۰ درصدی تولید محصول گندم امسال نسبت به سال زراعی پارسال بیان کرد: شهرستان‌های حاجی آباد، رودان، میناب، پارسیان و بندرعباس بیشترین میزان تولید گندم در استان ساحلی هرمزگان را دارا هستند.

وی، افزایش بارندگی‌ها در سال گذشته، افزایش سطح زیرکشت، توجه به توصیه‌های کارشناسی و استفاده از کودهای مناسب، افزایش تعداد دانه‌ها در هر خوشه و پیش‌بینی برداشت سه و نیم تن گندم در هر هکتار را از جمله عوامل پیش بینی شده در رشد گندم امسال عنوان کرد.

امیری زاده ادامه داد: گندم‌های برداشت شده در هرمزگان برای مصرف حدود سه ماه استان است و مابقی گندم مورد نیاز نیز از گندم‌های وارداتی و استان‌های همجوار تامین می‌شودگندم‌های برداشت شده در هرمزگان برای مصرف حدود سه ماه استان است و مابقی گندم مورد نیاز نیز از گندم‌های وارداتی و استان‌های همجوار تامین می‌شود.
این مسوول ادامه داد: گندم‌های برداشت شده در هرمزگان برای مصرف حدود سه ماه استان است و مابقی گندم مورد نیاز نیز از گندم‌های وارداتی و استان‌های همجوار تامین می‌شود

وی با اشاره به اینکه یکی از کارهای مهم دولت سیزدهم افزایش ۱۳۰ درصدی قیمت گندم بود که باعث شد مردم و کشاورزان ما به سمت این کشت تمایل پیدا کنند، یادآورشد: باید در کشت‌هایی که انجام می‌دهیم به نیاز آبی محصولات که اصول و پایه‌ کشاورزی است نیز توجه ویژه داشته باشیم.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان همچنین به قیمت تضمینی گندم در سالجاری اشاره کرد و یادآورشد: قیمت تضمینی خرید گندم در استان امسال برای هر کیلوگرم ۱۳ هزار تومان تعیین شده است.

جهش سه برابری تولید گندم در میناب

بیش از ۷۰ درصد از مزرعه‌های شهرستان میناب به زیرکشت قراردادی گندم رفته که پیش بینی می‌شود افزون بر هشت هزار و ۵۰۰ تن محصول برداشت شود و این جهش سه برابری تولید محصول را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

مدیر جهادکشاورزی میناب با اشاره به آغاز برداشت گندم از اراضی دشت شمالی این منطقه گفت: این شهرستان به لحاظ تولید سطح کشت زراعی که پیش از این رتبه سوم و چهارم استان را در اختیار داشت با برنامه‌ریزی های انجام شده توانستیم به رتبه دوم ارتقا پیدا کنیم و بعد از شهرستان حاجی‌آباد، عنوان قطب دوم تولید گندم هرمزگان را از آن خود کنیم.

ناصر نورزاده افزود: در راستای افزایش ضریب خوداتکایی در محصولات غلات به‌ویژه تولید گندم که قوت غالب نان مصرفی مردم است، سیاست وزارت جهادکشاورزی مبنی بر این بود که در این محصول به خودکفایی دست پیدا کنیم.

وی بیان کرد: براساس سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی، برنامه ریزی‌هایی را در سطح میناب انجام دادیم که موفق شدیم در سال زراعی جاری بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از مزرعه‌های شهرستان را به کشت محصول گندم اختصاص دهیم.

نورزاده اظهار کرد: در این راستا بسته‌های حمایتی لازم مانند بذر و کود یارانه‌ای در قالب کشت قراردادی گندم را در بین کشاورزان منطقه اجرایی کردیم که در این زمینه شهرستان میناب توانست رتبه نخست را در استان هرمزگان به خود اختصاص دهد.

خودکفایی و افزایش تولید در هرمزگان؛ دولت پای کار گندم‌کاران

توزیع ۷۳۰ تن بذر اصلاح شده بین کشاورزان هرمزگان/تعاون روستایی پیش رو در خرید گندم

تعاون روستایی هرمزگان نیز که نقش مهمی در تامین و توزیع بذر و تامین نهاده‌های مورد نیاز کشاورزان شامل بذر، کود و سم و همچنین خرید توافقی و تضمینی دارد، در سال گذشته بیش از ۷۴۰ تن بذر گندم اصلاح و گواهی شده بین کشاورزان و بهره‌برداران بخش کشاورزی استان توزیع کرده است.

سال گذشته طبق اعلام شرکت غله و بازرگانی هرمزگان بیش از ۴۳ هزار تن گندم از کشاورزان هرمزگانی خریداری شد که شبکه تعاون روستایی با خرید تضمینی ۳۸ هزار و ۶۶۰ تن گندم بیشترین میزان خرید را از باغداران استان داشته و در این زمینه پیشرو بوده است.

سازمان تعاون روستایی هرمزگان با بهره‌گیری از ۱۱ مرکز و کمیسیون خرید، توانسته ۳۸ هزار و ۶۶۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان را در قالب چهار هزار و ۴۶۷ محموله خریداری و حمل کند. سازمان تعاون روستایی هرمزگان با بهره‌گیری از ۱۱ مرکز و کمیسیون خرید، توانسته ۳۸ هزار و ۶۶۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان را در قالب چهار هزار و ۴۶۷ محموله خریداری و حمل کند.

بیشترین میزان خرید تضمینی گندم استان هرمزگان مربوط به حاجی‌آباد با ۳۱ هزار تن بوده و شهرستان‌های رودان سه هزار تن، میناب ۲ هزار و ۳۲۲ تن، بستک ۲ هزار تن و پارسیان نیز ۲۷۸ تن بوده است.

رییس اداره خدمات فنی تعاون روستایی هرمزگان با اشاره به اینکه این استان سالانه به ۲ هزار و ۷۰۰ تن بذر گندم نیاز دارد، گفت: ۷۳۰ تُن بذر گندم اصلاح و گواهی شده سال گذشته بین کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی توزیع شد که نسبت به سال ماقبل آن ۴۰ درصد افزایش داشته است.

عزیز سیدی افزود: ۵۲۳ تُن بذرگندم اصلاح شده توسط اتحادیه روستایی هرمزگان در سال زراعی (۱۴۰۰-۱۴۰۱) تولید شده است.

وی بیان کرد: «چمران ۲»، «مهرگان»، «سیروان»، «برات» و «سحر» از جمله ارقام بذر گندم در هرمزگان است که این ارقام به خاطر سازگاری با شرایط اقلیمی و محیطی استان و کیفیت محصول و همچنین میزان باردهی و ثمردهی مناسب صورت گرفته است.

رییس اداره خدمات فنی تعاون روستایی هرمزگان ادامه داد: در راستای تولید بذر محصولات استراتژیک با برنامه‌ریزی انجام شده، ۲۰۰ هکتار از اراضی تحت پوشش اتحادیه تعاونی روستایی حاجی آباد و ۶۵۰ هکتار اراضی تحت پوشش شرکت تعاونی گندمکاران حاجی‌آباد با کنترل و نظارت علمی، توسط کارشناسان زیرکشت بذرگندم قرار دارد.

سیدی، یکی از رسالت‌های مهم سازمان تعاون روستایی را خرید محصولات کشاورزی استان در قالب تضمینی، توافقی و حمایتی عنوان کرد و گفت: مشارکت در خرید، ذخیره‌سازی و حمل محصولات تضمینی و مباشرتی از طریق اتحادیه‌های تعاونی هرمزگان از جمله وظایف ذاتی شبکه تعاونی‌های روستایی و کشاورزی است.

وی با بیان اینکه گندم از نظر رطوبت، انواع آفات و سن زدگی ارزیابی می‌شود، تصریح کرد: خرید تضمینی محصولات کشاورزی با توجه به تامین امنیت غذایی برای کشور برای کشاورزان نیز نوعی تشویقی محسوب شده و سبب می‌شود تا دست دلالان از این بازارها کوتاه شود.

خودکفایی و افزایش تولید در هرمزگان؛ دولت پای کار گندم‌کاران

پیش بینی خرید تضمینی ۶۰ هزار تن گندم در هرمزگان

گندم یکی از کالاهای اساسی و استراتژیک کشور است که امسال شرکت غله و خدمات بازرگانی هرمزگان باتوجه به افزایش سطح زیرکشت این محصول در استان هرمزگان، قرار است ۶۰ هزار تُن گندم از کشاورزان زحمتکش این استان ساحلی خرید تضمینی کند.

معاون بازرگانی اداره کل غله و خدمات بازرگانی هرمزگان یادآورشد: این اداره کل در راستای تامین امنیت غذایی، حمایت از کشاورزان و حذف دلالان و واسطه‌ها در این چرخه تضمینی محصول گندم را در استان آغاز کرده است.

فرشید درستکار افزود: خرید تضمینی گندم در هرمزگان همزمان با برداشت محصول یعنی از ۱۵ فروردین ماه سالجاری آغاز شده و تا پایان تیرماه ادامه خواهد داشت و باتوجه به افزایش سطح زیرکشت گندم در استان پیش بینی می‌شود ۶۰ هزار تُن خریداری شود.

وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۴۲ هزار تن گندم تضمینی به قیمت هر کیلوگرم ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان از کشاورزان خریداری شد. در سال گذشته ۴۲ هزار تن گندم تضمینی به قیمت هر کیلوگرم ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان از کشاورزان خریداری شد.

این مسوول ابرازکرد: برای خرید تضمینی گندم و کلزا در استان، ۱۴ مرکز در شهرستان‌های مختلف از جمله شهرستان‌های حاجی آباد، پارسیان، میناب، بستک و رودان به خرید این محصول مشغول اند.

درستکار ادامه داد: اگر طبق پیش بینی‌ها ۶۰ هزار تُن گندم برداشت و خریداری شود نیاز معادل سه ماه استان هرمزگان به این محصول مهم تامین خواهد شد.

وی همچنین به خرید تضمینی دانه روغنی کلزا اشاره کرد و افزود: برای خرید این محصول نیز ۲ مرکز در شهرستان‌های رودان و حاجی‌آباد پیش بینی شده و آماده خریداری هستند که پس از آن به کارخانه‌های روغن کشی جهت فرآوری حمل می‌شود.

درستکار با اشاره به اینکه در سال گذشته ۲۰۰ تُن کلزا در استان هرمزمگان خریداری شد، گفت: امسال پیش بینی می‌شود یکهزار تُن محصول برداشت و خریداری شود.

خودکفایی و افزایش تولید در هرمزگان؛ دولت پای کار گندم‌کاران

و اما گندم‌های وارداتی به کشور یک روز زودتر از برداشت محصول

نخستین کشتی حامل گندم به کشور در سال ۱۴۰۲، شامگاه دوشنبه ۱۴ فروردین در بندر شهید رجایی استان هرمزگان پهلو گرفت و تخلیه محموله‌های این کشتی به وزن ۶۳ هزار و ۸۴۹ تن از سحرگاه سه‌شنبه ۱۵ فروردین آغاز شد.

شرکت بازرگانی دولتی ایران در این راستا اعلام کرد: محموله‌های این کشتی به صورت حمل یکسره به مراکز و تاسیسات ذخیره‌سازی در نقاط تعیین شده، در حال ارسال بوده که این امر در کاهش هزینه‌های جابه‌جایی و انبارداری بسیار موثر است.

شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان تامین‌کننده کالاهای اساسی کشور، برنامه تامین را با اولویت خرید داخلی از جمله خرید تضمینی گندم از کشاورزان در فصل خرید را انجام می‌دهد و البته برای تامین نیاز مصرفی آرد و نان کشور و تکمیل ذخایر استراتژیک، نسبت به ورود کالاهای اساسی به ویژه گندم از مبادی مورد نظر، اقدام می‌کند.

و اما کلام آخر؛

استان هرمزگان دارای ۳۱ نوع محصول زراعی است که امسال طبق ابلاغ وزارت جهادکشاورزی تغییر الگوی کشت برای همه این محصولات از جمله گندم اجرا شده و به صورت روزانه میزان سطح زیرکشت محصولات از طریق سامانه جامع پهنه‌بندی محصولات کشاورزی رصد می‌شود؛هرچند اصلاح الگوی کشت در استان هرمزگان سابقه طولانی دارد اما از سه یا چهار سال قبل این برنامه‌ریزی بهتر و با سرعت و انسجام بیشتری در حال اجرا است.

«در کشت قراردادی که در دولت سیزدهم اجرای آن کلید خورده است، حدود ۱۳۰ درصد قیمت گندم افزایش پیدا کرده و واقعی شده است؛ یعنی جذابیت کشت‌های استراتژیک مثل گندم که نیاز قوت اصلی مردم است، بالا برده که در این زمینه کشاورز با انگیزه بیشتر به سمت نیازهای اصلی آن جامعه یعنی کشت‌های استراتژیک تمایل پیدا می‌کند و این همان مزیت اقتصادی است.»

هرچند میزان تولید و برداشت گندم در کشور و استان هرمزگان نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته اما آنچه مهم است افزایش برداشت در هر هکتار و رسیدن به مرز خودکفایی بوده که هنوز با استانداردهای جهانی فاصله بوده و می‌طلبد با اصلاح روش‌های آبیاری و مراقبت از مزارع گندم در مقابل آفت‌ها، امکان برداشت چندین برابری این محصول مهم و استراتژیک را در سالجاری داشته باشیم و این موضوعی است که می‌تواند علاوه بر تامین نیاز داخل کشور به این محصول، زمینه صادرات و ارزآوری را در شرایط خاص اقتصادی را فراهم کند.

در سال گذشته هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم به صورت تضمینی و حدود ۳۰۰ هزار تن نیز توافقی توسط بخش خصوصی از کشاورزان خریداری شد و خرید تضمینی این محصول در سال زراعی جاری نیز از چند روز قبل با حضور وزارت جهاد کشاورزی در جنوب شرق کشور آغاز شده و با توجه به بارش‌های خوب سال گذشته و نیمه اول فروردین سالجاری و پیش‌بینی تداوم آن، انتظار می‌رود شاهد افزایش تولید گندم در داخل کشورمان باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha